Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Pacea propusă de Rusia Ucrainei: Morți sau dezmembrați?

Ziarul de Vrancea
8 mar 2022 1220 vizualizări

La 14 zile de la invazia Ucrainei, trupele invadatoare nu reușeau nici ieri să preia controlul asupra țării. Armata ucraineană a respins eforturile forțelor ruse de a intra în orașele Harkiv și Mykolayiv. Cele două părți au convenit asupra încetării focului ieri dimineață pentru a da posibilitatea ca locuitorii din Kiev și din alte patru orașe să fie evacuați.  Zelenski se află în fața unei dileme majore privind viitorul țării.

Rusia a oferit Ucrainei în negocieri o versiune “finală” a propunerii sale de a pune capăt crizei, potrivit unor surse aflate la curent cu detalii de la întâlnirea din weekend, de la Moscova, dintre premierul israelian Naftali Bennett și președintele rus Vladimir Putin, a scris ieri cotidianul Jerusalem Post din Israel. Propunerea a fost considerată “dificilă”, dar nu “imposibilă”, au precizat sursele, adăugând că ea este mai proastă decât ce ar fi obținut președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de invazia rusă, dar că “decalajele dintre cele două părți nu sunt mari”.

Putin le-a cerut forțelor sale militare să se oprească - și a fost dat ordinul de aplicare a armistițiului -, în așteptarea deciziei lui Zelenski, au mai spus sursele. Dacă președintele ucrainean respinge propunerea, atunci este posibil să se întâmple ce a avertizat președintele francez Emmanuel Macron, și anume că “răul abia de acum urmează”.

Într-un astfel de scenariu, Putin va ordona armatei sale să meargă până la capăt și să schimbe fața Ucrainei, potrivit publicației israeliene. Zelenski este prins la mijloc, au spus sursele. Pe de o parte, se bucură de o popularitate imensă și a devenit un fel de Che Guevara. Pe de altă parte, el știe cum a sfârșit revoluționarul și șeful de gherilă argentinian. Zelenski poate întări independența Ucrainei, însă va trebui să plătească un preț ridicat, potrivit surselor. Conform unor presupoziții, el va fi forțat să renunțe la contestata regiune Donbas, să îi recunoască oficial pe disidenții pro-ruși din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să reducă armata și să declare neutralitatea țării. Dacă va refuza propunerea, urmarea ar putea fi teribilă: mii sau chiar zeci de mii de ucraineni vor muri și există un mare risc ca țara să își piardă complet independența.

Potrivit surselor aflate la curent cu discuțiile, vizita lui Bennett la Moscova nu a avut ca scop să medieze între cele două părți aflate în conflict și nu a fost lansată oficial nicio propunere de arbitraj. Bennett a urmărit prin această vizită mai degrabă să vadă care este poziția lui Putin, ce gândește și care sunt liniile sale roșii, pentru ca apoi toate acestea să fie transmise și Occidentului. Potrivit surselor, adevăratele negocieri se poartă direct între Rusia și Ucraina și sunt mult mai serioase decât ce afirmă Occidentul. Kievul nu a transmis și Occidentului ce se întâmplă în negocieri, pentru că nu vrea să atenueze impresia de la nivel mondial că este vorba de o situație gravă. În realitate, totuși, ucrainenii știu foarte bine care sunt cerințele lui Putin și că vor fi nevoiți să ia o decizie dramatică în următoarele zile, mai scrie Jerusalem Post. Nimeni nu îi presează pe ucraineni, iar decizia îi aparține lui Zelenski, au spus sursele.Impresia este că, în ciuda faptului că predicțiile unei victorii rapide asupra armatei ucrainene s-au dovedit false, Putin este mai hotărât ca oricând, mai scrie publicația israeliană.

Peste 14.000 de persoane au intrat în țară în ultimele zile să lupte împotriva Rusiei

