Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Financial Times: Spionajul rus, scăpat de sub control în Austria. Viena a devenit un „veritabil portavion” al agenților ruși

Ziarul de Vrancea
15 iul 2023 484 vizualizări

Viena a devenit din nou capitala spionajului în Europa după invazia Rusiei în Ucraina, iar guvernul austriac nu pare să se grăbească să schimbe acest lucru, arată o investigație realizată de Financial Times, citată de g4media.ro. Jurnaliștii britanici remarcă „o explozie a activităților sub acoperire”.

Investigația vine pe fondul legăturilor de afaceri foarte puternice între Austria și Rusia. Șeful OMV a anunțat că va continua să importe gaze rusești, în ciuda embagoului occidental, în timp ce banca Raiffeisen – prezentă și în România – își continuă nestingherită activitățile din Rusia.

Deși cele mai mari trei partide de opoziție ale țării au susținut împreună, în primăvară, modificări legislative pentru a incrimina în sfârșit spionajul în Austria, eforturile lor nu au dus nicăieri din cauza blocajelor repetate ale guvernului condus de cancelarul Karl Nehammer.

Creșterea spionajului la Viena a atras oprobriul aliaților și a subminat poziția țării în rândul vecinilor europeni, din ce în ce mai atenți la chestiunile de securitate.

Țara găzduiește mai multe organizații internaționale mari, inclusiv Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Opec și diverse agenții ale ONU, dar în mod tradițional a închis ochii la activitățile de informații sub acoperire pe teritoriul său – atât timp cât ținta operațiunilor nu este guvernul austriac.

Austria a fost un „veritabil portavion” al agenților ruși ilegali în inima continentului, a declarat anul trecut un înalt șef al spionajului european pentru Financial Times.

Înalți oficiali europeni din domeniul serviciilor de informații privesc situația austriacă cu tot mai multă nedumerire, scrie Financial Times. Țara este deja exclusă din multe acorduri de schimb de informații bine stabilite pe continent, care sunt coordonate prin intermediul „Clubului de Berna”, rețeaua informală a agențiilor europene de spionaj.

Țările europene au expulzat de pe teritoriile lor peste 400 de spioni ruși care se prezentau sub acoperire diplomatică. Până acum, Austria a expulzat doar patru.

Există încă peste 180 de diplomați ruși acreditați la Viena, a declarat un oficial de rang înalt din serviciile de informații occidentale, și se știe că cel puțin o treime dintre ei folosesc acoperirea diplomatică pentru activități de colectare de informații. Mulți alții operează acum în țară în mod ilegal.

„Este cu adevărat Vestul Sălbatic”, a declarat un diplomat occidental. „Este aproape comic cât de multe infomații se află aici. Chiar și din partea noastră, sunt sigur”.

Agenți chinezi, iranieni, israelieni și saudiți sunt, de asemenea, prezenți în număr mare în Austria, împreună cu zeci de funcționari americani, britanici și europeni desemnați să îi monitorizeze.

Situația a devenit o bătaie de cap pentru guvernul de coaliție al Austriei. Dar scăderea ratingului în sondaje și o dezbatere internă contradictorie privind neutralitatea austriacă au împins problema spionajului mai jos pe lista de priorități a guvernului.

De când Neos a propus incriminarea spionajului „împotriva unui stat străin sau a unei organizații internaționale” în Austria, guvernul și-a folosit influența în parlament de două ori pentru a suspenda orice vot pe această temă. Problema este acum amânată până după vacanța de vară. Guvernul a declarat că are nevoie de mai mult timp pentru consultări între difeitele instituții înainte de a modifica legea.

„Viena este un centru perfect pentru spionaj și a fost întotdeauna”, a declarat Gustav Gressel, fost ofițer militar austriac, în prezent senior policy fellow la think-tank-ul European Council on Foreign Relations.

„Dacă ești un ofițer de informații rus și vrei să conduci o sursă în Germania, de ce ai risca să te întâlnești cu el acolo? Îl inviți pe acest tip într-o vacanță la schi în Austria. Sau la un bal la Viena … Practic, poți recruta surse și exfiltra informații complet nepermis de bine”.

