Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ministru italian: Dacă tancurile rusești vor intra în Kiev, va începe al Treilea Război Mondial

Ziarul de Vrancea
29 ian 2023 879 vizualizări

În estul Ucrainei se dau bătălii crunte, cu pierderi majore pentru ambele armate

Dacă tancurile rusești ar ajunge la Kiev, ar începe al “Treilea Război Mondial”, a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferințe la Roma pe tema “Perspective europene pentru o apărare comună”. Guido Crosetto a făcut această declarație, difuzată de media italiene, după o întâlnire cu omologul său francez Sebastien Lecornu în marja reuniunii care se axase pe sprijinul necesar Ucrainei și pe apărarea flancului estic al NATO, conform unui comunicat publicat ulterior de Ministerul italian al Apărării.

Potrivit ministrului italian, cel de-al Treilea Război Mondial ar putea începe “în momentul în care tancurile rusești ar ajunge la Kiev” și deci “la frontierele Europei”. “A ne asigura ca acest lucru să nu se întâmple este singura modalitate de a opri declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial”, a subliniat Crosetto.

În același timp, ministrul italian a ținut să accentueze că țările NATO nu fac decât să ajute Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse. Crosetto asigurase deja joi că țara sa va trimite doar arme defensive care să permită apărarea Ucrainei de agresiunea rusă și pentru a “opri” o escaladare a conflictului. “Trebuie să avem curajul de a lua decizii dificile pentru a evita situații mai grave. Țările europene și din NATO sunt primele care doresc să evite escaladarea. Cu toți așteptăm posibilitatea de a se ajunge la negocieri pentru pace”, a spus ministrul în cadrul unui interviu difuzat pe postul de televiziune La7.

Crosetto a profitat de intervenția sa pentru a dezminți informațiile difuzate de publicația Il Corriere della Sera cu privire la un presupus transport de drone de ultima generație pentru Ucraina, care nu ar fi fost inclus în decretele aprobate de executiv. “Neg asta, dacă ar fi adevărat, ar fi o crimă pentru că Ministerul Apărării și statul nu sunt la curent, iar cineva ar trebui să ajungă la închisoare”, a afirmat el, la o zi după ce detaliase faptul că Italia va colabora cu Franța pentru a furniza Ucrainei rachete antiaeriene Samp/T.

Pentru Ministerul italian al Apărării, noul transport de armament și echipamente către Ucraina, al șaselea aprobat recent de Parlament, este “inexpugnabil chiar și din punct de vedere pacifist”. “Ajutorul pentru Ucraina, inclusiv militar este ceea ce îndepărtează posibilitatea unei escaladări dramatice a conflictului”, a adăugat Crosetto, subliniind că “nu există niciun conflict între italieni și ruși”.

Bătălie “feroce” la Vugledar

O bătălie “feroce” se dă la Vugledar, un orășel situat în estul Ucrainei, pe care forțe ruse încearcă să-l cucerească, potrivit celor două părți, iar Kievul dă asigurări că Moscova “exagerează” succesul ofensivei sale în zonă.

Reprezentantul ocupației ruse în regiunea ucraineană Donețk, Denis Pușilin, a anunțat că așteaptă “vești bune” de la Vugledar, un orășel minier care avea 15.000 de locuitori înainte de invazia rusă. “Încercuirea și eliberarea viitoare ale orașului vor rezolva anumite lucruri”, a declarat agenției ruse RIA Novosti. O victorie ar permite “schimbarea raportului de forță pe front”, prin deschiderea cării unei ofensive către orașele Pokrovsk și Kurahove, situate mai la nord, sublinia el.

Unul dintre consilierii lui Pușilin, Ian Gajin, a declarat că “lupte serioase, brutale” erau în curs și că forțe rusești s-au “implantat în sud-estul și estul orașului”.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene în estul țării, Serghii Cerevatî, a confirmat, la rândul său, “confruntări armate feroce”, însă a dat asigurări că rușii au fost respinși. “Inamicul caută într-adevăr să obțină un succes în acest sector, însă nu reușește, mulțumită eforturilor forțelor de apărare ale Ucrainei”, a subliniat el la televiziune. “Inamicul exagerează, iar succesul său este un eufemism”, a declarat el. “Din cauza pierdeirlor sale, inamicul se retrage”, a dat el asigurări.

