Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Noua ofensivă rusă se va sufoca înainte de a cuceri obiective importante

Ziarul de Vrancea
20 iul 2022 922 vizualizări

Trupele Moscovei s-au împotmolit, arată o evaluare a ISW n terenul spre care se duc rușii le este favorabil ucrainenilor, explică experții n șeful CIA spune că nu există informații că Putin ar fi bolnav

Actuala ofensivă rusă ar putea aduce câștiguri teritoriale moderate în Donbas, la nord-est de autostrada E40, dar probabil că va culmina înainte de a cuceri zone populate importante, cum ar fi Sloviansk sau Bahmut, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea de joi dimineață.

Forțele rusești nu au făcut progrese semnificative spre Sloviansk sau de-a lungul salientului Siversk-Bahmut în ultimele săptămâni și continuă să își degradeze propria putere de luptă ofensivă în lupte localizate pentru așezări mici și relativ neimportante în întreaga regiune Donețk.

Trupele Moscovei au încercat mai ales să cucerească Siversk după ce la 3 iulie au capturat Lysychansk și au ocupat Luganskul, dar încă nu au ajuns în acest oraș până la 20 iulie. De asemenea, trupele rusești nu au reușit să lanseze atacuri directe asupra Bahmutului și s-au împotmolit în mare parte în luptele pentru mici așezări din estul și sudul acestuia.

Eforturile de a avansa spre Sloviansk s-au oprit în cea mai mare parte și nu au înregistrat câștiguri semnificative de săptămâni întregi.

Reînceperea ofensivelor terestre active după scurta pauză operațională nu s-a tradus încă prin progrese semnificative, deși este posibil ca fie presiunea constantă a Rusiei, fie finalizarea eforturilor rusești de refacere a puterii de luptă să genereze avansuri limitate în următoarele zile sau săptămâni.

Trupele rusești se străduiesc acum să se deplaseze pe un teren relativ puțin populat și deschis. Ele se vor confrunta cu un teren mult mai favorabil apărătorilor ucraineni pe măsură ce se vor apropia de E40 în jurul Sloviansk și Bahmut, din cauza densității crescute a populației și a densității mari de construcții din aceste zone. Prin urmare, este foarte probabil ca actuala ofensivă rusă din Donbas să culmineze undeva de-a lungul E40 în următoarele săptămâni.

Declarațiile lui Lavrov, departe de realitatea războiului

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a formulat miercuri obiective geografice extinse pentru operațiunile rusești din Ucraina, confirmând evaluarea anterioară a ISW conform căreia Rusia are obiective teritoriale dincolo de regiunile Donețk și Lugansk. Lavrov a declarat că geografia „operațiunii speciale” s-a schimbat din martie și că acum include nu doar republicile populare Lugansk și Donețk, ci și regiunile Herson și Zaporojie, plus o serie de alte teritorii nespecificate.

Apelurile lui Lavrov pentru obiective teritoriale atât de mari sunt în mod evident departe de realitatea operațiunilor recente ale Rusiei în Ucraina, lente și cu progrese chinuitoare.

Presiunea contraofensivei ucrainene complică eforturile Rusiei de a consolida controlul militar al regiunilor ocupate Herson și Zaporojie, și nu este clar cum va genera Kremlinul puterea de luptă ofensivă necesară pentru a cuceri noi suprafețe semnificative din teritoriul ucrainean.

“Prea sănătos”

Nu există informații că Vladimir Putin este instabil sau că are o sănătate șubredă, a spus directorul CIA William Burns. Au existat tot mai multe speculații neconfirmate în presă conform cărora Putin, care împlinește 70 de ani în acest an, ar putea fi bolnav, posibil de cancer. Dar William Burns a spus că nu există dovezi care să sugereze acest lucru, glumind că părea “prea sănătos”. “Există o mulțime de zvonuri despre sănătatea președintelui Putin și, din câte putem spune, este prea sănătos”, a spus Burns la Aspen Security Forum din Colorado.

Burns, care a fost ambasador la Moscova, a spus că l-a observat și a avut de-a face cu liderul rus de mai bine de două decenii. Putin “crede în control, intimidare și compensare”, iar aceste trăsături s-au întărit în ultimul deceniu, pe măsură ce anturajul său de consilieri s-a restrâns, a spus șeful CIA. “Este convins că destinul său ca lider al Rusiei este de a restaura Rusia ca o mare putere. El crede că cheia pentru a face asta este recrearea unei sfere de influență în vecinătatea Rusiei și nu poate face asta fără a controla Ucraina”. Burns a mers la Moscova în noiembrie pentru a avertiza cu privire la consecințele grave pentru invadarea Ucrainei în urma informațiilor colectate de SUA despre planurile Rusiei. Dar directorul CIA a spus că a plecat “mai îngrijorat decât atunci când am ajuns”.