Capitala austriacă găzduiește probabil o operațiune de amploare a serviciilor de informații rusești de transmisiuni, un fapt abia disimulat chiar și la nivelul străzii pentru un trecător obișnuit. Acoperișurile fiecărei clădiri diplomatice rusești și ale complexelor împrăștiate prin oraș sunt acoperite de radare, cupole și „magazii” curioase – unele dintre ele construite abia în ultimele câteva luni – despre care experții au spus că aproape sigur găzduiesc tehnologie de supraveghere electronică.

Una dintre „principalele funcții ale serviciilor secrete rusești din Viena pare să fie colectarea de informații prin intermediul semnalelor” la o scară care a ridicat operațiunea la „cea mai importantă din întreaga rețea din Europa”, a declarat Thomas Riegler, istoric și politolog austriac specializat în informații.

„Există antene satelit puternice pe acoperișurile aproape tuturor complexelor diplomatice rusești. Chiar și pe acoperișul centrului cultural există una”.

Viena a fost folosită ca un „hub” de către serviciile de informații ale Rusiei și ale altor puteri ostile, facilitând și sprijinind operațiunile de spionaj din alte părți ale Europei, a adăugat Riegler.

Oficialii serviciilor de informații austriece au recunoscut că există o problemă.

„Situația juridică actuală din Austria, în special posibilitățile legale foarte limitate de combatere a spionajului și incriminarea limitată a unor astfel de infracțiuni, conduce la un număr foarte mare de <agenți> ai serviciilor secrete și de informații străine în republica noastră”, a declarat Direcția Generală pentru Securitate Publică din Austria – principala agenție de informații a țării, cunoscută sub numele de DSN – în raportul său anual pe 2022.

Noul director al agenției, Omar Haijawi-Pirchner, care a fost numit în urmă cu doi ani cu misiunea de a reforma serviciile de informații austriece pentru a le readuce în rândul Europei, a deplâns, de asemenea, deficiențele legii. În luna mai, el a declarat presei de stat că DSN nu are aproape nicio putere de interceptare, iar legea care incriminează spionajul împotriva unor ținte non-austriece „are nevoie de adaptare”.

Atitudinea austriacă este de a spera că „lucrurile se vor liniști”, a declarat un oficial occidental din domeniul serviciilor de informații. Acesta a adăugat că există puține stimulente pentru a acționa rapid. „În acest moment, poziția austriacă în Europa este jenantă, dar guvernul poate spune oricând că nu se încalcă nicio lege”.

„Dacă ar schimba legea, ar trebui să încerce să o pună în aplicare – și adevărul este că, probabil, nu pot”, a spus oficialul. „Asta ar fi și mai jenant”.

Putin: Rusia va folosi bombe cu dispersie în Ucraina, dacă va fi nevoie

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia are un „stoc suficient” de bombe cu dispersie și își rezervă dreptul de a le folosi în cazul în care astfel de muniții, a căror utilizare a spus că o consideră o crimă, sunt desfășurate împotriva forțelor ruse în Ucraina, transmite Reuters.

Ucraina a declarat joi că a primit bombe cu dispersie de la Statele Unite, cel mai mare susținător militar al său, care spune că munițiile sunt necesare pentru a compensa penuria de obuze cu care se confruntă forțele de la Kiev într-un moment în care lansează o contraofensivă.

Munițiile cu dispersie sunt interzise în peste 100 de țări, deoarece de obicei eliberează un număr mare de bombe mai mici, care pot ucide fără discernământ pe o zonă largă.

Unele dintre ele nu reușesc inevitabil să explodeze și pot reprezenta un pericol timp de zeci de ani, în special pentru copii.

Kievul a spus că va folosi bombe cu dispersie pentru a disloca concentrările de soldați inamici atunci când încearcă să-și reia propriul teritoriu, dar nu le va folosi pe teritoriul Rusiei.

Putin a spus televiziunii de stat Moscova că va răspunde dacă va fi necesar.

„Vreau să observ că în Federația Rusă există un stoc suficient de diferite tipuri de bombe cu dispersie. Nu le-am folosit încă. Dar, desigur, dacă sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce”.

Putin a spus că în opinia sa utilizarea bombelor cu dispersie este o crimă și că până acum Rusia nu a avut nevoie să le folosească, deși a suferit propriile probleme cu muniția în trecut.

Human Rights Watch spune că atât Moscova, cât și Kievul au folosit muniții cu dispersie.

