Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O fetiță de 8 ani din Germania, ținută închisă de familie aproape toată viața

Ziarul de Vrancea
7 nov 2022 637 vizualizări

Copilul urcă scările cu greutate și nu a văzut niciodată o pajiște

O fetiță în vârstă de 8 ani dintr-un orășel din vestul Germaniei a fost eliberată după ce ar fi fost ținută închisă de mama și de bunicii ei de când avea mai puțin de un an. Fetița, numită „Maria” de presa germană, și-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor șapte ani și jumătate într-o cameră, încuiată, în casa bunicilor ei din Attendorn, un orășel cu aproximativ 25.000 de locuitori aflat la est de Köln, în vestul Germaniei. „Probabil că nu a reușit să vadă prea mult din lumea exterioară” a declarat procurorul Patrick Baron von Grotthuss pentru ziarul local „SauerlandKurier”.

Medicii care au examinat fetița, după ce a fost eliberată la 23 septembrie, nu au găsit semne de maltratare fizică sau de malnutriție, au precizat autoritățile municipale într-un comunicat. Cu toate acestea, în timpul examinării, ea a spus că nu a văzut niciodată o pădure, nu a fost pe o pajiște și nu a mers niciodată cu mașina. „Maria” poate să vorbească și să meargă, însă urcă cu greu scările de una singură și se descurcă greu pe un teren accidentat.

De ce a fost ascunsă fata aproape toată viața ei rămâne un mister. Mama și bunicii ei au refuzat să răspundă atunci când au fost interogați de poliție.

Tatăl fetiței, care se despărțise deja de mamă în momentul nașterii copilului, a declarat pentru „SauerlandKurier” că a găsit la un moment dat un bilet în parbrizul mașinii, când fetița avea aproximativ șase luni, prin care era înștiințat de intenția fostei sale partenere de a se muta în Italia cu copilul. Mama a informat într-adevăr autoritățile locale că s-a mutat în Calabria, în sud-vestul Italiei, la mijlocul anului 2015.

Totuși, tatăl ar fi văzut-o pe mamă și pe copil de mai multe ori în Attendorn, așa că în septembrie 2015 a sesizat autoritățile. Buncii materni ai fetiței au fost chestionați, dar ei au susținut că fiica și nepoata lor locuiesc în Italia. Abia în luna iulie a acestui an, autoritățile locale au investigat din nou locul unde se află copilul, după ce un cuplu căsătorit care locuiește în comuna învecinată Lennestadt a informat poliția că circulă un zvon conform căruia fetița, acum în vârstă de opt ani, ar fi fost închisă în tot acest timp în casa bunicilor ei. Și într-adevăr, poliția și asistenții sociali au descoperit că mama și copila nu au fost niciodată în Italia. S-au făcut percheziții și au găsit-o pe fetiță închisă în casa bunicilor ei.

Procuratura din orașul Siegen o cercetează pe mamă și pe bunici pentru lipsire de libertate și maltratare a unui minor. Mama, care are 47 de ani, ar putea primi până la 10 ani de închisoare.

Fondatorul companiei Oculus a realizat o cască VR care ucide utilizatorul dacă moare în joc

Palmer Luckey, contractor în domeniul apărării și părintele realității virtuale moderne, fondatorul companiei Oculus, a creat o cască VR care va ucide utilizatorul dacă acesta moare în jocul pe care îl joacă, anunță Vice.com. El a făcut acest produs pentru a comemora anime-ul, Sword Art Online. Oculus a fost vândută în 2014 către Facebook pentru 2 miliarde de dolari. Aceasta este tehnologia pe care Mark Zuckerberg a rebranduit-o drept fundația pentru Meta.

Căștile ucigașe ale lui Luckey arată ca un Meta Quest Pro conectat cu trei module de încărcare explozivă care se află deasupra ecranului. Încărcăturile sunt îndreptate direct spre creierul anterior al utilizatorului și, dacă ar exploda, ar distruge capul utilizatorului. „Ideea de a-ți lega viața reală de avatarul tău virtual m-a fascinat întotdeauna. Ridici instantaneu miza la nivel maxim și îi forțezi pe oameni să regândească în mod fundamental modul în care interacționează cu lumea virtuală și cu jucătorii din interiorul acesteia”, a scris Luckey într-o postare pe blog în care explică proiectul. „Grafica poate face ca un joc să pară mai real, dar numai amenințarea unor consecințe grave poate face ca un joc să se simtă real pentru tine și pentru fiecare altă persoană din joc”, a completat el.

