Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Europa se luptă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani

Ziarul de Vrancea
23 aug 2022 725 vizualizări

România se află printre statele cele mai afectate din cauza precipitațiilor scăzute din ultimele trei luni n seceta severă și canicula au creat un stres fără precedent asupra vegetației, arată raportul CE, care indică în acest sens zona de est a României

Cel mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, intitulat “Secetă în Europa – august 2022”, dezvăluie că seceta actuală este cea mai gravă din ultimii 500 de ani în Europa. România se află printre statele europene în care pericolul de secetă a crescut din cauza nivelului de precipitații scăzut din ultimele trei luni. De asemenea, seceta severă și valurile de căldură au afectat vegetația în România.

Mai multe state membre ale UE au luat măsuri de restricționare a aprovizionării cu apă. În lunile următoare, până în noiembrie 2022, în regiunea euro-mediteraneeană de vest vremea este preconizată să fie mai caldă și mai uscată decât media. În ultimele zile, precipitațiile au atenuat condițiile de secetă în unele regiuni, dar au prezentat noi provocări, precum furtunile severe.

Cea mai recentă actualizare a indicatorului combinat de secetă (CDI), inclusiv în primele zece zile din august 2022, arată că 47% din Europa se află în condiții de avertizare și 17% în condiții de alertă. Umiditatea solului și vegetația sunt grav afectate. Pericolul de secetă a crescut, mai ales în: România, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Germania, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg, Ungaria, nordul Serbiei, Ucraina, Republica Moldova, Irlanda și Regatul Unit.

În plus, regiunile deja afectate de secetă în primăvara anului 2022 (de exemplu, unele regiuni din România și Ungaria, nordul Italiei, sud-estul Franței) întrunesc condițiile pentru o agravare a situației.

Regiunile cele mai afectate de anomaliile negative ale precipitațiilor în cele ultimele trei luni sunt: România, centrul și sudul Portugaliei; Spania; sudul Franței; Italia centrală; Elveția; sudul Germaniei; o regiune extinsă în Ucraina, Slovacia, Ungaria, Republica Moldova; regiuni extinse din Balcanii de Vest.

64 % din continent, sub avertizare sau alertă

Unul dintre cele mai relevante efecte agravante ale secetei, reflectat și de CDI, este scăderea valorilor anomaliei radiației active fotosintetice absorbite (FAPAR) față de media pe termen lung. Unele regiuni prezintă anomalii negative mai pronunțate, evidențiind condiții de stres răspândite asupra vegetației: vestul și estul României, regiunile joase din Italia, Ungaria. În altă parte, condițiile rămân în mare parte stabile.

Mai mult decât atât, regiunile cele mai afectate în ceea ce privește înrăutățirea condițiilor de vegetație sunt: România, centrul și sudul Regatului Unit, estul Irlandei, Germania, nordul și centrul Italiei, Ungaria, Republica Moldova, Ucraina, Finlanda și nord-vestul Rusiei. Ușoare îmbunătățiri sunt vizibile doar în nord-estul Franței, Elveția și câteva regiuni din Peninsula Iberică.

Conform raportului, evoluția și impactul secetei prelungite de pe teritoriul statelor Uniunii Europene confirmă situația îngrijorătoare din iulie 2022. Astfel, pe 47 % din teritoriul UE încă există condiții de avertizări meteo, ceea ce înseamnă că precipitațiile au fost mai mici decât media, iar umiditatea solului este deficitară.

În plus, 17 % din statele membre se află în stare de alertă, ceea ce înseamnă că și vegetația și culturile sunt afectate negativ de secetă. În total, 64 % din Europa se află sub avertizare sau alertă, ceea ce contribuie, de asemenea, la extinderea pe scară largă a zonelor aflate în pericol de incendiu, pe întreg teritoriul blocului comunitar.

