Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Mesajul delirant al lui oficial rus: Bucureștiul, pământ rusesc

Ziarul de Vrancea
17 oct 2022 652 vizualizări

 „Oriunde conduc un tanc este tot pământul mei iubit!”, spune acest oficial din Herson

Kirill Stremousov, cel mai cunoscut oficial instalat de ruși în regiunea Herson, afirmă într-un mesaj video delirant că Bucureștiul și de altfel întreaga lume este pământ rusesc. „Văd munți și văi. Văd râuri și câmpuri. Acestea sunt întinderile Rusiei, aceasta este patria mea mamă. Văd Praga și Varșovia, Budapesta și Bucureștiul. Aceasta este nația rusească. Câte locuri îndrăgite sunt aici!”, exclamă Stremousov.

„Văd pagode în Sri Lanka, văd Coreea și China. Oriunde conduc un tanc este tot pământul mei iubit! Văd râul Amazon, văd și crocodili! Este pământ rusesc, este patria mea mamă! În apropiere sunt piramidele, curg apele bogate ale Nilului, spălând un mal rusesc. Rușii mei, sunt mândru de voi!”, continuă oficialul instalat de ruși în teritoriile ocupate din regiunea Herson aflată în sudul Ucrainei. „Văd Washingtonul într-o vale, văd Dallasul și Texasul! Cât de plăcut este să bei cvas (n.r. o băutură fermentată făcută din secară sau pâine de secară) gustos aici în Rusia! Soarele răsare asupra orașului Sydney, un ornitorinc înoată într-un iaz! Imnul începe să răsune într-un difuzor! Îmi voi începe ziua cu imnul rusesc!”, mai exclamă euforic acesta.

„Uitați niște indieni care fumează o pipă și mi-o oferă”, afirmă Stremousov în timp ce în spatele său poate fi văzut un steag cu o svastică pe ea, simbolul având altă conotație în India decât cea cunoscută în Europa și Occident. „Întreaga lume îi iubește pe ruși în patria mea mamă”, își încheie oficialul rus mesajul.

„Este cu adevărat unul dintre cele mai bizare lucruri pe care le-am văzut vreodată”, afirmă jurnalistul Francis Scarr de la BBC cu privire la înregistrarea video.

Cine este Kirill Stremousov

Deși este doar șeful adjunct al administrației instalate de forțele de invazie ale Rusiei în Herson, Stremousov este mult mai cunoscut inclusiv publicului rus decât superiorul său direct, Vladimir Saldo, datorită numeroaselor mesaje video publicate pe canalul său de Telegram, declarațiilor acordate presei de stat din Rusia și intervențiilor avute la televiziunile rusești.

În plus, Saldo a fost transferat la un spital din Moscova sub suspiciunea de otrăvire la începutul lunii august, Stremousov rămânând șeful de facto al ocupanților ruși din Herson tocmai în perioada în care forțele armate ucrainene au început să lanseze în regiune numeroasele lor atacuri cu sistemele HIMARS primite din Statele Unite

Occidentul începe să piardă lupta cu Asia în topul universităților

Șapte universități din China, un număr fără precedent, se situează pe primele 100 de poziții ale clasamentului mondial al universităților Times Higher Education 2023, în creștere comparativ cu șase anul trecut și doar două cu cinci ani în urmă, conform site-ului universityworldnews.com.

Universitatea Tsinghua este cea mai performantă instituție chineză (pe locul al 16-lea) în clasamentul Times Higher Education 2023, publicat săptămâna trecută (miercuri). Asia este cel mai reprezentat continent, cu 669 de universități dintr-un total de 1.799. Dintre țările asiatice, Japonia conduce cu un total de 117 universități incluse în acest clasament, urmată de China cu 95 și India cu 75.

Germania se bucură, de asemenea, de un succes fără precedent, cu nouă universități care figurează în top 100 și cu 22 aflate în top 200.

Cu toate acestea, cea mai mare performanță la nivel de continent a fost înregistrată de Africa - o creștere de 36,6%, de la 71 la 97 de instituții prezente clasamentul Times Higher Education 2023. Instituția de învățământ superior din Africa cel mai bine plasată este Universitatea din Cape Town, pe locul 160.