Rusia, Ucraina și SUA nu au aderat la Convenția privind munițiile cu dispersie, care interzice producerea, stocarea, utilizarea și transferul de astfel de arme.

Putin a mai spus televiziunii de stat că nu a văzut nimic în neregulă în faptul că specialiștii ruși au examinat echipamentele și rachetele militare occidentale capturate, cum ar fi rachetele Storm Shadow, pe care Marea Britanie le-a furnizat Ucrainei, pentru a vedea dacă există ceva util care ar putea fi folosit în echipamentul militar propriu al Rusiei.

Zelenski: Oriunde continuă ocupația rusă, domnesc violența și umilirea oamenilor. Nu putem lăsa niciun oraș și niciun sat sub ocupație

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă, într-un nou discurs, că nu poate lăsa niciun oraș și niciun sat sub ocupație rusă, deoarece ocupația a adus violență și umilirea oamenilor.

Unul dintre cele mai teribile lucruri pe care le aduce războiul este separarea... Nu putem lăsa niciunul dintre oamenii noștri, niciun oraș și niciun sat sub ocupație rusă. Oriunde continuă ocupația rusă, domnesc violența și umilirea oamenilor. Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri - fiecărui lider, fiecărui politician, fiecărei personalități publice, fiecărei țări care ne sprijină cu adevărat în faptul că numai eliberarea completă a întregului nostru teritoriu ucrainean va permite restabilirea deplină a ordinii internaționale bazate pe reguli”, a spus Zelenski.

El a vorbit și despre întâlnirile și discuțiile pe care le-a avut cu lideri internaționali în ultimele zile.

Astăzi, președintele și prima doamnă a Republicii Coreea se află în vizită în țara noastră. O vizită foarte importantă, o direcție foarte importantă a activității noastre internaționale. Și aceasta este prima vizită a președintelui Republicii Coreea în Ucraina din întreaga perioadă a relațiilor dintre statele noastre. Acum, când viteza de a pune capăt războiului depinde în mod direct de sprijinul global pentru Ucraina, facem tot posibilul pentru a ne asigura că acest sprijin este cât mai intens și mai semnificativ posibil. În 15 zile din luna iulie, am avut deja negocieri, întâlniri, evenimente cu liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Germaniei, Olandei, Turciei, Republicii Cehe și Poloniei. De asemenea, Slovacia, Bulgaria, Lituania, Suedia, Portugalia, Spania și Canada, Australia și Noua Zeelandă, Republica Africa de Sud, Guineea-Bissau. secretarul general al NATO, Stoltenberg, președintele Consiliului European, Michel, președintele Comisiei Europene, von der Leyen, Patriarhul ecumenic Bartolomeu”, a precizat Zelenski.

Discursul adresat comunității studențești din Argentina, discuții cu cei mai mari și mai promițători investitori și directori de companii americane. Astăzi, foarte semnificativ, domnul președinte al Republicii Coreea. Și vom menține cel mai înalt ritm al activității internaționale la toate nivelurile pentru a restabili pacea pentru tot teritoriul nostru și pentru tot poporul nostru”, a adăugat el.

Rusia spune că a prevenit un atac „terorist” asupra orașului Sevastopol din Crimeea

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au împiedicat Ucraina să atace duminică portul Sevastopol de la Marea Neagră, distrugând șapte drone aeriene și două subacvatice, transmite Reuters.

„În această dimineață, a fost respinsă o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu șapte vehicule aeriene fără pilot și două vehicule subacvatice fără pilot asupra obiectelor de pe teritoriul Peninsulei Crimeea, în apropiere de orașul Sevastopol”, a spus ministerul pe aplicația de mesagerie Telegram. Nu au fost victime și nici pagube, a adăugat ministerul.

Două drone aeriene au fost doborâte deasupra Mării Negre, la mare distanță de coastă, în timp ce cinci au fost interceptate de forțele de război electronic ale Rusiei.

Două vehicule subacvatice fără pilot (UUV), cunoscute sub numele de drone subacvatice, au fost descoperite în partea de nord a Mării Negre și distruse, a spus ministerul.

Anterior, Mihail Razvohaiev, guvernatorul Sevastopolului instalat de Moscova, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că atacurile au avut loc asupra portului Sevastopol și asupra districtelor Balaklava și Hersones ale orașului.

