Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Moscova ar fi întocmit o listă neagră cu ucraineni de eliminat

Ziarul de Vrancea
20 feb 2022 1008 vizualizări

 „Știu că este o invenție completă”, a reacționat ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Statele Unite au avertizat ONU cu privire la existența unei liste negre, întocmită de Rusia, acuză ele, cu ucraineni de eliminat în cazul unei invazii, se arată într-o scrisoare pe care AFP scrie că a putut-o consulta. Statele Unite dispun de “informații credibile care arată că forțele ruse întocmesc liste cu ucraineni de ucis sau de trimis în lagăre, în cazul unei ocupații militare” a Ucrainei, acuză Statele Unite în această scrisoare trimisă Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet.

Washingtonul citează “informații credibile” cu privire la o folosire a forței în vederea “dispersării unor manifestații pașnice” sau a oricărei forme de opoziție a societății civile ucrainene în această scrisoare semnată de către Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, la Geneva, Bathsheba Nell Crocker. Diplomația americană a avertizează că o invazie rusă a Ucrainei ar putea antrena abuzuri, de exemplu răpiri sau acte de tortură, și ar putea ținti disidenți politici.

Rusia a calificat ieri drept “farsă” afirmațiile SUA. “Este o farsă absolută. Este o minciună. Știu că este o invenție completă. Această listă nu există. Este fals”, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în briefingul său de presă zilnic.

Kremlinul consideră “prematură” organizarea unui summit Putin-Biden

Kremlinul a apreciat ieri că este “prematur” să se discute despre un summit al președinților Vladimir Putin și Joe Biden, anunțat că către Franța, în vederea unei dezamorsări a crizei ruso-occidentale în centrul căreia se află Ucraina. “Există o înțelegere cu privire la faptul că este necesar să se continue dialogul la nivel de miniștri (de Externe). Să se vorbească despre planuri concrete de organizarea unor summituri este prematur”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “O întâlnire este posibilă dacă șefii de stat (rus Vladimir Putin și american Joe Biden) o consideră utilă”, a adăugat Peskov. Putin și Biden au posibilitatea, “atunci când este necesar”, să vorbească “la telefon sau în alt mod”, subliniază el.

Vladimir Putin urma să prezideze luni la prânz o reuniune a Consiliului de Securitate, un organism puternic din care fac parte principalii decidenți ruși, mai ales comandanți militari și ai serviciilor se informații.

Președinția franceză a anunțat în noaptea de duminică spre luni că Joe Biden și Vladimir Putin au “acceptat principiul unui asemenea summit” și a precizat că aceste negocieri urmează să fie lărgite ulterior la “toate părțile implicate” în criza ucraineană, cu condiția ca Rusia să nu-și atace vecinul ucrainean. Acest anunț a fost făcut după ce președintele francez Emmanuel Macron a discutat de două ori la telefon cu președintele rus, dar și cu cel american.

O reuniune a șefilor diplomațiilor rusă Serghei Lavrov și americană Antony Blinken este prevăzută joi.

Stilul de viață bazat doar pe consumul de legume nu este suficient pentru a reduce riscurile cardiace

Deși legumele sunt benefice pentru starea de sănătate, consumul lor în cantități mari, dacă nu este însoțit și de alți factori, nu este suficient pentru a reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral, au anunțat autorii unui studiu de amploare desfășurat în Marea Britanie.

Ceea ce oamenii mănâncă în plus față de legume, cât de multe exerciții fizice practică, precum și locul și felul în care trăiesc reprezintă factori care ar putea avea un impact mai mare asupra stării de sănătate, potrivit autorilor acestui studiu.

Ei accentuează totuși faptul că o dietă echilibrată reduce riscul de apariție pentru multe boli, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer. Cel puțin cinci porții de legume și fructe în fiecare zi sunt recomandate de experții din sănătate, inclusiv de cei de la Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Deși riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare a fost cu aproximativ 15% mai mic pentru persoanele care mâncau cele mai mari cantități de legume - în special pentru cele care consumau multe legume crude - în comparație cu cele care mâncau cele mai mici cantități de legume, autorii studiului au considerat că acest rezultat ar putea fi explicat prin alți factori. Acei factori includ stilul de viață al participanților - de exemplu dacă fumau sau consumul de alcool -, precum și locurile de muncă, veniturile și dieta generală.

