Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Estimarea SUA: 100.000 de soldați ruși au fost neutralizați în Ucraina

Ziarul de Vrancea
9 nov 2022 740 vizualizări

Șeful Statului Major american apreciază însă că victoria militară este puțin probabilă pentru ambele părți

Mai mult de 100.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei Ucrainei, a estimat miercuri generalul Mark Milley, șeful Statului Major american Interarme. “Sunt peste 100.000 de soldați ruși uciși și răniți”, a spus generalul Milley, vorbind la New York Economic Club. “Probabil același lucru pe partea ucraineană”, a adăugat el.

Cifrele prezentate de generalul Milley, care nu au putut fi confirmate independent, sunt cele mai precise furnizate până în prezent de Washington.

Înaltul oficial militar american a sperat, de asemenea, la discuții pentru a pune capăt războiului, deoarece victoria militară ar putea să nu fie posibilă nici pentru Rusia, nici pentru Ucraina, a spus el. “Trebuie să existe o recunoaștere reciprocă a faptului că victoria militară probabil nu este, în sensul propriu-zis al cuvântului, obținută prin mijloace militare și, prin urmare, trebuie să ne uităm la alte mijloace”, a spus generalul Milley. Potrivit acestuia, există “o fereastră de oportunitate pentru negociere”.

Ucraina, “prudentă” după anunțul retragerii ruse din Herson

Afirmațiile sale vin în momentul în care Rusia a ordonat trupelor sale să se retragă din orașul Herson, în sudul Ucrainei, o lovitură pentru campania militară a Moscovei. Kievul a reacționat cu prudență, considerând că este puțin probabil ca armata rusă să părăsească acest oraș strategic fără luptă.

“Inamicul nu ne face cadou, nu face 'gest de bunăvoință', trebuie să câștigăm totul”, a declarat Zelenski în mesajul său zilnic către ucraineni. “Trebuie deci să fim extrem de prudenți, fără emoții, fără să ne asumăm riscuri inutile, pentru a ne elibera tot teritoriul cu cele mai mici pierderi posibile”, a subliniat președintele ucrainean.

Între timp, președintele american Joe Biden a sugerat că retragerea este dovada că Moscova are “probleme reale” pe câmpul de luptă.

Biden și Trump merg înainte cu planurile lor de a candida pentru un nou mandat

Alegerile din SUA de la mijlocul mandatului prezidențial, desfășurate marți, care au sancționat, cum era de așteptat, politicile administrației democrate a lui Joe Biden, dar care, pe de altă parte, nu au adus un succes copleșitor pentru republicanii fostului președinte Donald Trump nu i-au făcut pe niciunul dintre ei să se răzgândească în privința planurilor de a candida pentru un nou mandat la Casa Albă în 2024.

Joe Biden a spus miercuri, într-o conferință de presă, că un nou mandat rămâne în „intenția” sa, dar a precizat că nu se grăbește „deloc” să-și anunțe candidatura, în timp ce predecesorul său, fostul președinte Donald Trump, este așteptat să facă acest anunț săptămâna viitoare. Joe Biden a spus că încă se sfătuiește cu soția sa, prima-doamnă Jill Biden, dar calendarul său nu va fi influențat de Donald Trump și rămâne să-și oficializeze decizia la începutul anului viitor.

Întrebat cum interpretează rezultatele alegerilor intermediare desfășurate marți din perspectiva candidaturii sale pentru un nou mandat și dacă rezultatele, mai bune decât erau așteptările, fac mai probabilă candidatura sa, Joe Biden a spus că acestea nu au nicio influență asupra planurilor sale și ale familiei sale. „Intenția noastră este de a candida din nou. Aceasta a fost intenția noastră. Indiferent care a fost rezultatul acestor alegeri”, a declarat Joe Biden, care a glumit pe seama faptului că soția sa, Jill - care a stat în public în timpul conferinței sale de presă susținute miercuri la Casa Albă - este mai populară decât el în Partidul Democrat.

Joe Biden, care va împlini în curând 80 de ani, este cel mai în vârstă președinte din istoria Statelor Unite. El a mărturisit că speră ca el și prima-doamnă să aibă timp de o mică vacanță în preajma sărbătorilor, perioadă în care ar putea reflecta asupra deciziei. „Bănuiesc că va fi la începutul anului viitor, cam asta am în plan”, a spus Joe Biden.

„Priviți-mă”

Consilierii lui Joe Biden fac planuri în vederea unei candidaturi pentru un nou mandat în 2024, chiar dacă președintele nu a luat încă decizia dacă va intra din nou în luptă. Anita Dunn, consilier la Casa Albă, a declarat miercuri că planificarea unei potențiale campanii electorale este deja în curs de desfășurare, indiferent care va fi decizia lui Joe Biden. Întrebat, miercuri, despre un sondaj care arată că majoritatea alegătorilor nu doresc ca el să candideze din nou și întrebat dacă aceste date îi influențează decizia, Joe Biden a răspuns tranșant: „Nu”. Cu umor, mesajul său pentru cei care se opun unei noi candidaturi la președinție a fost: „Priviți-mă”. Biden s-a amuzat și când a fost întrebat cine ar fi un concurent republican mai redutabil în 2024: guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, sau Donald Trump? „Va fi distractiv să îi vedem cum se înfruntă”, a comentat el.