Planurile președintelui rus s-au bazat pe “ipoteze profund greșite și pe unele iluzii reale, în special despre Ucraina și voința ei de a rezista”, a spus Burns. “Putin chiar crede în retorica lui. L-am auzit spunând asta în privat de-a lungul anilor că Ucraina nu este o țară adevărată. Ei bine, țările adevărate ripostează. Și asta au făcut ucrainenii”, a afirmat Burns. SUA estimează că victimele rușilor în Ucraina au ajuns până acum la aproximativ 15.000 de morți și poate 45.000 de răniți, a spus Burns. El a estimat că pierderile ucrainene au fost puțin mai mici. El a adăugat că actuala concentrare a forțelor Rusiei în Donbas sugerează că armata a învățat lecții dure.

SUA trimit încă patru sisteme de rachete de tip HIMARS în Ucraina

Statele Unite vor trimite încă patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) în Ucraina, a anunțat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. “Vom continua să găsim modalități inovatoare de a oferi sprijinul pe termen lung pentru bărbații și femeile curajoși din forțele armate ucrainene și ne vom adapta asistența pentru a ne asigura că Ucraina are tehnologia, muniția și armele necesare apărării”, a spus Austin, la începutul unei întâlniri virtuale cu aliații din Ucraina.

Șeful Statului Major Interarme, generalul Mark Milley a declarat într-o conferință de presă desfășurată după întâlnire, că Ucraina a folosit Himars pentru a viza punctele de comandă și control rusești, rețelele logistice și locurile de apărare aeriană din Ucraina.

Sistemele de tip HIMARS au o rază de acțiune mai mare și sunt mai precise decât artileria din epoca sovietică pe care Ucraina a avut-o în arsenalul său. Austin a spus că noul pachet va include și cartușe pentru sisteme de lansare de rachete multiple, precum și muniții de artilerie.

Statele Unite au trimis până acum, inclusiv cu noul pachet anunțat, 16 sisteme de tip HIMARS,Ucrainei. Washingtonul a oferit asistență de securitate în valoare de 8 miliarde de dolari de la începutul războiului, inclusiv 2,2 miliarde de dolari în ultima lună.

CIA: Pentru Beiijing nu mai este “dacă”, ci “când” va invada Taiwanul

China învață lecții din războiul dus de Rusia în Ucraina care o pregătesc pentru a folosi forța contra Taiwanului, a estimat miercuri șeful CIA. “Ni se pare că (războiul din Ucraina văzut de Beijing) nu afectează cu adevărat întrebarea dacă liderii chinezi știu că pot alege să folosească forța contra Taiwanului în următorii ani, ci când și cum o vor face”, a declarat șeful agenției de informații americane Bill Burns.

Invitat la Forumul privind Securitatea de la Aspen, în Statele Unite, el a relativizat riscurile ca președintele XI Jinping să treacă la acest act cu Taiwanul la sfârșitul anului, în timp ce unii cred că este posibilă o astfel de declanșare după o întâlnire importantă Partidului Comunist aflat la putere. “Astfel de riscuri ni se par în creștere de-a lungul deceniilor”, a spus el.

Beijingul este probabil “îngrijorat” privind războiul din Ucraina, a analizat șeful agenției, considerând “eșec strategic” pentru Vladimir Putin care credea că poate răsturna puterea de la Kiev într-o săptămână. Burns crede că Beijingul a văzut în asta dovada “că nu poți obține la victorii rapide, decisive” fără suficientă greutate militară în luptă. “Eu cred că lecția pe care o rețin liderii cinezi și militarii este faptul că e necesară o forță dominantă” pentru a câștiga, a declarat el, precizând și importanța “controlului spațiului informațional” și pregătirea de potențiale sancțiuni economice. Șeful CIA a estimat și că, în linia declarațiilor precedente ale Washingtonului, China, în ciuda sprijinului verbal, nu acordă ajutor militar Rusiei în războiul ei din Ucraina.

Statele Unite sunt îngrijorate de presiunea militară crescută a Beijingului din ultimii ani contra Taiwanului, insulă democratică pe care China o consideră parte din teritoriul său și pe care a promis că o va prelua într-o zi.

Anterior, la același Forum din Aspen, în Munții Stâncoși, ambasadorul chinez în Statele Unite a spus că Beijingul sprijină întotdeauna “reunificarea pașnică”. “Fără conflict, fără război: este consensul cel mai important între China și Statele Unite”, a subliniat Qin Gang.

Președintele american Joe Biden a înfuriat Beijingul spunând pe 23 mai că Statele Unite vor apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei comuniste, înainte de a se întoarce a doua zi și de a declara acea “ambiguitate strategică”, conceptul intenționat vag care a guvernat politica Washingtonului privind Taiwanul de decenii care a rămas neschimbat. Joe Biden a declarat miercuri jurnaliștilor că “se așteaptă” să vorbească cu președintele XI Jinping “în următoarele zece zile”.