Ucraina va repatria militarii și echipamentele, inclusiv elicopterele, din misiunile de pace din Africa și Europa pentru a întări apărarea țării în fața invaziei ruse, a confirmat ieri un oficial al ONU. Președintele Volodimir Zelenski a semnat marți un decret de rechemare a tuturor forțelor de menținere a păcii pentru a se alătura efortului de război în țară. Ucraina contribuia cu 300 de militari, polițiști și alt personal la șase misiuni ONU, cea mai numeroasă participare, cu 250 de oameni și opt elicoptere, fiind cea în cadrul misiunii MONUSCO din Republica Democrată Congo. Zeci de mii de civili ucraineni și voluntari străini s-au înrolat recent pentru a lupta în Ucraina, iar țări occidentale au contribuit cu echipamente, însă capacitățile militare ale Ucrainei rămân mult inferioare celor ale Rusiei. Potrivit unui comunicat de miercuri al armatei ucrainene, în jur de 14.500 de persoane au intrat în Ucraina în ultimele zile pentru a lupta împotriva invaziei ruse. În total, 12.000 dintre aceștia sunt ucraineni reveniți în țară pentru a se alătura efortului național de apărare. În plus, Kievul așteaptă numeroși cetățeni străini ca voluntari pentru a forma o legiune internațională. În comunicat, Statul Major ucrainean afirmă că armata rusă a pierdut mai mult de 12.000 de soldați de la declanșarea războiului. Conform aceleiași surse, au fost distruse 49 avioane, 81 elicoptere și în jur de 317 tancuri ale inamicului. În urmă cu câteva zile, Moscova vorbea de mai puțin de 500 de soldați ruși uciși, însă de atunci nu a mai dat un bilanț al pierderilor.

Odesa, atacată inclusiv din Transnistria?

Primarul orașului Odesa, Ghenadi Trukhanov , a afirmat ieri că se așteaptă un atac din partea forțelor armate rusești atât dinspre mare, cât și de la sol, inclusiv dinspre Transnistria. Trukhanov spune că, pentru a respinge atacurile dinspre mare, plajele din zona orașul au fost minate. „În caz de invazie, atacul va fi pe mare, dar ne așteptăm totodată și la bombardamente de artilerie aeriană și credem că apărarea noastră antiaeriană va fi impactată”, a afirmat edilul.  Întrebat dacă se teme de un atac și dinspre Transnistria, Ghenadi Trukhanov afirmă că “este posibil”, subliniind că forțele armate ucrainene se vor apăra.  „Ne e teamă pentru copiii noștri, nu e teamă pentru noi, ne vom apăra pământul. Suntem bărbați și suntem pregătiți să ne apărăm familiile, copiii. Nu vrem ca fiii și fiicele noastre să vadă aceste atrocități pentru ele riscă să-i afecteze pentru mulți ani de acum înainte. Ei știu deja ce este o alertă antiaeriană”, a povestit edilul Odesei.  Potrivit lui Trukhanov, ajutoare din partea Franței și a altor țări din vest urmau să ajungă ieri în Odesa.

„Sarcina Ucrainei este să reziste în fața atacului în următoarele 7-10 zile”

Ucraina trebuie să reziste în fața atacului Rusiei pentru următoarele 7-10 zile pentru ca Moscova să nu poată revendica vreo victorie, a spus ieri un înalt oficial guvernamental. Potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, Rusia este disperată să obțină măcar o victorie, de orice fel, și că cele mai probabile ținte sunt orașul Mariupol și capitala Kiev. “Au nevoie măcar de o victorie înainte de a fi forțați să intre în negocierile finale”, a scris Denisenko pe Facebook. “Prin urmare, sarcina noastră este să rezistăm în următoarele 7-10 zile”, a adăugat el.

Salvini, umilit în Polonia

Liderul formațiunii italiene Liga (dreapta populistă), Matteo Salvini, a fost mustrat fără menajamente marți în Polonia în fața camerelor de filmat de primarul unui oraș de la frontiera cu Ucraina, care i-a reproșat trecutul său de susținător al președintelui rus Vladimir Putin. “Vrem să ne exprimăm profunda noastră stimă față de toate organizațiile italiene, toate companiile din Italia care ne susțin”, a început prin a spune primarul orașului Przemysl în fața gării locale, în prezența liderului suveranist italian, venit oficial în Polonia pentru a susține eforturile de ajutorare a refugiaților ucraineni. “În același timp, avem o remarcă personală la adresa senatorului Salvini. Am un cadou pentru dumneavoastră aici”, a continuat Wojciech Bakun, agitând un tricou având pe el imprimat chipul lui Vladimir Putin și pe care se putea citi în limba rusă “Armata lui Putin”. Acest tricou este similar celui purtat de Matteo Salvini, cu degetul mare ridicat, pe o fotografie făcută în 2014 în Piața Roșie din Moscova și publicată pe rețelele de socializare. “Am vrea să mergem cu dumneavoastră la frontieră și într-un centru de primire a refugiaților pentru a vedea ce a făcut prietenul dumneavoastră Putin, ceea ce persoana pe care o descrieți ca fiind prietenul dumneavoastră a făcut acestor oameni care trec frontiera în număr de 50.000 pe zi”, i-a spus primarul, înainte de a-l invita să-i vadă pe acești refugiați “cu condiția ca el să poartă acest tricou”. Matteo Salvini a bătut în retragere, cu cuvintele “Mă scuzați, mă scuzați... îi ajutăm pe refugiați”. În acel moment, un fotograf italian i-a aruncat: “Bufon”, “clovn”, Pleacă acasă!”.

