Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: HIV-SIDA: pericol național în Rusia

Ziarul de Vrancea
30 nov 2019 2778 vizualizări

Aproximativ un milion și jumătate de ruși sunt infectați, 1% din întreaga populație n Putin: Este o amenințare pentru securitatea națională

Rusia are una din cele mai mari rate de infecție cu HIV din lume și se crede că aproximativ 1% din populația țării este infectată. Președintele rus Vladimir Putin consideră epidemia „o amenințare pentru securitatea națională”, relatează DPA, preluată de Agerpres. „Situația se înrăutățește”, a declarat Vadim Pokrovski, șeful unui centru federal de cercetare și prevenție din Moscova, specializat în HIV și SIDA. Președintele a descris HIV ca fiind o „amenințare pentru securitatea națională” într-un decret din acest an, în condițiile în care Rusia se confruntă cu o scădere generală a populației. În spatele acestei probleme se află lipsa informației și opțiunile limitate de tratament. Educația sexuală a minorilor este un subiect tabu, complicat de legislația care interzice „propaganda homosexuală”.

Ministerul rus al Sănătății susține că există circa 900.000 de persoane infectate cu HIV în țară. Pokrovski crede că numărul real este de aproximativ 1,5 milioane. În comparație, în Germania există circa 88.000 de persoane infectate cu HIV, aproximativ 0,1% din populație, potrivit Institutului Robert Koch pentru controlul bolilor. Mai mult de jumătate din noile infecții din Rusia s-au transmis în urma contactului sexual dintre bărbați și femei, a declarat Pokrovski, înaintea Zilei Mondiale de Combatere a SIDA, marcată în fiecare an pe 1 decembrie. Anul trecut s-au înregistrat 36.000 de decese în rândul persoanelor infectate cu HIV în Rusia - un număr record de la înregistrarea primilor pacienți în 1987, în epoca sovietică.

Noul „premier” al UE a intrat în pâine

Comisia Europeană condusă de noul comisar șef Ursula von der Leyen își începe mandatul

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen, din care face parte și Adina Vălean, și-a început ieri mandatul de cinci ani. Colegiul comisarilor a fost aprobat miercuri de Parlamentul European cu 461 de voturi din 707 exprimate. Ursula von der Leyen (Germania) este prima femeie care conduce Comisia Europeană. Ea a fost aleasă de PE pe 16 iulie. Ea a preluat funcția de la Jean-Claude Juncker. Noua Comisie Europeană este alcătuită din 15 bărbați și 12 femei: Frans Timmermans (Olanda, Pactul ecologic european) – vicepreședinte executiv, Margrethe Vestager (Danemarca, O Europă pregătită pentru era digitală) – vicepreședinte executiv, Valdis Dombrovskis (Letonia, O economie în serviciul cetățenilor), Josep Borrell (Spania, O Europă mai puternică pe plan internațional) – Înalt reprezentant/ vicepreședinte, Maroš Šefčovič (Slovacia, Relații interinstituționale și prospectivă) – vicepreședinte, Věra Jourová (Cehia, Valori și transparență) – vicepreședinte, Dubravka Šuica (Croația, Democrație și demografie) – vicepreședinte, Margaritis Schinas (Grecia, Promovarea modului de viață european) – vicepreședinte, Johannes Hahn (Austria, Buget și administrație), Phil Hogan (Irlanda, Comerț), Mariya Gabriel (Bulgaria, Inovare și tineret), Nicolas Schmit (Luxemburg, Locuri de muncă și drepturi sociale), Paolo Gentiloni (Italia, Economie), Janusz Wojciechowski (Polonia, Agricultură), Elisa Ferreira (Portugalia, Coeziune și reforme), Olivér Várhelyi (Ungaria, Vecinătate și extindere), Stella Kyriakides (Cipru, Sănătate), Didier Reynders (Belgia, Justiție), Adina Vălean (România, Transporturi), Helena Dalli (Malta, Egalitate), Thierry Breton (Franța, Piața internă), Ylva Johansson (Suedia, Afaceri interne), Janez Lenarčič (Slovenia, Gestionarea crizelor), Jutta Urpilainen (Finlanda, Parteneriate internaționale), Kadri Simson (Estonia, Energie), Virginijus Sinkevičius (Lituania, Mediu, oceane și pescuit) și președinta Ursula Von der Leyen. 

Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene. Este singura instituție a UE abilitată să propună acte legislative, pe care le înaintează spre adoptare Parlamentului și Consiliului. Prioritățile CE 2019 - 2024 sunt combaterea schimbărilor climatice, inovația, digitalizarea, infrastructura, comerțul, piața monetară și statul de drept.

