Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Londra testează pașaportul de vaccinare în Cupa Angliei și într-un club de comedie

Ziarul de Vrancea
3 apr 2021 1261 vizualizări

Dezbaterile despre pașaportul de vaccinare au aprins controverse chiar și în rândul parlamentarilor din partidul lui Boris Johnson

Anglia va lansa un test privind folosirea pașaportului de vaccinare pentru accesul într-un club de comedie, într-un club de noapte și la meciurile din Cupa Angliei (FA Cup) în săptămânile următoare pentru a determina cum își poate redeschide economia și cum poate permite accesul la evenimente pentru publicul larg.

Guvernul britanic a anunțat că dezvoltă un sistem de certificare a statusului COVID al indivizilor care va indica dacă o persoană a primit vaccinul, a fost testată negativ recent sau dispune de imunitate naturală certificată de un test pozitiv realizat în ultimele 6 luni. Testul, ce va fi aplicat la nouă evenimente, printre care o semifinală și finala Cupei Angliei, va fi folosit pentru a stabili dacă evenimentele destinate publicului larg pot să se desfășoare în spații închise, fără “distanțare socială”, susține Reuters, care mai notează că este puțin probabil ca acest sistem să fie implementat pentru folosirea transportului public, pentru accesul în magazine sau în pub-uri.

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie a depus eforturi uriașe în ultimele luni în desfășurarea unuia dintre cele mai rapide programe de vaccinare din întreaga lume. “Facem tot ce ne stă în putere pentru a permite redeschiderea țării, astfel ca oamenii să poată participa din nou la evenimente, să călătorească și să facă alte lucruri pe care iubesc să le facă în mod cât mai sigur cu putință, iar aceste teste vor juca un rol important pentru acest lucru”, a declarat el.

Conform planului guvernamental de redeschidere a economiei, un număr limitat de persoane vor putea asista la meciurile de fotbal începând din data de 17 mai, în timp ce cluburile de noapte se vor putea redeschide din 21 iunie. Cotidianul The Telegraph a raportat că o aplicație pașaport COVID ar putea să fie disponibilă abia din luna septembrie.

Cu peste 126.000 de decese raportate din cauza noului coronavirus, Regatul Unit se plasează pe locul 5 în lume în clasamentul mortalității și trece prin una dintre cele mai puternice contracții economice din istorie. Însă, rapiditatea cu care se derulează campania de vaccinare a reaprins speranța unei reveniri economice în cursul acestui an. Discuțiile despre pașaportul de vaccinare au aprins controverse chiar și în rândul parlamentarilor din partidul lui Boris Johnson și au atras criticile organizațiilor pentru protecția drepturilor civile care avertizează asupra eroziunii libertăților de bază.

Pașaportul de vaccinare, interzis în Florida

Pașaportul de vaccinare a fost interzis în statul Florida în numele respectării “libertăților individuale”, a anunțat vineri guvernatorul republican al acestui stat foarte turistic. Ordinul guvernatorului Ron DeSantis interzice serviciilor administrative din acest stat să elibereze pașapoarte de vaccinare sau orice tip de document care să ateste că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19.

Totodată, ordinul împiedică companiile din Florida să solicite clienților acest tip de pașaport de vaccinare sau dovada unei imunizări împotriva virusului. În viziunea lui DeSantis, un apropiat al fostului președinte Donald Trump, pașaportul de vaccinare limitează libertățile individuale și amenință confidențialitatea medicală.

“Este total inacceptabil ca un guvern sau sectorul privat să vă solicite să prezentați o dovadă a vaccinării doar pentru a participa la viața socială”, consideră DeSantis.

“Vrei să mergi la cinema? Trebuie să arăți asta? Nu. Vrei să mergi să vezi un meci? Nu. Vrei să mergi într-un parc de distracții? Nu. Nu suntem de acord cu asta”, a continuat guvernatorul. Anunțul survine după publicarea unui articol în Washington Post, care informa că administrația Biden lucrează pentru a pune în aplicare standardele guvernamentale pentru un viitor pașaport de vaccinare care să însoțească ridicarea restricțiilor sanitare pe teritoriul SUA.

Crearea unui pașaport de sănătate este, de asemenea, în discuție la nivelul Uniunii Europene, care ar dori să lanseze acest tip de inițiativă în această vară pentru călătoriile în cadrul Uniunii. La rândul său, China a anunțat la începutul lunii martie un “certificat de sănătate” digital pentru chinezii care doresc să călătorească în străinătate.

Peste șase milioane de persoane au fost vaccinate cu prima doză de vaccin anti-COVID-19 în Florida, stat care are o populația de aproximativ 22 de milioane de locuitori.

