Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Peste 200 de specialiști susțin că noul coronavirus circulă prin aer

Ziarul de Vrancea
5 iul 2020 1761 vizualizări

Aceștia solicită OMS modificarea recomandărilor

Peste 200 de cercetători susțin că există dovezi conform cărora noul coronavirus poate persista în aer și infecta astfel oamenii, motiv pentru care au lansat un apel către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în vederea revizuirii recomandărilor, relatează Reuters care citează New York Times (NYT). Potrivit OMS, boala provocată de coronavirus se răspândește cu precădere de la o persoană la alta prin picături expulzate din nas sau din gură când un bolnav de COVID-19 tușește, strănută sau vorbește.

Într-o scrisoare deschisă adresată OMS, bazată pe un studiu pe care cercetătorii intenționează să îl publice săptămâna aceasta într-un jurnal științific, 239 de cercetători din 32 de țări evidențiază dovezi care, potrivit acestora, demonstrează că virusul poate fi prezent și în particule cu dimensiuni mult mai mici, ce persistă în aer și pot infecta oamenii, potrivit NYT.

OMS nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta.

Fie că este transportat prin picături mari care călătoresc în aer după un strănut, fie prin picături mult mai mici expirate ce pot persista în spații închise, coronavirusul este purtat pe calea aerului și poate infecta oamenii după ce acestea sunt inhalate, au indicat oamenii de știință citați de NYT. OMS a precizat însă că dovezile conform cărora virusul ar fi transmis pe calea aerului nu sunt suficient de convingătoare, notează NYT. “Mai ales în ultimele două luni, noi am susținut de mai multe ori că transmiterea pe calea aerului este posibilă, dar cu certitudine nu este susținută de dovezi solide sau măcar clare”, a declarat Benedetta Allegranzi, director tehnic pentru prevenirea și controlul infecțiilor în cadrul OMS, citată de NYT.

Cercetător de la Oxford: Covid-19 nu ar proveni din China

Recent, virusologi spanioli au anunțat că au găsit urme de virus în eșantioane de ape uzate colectate la Barcelona în martie 2019

Noul coronavirus SARS-Cov-2, care provoacă boala covid-19, ar fi rămas “adormit” în întreaga lume o perioadă îndelungată și ar fi apărut atunci când condițiile i-au fost favorabile dezvoltării, potrivit unuia dintre principalii cercetători de la Universitatea Oxford. Astfel, acest nou coronavirus nu ar proveni din China, presupune Tom Jefferson.

Cercetătorul consideră că există tot mai multe probe care ar arăta că virusul se afla “peste tot” înainte să apară în China, în decembrie.

“Poate că avem de-a face cu un virus care a rămas mult timp adormit în întreaga lume și care a apărut atunci când condițiile de mediu au fost propice creșterii sale”, declară cercettorul pentru The Telegraph.

Urme de covid-19 au fost găsite în Spania, Italia sau Brazilia cu mult înainte de descopeirea virusului în China.

Recent, virusologi spanioli au anunțat că au găsit urme de virus în eșantioane de ape uzate colectate la Barcelona în martie 2019 - cu nouă luni înainte de descoperirea acestuia la Wuhan și cu aproape un an înainte să lovească Europa.

Potrivit unor oameni de știință, el ar fi rămas “sub radar pentru că era sezonul gripei și nu-l căuta nimeni”. Eșantioane de la Torino și Milano, recoltate la jumătatea lui decembrie, au arătat de asemenea rezultate pozitive, iar experți au găsit urme în Brazilia, la Florianopolis în noiembrie.

Profesorul Jefferson îndeamnă la o anchetă cu privire la motivul pentru care virusul pare să se răspândească în medii ca fabricile alimentare și de procesare a cărnii. Acest lucru ar putea să conducă la descoprirea unor noi căi de transmitere - sistemele de scurgere sau toalete comune. În interviu acordat cotidianului britanic The Telegraph, Tom Jefferson face o paralelă cu gripa spaniolă care, în 1918, a ucis 30% din populația Samoa de Vest, în contextul în care aceasta nu avea niciun contact cu lumea exterioară. “Acest lucru se explică prin faptul că agenții patogeni ai virusului nu vin de nicăieri și nu se duc nicăieri. Ei se află aici mereu, iar ceva îi inflamează”, dă el asigurări.

Omul de știință evocă o cantitate de virus care se află în apele uzate și o cantitate tot mai mare a transmiterii fecale a acestor ape uzate.

Germania a plătit în ultimul deceniu aproape un miliard de dolari pentru forțele militare americane

Germania a plătit aproape un miliard de dolari în ultimul deceniu pentru prezența pe teritoriul său a forțelor militare americane, arată date preluate de dpa de la Ministerul de Finanțe de la Berlin.