Salvini și-a atras un val de critici după invadarea Ucrainei de către trupele ruse la sfârșitul lunii februarie din cauza admirației sale pentru președintele rus, asumată deschis de-a lungul anilor. “Oameni ca el, care au în inimă interesul propriilor lor cetățeni, ne-ar trebui cu zecile” în Italia, spusese el odată despre liderul rus. Salvini s-a afișat de mai multe ori îmbrăcat în tricouri cu efigia lui Putin, inclusiv în Parlamentul European. Matteo Salvini, un eurosceptic notoriu antimigrație, a blocat pe mare în 2019 - în calitate de ministru de interne - mai multe nave ale unor organizații neguvernamentale care transportau migranți salvați în Marea Mediterană. El este judecat din septembrie în unul din dosarele care i-au fost deschise pentru sechestrare și abuz de putere. Invadarea Ucrainei l-a făcut să-și schimbe radical opinia: el îi invită acum pe italieni să-și deschidă porțile refugiaților, prefăcându-se că uită numeroasele sale declarații de susținere a lui Putin după anexarea Crimeii în 2014. Însuși președintele rus s-a exprimat în termeni amicali la adresa lui: “Salvini are o atitudine călduroasă față de țara noastră, el cunoaște bine realitatea rusă”, afirmase acesta în 2019.

Centrala de la Cernobîl, debranșată de la rețeaua electrică

Alimentarea cu electricitate a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl și a echipamentelor de securitate ale acesteia este “complet” întreruptă, din cauza acțiunilor militare ruse, a anunțat ieri operatorul ucrainean Ukrenergo. Centrala, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, “a fost complet debranșată de la rețeaua electrică, din cauza acțiunilor militare ale ocupantului rus”, a precizat operatorul într-o postare pe Facebook. “Instalația nu este alimentată electric”, a subliniat Ukrenergo. Pierderea accesului la rețeaua de energie electrică “nu va avea un impact critic asupra siguranței” de la Cernobîl, a transmis, ulterior, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA).

Copii, blocați online de părinții pro-Putin

Când actorul rus Jean-Michel Scherbak a scris pe rețelele de socializare că îi este rușine că țara sa a declanșat un război împotriva Ucrainei, mama sa - susținătoare de cursă lungă a președintelui rus Vladimir Putin - l-a blocat online, relatează Reuters. “Ea mi-a scris pe Facebook că sunt un trădător și că am ales”, a declarat pentru Reuters acest actor în vârstă de 30 de ani, între altele responsabil al relațiilor cu presa la o casă de filme.

El a refuzat să spună din ce țară europeană se exprimă, dar a precizat că se află în afara Rusiei. Această ruptură între mamă și fiu este doar unul dintre numeroasele cazuri de certuri care despart familii și prieteni în Rusia de când au început luptele în Ucraina la 24 februarie.

Cea mai mare parte a rușilor își obțin informațiile despre Ucraina de la media pro-Kremlin, care prezintă o interpretare radical diferită de cea a mass-media internaționale. Institutul de stat pentru sondarea opiniei publice în Rusia VTsIOM a indicat că rata de aprobare a lui Putin a crescut cu 6 puncte procentuale, ajungând la 70% în săptămâna 21-27 februarie. Potrivit FOM, care efectuează sondaje pentru Kremlin, cota de popularitate a președintelui a crescut cu 7 puncte procentuale, ajungând la 71% în aceeași perioadă.

Dar mii de ruși au manifestat pentru a-și exprima opoziția față de ostilitățile declanșate de armata rusă în Ucraina. Potrivit grupului de monitorizare a manifestațiilor OVD-Info, poliția a arestat peste 13.000 de persoane după 24 februarie.

Jean-Michel Scherbak, care distribuie materiale despre evenimentele din Ucraina pe rețele de social media, a declarat că nu este pentru prima oară când mama sa încearcă să-i influențeze opiniile politice. “Ea a încercat întotdeauna să mă convingă, să-și impună viziunea ei pentru că ea este mamă, este inteligentă, iar eu sunt un prost”, oftează el.

