Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ONU: Statele bogate, invitate să-și asume o parte mai mare a poverii refugiaților

Ziarul de Vrancea
16 dec 2019 2657 vizualizări

80% dintre refugiați sunt găzduiți în prezent de statele sărace sau în curs de dezvoltare

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat ieri un apel comunității internaționale reunite la Geneva, în cadrul primului Forum mondial cu privire la refugiați, să facă “mult mai mult pentru a asuma colectiv” povara acestora. “Este timpul să se răspundă mai echitabil la crizele refugiaților, partajând responsabilitățile”, a declarat Antonio Guterres în deschiderea Forumului. Acesta este organizat de ONU la exact un an de la adoptarea la New York a unui Pact mondial cu privire la refugiați, destinat să aducă un răspuns colectiv la mișcările masive de refugiați.Chestiunea împărțirii poverii refugiaților divizează țările bogate și cele emergente. Statele sărace sau în curs de dezvoltare, care găzduiesc 80% dintre refugiați la nivel mondial, se consideră abandonate în fața unei grele poveri pentru economiile și societățile lor. “Comunitatea internațională trebuie să facă mult mai mult pentru a asuma colectiv această responsabilitate”, a subliniat Guterres, explicând în fața numeroșilor șefi de stat, miniștri și reprezentanți de companii că “țările în curs de dezvoltare (...) găzduiesc în mod admirabil marea majoritate a refugiaților și trebuie să fie susținute mai mult”. “Nu suntem complet lipsiți de mijloace”, a mai afirmat Guterres, lansând un apel la un răspuns “colectiv” la această problemă.

“Să nu închidă ochii în fața realității”

Cu un număr record de 71 milioane de persoane strămutate în 2018, dintre care 26 milioane de refugiați, “perspectivele sunt sumbre”, a constatat, la rândul său, Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi.

El a chemat comunitatea internațională “să nu închidă ochii în fața realității” crizei refugiaților, ceea ce i-ar ajuta pe cei care le “instrumentalizează” soarta “în scopuri politice”. Pentru ca aceste intenții să se materizalizeze, Grandi așteaptă mai ales contribuții financiare, asistență materială sau anunțuri referitoare la reinstalări, în cadrul programului UNHCR ce vizează instalarea în state bogate a unor refugiați aflați în țări care nu oferă toate garanțiile, mai ales în materie de securitate.

Una din intervențiile cele mai așteptate la Geneva este cea a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui țară se află printre co-organizatorii Forumului și care găzduiește cel mai mare număr de refugiați, în jur de 3 milioane. Erdogan amenință de mai multă vreme că, în lipsa unui ajutor internațional mai substanțial, i-ar putea lăsa pe migranți și refugiați să treacă în Europa.

Curtea Supremă de la Varșovia: Polonia ar putea părăsi UE

Noua lege propusă de partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care cuprinde măsuri disciplinare împotriva magistraților ce se împotrivesc reformelor în justiție, poate duce pe termen lung la ieșirea Poloniei din Uniunea Europeană, ca urmare a agravării confruntării dintre Bruxelles și Varșovia pe tema statului de drept, susține Curtea Supremă poloneză.

Această instituție a publicat ieri o analiză de 40 de pagini, în care estimează în special că acest proiect de lege depus joia trecută de formațiunea conservatoare PiS este o “tentativă de a forța judecătorii să aplice toate reglementările votate de majoritatea aflată la putere”, chiar dacă un tribunal le consideră a fi “incompatibile cu norme legale superioare”. Prin legislația propusă, formațiunea PiS încearcă să introducă măsuri disciplinare pentru acțiuni cum ar fi contestarea legalității numirilor în sistemul de justiție. Sancțiunile pot merge până la excluderea unui magistrat care contestă legalitatea numirii unui alt magistrat sau în cazul unor “activități cu caracter politic” ori care pot “dăuna funcționării sistemului de justiție”. Conform raționamentului făcut de Curtea Supremă în analiza sa, este “foarte probabil” ca acest text, odată adoptat, să conducă la “declanșarea de către instituțiile europene a unor proceduri de constatare a nerespectării de către Polonia a angajamentelor ce decurg din tratate și, pe termen mai lung, la necesitatea părăsirii Uniunii Europene”.