Regiunea Americii Latine și Caraibe înregistrează un record de 140 de universități din 12 țări clasate.

Phil Baty, reprezentant al Times Higher Education, a declarat că aceste date ilustrează o “schimbare reală a raportului de putere în economia globală a cunoașterii, departe de lumea occidentală dominantă în mod tradițional”.

“Cred că această schimbare - o creștere la nivel global - este o veste bună pentru lume. Un val în creștere înalță toate ambarcațiunile: accesul la educație de calitate superioară se deschide la nivel global și contribuie la diminuarea exodului creierelor din țările în curs de dezvoltare”, a spus el.

În vârful clasamentului Times Higher Education 2023, nicio surpriză - Universitatea Oxford din Regatul Unit ocupă primul loc pentru a șaptea oară consecutiv. Pe următoarele nouă poziții din top 10 se situează, în ordine: Universitatea Harvard (SUA), Universitatea Cambridge (Marea Britanie), Universitatea Stanford, Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT), Institutul de Tehnologie California, Universitatea Princeton, Universitatea din California, Berkeley și Universitatea Yale (toate din SUA) și Imperial College London (Marea Britanie).

Cu toate că SUA continuă să domine cu 177 de universități prezente în clasamentul general, dintre care șapte în top 10 mondial (mai puțin cu una comparativ cu anul precedent) și cu 12 pe primele 20 de poziții, supremația sa este amenințată de Asia, deoarece numărul universităților americane reprezentate în top 100 continuă să scadă, de la 43 în 2018, la 34 anul acesta.

“În timp ce SUA și Marea Britanie rămân dominante în ceea ce privește reprezentarea în fruntea clasamentului, puterea lor relativă descrește”, a spus Phil Baty.

În Europa, în afara Marii Britanii, ETH Zurich din Elveția este instituția cel mai bine clasată (pe locul 11, în creștere de la locul 15).

Potrivit www.timeshighereducation.com, cel mai bine clasată instituție de învățământ superior din România este Academia de Studii Economice din București, care se situează în segmentul 501-600. Următoarea cel mai bine clasată este Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în segmentul 801-1000. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava se situează în segmentul 1001-1200. Următoarele instituții de învățământ din România din acest clasament, aflate în segmentul 1001-1200 sunt: Universitatea din București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Celelalte universități din România prezente în clasamentul mondial Times Higher Education 2023 sunt situate în segmentul 1501Â.

Voi conduce conservatorii la următoarele alegeri, anunță Liz Truss

Premierul britanic Liz Truss a insistat că va conduce Partidul Conservator la următoarele alegeri generale, în ciuda contextului politic care o face să se lupte pentru a-și salva autoritatea, transmite BBC. Ea a afirmat într-un interviu că mandatul său de o lună de zile “nu a fost perfect”, dar că a “reparat” greșelile.

Premierul și-a cerut scuze pentru că a făcut greșeli, după ce noul cancelar Jeremy Hunt a renunțat la aproape toate planurile sale de reducere a impozitelor pentru a stabiliza turbulențele de pe piață. Ea a adăugat că mandatul său de o lună de zile “nu a fost perfect”, dar că a “reparat” greșelile. Și a spus că ar fi fost “iresponsabil” să nu schimbe cursul.

Într-un interviu acordat BBC, ea a declarat că este în continuare hotărâtă să stimuleze creșterea economică a Marii Britanii, dar a recunoscut că acum va fi nevoie de mai mult timp pentru a realiza acest lucru.

Lizz Truss este presată să demisioneze din funcția de premier, inclusiv de membri ai Partidului Conservator, la doar șase săptămâni de când a venit în Downing Street.

Schimb de femei prizonier între Ucraina și Rusia

Rusia a schimbat 108 femei ucrainene deținute ca prizoniere de război cu 110 prizoniere rusești deținute de Ucraina, spun oficialii celor două părți. 37 dintre ele ar fi fost capturate după ce s-au predat în timpul asediului combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, care s-a încheiat în luna mai. Președintele Ucrainei a salutat schimbul de prizonieri. “Nu uităm de niciunul dintre oamenii noștri”, a spus el.