Transportul maritim, inclusiv feriboturile de pasageri, a fost suspendat pentru câteva ore duminică devreme, au declarat autoritățile de transport ale orașului, susținute de Moscova, pe canalul lor de Telegram.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei cu privire la atacul asupra Sevastopolului, un port din Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Ucraina aproape niciodată nu își revendică public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei sau pe teritoriul controlat de ruși din Ucraina, dar a afirmat în ultimele luni că distrugerea infrastructurii militare a Rusiei ajută la contraofensiva Kievului.

O anchetă parlamentară privind prăbușirea Credit Suisse va menține dosarele închise timp de 50 de ani, potrivit presei

O anchetă parlamentară privind prăbușirea Credit Suisse îi va menține dosarele închise timp de 50 de ani, a informat ziarul Aargauer Zeitung, declanșând îngrijorări în rândul istoricilor elvețieni, transmite Reuters.

Comisia de anchetă își va preda dosarele, cu declarații și documente ale martorilor, Arhivelor Federale Elvețiene, după un interval mult mai lung decât cel obișnuit, de 30 de ani.

Parlamentul elvețian nu a răspuns sâmbătă unei cereri de comentarii.

Societatea Elvețiană pentru Istorie și-a exprimat îngrijorarea cu privire la durata de timp, președintele său, Sacha Zala, scriind șefului comisiei, Isabelle Chassot, un parlamentar de la camera superioară a Parlamentului elvețian.

„Dacă cercetătorii ar dori să investigheze științific criza bancară din 2023, accesul la fișierele CS ar fi neprețuit”, a scris Zala, potrivit ziarului.

„În mod ideal, ar trebui să fie posibilă securizarea și accesibilitatea arhivei după expirarea unei perioade de protecție adecvate și, dacă va fi necesar, sub rezerva condițiilor de cercetare istorică”, a adăugat el.

Ancheta se va concentra pe activitățile guvernului elvețian, ale autorității de reglementare financiare și ale băncii centrale în perioada preluării de urgență a Credit Suisse de către UBS, în martie.

Ancheta este doar a cincea de acest fel din istoria modernă a țării, iar comisia parlamentară care o conduce are puteri mari de a audia cabinetul elvețian, ministerul de finanțe și alte organisme de stat. Comisia a avut prima reuniune regulată la Berna, joi, unde a subliniat confidențialitatea lucrărilor sale. Aceast ar putea avea puterea de a chestiona bancherii Credit Suisse implicați, dar ei nu vor fi în centrul anchetei.

Coreea de Sud: Inundațiile au provocat decesul a 31 de persoane

Cinci trupuri neînsuflețite ale unor persoane care au rămas blocate sub un tunel scufundat de ploile abundente din centrul Coreei de Sud au fost scoase duminică, au anunțat autoritățile de salvare, ridicând la 31 numărul morților în urma zilelor de ploi torențiale care au lovit țara, relatează Reuters.

Cele cinci persoane au fost găsite într-un autobuz care a fost scufundat într-un pasaj subteran inundat din Cheongju sâmbătă, după ce salvatorii au început operațiunile de căutare subacvatică duminică dimineața devreme, au declarat autoritățile.

Ministerul de Interne și al Siguranței a anunțat anterior că 26 de persoane au murit și 10 erau date dispărute până la ora 6 dimineața (21.00 GMT sâmbătă), în timp ce ploile abundente au provocat alunecări de teren și inundații în întreaga țară, iar evacuarea a cuprins 7.540 de persoane.


Victimele din tunelul inundat nu au fost incluse în datele ministerului, deoarece nu a fost imediat clar câte persoane și mașini au fost prinse sub apă.


„Ne concentrăm pe operațiunea de căutare, deoarece este posibil să fie mai multe persoane acolo”, a declarat reporterilor Seo Jeong-il, șeful secției de pompieri din vestul Cheongju.

Președintele Yoon Suk Yeol, aflat în prezent într-o călătorie în străinătate, i-a ordonat premierului Han Duck-soo să mobilizeze toate resursele disponibile pentru a minimiza numărul victimelor, a declarat biroul său, în timp ce duminică erau așteptate alte ploi puternice în peninsula coreeană.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.