Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Moscova își pregătește armele pentru contraofensiva urcaineană

Ziarul de Vrancea
26 apr 2023 833 vizualizări

Mai mulți experți militari analizează strategia de apărare a armatei rusești și opțiunile de atac ale Kievului

Rusia, cu o apărare pe mai mult de 800 de kilometri, se pregătește pentru o contraofensivă ucraineană, al cărei rezultat va fi decisiv pentru continuarea conflictului, transmite AFP. Pe măsură ce noroiul de iarnă începe să se usuce și după o ofensivă rusă cu rezultate limitate, conflictul ar trebui să intre în curând într-o fază în care Kievul vrea să-și recapete inițiativa.

Dar Moscova a învățat lecțiile eșecurilor din trecut și mizează, încă o dată, pe un război lung pe care pretinde că este sigur că îl va câștiga. Instalațiile rusești se întind de la Herson, în sud, până în nord-estul Ucrainei, adică între 800 și 900 de kilometri. O acumulare de „straturi de fortificații și tranșee”, explică pentru AFP Brady Africk, de la think-tank-ul American Enterprise Institute. „Aceasta include șanțuri antitanc, bariere, linii de apărare prefabricate precum dinții de dragon și tranșee pentru bărbați”.

Chiar și rezerviștii slab pregătiți pot ține probabil linii

Atacurile ucrainene se vor confrunta prin urmare cu mai multe perdele succesive. „Scopul rușilor este să primească lovitura”, rezumă Pierre Razoux, director al Fundației Mediteraneene pentru Studii Strategice (FMES). „În a doua cortină, atacatorul tinde să se blocheze și chiar dacă trece, a treia este complicată”. Prima linie oferă o mulțime de opțiuni. „În orice strategie defensivă, încerci să conduci atacatorul pe terenul pe care l-ai ales”, explică Andrew Galer, analist la British Janes Institute.

Este posibil ca locația contraofensivei să nu fie încă decisă. Și poate fi precedată de „o momeală, cu un atac la scară mică” pentru ca rușii să se aperă împotriva „a ceea ce nu este atacul principal”.

La Moscova, Vassily Kashin, de la Universitatea Națională HSE, evocă drept opțiuni regiunea Bakhmut, scena unor lupte grele de luni de zile, și sudul. „Datele pe care le avem sunt foarte limitate”, admite el.

Luni, șeful grupului paramilitar rus Wagner Evgheni Prigojin a prezis o contraofensivă pentru ziua în care luptătorii săi vor fi cucerit Bakhmut, arătând spre data de 9 mai, comemorarea victoriei Rusiei asupra Germaniei naziste.

Pierre Razoux amintește, de asemenea, de posibilitatea unui bluff, fără a exclude „o superbă operațiune de înșelăciune a Kievului pentru a-i face pe oameni să creadă că nu sunt atât de pregătiți”.

Kremlinul se bazează, așa cum a făcut de la începutul conflictului, pe mai mulți soldați, care continuă să crească printr-o campanie de recrutare.

„Dispozitivul rusesc, chiar epuizat, va avea în continuare suficiente rezerve pentru a ajuta la atenuarea șocului”, asigură Philippe Gros și Vincent Tourret, într-un studiu pentru Fundația pentru Cercetare Strategică (FRS).

„Au pus în aplicare suficiente măsuri de contra-mobilitate pentru a face orice avans ucrainean considerabil mai dificil”. Chiar și rezerviștii slab pregătiți pot ține probabil linii. Pentru Vassily Kashin, „nicio ofensivă ucraineană, chiar și cea mai eficientă, nu va pune capăt acestui război”.

Pe hârtie, cu toate echipamentele occidentale, Kievul este mai bine înarmat decât acum un an. Dar o parte din arme nu se află încă pe linia frontului și unele tocmai au înlocuit echipamentul ucrainean distrus.

FRS subliniază „un nivel ridicat de pierderi generate de războiul de uzură, în special în rândul celor mai experimentați ofițeri și soldați”, precum și o „constrângere drastică a consumului de muniție”.

„Nu are dreptul de a face greșeli”

Ucraina jonglează între armele sale din perioada sovietică și echipamentele moderne. O complexitate care accentuează importanța logisticii.

Spargerea liniilor inamice are sens doar dacă permite controlul zonei cucerite. „Cu cât (ucrainenii) merg mai departe în revendicarea teritoriului, cu atât lanțul de aprovizionare este mai lung”, avertizează Andrew Galer.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski știe că occidentalii încep să obosească și că ajutorul este din ce în ce mai discutat, mai ales în Statele Unite. „Nu are dreptul de a face greșeli. Nu poate acționa decât atunci când este sigur de mutarea lui", ra rezumat Pierre Razoux.