“Combinația dintre seceta severă și valurile de căldură a creat un stres fără precedent asupra nivelului apei în întreaga UE. Constatăm că ne confruntăm, în prezent, cu un sezon al incendiilor de vegetație cu mult peste medie, cu un impact important asupra producției vegetale. Schimbările climatice sunt, fără îndoială, din ce în ce mai vizibile în fiecare an”, a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

Previziunile actuale privind randamentul la nivelul UE pentru porumbul boabe, boabele de soia și floarea-soarelui sunt următoarele: cu 16 %, 15 % și 12 % sub media pe 5 ani. Precipitațiile scăzute au secat râurile din Europa, având impact negativ și în sectorul energetic.

Românul numit și pistolarul din Tarragona a fost eutanasiat în Spania

Eugen Marin Sabău, românul cunoscut și ca „pistolarul din Tarragona”, a fost eutanasiat marți la spitalul penitenciar din orașul spaniol Terrassa.

Acesta este un fost angajat al unei companii de pază din orașul spaniol Tarragona și ceruse moartea asistată în urma leziunilor suferite în decembrie, când a fost împușcat în timpul unei operațiuni a trupelor speciale spaniole după ce a rănit grav cu focuri de armă trei angajați ai respectivei companii și apoi un polițist, scrie Agerpres.

Eutanasierea sa închide cazul, dar în lipsa unui proces și a unei sentințe victimele sale rămân fără indemnizații.

Una dintre victime s-a opus cererii sale de a fi eutanasiat, iar avocatul poliției a susținut că justiția avea obligația de a nu valida această cerere.

Acest caz inedit pune astfel față în față două drepturi, respectiv dreptul la moarte demnă invocat de acuzat și dreptul victimelor la un răspuns efectiv din partea justiției față de actele sale.

Un judecător din Tarragona a respins primele recursuri și a autorizat eutanasia, care fusese stabilită inițial pentru data de 28 iulie, dar un nou recurs a oprit aplicarea hotărârii. În final însă, atât Curtea Constituțională spaniolă cât și Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au respins la rândul lor recursurile împotriva uciderii asistate cerute de românul rănit.

Pe 14 decembrie 2021, Eugen Marin Sabău a pătruns înarmat în sediul companiei unde a lucrat ca agent de pază și a tras asupra unora dintre angajați, printre care și directorul. Purtând o vestă antiglonț și având mai multe arme asupra sa, el a fugit cu un autoturism, iar la un baraj al poliției a forțat trecerea și a deschis focul asupra polițiștilor, rănind unul dintre ei.

Românul a găsit apoi la circa 20 de kilometri de locul atacului o casă abandonată, unde s-a baricadat. Poliția a încercat să negocieze cu el pentru a-l convinge să se predea, dar fără succes, așa că agenții au tras câteva focuri de avertisment pentru a-l intimida. El a ripostat și a urmat astfel un schimb de focuri cu trupele speciale. Rănit de un glonț în urma acestei confruntări, el a rămas cu o leziune ireversibilă la măduva spinării.

NASA a lansat noi imagini impresionante ale lui Jupiter

Cel mai mare și mai puternic telescop spațial din lume, James Webb, a dezvăluit imagini impresionante ale lui Jupiter, potrivit BBC. „Este cu adevărat remarcabil să poți vedea detalii despre Jupiter cu inelele sale, sateliții mici și chiar galaxiile, toate într-o singură imagine”, a declarat luni Imke de Pater, astronom la Universitatea din Berkeley.

La polii celei mai masive planete a sistemului nostru solar ies lumini fluorescente: acestea sunt aurorele lui Jupiter care, la fel ca și Pământul, sunt formate din particule venite de la Soare ce reacționează la câmpul magnetic al stelei. Aceste imagini arată și suprafața acestui gigant gazos cu vânturile, furtunile și ceața lui.

O imagine mai largă o arată pe Jupiter cu inelele sale, foarte subțiri, și două luni, Amalthea și Adrastea.