Noul proiect de lege este propus la o săptămână după ce Curtea Supremă poloneză a estimat că noul Consiliu Național al Magistraturii (KRS), organismul ce recomandă președintelui numirea judecătorilor și care a fost constituit în urma reformelor în justiție criticate de Bruxelles și de opoziție, nu oferă garanții de independență față de puterea politică. Hotărârea Curții Supreme poloneze urmează unei decizii a Curții de Justiție a UE (CJUE), care în noiembrie a statuat că îi revine Curții Supreme poloneze să se pronunțe în această chestiune.

Mai multe organizații ale magistraților, precum și Fundația Helsinki pentru drepturile omului și Comitetul de apărare a democrației (KOD, organizație a opoziției poloneze) au lansat un apel pentru desfășurarea de proteste miercuri seară în fața parlamentului de la Varșovia și în fața tribunalelor din circa 100 de orașe poloneze. Intrarea în vigoare a acestui text ar marca “sfârșitul separației puterilor și revenirea la puterea unică pe care am cunoscut-o în epoca Poloniei comuniste”, consideră Danuta Przywara, președintele Fundației Helsinki din Polonia.

Vasta reformă a sistemului judiciar polonez, demarată cu patru ani în urmă de formațiunea conservatoare PiS, care în octombrie a câștigat din nou alegerile legislative, este considerată de Bruxelles și de opoziția poloneză o încercare de subordonare a justiției de către politic.

Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement pe această temă și a activat de asemenea articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate conduce la pierderea dreptului de vot în Consiliul UE, sancțiune ce necesită însă un vot unanim din partea tuturor celorlalte state membre ale UE, iar Ungaria a promis că se va opune.

Studiu: A cocheta la locul de muncă nu este hărțuire sexuală

A cocheta cu colegii de muncă fără să se ajungă la hărțuire sexuală este un lucru inofensiv și poate chiar evita problemele de insomnie, potrivit unui studiu publicat luni de Universitatea Statului Washington (WSU). “Am descoperit că a cocheta la serviciu îi poate face pe colegi să se simtă mai bine, să fie mai încrezători și chiar să-i protejeze de factori de stres precum insomnia, încurajându-i totodată să facă față problemelor legate de muncă”, a declarat Leah Sheppard, profesor asistent la WSU, care a condus o parte din studiu. “Chiar și când participantelor la studiul nostru nu le-a plăcut comportamentul colegului lor în dorința de a cocheta, nu s-a atins pragul de percepție de hărțuire sexuală și nici s-au produs niveluri de stres, având în vedere că este un spațiu conceptual net diferit”, a subliniat ea.

Sheppard împreună cercetători din SUA, Canada și Olanda au examinat comportamentul social lipsit de hărțuire sexuală pe care l-au denumit “narațiune sexuală”. Această categorie include glumele și insinuările, dar și comportamentul de a cocheta precum privirile timide sau complimentele adresate aspectului fizic. Cercetătorii au trasat distincții clare între acest tip de interacțiune și actele persistente și nedorite ale hărțuirii sexuale, care sunt practicate de obicei de cei care ocupă posturi de autoritate. A fi ținta unei hărțuiri creează stres, în timp ce conducătorii studiului au descoperit că persoanele care sunt complimentate se simt în largul lor.