Însă Ucraina, în timp ce își pregătește operațiunea, trebuie să apere în continuare o listă de priorități: Kiev, Harkov, axa logistică dintre cele două orașe, granița sa cu Belarus, axele cu granița poloneză și cea românească, Odesa, centrale nucleare civile.

Fostul colonel devenit istoric Michel Goya notează, la rândul său, că „în acest război au fost realizate doar două breșe: la Popasna de către ruși în mai 2022 și mai ales în provincia Harkov de către ucraineni în septembrie”. Cu toate acestea, adaugă el, „pozițiile ambelor părți, în special ale părții ruse, sunt în prezent mult mai puternice decât erau la acea vreme”.

Serviciile secrete americane: Rusia dispune de suficienți bani pentru încă cel puțin un an de război

Potrivit serviciilor secrete americane, Rusia, în ciuda poverii sancțiunilor fără precedent, va avea suficiente fonduri pentru a purta războiul în Ucraina cel puțin încă un an, arată unul dintre documentele secrete scurse recent în mediul online.

Washington Post a atras atenția asupra acestui document, care oferă o idee despre modul în care Washingtonul evaluează eficiența sancțiunilor economice împotriva Rusiei. Ziarul citează din documentul strict secret, în care se spune că „Moscova se bazează din ce în ce mai mult pe colectarea impozitului pe profit, pe un fond de stabilizare, pe creșterea importurilor și pe capacitatea întreprinderilor de a se adapta la noile condiții pentru a face față presiunilor economice”. Potrivit serviciilor secrete americane, deși nu toți reprezentanții elitei de afaceri rusești sunt de acord cu direcția adoptată de Kremlin față de Ucraina, iar sancțiunile îi afectează puternic, este puțin probabil ca aceștia să refuze sprijinul pentru Vladimir Putin și, împreună cu oficialii, vor face tot posibilul pentru a ocoli sancțiunile internaționale.

Cu toate acestea, după cum subliniază experții, eficacitatea sancțiunilor, concepute nu doar pentru a lovi economia rusă, ci și pentru a transmite un anumit mesaj elitelor de afaceri rusești, este determinată de un set de factori mai complex decât cei prezentați în acest raport. În special, acest document nu evaluează eficacitatea ultimelor sancțiuni, precum și consecințele pe termen lung ale impunerii unui plafon de preț pentru petrolul rusesc.

Așadar, chiar dacă, teoretic, Rusia poate suporta financiar războiul din Ucraina încă un an, raportul nu spune nimic despre alți factori care ar putea afecta capacitățile militare ale Rusiei, cum ar fi consumul de muniție sau nevoia de recruți pentru refacerea efectivelor.

Astronomii au găsit originea quasarilor, cele mai luminoase obiecte din Univers

Astronomii au confirmat, miercuri, pentru prima dată, sursa quasarilor, cele mai luminoase obiecte din Univers cu energie colosală, care provoacă dispariția galaxiilor, scrie AFP. Quasarii sunt printre cele mai extreme entități din Univers, unele strălucind de un trilion de ori mai mult decât Soarele. Găzduite în inima galaxiilor, ele sunt alimentate de găuri negre supermasive, care, înghițind gaze, emit radiații intense.

Încă de la descoperirea quasarilor în anii 1950, teoria a fost că aceștia se formează atunci când două galaxii se ciocnesc. Dar, din lipsă de dovezi, originea acestor mastodonți cerești a rămas un mister.

O echipă internațională de astronomi susține că a găsit „dovada solidă” că quasarii rezultă într-adevăr din ciocnirea a două galaxii, un fenomen care eliberează cantitatea imensă de energie necesară. Aceasta este soarta pe care ar putea să o aibă într-o zi Calea Lactee, avertizează Clive Tadhunter, unul dintre autorii studiului publicat miercuri în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Pentru că galaxia Andromeda, vecina noastră, „se îndreaptă spre noi cu aproximativ 200 de kilometri pe secundă”, a explicat astrofizicianul de la Universitatea Sheffield din Regatul Unit. În acest ritm, cele două galaxii s-ar putea ciocni în aproximativ 5 miliarde de ani și ar putea provoca un quasar.

Împingând gazul în jurul său, quasarul împiedică formarea oricărei stele noi, cufundând galaxiile „în chinurile morții”, continuă cercetătorul.

Studiul a comparat observațiile a 48 de galaxii cu quasari centrali cu cele ale altor 100 de galaxii care nu au quasari. Conform rezultatelor, galaxiile care găzduiesc quasari au avut de trei ori mai multe șanse decât altele să se fi ciocnit.

Un rapper de la Fugees, declarat vinovat într-un vast caz de corupție

Starul hip-hop Pras Michel, fost membru al trupei The Fugees, a fost declarat vinovat miercuri, 26 aprilie, la Washington, pentru rolul său într-o campanie ilegală de influență a unui finanțator malaezian aflat în centrul unui uriaș scandal de corupție. Artistul haitiano-american, în vârstă de 50 de ani, a fost găsit vinovat de toate acuzațiile care i se aduc, după un proces care a durat mai multe săptămâni și la care a depus mărturie inclusiv actorul Leonardo DiCaprio, potrivit Le Figaro.