Statele Unite achită însă costuri mult mai mari pentru trupele staționate în Germania, ale căror efective sunt în prezent de aproape 35.000. Conform Departamentului Apărării de la Washington, numai pentru 2020 s-au alocat în bugetul publicat anul trecut 8,125 miliarde de dolari, adică de 55 de ori mai mult decât efortul financiar al Germaniei în 2019, care a fost de 132,4 milioane de euro.

Subiectul militarilor americani din Germania a ajuns în atenție după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat intenția de a retrage 9.500 de soldați. El a condamnat de multe ori Berlinul pentru bugetul insuficient alocat apărării. Cheltuielile Germaniei au constat în primul rând în subvenții pentru proiecte de construcție în valoare de 648,5 milioane de euro, iar 333,9 milioane au reprezentat “costuri de apărare rezultate”, a arătat ministerul de finanțe, în urma unei solicitări de informații formulate de partidul de extremă stângă Die Linke. Costurile respective se referă la plăți către foști militari americani, compensații pentru daunele produse de trupele SUA și rambursarea investițiilor Washingtonului în foste obiective militare.

Pentru contribuabilii americani, Germania este cea mai costisitoare bază militară a SUA din străinătate, dar - observă dpa - oferă în același timp o poziție strategică în centrul Europei.

Doi ruși arestați în Austria, după asasinarea unui disident cecen

Doi ruși au fost arestați de poliția austriacă după descoperirea, în apropiere de Viena, în weekend, a corpului unui disident cecen în vârstă de 43 de ani, ucis prin împușcare, un critic al regimului cecen care a cerut azil politic. Poliția austriacă a arestat un rus în vârstă de 48 de ani în orașul Linz, la aproximativ 200 de kilometri de Viena, sâmbătă, după descopeirea cadavrului. Alt rus, în vârstă de 37 de ani, instalat în Austria, a fost arestat duminică. Poliția și justiția au anunțat că ancheta este în curs și au apreciat că este prea devreme să se pronunțe asupra motivului acestei crime.

Disidentul - identificat de Ministerul Public austric drept Martin B. - a depus mărturie în 2017 în dosarul unei crime în Ucraina, a declarat Ministerul ucrainean de Interne pentru AFP. În acest caz, un militar voluntar - acuzat de complot în vederea asasinării președintelui rus Vladimir Putin - a fost rănit într-un atac cu armă de foc în apropiere de Kiev. Soția sa a fost ucisă. Moartea disidentului în Austria intervine într-un context de îngrijorare tot mai mare față de securitatea disidenților ceceni aflați în exil.

În februarie, Tumso Abdurahmanov, un blogger cecen critic cu Ramzan Kadîrov, liderul autoritarist pro-Kremlin al acestei mici republici ruse din Caucaz, a fost atacat în Suedia. Cu o lună mai înainte, Imran Aliev, un blogger în vârstă de 44 de ani, a fost găsit mort într-o cameră de hotel la Lille, în nordul Franței. El a fost înjunghiat de 135 de ori. În Austria, disidentul cecen Umar Israilov a fost ucis prin împușcare pe o stradă, la Viena, în 2009.

Marele compozitor italian Ennio Morricone a murit

Ennio Morricone, unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile, a murit în noaptea de duminică spre luni într-o clinică din Roma, la vârsta de 91 de ani, a anunțat agenția Ansa. Marele muzician și compozitor este autor al unora dintre cele mai cunoscute coloane sonore din cinema de la “Pentru un pumn de dolari”, la “Cinema Paradiso” și “Malena”. Cu câteva zile în urmă, el și-a fracturat femurul. Morricone, care a semnat peste 500 de coloane sonore, a fost de șase ori nominalizat la premiile Academiei americane de film și a primit un Oscar, onorific, în 2007, și unul pentru coloana sonoră a „The Hateful Eight” (2015). Inspirat inițial de Mozart, Bach și Vivaldi, Ennio Morricone este unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică din toate timpurile, iar pe parcursul unei cariere de aproximativ șapte decenii discurile lui au fost vândute în peste 70 de milioane de copii.

Ennio Morricone s-a născut pe 10 noiembrie 1928, la Roma. A compus prima sa partitură, pentru un concert de muzică clasică, la sfârșitul anilor 1950 și a început apoi să lucreze în departamentul de aranjament muzical din cadrul televiziunii italiene de stat, RAI. Și-a început cariera de compozitor de muzică de film în 1961, colaborând la filmul „Il Federale”.

În afară de „The Hateful Eight”, Morricone a fost nominalizat la Oscar de alte cinci ori, pentru coloanele sonore ale filmelor „Zile în paradis/ Days of Heaven” (1978), „Misiunea/ The Mission” (1986), „Incoruptibilii/ The Untouchables” (1987), „Bugsy” (1991) și „Malena” (2000). Între filmele a căror muzică îi poartă semnătura se află „Bătălia pentru Alger”, „Cinema Paradiso” și „A fost odată în America”, și a colaborat cu regizori celebri, precum Sergio Leone, Bernardo Bertolucci, Lina Wertmuller, Brian De Palma, Roman Polanski și Oliver Stone.