Autorii studiului au pus la îndoială și politicile companiilor privind toleranța zero față de comportamentul sexual la locul de muncă, care nu sunt abordate din această perspectivă. Este vorba de politicile recente privind limitele impuse privirilor adresate mai mult de cinci secunde unei colege, în afara dezbaterii unei teme de serviciu, în vigoare la Netflix, interdicția impusă la NBC de a împărți taxiul cu o colegă de serviciu, sau normele riguroase privind îmbrățișarea unei colege. Autorii notează că a cocheta cu colegii de muncă aduce un echilibru în colectivitate și că trebuie evitate politici prea restrictive privind comportamentul social sexual. Totuși, cei care ocupă posturi de autoritate trebuie să aibă o grijă mai mare în privința comportamentului lor față de angajate. “Ei trebuie să aibă grijă când cochetează, mai ales cu o persoană într-un post inferior. Atunci când se produce un dezechilibru de putere, există riscul ca acest comportament să fi perceput ca hărțuire sexuală”, notează studiul.

Consumul regulat de ardei iute reduce riscul de deces în urma unui infarct

Consumul regulat de ardei iute - mai des de patru ori pe săptămână - este asociat cu o reducere a riscului de deces din cauze cardiace și cerebrovasculare, conform unui studiu efectuat în Italia. Potrivit studiului publicat în Journal of the American College of Cardiology, persoanele care consumă frecvent ardei iute au un risc de deces mai scăzut cu 23 de procente comparativ cu cele care nu obișnuiesc să adauge acest condiment în alimentație. În cadrul cercetării au fost analizate 22.811 persoane din regiunea italiană Molise, care au participat la studiul “Moli-sani”. După o perioadă medie de monitorizare de aproximativ opt ani, oamenii de știință au descoperit că în cazul persoanelor care consumau frecvent ardei iute riscul de deces în urma unui infarct a fost redus cu 40 de procente. Marialaura Bonaccio, epidemiolog la institutul IRCCS Neuromed din Pozzilli, Italia, a precizat că “protecția față de riscul de mortalitate a fost independentă de tipul de dietă pe care oamenii o urmau”. “Cu alte cuvinte, cineva poate urma dieta mediteraneană sănătoasă, iar altcineva poate mânca mai puțin sănătos, însă pentru toți ardeiul iute are un efect protector”, a explicat cercetătoarea. Directoarea departamentului de epidemiologie și prevenție din cadrul aceluiași institut italian, Licia Iacoviello, a declarat că “ardeiul iute este o componentă fundamentală a culturii noastre gastronomice” și a subliniat că “proprietățile sale benefice, de toate tipurile, au fost asociate de-a lungul secolelor consumului său”.

“Important este că acum studiul este abordat în mod serios și oferă dovezi riguroase și științifice”, a adăugat Iacoviello, profesoară la Universitatea Insubria din Varese. “Așa cum s-a observat deja în China și în Statele Unite, cunoaștem faptul că diverse plante din specia Capsicum, deși consumate în mod diferit în lume, pot exercita o acțiune protectoare asupra sănătății noastre”, a adăugat cercetătoarea.

Papa abrogă regula “confidențialității pontificale” în cazurile de agresiuni sexuale

Papa Francisc a schimbat ieri modul în care Biserica Romano-Catolică se ocupă de cazurile de abuz sexual asupra minorilor, abrogând regula “confidențialității pontificale” care le-a acoperit până acum. De asemenea, a crescut vârsta până la care constituie infracțiune de pornografie cu copii, sub legea Bisericii, la imagini cu oricine care are sub 18 ani. Documentele interzic impunerea obligației de tăcere a celor care raportează abuzul sexual sau care acuză că au fost victime. Ridicarea “confidențialității pontificale” în cazurile investigațiilor de abuz sexual a fost o cerere a liderilor Bisericii la un summit pe abuz sexual desfășurat la Vatican în Februarie.

Drama lui Charlize Theron. Actrița a povestit cum mama sa i-a ucis tatăl

Celebra actriță din Africa de Sud, Charlize Theron, deținătoare a premiului Oscar, spune că nu îi este rușine să vorbească despre momentul în care mama sa l-a împușcat mortal pe tatăl ei, aflându-se în legitimă apărare.