Potrivit lui Luckey, serialul anime și seria de romane ușoare Sword Art Online i-a făcut pe oameni să fie interesați de realitatea virtuală, în special în Japonia. În SAO, jucătorii își pun o cască de realitate virtuală NeveGear și se conectează la un nou joc numit Sword Art Online doar pentru a descoperi că un om de știință nebun i-a prins într-o lume virtuală. Jucătorii trebuie să-și croiască drum printr-o temniță de 100 de etaje pentru a scăpa. Dacă mor în joc, mor și în viața reală. Luckey și-a publicat postarea despre căștile ucigașe pe 6 noiembrie, ziua în care Sword Art Online a intrat în lumea fictivă a jocului.

„Vestea bună este că suntem la jumătatea drumului spre realizarea unui NerveGear adevărat. Vestea proastă este că, până acum, am descoperit doar jumătatea care te ucide”, a spus Luckey. În SAO, NerveGear-ul ucide jucătorii cu un emițător de microunde. Potrivit lui Luckey, creatorul dispozitivului „a reușit să se ascundă de angajații săi, de autoritățile de reglementare și de partenerii contractuali de producție. Sunt un tip destul de deștept, dar nu am putut găsi nicio modalitate de a face să funcționeze așa ceva, nu fără a atașa căștile la niște echipamente gigantice”, a explicat el.

Incapabil să recreeze perfect ideea din joc, Luckey a optat pentru încărcături modulare explozive. „Am planuri pentru un mecanism anti-manipulare care va face imposibilă îndepărtarea sau distrugerea căștii”, a spus el. „Chiar și așa, există o mare varietate de defecțiuni care ar putea apărea și ucide utilizatorul la momentul nepotrivit. Acesta este motivul pentru care nu mi-am făcut curaj să o folosesc eu însumi”.

SUA au confiscat monede bitcoin de 3,36 miliarde de dolari într-un singur raid

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat luni că a confiscat monede bitcoin în valoare record de aproximativ 3,36 miliarde de dolari, furate în urmă cu un deceniu, în timpul unui raid neanunțat anterior, efectuat din 2021 la reședința lui James Zhong. Zhong a pledat vinovat vineri pentru o acuzație de fraudă electronică, care implică o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Autoritățile americane au confiscat de la Zhong aproximativ 50.676 de bitcoin, evaluate apoi la peste 3,36 miliarde de dolari, în timpul percheziției de la casa sa din Gainesville, Georgia, pe 9 noiembrie 2021, a declarat Departamentul de Justiție. Este a doua mare confiscare financiară efectuată de Departamentul de Justiție până în prezent, după confiscarea unor criptomonede furate în valoare de 3,6 miliarde de dolari, legate de un atac cibernetic din 2016 asupra platformei de tranzacționare Bitfinex, pe care instituția a anunțat-o în februarie.

Potrivit autorităților, Zhong a furat bitcoin de pe piața ilegală Silk Road, un forum dark web pe care au fost cumpărate și vândute droguri și alte produse ilicite cu criptomonede. Silk Road a fost lansat în 2011, dar Biroul Federal de Investigații l-a închis în 2013. Fondatorul său, Ross William Ulbricht, ispășește acum o pedeapsă de închisoare pe viață.

“De aproape zece ani, locul în care se află această cantitate masivă de bitcoin dispărută s-a transformat într-un mister de peste 3,3 miliarde de dolari”, a declarat procurorul american Damian Williams într-un comunicat de presă. Potrivit Districtului de Sud din New York, Zhong a profitat de vulnerabilitățile pieței pentru a executa atacul informatic.