Von der Leyen se va afla luni, la Madrid, la conferința ONU privind climatul - COP25. Parlamentul European a declarat, joi, urgență climatică și a adoptat o rezoluție în acest sens. COP 25 va avea loc în perioada 2 - 13 decembrie. O delegație a Parlamentului European va participa între 9-14 decembrie la conferința ONU.

Bilanț: cel puțin 49 de morți în cutremurul din Albania

Cel puțin 49 de persoane au murit, iar alte peste 5.000 au rămas fără locuințe în violentul cutremur care a lovit Albania la începutul săptămânii, potrivit unui bilanț prezentat de către premierul Edi Rama, relatează AFP. Seismul de magnitudinea 6,4 - cel mai puternic în această regiune a micii țări din Blacani de aproape un secol - a avut loc marți, înainte de zori, în timp ce oamenii dormeau. Clădiri întregi s-au surpat și au prins oameni sub munți de moloz. Orașele Durres, o localitate turistică cu 400.000 de locuitori pe coasta Mării Adriatice, și Thumane, la nord de Tirana, au fost cele mai afectate. După ce au muncit fără încetare timp de peste trei zile, echope de salvatori urmează să-și concentreze căutările doar în două locuri sinistrate la Durres. Autorităție estimează că nu mai există dispăruți în alte zone afectate.

Bilanțul a crescut la 49 de morți după descoperirea unor noi corpuri joi seara, iar catastrofa s-a soldat cu peste 750 de răniți a anunțat premierul albanez. Între morți se află inclusiv familii întregi. „Patruzeci și cinci de persoane au fost scoase în viață dintre dărâmături”, a declarat Edi Rama. În capitală nu s-a înregistrat niciun mort, însă cutremurul a provocat numeroase pagube și a semănat panica. Aproape 70 de imobile au fost puternic avariate, dar și 250 de case.

Aproximativ 3.500 de persoane au rămas fără locuință, dintre care 1.000 au fost găzduite în centre de primire, iar celelalte de rude.

În orașul portuar Durres, unde 700 de case și 176 de omobile au fost avariate grav, 1.250 de persoane au fost cazate la hotel sau în centre de urgență. La Thumane sunt 500 de deplasați. Edi Rama a promis din nou locuințe fiecărei familii sinistrate până în 2020. Apeluri la donații au fost lansate de către autorități, ONG-uri sau instituții private, în vederea ajutorării victimelor.

„Potrivit unei prime estimări, constribuțiile depășesc cinci milioane de euro și 1,5 milioane de dolari”, a precizat șeful Guvernului.

Albania este cunoscută prin urbanismul său sălbatic.

Arhitectul albanez Maks Velo acuză, într-un interviu acordat AFP, o „dezvoltare haotică”, în care constructorii „adaugă etaje peste etaje fără permis”, cu material care nu corespunde normelor de securitate.

Balcanii se confruntă cu o puternică activitate seismică din cauza mișcării plăcilor tectonice africană și eurasiatică, dar și ale microplăcii adriatice. n

Un cunoscut actor american, atras în mocirla politicii amazoniene

președintele brazilian îl acuză pe Leonardo DiCaprio că a finanțat incendiile din pădurea amazoniană

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat, fără a oferi vreo dovadă, că actorul Leonardo DiCaprio a finanțat incendiile din Amazonia, scrie Reuters. Bolsonaro a comentat mai multe mesaje publicate online potrivit cărora organizația de mediu World Wildlife Fund (WWF) a plătit pentru imagini realizate de pompieri voluntari pe care apoi le-ar fi folosit pentru a primi donații, inclusiv 500.000 de dolari din partea lui DiCaprio.

WWF a negat existența unei donații din partea lui DiCaprio și obținerea de fotografii de la pompieri. „Acest Leonardo DiCaprio e un tip tare, nu? Dă bani pentru ca Amazonul să fie ars”, a spus Bolsonaro vineri în timpul unei scurte intervenții în fața reședinței prezidențiale. Bolsonaro a vorbit despre DiCaprio și joi, în timpul unui live webcast. Președintele a spus că WWF a plătit un ONG de pompieri să facă fotografii cu incendiile din pădurea amazoniană.