Doi morți și opt răniți în urma unor împușcături într-un club de noapte din Carolina de Sud

Zece oameni au fost împușcați duminică într-un club de noapte din Greenville, Carolina de Sud, într-un schimb de focuri legat de bande, în care două persoane au murit, iar alte două sunt în stare critică, potrivit poliției. Poliția crede că cel puțin un trăgător a fugit de la scena haotică produsă la clubul Lavish Lounge, înainte de sosirea poliției.

O mulțime mare s-a adunat pentru un concert de 4 iulie, a declarat șeriful din comitatul Greenville, Hobart Lewis. Doi polițiști care treceau pe lângă club au auzit împușcături într-o mulțime de 200 de oameni. Au chemat întăriri și serviciile de urgență și au intrat în club pentru a evacua oamenii și pentru a vedea dacă mai au loc împușcături, dar se pare că trăgătorul sau trăgătorii fugiseră, a spus Lewis. Nu există încă detalii legate de răniți sau de suspecți. Poliția caută însă membri cunoscuți ai unei bande.

Trump consideră că “99%” din contaminările cu covid-19 sunt “inofensive”

Președintele american Donald Trump dă asigurări, în pofida unei accelerări a epidemiei covid-19 în Statele Unite, că prima putere mondială este pe punctul de ieși din criza sanitară și că “99%” dintre infecțiile cu noul coronavirus sunt “total inofensive”. “Până acum, am testat aproape 40 de milioane de persoane. Astfel punem în lumină cazuri, (iar) 99% dintre ele sunt total inofensive”, a declarat șeful statului american în grădina Casei Albe, de Ziua Națională, după ce a acuzat China de răspândirea virusului în 189 de țări.

Adversarul președintelui republican în exercițiu în alegerile din noiembrie, democratul Joe Biden, a denunțat aceste declarații ale locatarului Casei Albe. “Donald Trump vrea să declare sfârșitul acestei crize sanitare și a locurilor de muncă, cu scopul de a se întoarce la întâlnirile sale de campanie. Însă greșește pe ambele fronturi”, a denunțat Biden.

Alegeri în Croația: Conservatorii au obținut o victorie clară

Uniunea Democrată Croată (HDZ), partidul conservator al premierului Andrej Plenkovic, a înregistrat o victorie clară în alegerile parlamentare desfășurate duminică în Croația. După numărarea aproape a tuturor sufragiilor, HDZ a obținut 66 dintre cele 151 de mandate parlamentare și ar putea avea nevoie doar de susținerea unor partide mai mici pentru a forma o majoritate.

Mișcarea pentru Patrie și-a asigurat 16 locuri în parlament. Formațiunea este condusă de fostul cântăreț Miroslav Skoro, un politician predispus la controverse ceea ce va face foarte probabil ca Plenkovic să nu formeze o coaliție guvernamentală cu acest partid.

Mișcarea Candidaților Independenți (MOST) a obținut opt mandate, iar Mozemo (Putem) șapte. Celelalte 13 mandate au revenit unor partide mai mici și reprezentanților minorităților etnice. Partidul Social-Democrat (SDP) a suferit o înfrângere devastatoare, coaliția RESTART, condusă de SDP, urmând să dețină doar 41 de locuri în parlamentul de la Zagreb. Președintele sârb Aleksandar Vucic l-a felicitat pe premierul croat Andrej Plenkovic pentru victoria HDZ în scrutinul legislativ desfășurat duminică și a subliniat că încă există potențial pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Belgrad și Zagreb.

Victoria HDZ a fost salutată și de premierul sloven Janez Jansa. Cotidianul sloven Vecer a remarcat că marea surpriză este rezultatul obținut de mișcarea Mozemo și a avertizat că în pofida rezultatului obținut de conservatorii premierului Plenkovic, Croația ar putea să aibă un guvern instabil.

SUA: Mai mulți morți după ce două avioane s-au ciocnit în aer deasupra unui lac

Două persoane au murit și alte șase sunt date dispărute după ce două avioane s-au ciocnit în aer deasupra lacului Coeur d´Alene din statul american Idaho, informează Reuters.  “Potrivit relatărilor inițiale, în cele două avioane se aflau în total opt pasageri și membri ai echipajului, însă această informație este încă în curs de verificare. La momentul acesta nu credem că există supraviețuitori”, a precizat biroul șerifului din comitatul Kootenai. Printre victime se află și copii.

Anchetatorii nu au stabilit deocamdată cauza coliziunii. Avioanele s-au scufundat la circa 39 de metri sub apă după ce s-au prăbușit în lac, se adaugă în declarația citată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.