Ca urmare, autorii spun că studiul lor nu a descoperit o dovadă “a unui efect protector oferit de consumul mare de legume” asupra frecvenței de apariție a afecțiunilor cardiace și ale sistemului circulator.

Ben Lacey, cercetător la Universitatea Oxford, a spus: “Acesta este un studiu important, cu implicații pentru înțelegerea cauzelor dietetice ale bolilor cardiovasculare”.

Însă Naveed Sattar, profesor de medicină a metabolismului la Universitatea Glasgow, a spus că rezultatul este “o bună dovadă furnizată de un studiu” a faptului că alimentele bogate în fibre, precum legumele, “pot să contribuie la scăderea în greutate și la îmbunătățirea nivelurilor factorilor de risc care cauzează boli cardiace”. Potrivit aceluiași profesor, concluziile studiului pot fi dezbătute, dar nu ar trebui să afecteze recomandările formulate pe scară largă privind introducerea în dietă a cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi.

De ce trebuie să mâncăm cinci porții de legume și fructe pe zi?

Potrivit recomandărilor NHS, fructele și legume reprezintă o sursă bună de vitamine, precum acid folic, și de minerale, precum potasiu. Ele conțin și fibre, care contribuie la menținerea sănătății tranzitului intestinal, previn problemele de digestie și reduc riscul de cancer intestinal. Fructele și legume participă, de asemenea, la reducerea riscului de boli cardiace, accident vascular cerebral și anumite tipuri de cancer. Ele contribuie și la structura unei diete sănătoase și echilibrate.

Totodată, sunt sărace în grăsimi și calorii (cu condiția să nu fie prăjite sau coapte în cantități mari de ulei).

Alți experți afirmă că măsurarea cantităților și monitorizarea tipurilor de alimente pe care oamenii le consumă timp de mulți ani, pentru a studia efectele lor asupra riscurilor de apariție a unor boli, reprezintă o pistă de cercetare care este predispusă la erori. “Din păcate, trebuie să punem sub semnul îndoielii fiabilitatea descoperirilor obținute prin acest studiu, din cauza utilizării unor întrebări simple, prin care autorii se așteptau ca participanții să anunțe o valoare medie a consumului lor de legume”, a declarat Janet Cade, profesoară la Universitatea Leeds.

Autorii studiului, publicat în revista Frontiers in Nutrition, afirmă că oamenii care mănâncă multe legume crude ar putea beneficia de o scădere a riscului de boli cardiace deoarece prin gătitul legumelor se elimină nutrimente importante, precum vitamina C. Uleiul și grăsimea folosite la gătitul legumelor ar putea duce, de asemenea, la creșterea cantității consumate de sare și de grăsimi, doi cunoscuți factori de risc pentru bolile cardiace.

Totodată, oamenii care au o dietă bazată pe multe legume mănâncă mai puține alimente bogate în calorii și mai puține grăsimi, consumând totodată mai multe vitamine și antioxidanți, care pot să prevină procesul de deteriorare a celulelor din organism.

Crédit Suisse, acuzată că a păzit zeci de miliarde de euro de origine criminală

 banca acuză o discreditare a pieței financiare elvețiene

Crédit Suisse a găzduit timp de decenii fonduri în valoare de zeci de miliarde de euro - de origine criminală sau ilicită -, dezvăluie o anchetă internațională realizată de mai multe publicații, acuzații pe care instituția financiară le “respinge ferm”. Această anchetă jurnalistică a fost realizată de către Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), un consorțiu din care fac parte 47 de publicații, între care Le Monde, The Guardian, Miami Herald, Nacion, în urma unei importante divulgări de date predate în urmă cu aproape un an cotidianului german Süddeutsche Zeitung.

Aceste date privesc peste 18.000 de conturi bancare găzduite de Crédit Suisse de la începutul anilor 1940 și până la sfârșitul anilor 2010, care aparțin unui număr de 37.000 de persoane sau întreprinderi, precizează cotidianul francez Le Monde.

“În baza unei divulgări masive de informații care provin de la mii de conturi bancare administrate de Credit Suisse, (ancheta jurnalistică) arată că, în disprețul regulilor de vigilență impuse marilor bănci internaționale, instituția de la Zurich a găzduit fonduri care au legături cu crima și corupția timp de mai multe decenii”, scrie ziarul francez.