Datele personale ale unui număr de peste jumătate de miliard de utilizatori Facebook, postate online

Fără vreo restricție, ori preț de achiziție, informațiile personale ale unui număr de peste 500 de milioane de utilizatori Facebook au fost, pur și simplu, postate pe un forum, de unde puteau fi accesate și copiate de oricine. Alon Gal, un specialist securitate cibernetică, a descoperit pe un forum de hacking că cineva a postat un set de date care conținea informațiile personale pentru 533 de milioane de conturi de Facebook. Informațiile au fost postate fără restricții speciale, astfel că oricine are cont pe forum le poate accesa și folosi în orice manieră.

Setul de date include elemente prin care cei peste jumătate de miliard de utilizatori Facebook pot fi identificați, precum număr de telefon, adresă de email, date de naștere, adresă și altele. Datele ar fi fost obținute în urma unei breșe pe care Facebook a reparat-o încă din august 2019, astfel că acestea trebuie să fie mai vechi decât data reparării breșei. În ianuarie, Gal descoperise că același set de date personale era scos la vânzare pe un canal de Telegram. Acum, însă, acesta este pur și simplu disponibil gratuit. Experții avertizează că, deși datele nu sunt tocmai proaspete, multe ar putea fi încă de actualitate, ceea ce le transformă în marfă de atacuri de phishing, astfel că utilizatorii rețelei sociale ar trebui să fie atenți al astfel de tentative. În acest moment, Facebook nu mai are cum să protejeze utilizatorii vizați. Cel mult, le poate trimite o notificare prin care să le atragă atenția asupra posibilelor tentative de phishing care-i pot viza.

Marea Britanie: Șapte persoane au murit din cauza cheagurilor de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca

Șapte persoane care au fost vaccinate cu serul de la AstraZeneca au murit din cauza cheagurilor de sânge, dintr-un număr de 30 de cazuri identificate, a anunțat, sâmbătă, Agenția britanică de reglementare a medicamentelor.

Conform AFP, Agenția a precizat că a primit, începând cu 24 martie, rapoarte despre 22 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală și alte opt cazuri de tromboză asociate cu lipsa de trombocite, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate. “Examinarea noastră aprofundată a acestor rapoarte continuă”, a declarat directorul MHRA, June Raine. MHRA a precizat că nu a primit niciun raport similar cu privire la vaccinul dezvoltat de Pfizer / BioNTech.

“Riscul de a avea acest tip de cheaguri de sânge este foarte scăzut “, a spus ea vineri. “Beneficiile vaccinurilor COVID-19 continuă să depășească riscurile”, vaccinarea fiind “singurul mod eficient de a reduce decesele și formele severe ale bolii”, a adăugat ea.

Rapperul DMX, în spital, în stare gravă, după un atac de cord

Rapperul și actorul american DMX se află în stare gravă la spital în urma unui atac de cord, a anunțat avocatul său Murray Richman, informează BBC. Richman a declarat presei americane că nu știe dacă atacul de cord a fost provocat de o supradoză de droguri, după cum a raportat TMZ. DMX s-a luptat cu abuzul de substanțe de ani de zile și a petrecut mai multe perioade la reabilitare. El este văzut ca o un zeu în hip-hop și a colaborat cu artiști, printre care JAY-Z, Ja Rule, Eve și LL Cool J, având și apariții în filme. Bărbatul de 50 de ani, al cărui nume real este Earl Simmons, a fost dus vineri seara la spitalul din White Plains, New York. “Era la aparate. Acum respiră singur, dar există puțină activitate cerebrală”, a spus Richmond. Simmons, care are 15 copii cu mai multe femei, a fost arestat în iulie 2017. A stat în închisoare după ce nu a trecut un test toxicologic și a plecat la St. Louis fără consilierul mandatat de curtea de justiție. Earl Simmons a mai fost arestat pentru posesie de droguri și de arme. În plus, a mai fost închis în Arizona pentru diferite condamnări.

Omul de afaceri Bernard Tapie și soția sa, loviți și legați la mâini în timpul unui jaf la locuința lor

Patru persoane au pătruns în locuința omului de afaceri Bernard Tapie și l-au lovit și legat pe acesta și pe soția sa, sâmbătă, la Combs-la-Ville, relatează Le Figaro. Potrivit unor surse din cadrul poliției, cei doi dormeau în momentul în care patru persoane au intrat prin efracție în locuința lor, i-au lovit și legat la mâini, înainte de a pleca după ce au furat mai multe lucruri. Soția lui Bernard Tapie a reușit să se dezlege și a mers la o vecină, de unde a alertat poliția. Ușor rănită, ea a fost transportată la spital. Omul de afaceri, fost ministru și deputat, a refuzat să meargă la spital. Valoarea pagubelor nu a fost anunțată.