Actrița avea doar 15 ani la momentul incidentului, iar tătăl era un bărbat alcoolic și abuziv. Theron povestește că bărbatul a tras prin ușa camerei în care se ascundea, împreună cu mama ei. Charlize a crescut la o fermă de lângă Johannesburg, în Africa de Sud, împreună cu mama sa Gerda și tatăl, Charles, pe care l-a descris drept un om “foarte bolnav”, adăugând că a trăi cu un alcoolic este o situație dipserată. “Traiul de zi cu zi, imprevizibil, cu un dependent de alcool este genul de experiență care îți rămâne întipărită în trup pentru tot restul vieții, și nu e vorba doar despre acest eveniment care s-a întâmplat într-o noapte”, a declarat actrița, într-un interviu pentru NPR. Charlize Theron spune că tatăl ei era atât de beat încât nici nu putea să se țină bine pe picioare atunci când a intrat în casă înarmat. “Eu și cu mama eram în camera mea și țineam ușa pentru că încerca să intre cu forța în dormitor. Așa că amândouă stăteam proptite în ușă ca să nu-l lăsăm să intre. A făcut un pas înapoi și a tras efectiv prin ușă de trei ori, însă niciunul din gloanțe nu ne-a nimerit, ceea ce a fost un miracol. A fost legitimă apărare”, a mai povestit actrița.

Charlize Theron mai spune că vorbește adesea despre violența pe care a experimentat-o în familie: “Nu îmi este rușine să vorbesc despre asta, pentru că eu consider că cu cât vorbim mai mult despre aceste lucruri cu atât realizăm mai mult că nu suntem singuri”. Charlize Theron a mai vorbit despe hărțuirea sexuală, precizând că a trăit adesea cu sentimentul de furie. De altfel, subiectul este tratat și în ultimul ei film “Bombshell”, în care interpretează rolul prezentatoarei TV Megyn Kelly.

Pakistan: Fostul președinte Pervez Musharraf, condamnat la moarte

Un tribunal special din Pakistan l-a condamnat ieri la moarte în contumacie pe fostul președinte Pervez Musharraf, aflat la putere între 1999 și 2008, pentru înaltă trădare și subminarea Constituției țării. Tribunalul special format din trei judecători a pronunțat sentința în procesul deschis împotriva lui Musharraf în urmă cu șapte ani. “Pervez Musharraf a fost găsit vinovat în baza articolului 6 de încălcarea Constituției Pakistanului”, a declarat oficialul guvernamental Salman Nadeem.

Musharraf era judecat pentru înaltă trădare pentru impunerea stării de urgență în 2007, când a suspendat Constituția și i-a încarcerat pe judecătorii Curții Supreme care nu au acceptat decizia.

Pervez Musharraf, care trăiește în exil în Dubai, l-a răsturnat de la putere în 1999 pe prim-ministrul de atunci, Nawaz Sharif, printr-o lovitură de stat militară sângeroasă și a obținut un rol important pe scena mondială după ce s-a alăturat războiului antiterorist condus de SUA în Afganistan. “Acesta este un verdict istoric și va avea un mare impact asupra redefinirii istoriei politice a Pakistanului, vulnerabil la puciuri”, a declarat marți comentatorul politic Hamid Mir în emisiunea sa.

Pakistanul a fost condus de generali aproape jumătate din istoria sa după obținerea independenței de Marea Britanie în 1947, iar acesta este primul verdict pronunțat împotriva conducerii militare.

Italia: Legalizarea canabisului, răsturnare de situație

Legalizarea canabisului light în Italia, adoptată vineri de majoritatea parlamentară, a fost oprită ieri de președinta Senatului, membră a opoziției. Președinta Senatului, Maria Elisabetta Casellati, membră a Partidului Forza Italia (dreapta), o formațiune care se opune, la fel ca toate formațiunile de dreapta, legalizării canabisului light, a apreciat luni că este “inadmisibil” amendamentul la bugetul aferent anului 2020 adoptat în comisie în Senat de către majoritatea guvernamentală și care legalizează canabisul light (până în 0,5% THC). Această decizie nu poate fi atacată. Maria Casellati a luat aparent o decizie “tehnică”, apreciind că amendamentul este străin de materia discutată, și anume bugetul, însă verdictul său “este în realitate foarte politic și simbolic”, scrie cotidianul La Stampa. Dreapta a aplaudat această decizie, iar majoritatea guvernamentală a deplâns-o la unison.