Agentul special responsabil Tyler Hatcher, de la Internal Revenue Service – Investigații Criminale, a declarat că Zhong a folosit “o schemă sofisticată” pentru a fura monedele bitcoin de pe Silk Road. Potrivit comunicatului de presă, în septembrie 2012, Zhong a creat nouă conturi frauduloase pe Silk Road, finanțându-le pe fiecare cu 200-2.000 de bitcoin. Apoi a declanșat peste 140 de tranzacții în succesiune rapidă, care au păcălit sistemul de procesare a retragerilor de pe piață, pentru a elibera aproximativ 50.000 de bitcoin în conturile sale.

Zhong a transferat apoi monedele bitcoin într-o varietate de adrese de portofel, toate sub controlul său. Arhivele publice arată că Zhong a fost președintele și CEO-ul unei companii auto-create, JZ Capital LLC, pe care a înregistrat-o în Georgia în 2014.

Potrivit profilului său LinkedIn, munca sa acolo s-a concentrat pe “investiții și capital de risc”. Profilul său afirmă, de asemenea, că a fost “un mare investitor timpuriu în bitcoin, cu cunoștințe extinse despre funcționarea sa interioară” și că are experiență în dezvoltarea de software în limbaje de programare pentru computere. Profilurile de socializare ale lui Zhong includ imagini cu el pe iahturi, în fața avioanelor și la meciuri de fotbal de mare profil.

Potrivit unui raport al Chainalysis, criptomonede în valoare de 1,9 miliarde de dolari au fost furate prin atacuri cibernetice până în iulie 2022, comparativ cu puțin sub 1,2 miliarde de dolari în același moment în 2021.

Soldații ruși din Donețk se plâng că au fost trimiși într-o “bătălie de neînțeles”

Într-o scrisoare care se presupune că a fost trimisă de pe front către un guvernator regional din Rusia, bărbații din Brigada 155 a Infanteriei Marine a Flotei rusești din Pacific spun că au fost aruncați într-o “bătălie de neînțeles” în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Scrisoarea, publicată luni de un important blog militar rusesc, a fost trimisă guvernatorului din Primorsky Krai.

“Încă o dată am fost aruncați într-o bătălie de neînțeles de către generalul Muradov și cumnatul său, compatriotul său Akhmedov, pentru ca Muradov să câștige bonusuri care să-l facă să arate bine în ochii lui Gerasimov șșeful Statului Major General al Rusieiț”, se arată în scrisoare. “Ca urmare a ofensivei “atent” planificate de “marii comandanți”, am pierdut aproximativ 300 de oameni, morți și răniți, cu câțiva dispăruți în misiune în ultimele 4 zile”, se arată în scrisoare.

“Am pierdut 50% din echipamentul nostru. Asta numai în cazul brigăzii noastre. Comandamentul districtual împreună cu Akhmedov ascund aceste fapte și distorsionează statisticile oficiale privind pierderile de vieți omenești de teama de a nu fi trași la răspundere.” În scrisoare, ei l-au întrebat pe guvernatorul Oleg Kozhemyako: “Pentru cât timp li se va permite unor mediocrități precum Muradov și Akhmedov să continue să planifice acțiunile militare doar pentru a păstra aparențele și a obține premii cu prețul vieții atâtor oameni?”.

CNN nu poate verifica câți soldați au semnat scrisoarea și nici gradele acestora, dar Kozhemyako a confirmat că a primit o scrisoare din partea soldaților din unitate.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a numit luptele intense din anumite părți ale regiunii Donețk “epicentrul celei mai mari nebunii a ocupanților”. “Mor cu sutele în fiecare zi”, a declarat Zelensky. “Terenul din fața pozițiilor ucrainene este literalmente plin de cadavrele ocupanților”, a mai spus el în mesajul zilnic.

Chris Evans, desemnat “cel mai sexy bărbat în viață” de revista People

Chris Evans, actorul cunoscut pentru că l-a interpretat timp de aproape un deceniu pe Captain America pe ecran, a fost desemnat “cel mai sexy bărbat în viață” pe anul 2022 de revista People, care decernează acest premiu din 1985.

“Mama va fi atât de bucuroasă. Ea este mândră de tot ceea ce fac, dar acum chiar se poate lăuda cu asta”, a glumit el. Figură populară a cinematografiei de la Hollywood, Chris Evans a cunoscut un mare succes datorită participării în blockbustere Marvel. A apărut în comedia polițistă “Knives Out” (2019), înainte de a fi pe afiș în thrillerul de spionaj “The Gray Man” vara aceasta.