BBC precizează că este vorba inclusiv despre spălare de bani și trafic de droguri.

90% dintre conturile vizate, închise

Crédit Suisse a reacționat într-un comunicat la aceste acuzații. Datele studiate sunt “parțiale, inexacte sau sunt scoase din context, antrenând o prezentare tendențioasă a coducerii afacerilor” de către bancă, susține ea. “90% dintre conturile vizte sunt închise în prezent, dintre care peste 60% înainte de 2015”, dă asugurări banca.

Crédit Suisse anunță că “efectuează o anchetă” cu privire la această divulgare de date. În total, peste 100 de miliarde de franci elvețieni (peste 95 de miliarde de euro) sunt vizate în conturi studiate de către consorțiu. Aceste divulgări se concentrează în principal asupra unor țări în dezvoltare din Africa, Orientul Mijlociu, Asia și America de Sud. Clienți domiciliați în Europa de Vest reprezintă doar 1% dn total, precizează Le Monde.

Pe de altă parte, cotidianele britanic The Guardian și american The New York Times (NYT) scriu că banca a deschis și menținut conturi unor clienți cu risc mare, inclusiv infractori implicați în trafic de persoane.

Crédit Suisse a anunțat că revizuiește numeroase conturi în legătură cu acuzațiile formulate. Banca dă asigurări că este “foarte conștientă de responsabilitatea sa față de clienți și sistemul financiar în a se asigura per ansamblu că se respectă cele mai înalte standarde de conduită”. “Aceste acuzații de presă par a fi un efort concentrat de discreditare nu doar a băncii, ci a pieței financiare elvețiene în întregime, care a suferit schimbări importante în ultimii ani”, afirmă ea.

Avertizorul de integritate de la originea dosarului își prezintă, în Süddeutsche Zeitung, motivația acestei divulgări. “Cred că legile elvețiene ale băncilor sunt imorale. Pretextul protejării vieții financiare private este doar o frunză de smochin care acoperă rolul rușinos al băncilor elvețiene de colaboratoare ale evaziunii fiscale”, scrie sursa.

Nu se știe dacă avertizorul de integritate este o personaă sau un grup de persoane.

Aceste dezvăluiri au loc în urma plecării a doi directori, în urma încălcării măsurilor anticovid și spionării unor foști angajați.

O pușcă semiautomată pentru copii provoacă scandal în SUA

O pușcă special concepută pentru copii - JR-15, după modelul unei puști de asalt folosită în mai multe atacuri armate sângeroase, și-a făcut recent apariția pe piață în Statele Unite și a provocat furia asociațiilor care luptă împotriva violențelor armelor de foc.

Aceasta este “prima dintre numeroasele arme care vor ajuta adulții să-și facă copiii să descopere sportul tirului în deplină securitate”, afirmă societatea WEE1 Tactical, care salută pe Internet o pușcă “la fel ca arma lui tata și a mamei”.

Junior-15 (JR-15) are doar 80 de centimetri lungime și mai puțin de un kilogram.

Se livrează cu încărcătoare de cinci sau zece cartușe de calibrul 22 pentru puști lungi și se vinde de la jumătatea lui ianuarie cu 389 de dolari. Modelul pentru adulți, AR-15, este versiunea civilă a unei arme de tip militar care a fost folosită într-o serie de masacre - mai ales în mediul școlar - care au șocat Statele Unite.

Atacurile armate sunt un flagel recurent în Statele Unite, unde dreptul de a deține arme este garantat de Constituție. Încercări de reglementare a vânzării armelor de foc au fost blocate adesea de către Congresul Statelor Unite, în care un puternic lobby ar armelor de foc, NRA, exercită o influență puternică.

La 14 decembrie 2012, un tânăr cu probleme psihice a ucis 26 de persoane, inclusiv 20 de copii, la Școala Primară Sandy Hook, la Newtown, în Connecticut, o tragedie care a marcat profund opinia publică. AR-15 a fost folosită de asemenea în atacuri armate la Las Vegas, în 2017, cel mai sângeros din istoria recentă a Statelor Unite, soldat cu 58 de morți sau la un liceu în Parkland, în Florida, soldat cu 17 morți, în 2018. “La prima vedere, pare o farsă grotescă. Dacă te uiți mai de aproape este doar grotesc”, denunța vineri directorul general al organizației Violence Policy Center, care luptă împotriva ciolenței armelor de foc, Josh Sugarmann.