Kievul susține că provoacă pierderi uriașe Rusiei, însă subliniază că superioritatea numerică a rușilor face aceste confruntări armate deosebit de dificile.

Un general american avertizează cu privire la riscul unui război cu China în 2025

Un general american a avertizat despre riscul mare de război cu China în 2025 - cel mai probabil în jurul Taiwanului - și a îndemnat ofițerii să fie pregătiți pentru luptă încă din acest an, relatează AFP. „Sper că mă înșel. Instinctul îmi spune că vom lupta în 2025”, scrie Michael Minihan, generalul al Forțelor Aeriene, într-o notă internă, a cărei autenticitate a fost confirmată vineri, de Pentagon pentru AFP.

Președintele Xi Jinping „are atât o echipă, un motiv, cât și o oportunitate pentru 2025”, a spus generalul, asigurând că alegerile din Taiwan din 2024 îi vor oferi liderului chinez un „motiv” să acționeze.

Cursa pentru Casa Albă, programată în același an, va oferi Chinei o „Americă distrasă”, apreciază el. În această notă, el cere trupelor sale să se antreneze în luptă, printre altele, mergând la poligon pentru a trage la țintă.

În august, China a efectuat exerciții militare majore în jurul Taiwanului, o demonstrație de forță fără precedent, ca răspuns la vizita pe insulă a lui Nancy Pelosi, pe atunci președintele Camerei Reprezentanților.

China consideră că insula, cu o populație de 24 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale și nu este mulțumită de apropierea din ultimii ani între autoritățile taiwaneze și Statele Unite, care au oferit sprijin militar împotriva Beijingului timp de câteva decenii.

Insomnia, “motivul central” al demisiei Papei Benedict al XVI-lea în 2013

Insomnia de care suferea Papa Benedict al XVI-lea a fost „motivul central” al demisiei sale în 2013, a dezvăluit el într-o scrisoare trimisă cu câteva săptămâni înainte de moarte biografului său și prezentată, vineri, de un săptămânal german.

Papa emerit a trimis o scrisoare pe 28 octombrie, cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, biografului său, germanul Peter Seewald. În această scrisoare, dezvăluită de săptămânalul Focus, Joseph Ratzinger, care a murit la 95 de ani în decembrie anul trecut, explică faptul că „motivul central” al demisiei sale în februarie 2013 a fost „insomnia care l-a însoțit neîntrerupt de la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Köln” în august 2005, la câteva luni după alegerea sa pentru a succeda lui Ioan Paul al II-lea.

Medicul său personal îi prescrisese apoi „remedii puternice”, care i-au permis inițial să-și îndeplinească sarcinile. Dar aceste somnifere și-ar fi atins de-a lungul timpului, potrivit scrisorii Papei emerit, „limitele” și ar fi „fi fost din ce în ce mai puțin capabile să-i garanteze” prezența la diverse acțiuni.

Faptul că lua somnifere ar fi fost și cauza unui incident în timpul unei vizite în Mexic și Cuba, în martie 2012. În dimineața după prima noapte, el ar fi constatat că batista lui era „înmuiată complet în sânge”, potrivit scrisorii. „Probabil că m-am lovit de ceva în baie și am căzut”, scrie Papa emerit. Un medic a putut să se asigure că rănile nu erau vizibile și un nou medic personal ar fi insistat după acest incident să prescrie o „reducere a somniferelor” și l-a sfătuit pe Papa să apară doar dimineața în timpul călătoriilor sale în străinătate .

Papa emerit spune în scrisoarea sa că era foarte conștient de faptul că aceste restricții medicale „nu puteau fi sustenabile decât pentru o perioadă scurtă” și această observație l-a determinat să demisioneze în februarie 2013, cu câteva luni înainte de Jocurile Mondiale ale Tineretului de la Rio, unde considera că nu poate fi prezent. Astfel, a demisionat suficient de devreme pentru ca succesorul său, Papa Francisc, să onoreze această vizită în Brazilia.