Controversat om de afaceri și fost ministru, Tapie a fost președintele lui OM între 1986 și 1994. În 1993, Marseille a câștigat Liga Campionilor. În 1995, el a fost condamnat la doi ani de închisoare, dintre care opt luni cu executare, pentru aranjarea unui meci, cu Valenciennes.

Peste 2,8 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei

2.829.000 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanț stabilit de AFP.

Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA (553.979). Brazilia este pe locul doi, cu 328.206 de decese, urmată de Mexic (203.664), India (163.396) și Regatul Unit (126.764).

Un judecător ucrainean, răpit în centrul Chișinăului

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus, care se ascunde de la autoritățile de la Kiev, a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc de locuit amplasat în centrul capitalei Republicii Moldova, Chișinău, relatează deschide.md. Poliția a fost sesizată sâmbătă în jurul orei 13.15. Avocatul lui Ceaus, Iulian Balan, a confirmat faptul că clientul său a fost răpit. “Azi 3 aprilie 2021, din centrul Chișinăului a fost răpit clientul meu, judecătorul ucrainean, Ceaus Nicolae, a cărui cerere de azil politic se examinează de către instanțele judecătorești a Republicii Moldova. A fost răpit de un grup înarmat de persoane și dus într-o direcție necunoscută. În situația dată apar dubii rezonabile cu privire la capacitatea statului de a ne proteja. Toți care cunosc careva informații la subiectul dat vă rog să o comunicați poliției”, a transmis avocatul.

Portalul deschide.md amintește că Judecătorul Ceaus este acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită. În anul 2017, Kievul l-a dat în urmărire, acesta aflându-se inițial în Crimeea, iar apoi în Republica Moldova. El a încercat să obțină azil politic în Republica Moldova, însă Curtea Supremă de Justiție i-a respins recent solicitarea.

Vaccinul AstraZeneca, oprit în Olanda

Olanda a oprit temporar administrarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca până pe 7 aprilie. Vineri, Ministerul Sănătății a declarat că va opri temporar administrarea acestui ser la persoanele sub vârsta de 60 de ani, însă după discuții purtate sâmbătă, autoritățile din domeniul sănătății au decis să suspende toate imunizările cu AstraZeneca pentru a evita risipa.

Circa 700 de persoane de peste 60 de ani urmau să primească serul AstraZeneca în zilele următoare, însă programările acestora au fost temporar anulate, deoarece nu existau garanții că un întreg lot ar putea fi complet utilizat dacă doar câteva persoane urmau să se vaccineze. Cinci cazuri de formare de cheaguri de sânge au fost semnalate în urma imunizării cu vaccinul AstraZeneca la femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani. Una dintre acestea a decedat.

Investigații sunt în prezent în curs de desfășurare pentru a se stabili dacă formarea acestor cheaguri de sânge a fost cauzată de vaccinare, au precizat autoritățile. Până în prezent, circa 400.000 de persoane din Olanda au fost imunizate cu serul dezvoltat de AstraZeneca.

Mexic: Opt corpuri decapitate, descoperite într-o zonă puțin populată

Opt corpuri decapitate cu urme de gloanțe au fost descoperite într-o regiune puțin populată din statul mexican Michoacan (vest), unde operează bande criminale legate de traficul de droguri. Poliția și experți medico-legiști, alertați printr-un apel telefonic, “au localizat corpurile neînsuflețite a opt bărbați care prezentau răni produse, aparent, de gloanțe, precum și mutilări”, a indicat vineri biroul procurorului general într-un comunicat.

Corpurile au fost abandonate într-o zonă muntoasă și puțin populată din municipalitatea Aguililla, unde atacuri ale Cartelului din Jalisco Noua Generație (CJNG) au fost semnalate în ultimele zile. O sursă din cadrul birorului procurorului a declarat, sub rezerva anonimatului, că victimele fuseseră decapitate. În statul Michoacan operează bande locale provenite din carteluri destructurate în urmă cu câțiva ani și celule ale CJNG, cu sediul în statul vecin Jalisco. Peste 300.000 de persoane au fost ucise în Mexic din decembrie 2006, dată la care guvernul federal a declanșat o operațiune militară antidrog controversată. Experții estimează în special că mobilizarea armatei a dus la fragmentarea cartelurilor în celule mai mici și mai violente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.