Newtown Action Alliance, o asociație care militează în favoarea limitării armelor de foc, condamnă lobbyul armelor și producătorii de armament care fac “totul pentru a continua să profite”.

Josh Sugarmann denunță imagini folosite de către producător pentru a atrage tineri clienți - un craniu de pirat cu o tunosoare mohawk pentru băieți și codițe blonde pentru fete și o tetină în gură. Într-un raport privind metode ale producătorilor americani de armament în vederea atragerii publicului tânăr din 2016, el denunța arme vopsite în culori vii - roz, roșu, portocaliu sau violet metalizat -, apreciate de publicul tânăr și mai ușor de mânuit.

În 2021, aproape 45.000 de oameni au fost uciși cu arme de foc în Statele Unite, inclusiv aproape 24.000 de sinucideri și peste 1.500 de minori uciși, potrivit organizației Gun Violence Archive.

Iran: Trei morți, după ce un avion s-a prăbușit într-un cartier rezidențial

Un avion de luptă aparținând armatei iraniene s-a prăbușit luni într-un cartier rezidențial, la Tabriz, în nord-vestul Iranului, un accident soldat cu trei morți, potrivit televiziunii iraniene de stat.

Directorul Semilunei Roșii din Tabriz a anunțat că aeronava a lovit zidul unei școli și că au murit cei doi membri ai echipajului și un locuitor din cartierul rezidențial.

Un avion de antrenament de tip F-5 s-a prăbușit către ora locală 9.00 (7.30, ora României) la Monajam, un cartier din centrul orașului, a precizat la televiziunea iraniană directorul Centrului de gestionarea crizelor din provincia Azerbaidjanul Oriental, Mohammad-Bagher Honarva. “Din fericire, școala era închisă din cauza pandemiei covid-19”, a declarat el.

Agenția oficială iraniană de presă Irna publică o scurtă înregistrare video în care apar pompieri în timp ce sting un incendiu la locul prăbușirii.

Forțele aeriene iraniene sunt echipate cu avioane de luptă rusești de tip MiG și Suhoi care datează din epoca sovietică, câteva aeronave chinezești și avioane americane de tip F-4 și F-5 de dinainte de Revoluția islamică din 1979. În ultimii ani, Iranul a fabricat avioane de luptă de tip Azarakhsh - o versiune a avionului de tip F-5.

Australia primește din nou turiști internaționali, după aproape doi ani

Australia primește de luni turiștii internaționali, după aproape doi ani în care granițele au fost închise din cauza Covid-19, bazându-se pe rata ridicată de vaccinare, pe măsură ce numărul infecțiilor este în scădere. “Așteptarea s-a încheiat”, a declarat prim-ministrul Scott Morrison duminică, la Aeroportul Internațional Melbourne.

Deschiderea Australiei pentru turiști este cel mai clar exemplu de până acum al trecerii guvernului de la o abordare strictă de zero-Covid la a trăi cu virusul și a vaccina publicul pentru a minimiza decesele și bolile grave. Cele mai multe dintre cele 2,7 milioane de infecții cu coronavirus din țară au avut loc de când a apărut varianta Omicron, la sfârșitul lunii noiembrie.

Dar cu una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, cu peste 94% dintre persoanele cu vârsta de cel puțin 16 ani care au primit două doze, au existat puțin sub 5.000 de decese, o fracțiune din ratele observate în multe alte țări dezvoltate.

Rămâne de văzut dacă vizitatorii se vor întoarce pe insula continent, numită “fortăreața Australia” din cauza controalelor sale stricte la frontieră. Guvernul speră să stimuleze un sector de creștere înainte de pandemie, al cărui produsul intern brut a crescut cu 3,4% în 2018-2019, comparativ cu creșterea PIB-ului de 1,9%.

Australia se redeschide treptat din noiembrie, mai întâi permițând australienilor să călătorească și să iasă din țară, apoi acceptând studenți internaționali și unii lucrători.