Majoritatea rușilor eliberați sunt marinari de pe navele comerciale deținute în Ucraina.

Au fost publicate fotografii în care ucrainencele se urcau în autocare într-o zonă nespecificată și, mai târziu, cu ele sosind după lăsarea întunericului pe teritoriul deținut de guvern în regiunea sudică Zaporojie. Șeful de cabinet al președinției ucrainene, Andriy Yermak, a confirmat pe rețelele de socializare că 108 femei au fost eliberate în “primul schimb exclusiv feminin”. El a precizat că printre acestea se numără mame și fiice care fuseseră ținute captive împreună.

Cel puțin 13 morți după prăbușirea unui avion militar în Rusia

Cel puțin 13 persoane, între care trei copii, și-au pierdut viața după prăbușirea unui avion militar rusesc Su-34, luni, într-o zonă rezidențială din orașul Eisk, situat în apropiere de Ucraina, potrivit unui bilanț actualizat al autorităților ruse, care au anunțat marți sfârșitul operațiunilor de căutare.

Ministerul rus pentru Situații de Urgență a indicat într-un comunicat că echipele de salvare au “terminat degajarea dărâmăturilor”, descoperind alte “zece cadavre”, după ce anunțase anterior trei morți în urma accidentului.

“Numărul total al victimelor este de 13, între care trei copii”, iar alte “19 persoane au fost rănite”, potrivit ministerului, citat de agențiile ruse de presă. Un incendiu a cuprins un bloc cu nouă etaje, cu aproximativ 600 de locuitori, după prăbușirea luni seara a unui avion de luptă chiar în apropierea nemijlocită a acestuia. Eisk, unde s-a produs catastrofa, este un oraș situat pe coasta Mării Azov în regiunea rusă Krasnodar, în apropiere de Ucraina.

“La locul căderii Suhoi Su-34 într-o curte dintre blocuri de locuințe, carburantul avionului a luat foc”, a indicat Ministerul rus al Apărării. Pe rețelele de social media, imagini filmate de martori arătau un incendiu de proporții uriașe cuprinzând un bloc de locuințe.

Potrivit Ministerului pentru Situații de Urgență, citat de agențiile ruse de presă, incendiul a cuprins cinci din cele nouă etaje ale blocului, acoperind o suprafață de circa 2.000 m2.

Ministerul rus al Apărării a declarat că piloții bombardierului au reușit să se catapulteze. Accidentul s-a produs în timpul unui zbor de antrenament, conform sursei citate, care face referire la probleme tehnice după ce “unul dintre motoare a luat foc la decolare”.

Narcotraficantul “Don Mario”, condamnat la 35 de ani de închisoare

Narcotraficantul columbian Daniel Rendon Herrera, cunoscut sub numele de “Don Mario”, a fost condamnat luni la New York la 35 de ani de închisoare și plata a peste 45 de milioane de dolari, a anunțat Departamentul de Justiție al SUA. Fostul șef al miliției paramilitare în vârstă de 57 de ani a pledat vinovat anul trecut. Printre altele, el a fost acuzat că a introdus zeci de tone de cocaină în Statele Unite.

Judecătoarea Dora Irizarry l-a condamnat la 35 de ani de închisoare pentru că a făcut parte dintr-un grup criminal ca lider al “Clan del Golfo”, cel mai puternic cartel de droguri din Columbia.

De asemenea, l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru “asociere criminală pentru a oferi sprijin material unei organizații teroriste, Unitățile de Autoapărare ale Columbiei (AUC)”, un grup paramilitar de extremă dreaptă căruia i-a succedat “Clan del Golfo”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție. Cele două sentințe se contopesc, a precizat acest minister.

“Astăzi marchează sfârșitul carierei criminale a lui Rendon Herrera”, “odinioară cel mai de temut narcoterorist din Columbia”, a declarat procurorul Breon Peace.

Administrația Trump a cenzurat informații despre COVID-19

Membrii echipei lui Donald Trump au împiedicat responsabili sanitari să furnizeze anumite informații despre COVID-19, în linie cu viziunea optimistă a fostului președinte american când el se afla la Casa Albă, se arată într-un raport parlamentar publicat luni.