Aceste imagini sunt luate din observațiile unui instrument James Webb, NiRcam, care observă infraroșul apropiat, un câmp invizibil cu ochiul liber.

Datele colectate, care vor fi studiate de cercetători pentru a înțelege mai bine funcționarea internă a lui Jupiter, au fost adaptate pentru a desena aceste ilustrații vizibile pentru ochiul uman.

O bijuterie de inginerie de 10 miliarde de dolari, telescopul James Webb a fost lansat în spațiu în urmă cu aproape opt luni și se află la 1,5 milioane de kilometri de Pământ. Telescopul James Webb a fost descris de oamenii de știință drept o „mașină a timpului”.

El este succesorul veteranului telescop Hubble. Lansat în 1990, telescopul Hubble a oferit oamenilor de știință imagini spectaculoase ale universului și, deși a suportat câteva reparații, el a continuat să funcționeze și să se dovedească extrem de eficient.

Telescopul James Webb este considerat robust, a fost construit să reziste la șocuri și zgomote puternice. Este de 100 de ori mai puternic decât Hubble. A fost conceput să facă observații aprofundate în univers față de predecesorul său. Obiectivul lui este să observe primele stele care au apărut în cosmos.

Cu ajutorul lui, oamenii de știință se așteaptă să poată studia și atmosfera planetelor îndepărtate, în speranța că vor putea detecta semne de viață.

Washingtonul va furniza Ucrainei un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari

Statele Unite vor anunța un nou ajutor militar de aproximativ 3 miliarde de dolari Ucrainei pentru a marca Ziua Independenței sale dar și șase luni de conflict, a indicat marți un responsabil american.

Ar fi cel mai mare ajutor militar american de la începutul războiului și ar permite Kievului de a achiziționa noi arme sau de a finanța formațiuni sau operațiuni.

Această tranșă este dintr-un alt fond care îi permite președintelui Joe Biden să dispună transferul imediat în Ucraina a armelor, materialelor și echipamentelor din stocurile existente.

Vineri, Pentagonul a anunțat un ajutor militar pentru Ucraina din acest fond, o sumă de 775 de milioane de dolari. Acest nou ajutor a inclus rachete suplimentare pentru sistemele de artilerie de precizie Himars americane, care au „schimbat jocul pe câmpul de luptă”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA.

Un politician rus, reținut după ce a criticat Kremlinul

Autoritățile ruse l-au reținut pe politicianul Evgheni Roizman, cunoscut pentru criticile sale la adresa Kremlinului și, mai recent, a campaniei militare din Ucraina, a anunțat ieri agenția rusă de presă TASS.

Roizman, fost primar al orașului Ekaterinburg, este anchetat pentru “discreditarea armatei ruse”, a relatat TASS, citând serviciile de securitate din Ekaterinburg.

Roizman a fost unul dintre cei câțiva critici ai Kremlinului care au câștigat posturi de primar în urma unei serii de mari demonstrații ale opoziției, în timp ce președintele Vladimir Putin își făcea campanie electorală în 2012.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o “operațiune militară specială” menită să asigure propria securitate, iar autoritățile ruse au reținut o serie de activiști pentru că au numit-o război sau au criticat acțiunile Rusiei.

Oficial pro-rus, ucis după ce un dispozitiv exploziv i-a fost plasat sub mașină în sudul Ucrainei

Un oficial pro-rus din sudul Ucrainei a fost ucis după ce un dispozitiv exploziv i-a fost plasat sub mașină, au declarat, miercuri, autoritățile pro-ruse, relatează CNN.

Ivan Sușko, șeful administrației militare a satului Mihailovka, a fost ucis după ce un dispozitiv exploziv i-a fost plasat sub mașină, potrivit unei postări pe contul de Telegram a lui Vladimir Rogov, membru al consiliului numit de ruși în zonele ocupate din Zaporojie. “În urma exploziei, Ivan Sușko a fost rănit și dus la spital în stare critică, unde a murit în scurt timp”, a mai spus Rogov.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.