De luni, pot intra călători pentru agrement și mai mulți călători în interes de afaceri. Turiștii complet vaccinați nu vor fi nevoiți să intre în carantină, doar cei care nu au primit două doze.

Turcia vrea să-și schimbe numele internațional din cauza curcanilor

“Spuneți Türkiye”, repetă un anunț pe rețelele sociale pentru a impune schimbarea numelui internațional al Turciei, care până acum în limba engleză figura drept “Turkey”. Noul nume în limba turcă evită confuzii enervante, căci “turkey” în engleză mai înseamnă și “curcan”.

Republica Turcia, “Turkei” în germană, “Turquie” în franceză sau “Turkey” în engleză, a apărut pe cenușa Imperiului Otoman, în 1923. Aproape un secol mai târziu, președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, a decis că numele internațional al țării sale va fi exclusiv versiunea în limba turcă: “Türkiye”.

Potrivit unui decret prezidențial din 3 decembrie 2021, Türkiye “reprezintă și exprimă cel mai bine cultura, civilizația și valorile națiunii turce”. Guvernul islamist turc intenționează să informeze Națiunile Unite în următoarele săptămâni cu privire la schimbarea numelui internațional al țării, pentru a oficializa această decizie.

Schimbările internaționale de nume nu sunt chiar așa de rare. Recent, Țările de Jos au încetat să mai fie Olanda, în timp ce Macedonia de Nord a renunțat la numele său oficial mult prea lung, “Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, după o înțelegere cu Grecia.

Totuși, unii avertizează în Turcia că această schimbare s-ar putea lovi de niște probleme, dat fiind că litera “ü” nu există în alfabetul multor limbi. Deși autoritățile de la Ankara nu au discutat încă această chestiune cu ONU, executivul turc este optimist în această privință, care s-ar putea soluționa folosind un “u” simplu în loc de “ü”, adică “Turkiye” în loc de “Türkiye”.

Astfel, produsele turcești vor renunța la tradiționalul “Made in Turkey” pentru formula “Made in Türkiye”, care, potrivit lui Erdogan, este o dovadă a “orgoliului țării în comerțul internațional”.

Planul de a schimba numele țării nu este nou. În 2000, Adunarea Exportatorilor din Turcia le-a cerut membrilor săi să-și vândă produsele sub marca “Türkiye”, însă demersul nu a ajuns să fie pusă în practică.

Deocamdată, singurii care folosesc noul nume în mod constant sunt postul public de radio TRT în limba engleză și diferite servicii ale agenției de știri publice Anadolu, plus ambasade și organisme oficiale. TRT evidențiază că dicționarul Cambridge indică în dreptul cuvântului “turkey” definiții precum “rateu” sau “fraier” și “ratat”. Iar la o simplă căutare a cuvântului “Turkey” pe Google, apare - potrivit TRT, care reflectă punctul de vedere al autorităților - un amestec confuz de imagini, articole și definiții care asociază țara cu tradiționalul curcan servit la mesele americanilor de Ziua Recunoștinței.

Ambasadoarea Italiei în Australia a murit după ce a căzut de la balcon

Ambasadoarea Italiei în Australia a murit după ce a căzut de la balconul casei sale din orașul Foligno.

Francesca Tardioli, în vârstă de 56 de ani, se afla singură acasă sâmbătă seara când a căzut de la balcon, a informat agenția de presă ANSA. O rudă care locuia în aceeași clădire a fost cea care a semnalat situația, iar în prezent polițiștii cercetează circumstanțele în care s-a produs decesul. Potrivit presei italiene, Tardioli se afla de câteva zile în orașul natal Foligno, în apropiere de Perugia, și urma să se întoarcă în curând la Canberra.

“Cu o tristețe infinită, Farnesina deplânge moartea Francescăi Tardioli, ambasadoarea Italiei la Canberra, și este alături de cei dragi”, a scris pe Twitter ministerul italian de externe. Ne vom aminti de ea cu drag pentru calitățile sale profesionale și umane admirabile de excelent diplomat în slujba statului”.

Ambasada Italiei din Canberra a descris-o duminică pe Tardioli într-o postare pe Twitter drept “o persoană încântătoare, un model profesional și un promotor al drepturilor omului”. Tardioli, care avea doi fii, reprezenta Italia la Canberra din septembrie 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.