Înalți responsabili de la Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate a Statelor Unite, le-au spus anchetatorilor că membrii administrației Trump au intimidat personalul și au încercat rescrierea rapoartelor pentru a le alinia cu declarațiile președintelui, care a minimalizat criza epidemică.

Anchetatorii au interogat în jur de 10 foști și actuali responsabili ai CDC, precum și înalți oficiali guvernamentali, pentru acest raport de 91 de pagini publicat de o comisie a Congresului ce analizează criza COVID-19.

Comisia parlamentară descrie modul în care responsabili ai Departamentului de Sănătate numiți de Donald Trump au încercat să ia controlul asupra raportului științific săptămânal al CDC, “Morbidity and Mortality Weekly Report”, prin editarea sau cenzurarea articolelor pe care le apreciau drept nefaste pentru președintele republican. Acești responsabili au căutat “să altereze conținutul, să contrazică sau să întârzie publicarea” a 18 dintre aceste rapoarte săptămânale, precum și o alertă sanitară, și au făcut acest lucru cu succes de cinci ori.

Ancheta comisiei “a arătat că administrația anterioară s-a angajat într-o campanie fără precedent de amestec politic în răspunsul guvernului federal la pandemie, subminând sănătatea publică în favoarea obiectivelor politice ale fostului președinte”, afirmă președintele comisiei, alesul democrat Jim Clyburn.

Rapoartele precedente au subliniat deja încercări ale administrației Trump de a cenzura înalți responsabili din domeniul sănătății sau de a face presiuni asupra Agenției americane a medicamentelor pentru a emite din nou autorizația de urgență pentru hidroxiclorochină. Acest medicament împotriva malariei a fost promovat de Donald Trump ca un remediu pentru COVID-19, în ciuda dovezilor contrare.

Rusia a făcut ca libertatea de expresie pe internet să scadă la nivel global

Rusia a făcut ca libertatea de expresie pe internet să scadă la nivel global, se arată într-un raport transmis marți de ONG-ul american Freedom House, care notează totuși o îmbunătățire pentru multe alte țări, potrivit AFP.

Pentru al 12-lea an consecutiv, libertatea pe internet a scăzut la nivel global, precizează organizația neguvernamentală, care pune acest lucru pe seama condițiilor care se degradează în principal în Rusia, dar și în Myanmar, Sudan și Libia. “Invazia rusă din Ucraina a slăbit libertatea online nu numai în Rusia și Ucraina, dar și în întreaga lume”, a spus Allie Funk, co-autoare a raportului.

Nota Rusiei a scăzut cu șapte puncte în acest an, un minim istoric pentru această țară, în special din cauza blocării site-urilor și a rețelelor sociale de către Kremlin, care încearcă să cenzureze orice contestare a “operațiunii sale militare speciale” din Ucraina.

Dincolo de acest lucru și privind restrospectiv, a adăugat Allie Funk, situația mondială “este mult mai bună decât înainte”. Din cele 70 de țări analizate, 26 au făcut progrese, subliniază acest raport anual, și în special Gambia, ieșită de puțin timp din 20 de ani de dictatură, și Zimbabwe, cu o lege recent privind protecția datelor.

Raportul evidențiază cenzura severă a Beijingului asupra politicilor sale împotriva COVID-19, în jurul Jocurilor Olimpice de Iarnă și asupra controversei afirmațiilor starului de tenis Peng Shuai, dispărută un timp după acuzații de violențe sexuale împotriva unui fost lider chinez.

Conform Freedom House, viitorul internetului și al drepturilor digitale va fi determinat de o mână de state care ar putea schimba direcția spre mai multă sau mai puțin libertate online, ca Brazilia sau Nigeria, care pentru moment au un bilanț amestecat.

“Eventuale progrese în aceste țări ar putea asigura viitorul unui internet liber și deschis, însă aceste state s-ar putea alătura de asemenea regimurilor autoritare care favorizează o suveranitate digitală mai mare”, atrage atenția raportul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.