În cursul discuțiilor cu mama ei, Daria, de 25 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie, spune că evită subiectul sensibil al războiului și alte probleme asupra cărora ele “nu sunt întru totul de acord”. “Am înțeles că ea este în cea mai proastă stare emoțională în acest moment și că are nevoie de ajutor și de sprijin”, mărturisește tânăra. Ea încearcă totuși să propună diferite puncte de vedere. Mama sa a fost șocată, spune ea, de înregistrările video cu manifestanți arestați de polițiști. Daria se bucură de ceea ce ea numește “micile ei victorii”.

Alex, un game tester în vârstă de 28 de ani, care locuiește împreună cu soția sa la Gdansk, în Polonia, a declarat că părinții lui, care se află în Rusia, i-au cerut să-și suprime de pe rețelele de socializare materialele referitoare la războiul în Ucraina, avertizându-l că aceasta ar putea fi periculos pentru el.

Părinții lui Alex îi telefonează în fiecare zi de la începutul conflictului în Ucraina și fiecare convorbire se termină cu țipete între el și mama sa.

Pentru a salva relația cu părinții, Alex a încetat să mai publice astfel de conținuturi. Soția sa însă a modificat parametrii de confidențialitate ai contului său și a continuat să distribuie articole despre conflictul în Ucraina.

Guvernul Scoției își cere scuze pentru miile de „vrăjitoare” ucise de-a lungul istoriei

Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a prezentat scuze oficiale din partea guvernului său pentru condamnarea miilor de femei care au fost acuzate de vrăjitorie în secolele al XVI-lea și al XVII-lea și ucise “pur și simplu pentru că erau femei”. În Scoția, între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea, aproximativ 4.000 de persoane au fost acuzate de vrăjitorie, iar 84% dintre ele erau femei. În total, peste 2.500 de persoane au fost executate pentru vrăjitorie, în majoritatea cazurilor prin spânzurare și ardere pe rug, după mărturisiri smulse sub tortură. Marți, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Femeilor, Nicola Sturgeon a declarat în Parlamentul Scoției că “recunoaște această nedreptate istorică flagrantă” și că “prezintă scuze postume oficiale tuturor persoanelor acuzate, condamnate, calomniate și executate în virtutea Legii vrăjitoriei din 1563”. Acea lege prevedea pedeapsa capitală pentru persoanele găsite vinovate de practicarea vrăjitoriei și a rămas în vigoare până în anul 1736.

“Într-o epocă în care femeile nu aveau nici măcar dreptul să depună mărturie în fața unui tribunal, ele erau acuzate și ucise, pentru că erau sărace, diferite, vulnerabile sau, în numeroase cazuri, pur și simplu pentru că erau femei”, a declarat Nicola Sturgeon, care conduce partidul pro-independență SNP.

O asociație locală, Witches of Scotland, face campanie de doi ani pentru a obține aceste scuze oficiale, precum și grațierea tuturor persoanelor condamnate pentru vrăjitorie și ridicarea unui monument național în memoria acestor drame mai puțin cunoscute. Nicola Sturgeon a declarat că Parlamentul Scoției ar putea adopta un text de lege care să permită o astfel de grațiere.

Justificându-și decizia de a prezenta scuze oficiale, prim-ministrul scoțian a spus că este important ca oamenii să recunoască nedreptățile din trecut. Ea a subliniat, de asemenea, că “există regiuni în lume unde, chiar și astăzi, femeile și fetele riscă persecuții și uneori moartea pentru că au fost acuzate de vrăjitorie”. Ea a concluzionat că “deși în Scoția legea vrăjitoriei poate că a fost lăsată în negura trecutului cu mult timp în urmă, profunda misoginie care a motivat-o nu a fost încă abandonată, iar noi trăim în continuare alături de ea”.

Austria suspendă legea vaccinării obligatorii antiCOVID

Guvernul austriac a anunțat ieri o suspendare a legii privind vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, la abia o lună după intrarea acesteia în vigoare, din cauza unui pericol mai mic al variantei omicron a SARS-CoV-2. “Am decis să urmăm sfatul Comisiei experților” și “să suspendăm” legea, a anunțat într-o conferință de presă, la Viena, ministrul însărcinat cu Afaceri Europene și Constituția Karoline Edtstadler. “Nu vedem, în acest moment, necesitatea de a impune vaccinarea obligatorie, având în vedere actuala variantă” omicron, care cauzează simptome mai puțin grave decât varianta indiană (delta) a noului coronavirus, a justificat ea. “Există, în prezent, numeroase argumente pentru a spune că această atingere adusă drepturilor fundamentale nu este justificată”, recunoaște ministrul însărcinat cu Constituția.