“Dacă dumneavoastră credeți că această măsură este atât de importantă pentru majoritate, faceți un proiect de lege” special cu privire la legalizarea canabisului light, l-a îndemnat Maria Casellati pe un deputat din Mișcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), aflată la putere împreună cu Partidul Democrat (PD, stânga). Cele două partide au anunțat că vor să prezinte un proiect de lege în acest sens, iar legalizarea canabisului light ar putea avea loc mai târziu, în cursul lui 2020.

Președinta Estoniei a prezentat scuze după ce un ministru a prezentat-o pe șefa guvernului Finlandei drept “o vânzătoare”

Președinta estonă și-a cerut scuze după ce ministrul de interne al țării a descris-o pe șefa guvernului finlandez drept “o vânzătoare”, a relatat ieri BBC.  Președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, s-a declarat “jenată” de comentariile ministrului de interne Mart Helme, în vârstă de 70 de ani, care conduce partidul populist de extremă dreapta Ekre.

Premierul finlandez, Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, este cel mai tânăr prim-ministru din lume. Ea conduce o coaliție de centru-stânga cu alte patru partide, toate având la conducere femei, și este văzută ca o stea în ascensiune de câțiva ani. Helme a făcut remarcile controversate într-o emisiune la radio. “Vedem acum cum o vânzătoare a devenit prim-ministru și cum alți activiști de stradă și persoane needucate au intrat în cabinet”, a spus el. Marin a vorbit despre cum a crescut într-o familie defavorizată. Ea a lucrat ca asistentă de vânzări înainte de a merge la universitate și a începe o carieră politică. Este prima persoană din familia sa care a terminat liceul și a urmat universitatea. Răspunzând pe Twitter, Sanna Marin a declarat că este “extrem de mândră de Finlanda”. “Aici un copil dintr-o familie săracă poate fi educat și poate realiza multe lucruri în viață. Casierul unui magazin poate deveni prim-ministru”, a scris ea. Helme a declarat că afirmațiile sale au fost înțelese greșit și a prezentat scuze dnei Marin. El a spus că intenția sa a fost “să recunoască că este posibil să te ridici singur de la un nivel social scăzut la vârful politicii”. “Dacă cineva a înțeles greșit, atunci într-adevăr vreau să spun că îmi prezint scuze prim-ministrului Finlandei”, a adăugat el. Într-un comunicat, președinta estonă Kersti Kaljulaid a declarat că l-a sunat pe omologul său finlandez, Sauli Niinisto, și i-a cerut să-i transmită scuze dnei Marin și guvernului său. “Am recunoscut cât de jenată mă simt pentru toate acestea”, a spus ea.

Partidele de opoziție din Estonia au cerut demisia lui Helme sau ca prim-ministrul Juri Ratas să-l demită. Acestea au depus chiar o moțiune de cenzură împotriva ministrului de interne Mart Helme, care a fost respinsă marți. Numărul de voturi în favoarea moțiunii de cenzură (44) a fost mai mare decât cele împotrivă (42), dar ar fi fost nevoie de cel puțin 51 pentru ca aceasta să fie adoptată.

Estonia este cea mai nordică dintre cele trei state baltice și are legături lingvistice cu Finlanda, care se află chiar peste Golful Finic.

Ekre (Partidul Popular Conservator din Estonia) a intrat în guvernul de coaliție în mai după ce a obținut 17,8% din voturi la alegerile generale. Partidul a promis că va proteja o “Estonie autohtonă”. Liderul său Mart Helme a devenit cunoscut pentru declarațiile sale sincere și comportamentul controversat. Când a depus jurământul, el - alături de fiul său Martin - a făcut semnul “OK” din mână - un simbol devenit presupus mesaj politic pentru naționaliștii albi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.