Cel mai bătrân mascul panda din lume în captivitate a murit la vârsta de 35 de ani

Cel mai bătrân mascul panda din lume ținut în captivitate a murit, joi, într-un parc zoologic de distracții din Hong Kong. An An a fost eutanasiat la vârsta de 35 de ani, echivalentul vârstei unui om de 105 ani, relatează BBC. Oficialii de la Ocean Park spun că decizia a fost luată după ce An An a arătat “semne constante de deteriorare” în ultimele săptămâni. An An, alături de partenera sa Jia Jia, au fost dăruiți Hong Kong-ului de Guvernul central al Chinei în 1999.

Autoritățile din Ocean Park au spus că aportul de hrană al ursului panda a scăzut progresiv, până când a încetat să mai mănânce alimente solide și să bea numai apă și băuturi cu electroliți. Îngrijitorii au observat, de asemenea, că nivelul său de activitate a scăzut, iar perioadele de odihnă deveneau din ce în ce mai lungi. Oficialii parcului au decis în cele din urmă să eutanasieze ursul “pentru a atenua disconfortul” ursului, au spus ei într-un comunicat de joi.

“An An ne-a oferit amintiri frumoase cu numeroase momente încântătoare. Inteligența și vitalitatea lui ne vor lipsi foarte mult”, a declarat Paolo Pong, președintele Ocean Park Corporation. Grădina zoologică Ocean Park a fost criticată în trecut, în special din cauza spectacolelor sale live cu delfini – care au fost oprite ulterior, deși unii activiști spun că nu a fost suficient.

Parcul continuă să păstreze o gamă largă de animale în captivitate, de la delfini la pinguini.

Născut în sălbăticie în Sichuan, An An a sosit cu partenera sa în Hong Kong în 1999, însă Jia Jia a murit în 2016, la vârsta de 38 de ani, devenind cea mai bătrână femelă panda în captivitate. La grădina zoologică Ocean Park mai sunt încă două exemplare, respectiv Ying Ying și Le Le.

Speranța medie de viață a speciilor este sub 20 de ani în sălbăticie, dar pot trăi mai mult în captivitate.

Un bărbat a murit după ce a căzut de la înălțime la concertul artistului The Weeknd

Concertul artistului The Weeknd din Philadelphia, pe 14 iulie, s- a încheiat cu o dramă. Un bărbat a murit după ce a căzut de la 12 metri înălțime pe Lincoln Financial Field, stadionul care a găzduit show-ul, potrivit Variety.

Potrivit revistei americane, care citează Philadelphia Inquirer, acest bărbat în vârstă de 32 de ani, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, stătea pe o șină de scară rulantă când a căzut. Victima, cu un traumatism cranian sever, a fost rapid transportată la spitalul Universității Thomas Jefferson unde a murit la puțin timp după miezul nopții.

Accidentul a avut loc cu puțin timp înainte de ora 22.50. Autoritățile înclină spre un accident, deși o anchetă este în desfășurare, potrivit unui post local al CBS. Potrivit unui reprezentant al stadionului, căderea a avut loc după încheierea concertului, când spectatorii au început să părăsească arena.

Premierul italian Mario Draghi a demisionat

Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat demisia președintelui Sergio Mattarella joi dimineață, a doua zi după destrămarea coaliției sale de unitate națională în Parlament, a anunțat președinția italiană. “Președintele Republicii a luat act de acestea. Guvernul rămâne în funcție pentru gestionarea afacerilor curente”, a anunțat Președinția într-un comunicat de presă.

Demisia fostului președinte al Băncii Centrale Europene, în vârstă de 74 de ani, privează UE de unul dintre cei mai experimentați lideri ai săi într-un moment critic, pe fondul inflației în creștere și războiului din Ucraina.

NASA a anunțat date posibile de lansare a misiunii Artemis pe Lună

Un prim test complet de lansare a misiunii Artemis pe Lună urmează să aibă loc, a anunțat miercuri agenția spațială americană NASA. Datele posibile de lansare sunt 29 august, 2 septembrie și 5 septembrie, a spus Jim Free de la NASA într-un briefing de presă.

Free a spus că NASA crede că este pe “calea bună” să încerce testul la acele date.

“Desigur, este prima dată când încercăm să lansăm acest vehicul”, a spus Free. “Vom fi atenți, vom munci din greu pentru a ajunge la acele date”.

Misiunea Artemis are ca scop reîntoarcerea astronauților americani pe Lună, inclusiv o femeie. Scopul inițial era de a realiza acest lucru până în 2024 dar a fost amânat cel mai devreme până în 2025.

Sistemul de rachete în curs de dezvoltare pentru misiune a întâmpinat probleme tehnice în timpul a două teste la sol fără pilot, cunoscute drept “repetiții umede”, dar NASA a dat acum undă verde pentru testul de lansare fără pilot.

Sistemul este format din racheta Space Launch System și capsula Orion.

Pentru eventuala misiune cu echipaj, patru astronauți urmează să ajungă pe orbita lunară folosind sonda spațială Orion, după care doi dintre ei vor folosi un vehicul de aterizare pentru a ajunge pe suprafața Lunii. Misiunea își propune, de asemenea, să stabilească o “prezență durabilă” pe Lună, care va fi folosită în cele din urmă ca bază pentru viitoarele misiuni pe Marte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.