Legea a intrat în vigoare la 5 februarie - o măsură fără precedent în Uniunea Europeană (UE) - și a provocat o opoziție puternică a unora dintre cei 8,9 milioane de austrieci. Toți rezidenții în vârstă de peste 18 ani erau vizați, mai puțin femeile însărcinate, cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19 în urmă cu maximum 180 de zile și cei scutiți din motive medicale. Controale urmau să fie lansate la începutul lui martie, iar amenzile erau cuprinse între 600 și 3.600 de euro.

Austria înregistrează peste 15.000 de morți de la apariția pandemiei COVID-19.

Endurance, nava pierdută în 1915, găsită în Antarctica

Oamenii de știință au găsit și filmat una dintre cele mai mari epave, la 107 ani după ce s-a scufundat. Endurance, nava pierdută a exploratorului antarctic Sir Ernest Shackleton, a fost găsită în weekend pe fundul Mării Weddell. Nava a fost zdrobită de gheața mării și s-a scufundat în 1915, forțându-l pe Shackleton și oamenii săi să evadeze pe jos și cu bărci mici.

Videoclipul în care sunt arătate rămășițele navei arată că Endurance este într-o stare remarcabilă. Chiar dacă a stat la 3 km adâncime peste un secol, arată exact ca în ziua în care s-a scufundat. Lemnele sale, deși sunt avariate, sunt încă foarte bine închegate, iar numele - Endurance - este clar vizibil pe pupa. „Fără nicio exagerare, acesta este cea mai bună epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată - de departe”, a spus arheologul marin Mensun Bound, care se află în expediția de descoperire și și-a îndeplinit acum un vis în cariera sa de aproape 50 de ani. Liderul misiunii, veteranul geograf polar dr. John Shears, a descris momentul în care camerele au aterizat pe numele navei drept „atrăgător”.

„Descoperirea epavei este o realizare incredibilă”, a adăugat el. „Am finalizat cu succes cea mai dificilă căutare a epavelor din lume, luptându-ne cu gheața de mare în continuă schimbare, viscolele și temperaturile care au coborât până la -18 C. Am realizat ceea ce mulți oameni au spus că este imposibil”.  Endurance a fost observată în Marea Weddell, la o adâncime de 3.008 metri. Epava în sine este un monument desemnat în baza Tratatului internațional antarctic și nu trebuie deranjată în niciun fel. Prin urmare, niciun artefact fizic nu a fost scos la suprafață.

Litera Z, tot mai des folosită de propagandă în Rusia

 

Litera Z ca simbol al susținerii războiului din Ucraina este tot mai des folosită de establishment-ul rus. Inițial, litera Z apărea doar pe unele tancuri rusești din Ucraina, pictată cu alb. Însă treptat a devenit tot mai mult folosită pentru a arăta sprijinul pentru invazia decisă de președintele rus. Acum, litera Z poate fi văzută peste tot, de la videourile de propagandă ale Kremlinului de pe Instagram și profilurile unor celebrități, la echipamentul unui gimnast rus la Cupa Mondială de la Doha. Litera semnifică formula „Pentru victorie”, conform Ministerului rus al Apărării. Litera Z poate fi văzută de asemenea pe numeroase mașini în Rusia. Muncitorii au pus litera Z pe o rampă de lansare de rachete la cosmodromul de la Baikonur, în timp ce multe celebrități și-au adăugat litera mare Z în numele de pe social media. Videourile de propagandă ale Mosovei arată tineri purtând tricouri cu litera Z pe ele. Însă Z nu este singura literă folosită în războiul lui Putin. Alte litere, precum X, O și A, au fost de asemenea pictate pe vehiculele militare ruse. V apare de asemenea des și vine de la „Puterea stă în adevăr”, conform Ministerului rus al Apărării. Nu este clar ce simbolizează celelalte litere, așa că mulți au încercat să caute explicații de la izbucnirea invaziei ruse din Ucraina în urmă cu aproape două săptămâni. Inițial, observatori ucraineni au crezut că literele arată de unde provin trupele respective. Acum, armata ucraineană a început să vopsească în jurul literei Z insulte la adresa lui Putin pe tancurile rusești pe care le capturează și pe care le scot din funcțiune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.