Pras „a jucat un rol central într-o vastă conspirație pentru a influența înalți oficiali guvernamentali”, a declarat Harry Lidsk, un oficial al Departamentului de Justiție. Între 2012 și 2017, starul hip-hop ar fi primit aproximativ 100 de milioane de dolari de la malaysianul Low Taek Jho, considerat creierul scandalului fondului suveran de investiții malaysian 1MDB. Potrivit autorităților americane, această sumă importantă ar fi fost folosită parțial pentru contribuții la campania prezidențială a lui Barack Obama în 2012. Întrucât donațiile din străinătate sunt interzise în Statele Unite, acestea au fost făcute prin intermediul unor persoane desemnate și al unor companii offshore.

Pras Michel a fost găsit vinovat de conspirație, fals și uz de fals, infracțiuni pentru care riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare, a precizat Departamentul de Justiție al SUA într-un comunicat. De asemenea, el a fost declarat vinovat pentru că în 2017 a făcut lobby ilegal în beneficiul Chinei, pentru a obține de la administrația Trump repatrierea unui disident chinez, miliardarul Guo Wengui. Acuzat că a fraudat mii de investitori pentru a se îmbogăți, Guo Wengui a fost arestat în martie la New York pentru fraudă financiară.

Un jurnalist ucrainean, împușcat în cap de un lunetist rus

Un jurnalist ucrainean, angajat ca interpret de cotidianul italian La Repubblica, a fost ucis de un lunetist rus în sudul Ucrainei, iar colegul său italian a fost rănit, a anunțat, miercuri, publicația din Peninsulă. "Corespondentul nostru Corrado Zunino și interpretul său, Bogdan Bitik, au căzut, astăzi, într-o ambuscadă a lunetiștilor ruși în suburbiile Hersonului, în sudul Ucrainei", a informat La Repubblica.

"Bodgan Bitik, din păcate, nu a supraviețuit: lasă în urmă o soție și un fiu. Corrado, rănit la umăr, este internat la Herson", a adăugat publicația italiană.

Cei doi jurnaliști, care au acoperit pe larg războiul din Ucraina, purtau veste antiglonț cu inscripția „Press”, a precizat ziarul. Cei doi se aflau lângă podul principal din Herson, notează AFP. "Am fost loviți de glonț. L-am văzut pe Bogdan la pământ, care nu se mișca. Am încercat să-l sun, nu răspundea. Apoi m-am târât afară din linia de foc și am alergat până am întâlnit o mașină civilă. Sângeram, m-au dus la spital", a mărturisit, la telefon, Corrado Zunino.

Din cauza prezenței lunetisților ruși, cadavrul lui Bodgan Bitik nu a fost recuperat până acuma, a anunțat La Repubblica.

Tabere romane, găsite de cercetători în deșertul Arabiei în cadrul unei descoperiri ''spectaculoase''

Arheologii au folosit imagini satelitare pentru a realiza o descoperire ''spectaculoasă'' a unor tabere militare romane în deșertul Arabiei, relatează joi DPA/PA Media. Un grup de cercetători de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, a identificat trei noi tabere fortificate romane - în forma tipică de cărți de joc - în nordul Arabiei.

Descoperirea poate reprezenta o dovadă a potențialelor atacuri surpriză din timpul unei campanii militare romane nedovedite anterior, asociată cu anexarea de către romani în anul 106 e.n. a Regatului Nabateean, o civilizație cu centrul în orașul Petra, aflat pe teritoriul actual al Iordaniei.

Dr. Michael Fradley, care a condus cercetarea și a identificat pentru prima dată taberele foarte bine conservate cu ajutorul Google Earth, sugerează că există puține îndoieli asupra vechimii acestora. "Suntem aproape siguri că au fost construite de armata romană, dată fiind forma tipică de cărți de joc a incintelor cu intrări opuse de-a lungul fiecărei laturi", a declarat el.

"Singura diferență notabilă dintre ele este că cea mai vestică tabără este semnificativ mai mare comparativ cu cele două tabere de la est", a adăugat Fradley.

Dr. Mike Bishop de la Universitatea Oxford, expert în armata romană, a declarat: "Aceste tabere reprezintă o nouă descoperire spectaculoasă și oferă o nouă perspectivă importantă asupra campaniei romane din Arabia. Forturile și fortărețele romane arată cum Roma controla o provincie, însă taberele temporare dezvăluie cum aceasta era dobândită inițial".

Cercetătorii sugerează că taberele ar fi fost construite de armată pe post de baze temporare pentru soldați în timp ce aceștia mărșăluiau în campanie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.