„Deci, ce a făcut ONG-ul? Ce este cel mai ușor? A dat foc pădurii. A făcut fotografii, un video”, a spus președintele. „WWF duce o campanie împotriva Braziliei, îl contactează pe Leonardo DiCaprio, el donează 500.000 de dolari. O parte din aceștia merg la oamenii care au pus focul. Leonardo Dicaprio, contribui la focul din Amazon”. DeCaprio, la rândul lui, a negat că a făcut donații către WWF. Într-un comunicat, actorul a lăudat brazilienii care luptă să salveze moștenirea naturală și culturală, dar „deși demne de sprijin, nu am finanțat organizațiile vizate”. Actorul este de mulți ani implicat în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice. Activitatea fundației care îi poartă numele, parte a Earth Alliance, este centrată pe protejarea de la dispariție a animalelor și plantelor vulnerabile.

Patru membri ai organizației nonguvernammentale Alter do Chão au fost arestați marți sub acuzația că au pornit mai multe incendii pentru a strânge mai multe donații. Ei au fost eliberați joi, prin ordin judecătoresc. Politicieni și mai multe ONG-uri au criticat arestarea, spunând că este parte dintr-o încercare a Guvernului lui Bolsonaro de a hărțui grupurile ce luptă pentru mediu. Oamenii de știință și activiștii învinuiesc speculanții de terenuri și fermierii pentru incendierea pădurilor, pentru a face loc agriculturii. În urma masivelor incendii din Amazonia, președintele brazilian Jair Bolsonaro a respins criticile internaționale la adresa politicii lui de extindere a zonelor agricole. El a spus că este o problemă internă și a acuzat ONG-urile de incendiere.

Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul de la Podul Londrei

Gruparea Stat Islamic a anunțat că atacul de la Podul Londrei de vineri a fost dus de unul dintre combatanții săi, a anunțat agenția de propagandă a organizației. Statul Islamic nu a oferit nicio dovadă în acest sens. Statul Islamic a adăugat că atacul a fost lansat ca răspuns la apelurile de a fi țintie țări ce fac parte din coaliția luptând împotriva grupării jihadiste. Poliția londoneză tratează evenimentul de vineri de la Podul Londrei drept un atac terorist. Bărbatul care a ucis două persoane vineri pe Podul Londrei, Usman Khan, avea 28 de ani și a fost deținut până în 2018 după ce a fost condamnat pentru terorism. Khan, care avea asupra sa un fals dispozitiv exploziv, a fost ucis, după ce a atacat cu armă albă mai multe persoane, în urma atacului murind un bărbat și o femeie.

Ungaria nu va participa la Eurovision 2020: „E prea gay”

Ungaria nu va participa la concursul muzical Eurovision 2020, care va avea loc în luna mai, la Rotterdam. Televiziunea publică, MTVA, nu a dorit să explice motivele retragerii care vine într-o perioadă în care discursul homofob ia amploare în Ungaria condusă de Viktor Orban. Potrivit unor surse din televiziunea națională citate de index.hu, Eurovision este considerat „prea gay” de guvernul de extremă dreapta. Purtătorul de cuvânt al lui Orban a scris pe Twitter că articolul publicat de index.hu este fake news. „Nu este neobișnuit ca membri ai EBU să ia o pauză în participarea. De la prima apariție în 1994, Ungaria nu a fost prezentă în competiție în opt ani. Sperăm să o primim înapoi curând în familia Eurovision”, a transmis European Broadcasting Union, organizația care coordonează concursul. Ungaria a participat de 19 ori la Eurovision și, de două ori, a încheiat concursul pe locul secund.

Un portret al lui Mozart la 13 ani, vândut cu 4 milioane de euro

Un tablou care îl înfățișează pe compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart la vârsta de 13 ani a fost vândut, la o licitație Christie's din Paris, pentru 4 milioane de euro, potrivit BBC. Mozart este imortalizat în Italia, în ianuarie 1770, cântând la clavecin. Muzicianul se afla într-un turneu la acel moment. Christie's a precizat că Mozart și tatăl lui stătea la Verona cu Pietro Lugiati, un oficial al Republicii Veneția. Admirator al lui Mozart, el a fost cel care a comandat portretul. „Cel mai probabil, a fost pictat de maestrul veronez Giambettino Cignaroli, care era vărul lui Lugiati”, a declarat Astrid Centner, șefa departamentului Vechi Maeștri al casei de licitații din Paris. Doar cinci portrete i-au fost făcute lui Mozart în timpul vieții lui. Portretul i-a intrigat pe specialiști mai ales pentru că în fața subiectului se află o întreagă compoziție, care există doar în tablou, nu și în realitate. La momentul turneului în Italia, el era deja considerat „copil minune”.

Lucrarea muzicală este marcată „molto allegre” și unii muzicologi spun că ar fi fost compusă de Mozart, iar alții spun că stilul este al compozitorului venețian Baldassare Galuppi. Portretul a ajuns la Christie's din colecția lui Alfred Cortot, pianist și dirijor franco-elvețian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.