Un pișoar telescopic a zdrobit un bărbat în centrul Londrei

Un tehnician care lucra la un pisoar telescopic, care se retrage în sol atunci când nu este folosit, a murit zdrobit de dispozitiv, în centrul Londrei, anunță Scotland Yard. Serviciile de urgență au fost chemate vineri seara să ajute un bărbat care a fost zdrobit în timp ce lucra la un pisoar telescopic, potrivit poliției. “În pofida eforturilor serviciilor de urgență”, bărbatul a fost “declarat mort la fața locului”, a anunțat într-o postare pe Twitter poliția, care a instituit un perimetru de securitate în zonă.

Pompierii precizează că bărbatul a fost blocat sub nivelul străzii de către dispozitiv, desfășurat seara în acest cartier animat, în centrul Londrei, unde se află numeroase teatre, baruri și restaurante. Un toliu a fost folosit pentru scoaterea bărbatului, iar la fața locului au fost desfășurate mijloace importante, inclusiv 25 de pompieri.

Cehia: Candidatul pro-occidental, ales președinte

Potrivit rezultatelor publicate de Comisia Națională de Statistică după numărarea a 98% din voturi în turul al doilea de scrutin, Petr Pavel a obținut 58% din voturile exprimate, față de 42% pentru Andrej Babis, în condițiile unei participări la vot de 70%.

Pavel, în vârstă de 61 de ani, care a candidat ca independent cu sprijinul coaliției de centru dreapta aflată la putere la Praga, este ferm pro-european și pro-NATO și sprijină poziți pro-Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

Babis, care a îndeplinit funcția de prim ministru între 2017 și 2021, s-a prezentat drept un candidat al alegătorilor defavorizați afectați de creșterea prețurilor și s-a aliniat poziției eurosceptice a premierului Ungariei, Viktor Orban.

În Cehia, președintele republicii are puteri limitate în domeniul politicii interne, dar are atribuții în domeniul politicii externe și poate influența politicile guvernului.

Al patrulea atac armat în California: Cel puțin trei morți la Los Angeles

Cel puțin trei persoane au fost ucise, iar alte patru persoane au fost rănite sâmbătă într-un atac armat în California. Acest atac a avut loc sâmbătă, imediat după ora locală 2:30 (12.30, ora României), la Beverly Crest, un cartier însărit din Los Angeles, anunță sergentul Frank Preciado din cadrul Departamentului de Poliție din Los Angeles (LAPD).

Cel puțin patru dintre cele șapte persoane împușcate se aflau afară, iar trei au fost ucise într-un vehicul. Identitatea victimelor nu a fost dezvăluită imediat.

Persoanele rănite au fost conduse la spital și se aflau în stare critică.

Preciado declară că nu are informații despre mobilul atacului sau dacă acesta a vut loc într-o reședință,

Acesta este al patrulea atac armat în California în această lună.

Acets atac are loc la o săptămână după un masacru într-o sală de dans, într-o suburbie a Los Angelesului, soldat cu 11 morți și nouă răniți și la doar șase zile de la un atac la ferme de ciuperci, la sud de San Francisco, salte cu șapte morți și un rănit. California are una dintre cele mai dure legislații împotriva armelor de foc și unul dintre cele mai mici niveluri de morți prin împușcare din America. Statele Unite au înregistrat în 2022, al treilea an la rând, peste 600 de atacuri armate în masă - în care au fost ucise sau rănite cel puțin patru persoane -, potrivit organizației Gun Violence Archive.

Cel puțin 24 de morți după ce un autobuz s-a prăbușit de pe o stâncă, în Peru

Cel puțin 24 de oameni au murit, în nordul Peru, după ce un autobuz cu 60 de pasageri a căzut în gol de pe o stâncă, a declarat Poliția pentru presa locală. Agenția de supraveghere a transporturilor din Peru (SUTRAN) a confirmat accidentul, într-un comunicat, fără a oferi un bilanț al morților și răniților. Tragedia, în care a fost implicat un autobuz al companiei Q'Orianka Tours Aguila Dorada, a avut loc în districtul El Alto, în nordul îndepărtat al Peru, a afirmat SUTRAN.

Sursa citată a menționat că primele investigații arată că autobuzul părea să aibă o inspecție de siguranță la zi și asigurare de accident.

Accidentele rutiere sunt relativ obișnuite în Peru, unde mulți șoferi conduc pe drumuri precare și fără a avea o instruire corespunzătoare. În 2021, 29 de oameni au murit după ce un autobuz s-a prăbușit de pe o autostradă în Munții Anzi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.