Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Johnson: Rusia plănuiește cel mai mare război din Europa de după 1945

Ziarul de Vrancea
19 feb 2022 1014 vizualizări

 Rusia va invada Ucraina dinspre Belarus și va avea ca țintă Kievul, mai spune premierul britanic n „Totul arată că Rusia “planifică un atac complet”, a afirmat și șeful NATO n Rusia nu a atacat pe nimeni în istoria sa, a reacționat sfidător Kremlinul, printr-o minciună

Premierul britanic Boris Johnson a declarat ieri că Rusia plănuiește „cel mai mare război din Europa de după 1945. „Toate semnele arată că planul a început deja în anumite privințe”, a afirmat Johnson într-un interviu pentru BBC. Informațiile din ultimele zile sugerează să Rusia intenționează să lanseze un atac prin care va fi împresurată capitala Ucrainei, Kiev. „Oamenii trebuie să înțeleagă ce ar însemna asta ca și costuri în vieți umane”, a adăugat Johnson. Întrebat dacă o invazie a Ucrainei de către Rusia este iminentă, britanicul a răspuns: „Mă tem că asta ne arată dovezile”.

El a precizat că președintele american Joe Biden le-a spus liderilor occidentali că sunt informații că rușii plănuiesc să intre în Ucraina nu prin est, ci din Belarus, în zona care înconjoară Kievul. „Mă tem să spun că planul pe care îl vedem este pentru ceva ce ar putea fi cel mai mare război din Europa de după 1945”.

Conform celor mai recente estimări, între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt masați la frontiera cu Ucraina, atât în Rusia cât și în Belarus. Acestă estimare îi include și pe rebelii din estul Ucrainei.

“Toate semnele indică faptul că Rusia plănuiește un atac total” asupra Ucrainei, a declarat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu difuzat sâmbătă de postul german ARD. “Suntem cu toții de acord că riscul unui atac este foarte mare”, a adăugat Jens Stoltenberg. NATO a anunțat, sâmbătă seară, transferul personalului său prezent în Ucraina de la Kiev la Lvov și la Bruxelles.

Liz Truss: Cel mai rău scenariu s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a afirmat, sâmbătă, la conferința de securitate de la Munchen, că Ucraina s-ar putea confrunta cu “cel mai rău scenariu” săptămâna viitoare. “Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu și acesta s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare. Adevărul este că Rusia vrea să dea ceasul înapoi, vrea să îl dea înapoi până la anii 1990 și înainte de aceștia”, a spus Truss. Ministrul a subliniat că în ultima săptămână au apărut multe informații false venite dinspre Rusia. “Mă tem că Rusia a arătat că nu este serioasă în privința diplomației”, a adăugat ea.

De asemenea, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a afirmat, într-un interviu difuzat duminică de ABC, că președintele rus Vladimir Putin a “adunat elementele necesare unei invazii reușite”. “Nu cred că joacă la cacealma”, a spus șeful Pentagonului. “Există un număr de opțiuni la dispoziția sa și ar putea ataca în scurt timp”, a spus Austin, aflat în Polonia, unde s-a întâlnit cu militari americani și polonezi.

Vineri, un oficial de la Pentagon a declarat, sub acoperirea anonimatului, că peste 40% din forțele ruse masate la granițele Ucrainei se află acum într-o poziție de atac. “40 până la 50% sunt în poziție de atac. S-au desfășurat în punctele de adunare tactică în ultimele 48 de ore”, a spus el reporterilor.

Punctele de adunare tactică sunt zone apropiate de linia frontului în care o unitate militară se strânge înainte de a lansa o ofensivă. Oficialul a spus că Moscova avea vineri 125 de batalioane de infanterie lângă granițele cu Ucraina, față de 60 în perioadele normale și 80 la începutul lunii februarie.