După două decenii la Hollywood, Chris Evans speră să încetinească ritmul și să-și schimbe imaginea pe ecran: “Cel mai plăcut lucru în acest moment în cariera mea este acel sentiment de a fi suficient de în siguranță încât să mă opresc puțin, să mă retrag din această industrie pentru a găsi proiecte care să-mi satisfacă nevoile creative”.

Chris Evans îi urmează lui Paul Rudd, alias Ant-Man, care a primit premiul în 2021. Revista People a oferit acest titlu anterior lui Michael B. Jordan, starul din “Creed” și “Black Panther”, dar și lui Dwayne Johnson, Idris Elba, George Clooney, Brad Pitt, John F. Kennedy Jr, Tom Cruise sau Sean Connery.

Record mondial: Jackpotul loteriei Powerball a ajuns la 1,9 miliarde de dolari

Jackpotul loteriei americane Powerball a urcat până la 1,9 miliarde de dolari - un nou record mondial - înaintea extragerii de luni seară, după ce niciun bilet nu a fost desemnat câștigător la extragerea de sâmbătă, informează BBC. Această loterie din categoria “premium” nu a mai avut un câștigător de peste trei luni, după 40 de extrageri consecutive.

Precedentul jackpot care a stabilit un record mondial a fost înregistrat în anul 2016, când marele premiu de 1,59 miliarde de dolari a fost împărțit între trei câștigători ai loteriei Powerball. Deși nimeni nu a câștigat jackpotul extragerii de sâmbătă seară, au existat totuși 16 participanți care au ghicit cinci din cele șase numere norocoase și au câștigat fiecare 1 milion de dolari. Posesorul unui alt bilet - cumpărat în Kentucky - a câștigat 2 milioane de dolari, iar 219 bilete cumpărate în diverse zone din Statele Unite vor fi premiate cu câștiguri de 50.000 de dolari, în timp ce alți 51 de participanți vor primi 150.000 de dolari.

Un singur alt jackpot din istoria loteriei Powerball a ajuns la un prag de 41 de extrageri consecutive. Acea extragere din 2021 s-a încheiat cu un câștigător din California, care a primit aproape 700 de milioane de dolari. Biletele la loteria Powerball costă 2 dolari fiecare, iar câștigătorul are posibilitatea de a opta pentru plata unei sume unice - estimată la 929 de milioane de dolari pentru ultima extragere. Câștigătorii pot să opteze și pentru posibilitatea de a primi întregul jackpot în plăți anuale întinse pe durata a 29 de ani, însă aproape toți câștigătorii aleg să primească o sumă mai mică decât jackpotul în sine, dar care le este plătită o singură dată.

La loteria Powerball, creată în 1992, participă 45 dintre cele 50 de state americane, inclusiv capitala Washington și teritoriile americane Puerto Rico și Virgin Islands. Pentru a câștiga jackpotul, jucătorii trebuie să ghicească toate cele șase numere puse în joc la fiecare extragere.

Dacă mai mulți jucători aleg aceeași combinație de numere desemnată câștigătoare la o extragere, atunci ei trebuie să împartă marele premiu.

Precedentul jackpot al loteriei Powerball a fost câștigat pe 3 august, când proprietarul biletului norocos a optat pentru a primi suma unică de 206,9 milioane de dolari. În luna iulie, un bilet vândut de cealaltă loterie majoră americană, Mega Millions, i-a adus posesorului său din Illinois suma de 1,34 miliarde de dolari.

Coreea de Nord neagă că înarmează Rusia

Ministerul nord-coreean al Apărării respinge acuzații ale SUA potrivit cărora furnizează muniție de artilerie Rusiei în Războiul din Ucraina. “Nu au existat niciodată «contracte de armement» cu Rusia și nu prevedem așa ceva în viitor”

“Vrem să spunem încă o dată, în mod clar, că nu au existat niciodată «contracte de armement» cu Rusia și că nu prevedem așa ceva în viitor”, subliniază într-un comunicat un oficial de rang înalt de la Ministerul nord-coreean al Apărării Naționale, citat de KCNA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.