Și președintele SUA Joe Biden s-a declarat convins vineri că președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina. Biden a precizat, însă, că Rusia încă poate alege calea diplomației. “În acest moment, sunt convins că a luat decizia. Avem motive să credem asta”, a declarat Biden la Casa Albă. Dezinformarea Rusiei urmărește că creeze o falsă justificare pentru o asemenea mișcare din partea lui Putin, a declarat Biden, acuzând Rusia de încălcări ale acordului de încetare a focului.

Președintele american a adăugat că oficialii americani cred că Rusia va viza capitala Ucrainei, Kiev.

Liderul separatiștilor din Donețk proclamă “mobilizarea generală”

Liderul “republicii” separatiste proruse de la Donețk, aflată în război cu Ucraina, a proclamat, sâmbătă, “mobilizarea generală”. “Fac apel la colegii mei rezerviști să se prezinte la birourile militare de recrutare. Astăzi am semnat decretul general de mobilizare”, a anunțat Denis Pușilin într-o declarație video.

Pe de altă parte, o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina a declarat, sâmbătă, starea de urgență în fața unui aflux de refugiați din regiunile separatiste din estul Ucrainei, care au ordonat evacuarea civililor.

Liderii autoproclamatelor “Republici Populare” Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, au anunțat, vineri, evacuarea civililor (femei, copii, bătrâni) în Rusia vecină, acuzând Kievul că pregătește o invazie după izbucnirea unor ciocniri.

Stoltenberg: Dacă scopul Rusiei este mai puțin NATO la granițe, va obține doar mai mult NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că “pacea nu poate fi considerată un lucru de la sine înțeles” și a avertizat că președintele rus Vladimir Putin “va primi doar mai mult NATO” la granițele sale pe fondul agresiunii împotriva Ucrainei. Într-un discurs la Conferința de securitate de la München, Stoltenberg a spus: “Dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puțin NATO la granițele sale, va obține doar mai mult NATO. Și dacă vrea să împartă NATO, va obține doar o alianță și mai unită.” “NATO este o alianță defensivă, nu amenințăm Rusia sau pe altcineva. Dar vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți aliații noștri”, a adăugat el.

“Criza actuală este mult mai mult decât Ucraina, este vorba despre cum dorim să organizăm relațiile între state. Moscova încearcă să dea înapoi istoria și să nu mai admitem noi membri NATO”, a spus Stoltenberg.

Ministerul de Externe din Germania le-a cerut cetățenilor germani să părăsească imediat Ucraina. “S-au emis avertismente de evitare a călătoriilor către Ucraina. Cetățenilor germani li se cere să părăsească țara acum”, se arată într-un comunicat al ministerului. Și alte țări le-au cerut cetățenilor lor să plece de urgență din Ucraina. De asemenea, compania Lufthansa a anunțat că suspendă zborurile către și de la Kiev.

Și ministerul Afacerilor Externe a recomandat „puternic” cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina. MAE mai recomandă să se ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând.

Peskov: Ce rost are ca Rusia să atace pe cineva?

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat ieri că “nu are rost ca Rusia să atace pe cineva”, îndemnând partenerii occidentali să fie raționali. “Vă îndemnăm să vă puneți întrebarea: ce rost are ca Rusia să atace pe cineva?”, a declarat Peskov, într-un interviu pentru postul de stat Rossia 1. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a criticat, de asemenea, Occidentul pentru că “nu a fost foarte bun la istorie”, susținând că Rusia nu a invadat niciodată o altă țară, o minciună de altfel. “Vă reamintim că Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni de-a lungul istoriei sale. Și Rusia, care a supraviețuit atâtor războaie, este ultima țară din Europa care vrea să vorbească, chiar să pronunțe cuvântul «război”, a declarat Peskov.

Întrebat despre situația din Donbas, Peskov a avertizat că “orice scânteie, orice incident neplanificat sau orice provocare minoră poate duce la consecințe ireparabile”.

Ursula von der Leyen: UE poate rezista fără gaz din Rusia

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, la Conferința pentru Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană poate rezista fără gaz rusesc, după ce și-a încheiat pregătirile pentru eventualitatea sistării livrărilor de gaze din Rusia. „Astăzi pot spune că, chiar și în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranță iarna aceasta”, a declarat șefa executivului european.

Ea a lansat acuzații grave la adresa companiei ruse Gazprom, susținând că aceasta „încearcă în mod intenționat să stocheze și să livreze cât mai puțin, în timp ce prețurile și cererea cresc vertiginos”.

Până recent, UE își asigura cu ajutorul gazelor doar 24% din necesarul de energie, iar 90% din gaze proveneau din import, conform datelor Comisiei Europene. Din totalul importurilor respective, 40% proveneau de la Gazprom.

La Munchen, von der Leyen a mai apreciat că amenințările Rusiei la adresa Ucrainei ar putea modifica întregul sistem internațional. Ea a avertizat că gândirea Moscovei, care ține de „un trecut întunecat”, i-ar putea costa pe ruși prosperitatea viitoarea.

Comisia Europeană vrea să impună statelor membre UE obligația de a-și umple depozitele de gaze înainte de venirea fiecărei ierni, în ideea de a crește stocurile și a face față perturbărilor de aprovizionare.

Studiu: Creierul nu “îmbătrânește” înainte de 60 de ani

n oamenii gândesc mai „greu” după 40 de ani pentru că sunt mai precauți în luarea deciziilor, nu din cauza activității cerebrale mai lente

Cercetătorii Universității din Heidelberg au realizat un studiu care “răstoarnă” ideea comună care exista până acum, potrivit căreia îmbătrânirea creierului ar demara după vârsta de 20 de ani. Cercetătorii au analizat timpii de răspuns pentru a măsura viteza de procesare a informațiilor în timpul luării deciziilor. Studiul a implicat 1,2 milioane de oameni cu vârste cuprinse între 10 și 80 de ani. „Timpii de răspuns nu măsoară cu mare rigoare viteza mentală, ci reprezintă suma mai multor procese”, au spus cercetătorii care și-au publicat descoperirile în jurnalul Nature Human Behavior. Cercetătorii mai spun că timpii de reacție mai lenți, adesea întâlniți la 40 și 50 de ani, se datorează de fapt unei analize mai atente - nu scăderii capacității de răspuns. „Oamenii devin mai precauți în deciziile lor odată cu înaintarea în vârstă – încearcă să evite astfel greșelile. În același timp, procesele motorii – apăsarea tastelor de răspuns într-un experiment – ​​încetinesc odată cu vârsta.”

Aceste descoperiri resping ideea că seniorii gândesc mai încet, ceea ce le poate afecta viața profesională. Dar, din cauza îmbătrânirii naturale și a proceselor care au loc în corpul uman, viteza mentală încetinește semnificativ după vârsta de 80 de ani.

Peste 5,87 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei în întreaga lume

Peste 5,87 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanț.

Potrivit acestui bilanț, peste 420 de milioane de persoane au fost confirmate cu virusul SARS-CoV-2. SUA ocupă primul loc, cu 934.546 decese. Brazilia este pe locul doi, cu 643.029 de decese, urmată de India, cu 511.230 de decese.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează, ținând cont de supramortalitatea legată în mod direct și indirect de covid-19, că bilanțul real al pandemiei ar putea fi de două-trei ori mai mare decât cel raportat.

Regina Elizabeth a II-a a fost testată pozitiv cu COVID-19

Regina Elizabeth a II-a a fost testată pozitiv cu COVID-19, a anunțat, duminică, Buckingham Palace. Monarhul, în vârstă de 95 de ani, are “simptome ușoare asemănătoare răcelii”, dar se așteaptă să continue să îndeplinească sarcini mai puțin dificile în această săptămână. “Va primi tratament medical și va respecta recomandările medicilor”, a anunțat Buckingham Palace. În urmă cu două săptămâni, fiul Reginei, Prințul Charles, în vârstă de 73 de ani, a fost testat pozitiv covid-19 - a doua oară - și s-a plasat în carantină. El s-a întâlnit cu mama sa cu 48 de ore înainte de test. Și soția lui Charles, Camilla, a fost testată pozitiv cu Covid-19.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.