Fostul președinte Donald Trump a dat semnale că ar fi deranjat dacă Ron DeSantis - în care mulți văd un altfel de Trump - i-ar face concurență în Partidiul Republican pentru o candidatură la președinție. Alți republicani se gândesc însă că DeSantis ar putea face echipă bună cu Donald Trump și i-ar putea fi coechipier ca vicepreședinte.

La rândul său, într-un interviu acordat miercuri postului Fox News Digital, fostul președinte Donald Trump a declarat că informațiile potrivit cărora ar fi fost „furios” în urma rezultatelor alegerilor de marți nu sunt adevărate.

Întrebat dacă rezultatele slabe îi vor schimba decizia de a-și anunța o a treia candidatură la președinție, marțea viitoare, Donald Trump a arătat că va merge mai departe cu acest plan. „Am avut un succes extraordinar. De ce s-ar schimba ceva?” a spus Trump.

Partidul Democrat a finanțat candidați de extremă dreapta pro-Trump

Descrisă ca riscantă sau chiar periculoasă, strategia democrată de a ajuta candidații radicali pro-Trump la alegerile interne, considerate mai ușor de învins la alegerile intermediare, pare să fi dat rezultate, scrie AFP. În Maryland, Dan Cox, care îl susține pe Donald Trump și acuzațiile sale nefondate de fraudă electorală, a beneficiat astfel de cel puțin 1,7 milioane de dolari de la Partidul Democrat pentru a reprezenta Partidul Republican la alegerile intermediare, potrivit unei analize Washington Post. Marți, el a pierdut în fața democratului Wes Moore, primul guvernator de culoare al statului. În Illinois, nu mai puțin de 34,5 milioane de dolari au fost investiți în candidatura lui Darren Bailey, susținut și de Donald Trump, pentru postul de guvernator, în special prin spoturi publicitare care subliniază legătura sa cu fostul președinte și prezintă rivalii săi drept centriști moderați. Datorită unui val de susținere din partea trumpiștilor, Darren Bailey a câștigat nominalizarea partidului înainte de a fi învins drastic, marți, de actualul democrat J.B. Pritzker, care l-a descris pe Darren Bailey ca fiind prea periculos pentru a fi guvernator.

Strategia de a interveni în alegerile interne ale partidului advers pentru a-și promova candidații mai slabi nu este nouă, dar a câștigat mai multă atenție în acest an. Mulți o numesc ipocrită, deoarece democrații și Joe Biden au insistat public și în mod repetat că însăși democrația este în joc la alegerile intermediare. Și ar fi putut la fel de bine să se întoarcă împotriva lor dacă unii dintre acești republicani ar fi creat surpriza câștigând poziții cheie în anumite state. “Comisia de campanie a Partidului Democrat a primit multe critici, dar se pare că această strategie a dat rezultate”, a analizat Steven Maviglio, consultant de strategie.

“A-i ajuta pe cei (care neagă rezultatele alegerilor) să urce pe scară a fost un pariu riscant. Dar a dat roade”, adaugă el. Consultantul se așteaptă să vadă această tactică folosită mai frecvent în viitor, în ciuda rezervelor detractorilor săi. “Alegătorii obișnuiți nu înțeleg toate acestea”, a spus el, “dar oamenii care știu să conducă și să câștige campanii nu au limite în ceea ce privește strategia”. “Este riscant. Nu există nicio îndoială. Este un mare pariu”, a adăugat Steven Maviglio. “Dar, la fel ca majoritatea pariurilor mari, atunci când plătesc, plătesc foarte mult”.

Xi Jinping a ordonat armatei chineze să se pregătească pentru război

Xi Jinping, care tocmai și-a asigurat un al treilea mandat de lider al Partidului Comunist Chinez cu o agendă pe care a pus și Taiwanul, a transmis Armatei Populare de Eliberare să „își concentreze toată energia de luptă” pe pregătirea pentru război. Informația a fost relatată miercuri pe prima pagină de principalul organ de propagandă al regimului, „Cotidianul Poporului”, care a publicat fotografii cu liderul chinez în uniformă militară în timp ce vizitează un centru de comandă, relatează „The Guardian”.

Liderul chinez a declarat că armata trebuie să-și „consolideze în mod cuprinzător pregătirea militară în vederea pregătirii pentru război” și să urmeze „liniile directoare ale celui de-al XX-lea Congres” al partidului, acolo unde el avertizase că se văd „furtuni periculoase” la orizont. „Concentrați-vă toată energia pe luptă, lucrați asiduu la pregătirea pentru luptă și îmbunătățiți-vă capacitatea de a învinge”, a spus Xi Jinping, citat de „Cotidianul Poporului”. Armata trebuie să „apere cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională”, întrucât China se află într-o situație de securitate „instabilă și incertă”, iar lumea trece prin „schimbări profunde, nemaiîntâlnite în ultimul secol”, a mai spus el.

Xi a cerut ca toate forțele armate „să pună în aplicare gândirea Partidului privind consolidarea armatei pentru noua eră, să urmeze strategia militară pentru noua eră și să-și însușească eficacitatea de luptă ca unic criteriu”, a relatat și ediția în limba engleză a „Cotidianului Poporului”. Xi a instruit forțele armate să se modernizeze și „să protejeze cu hotărâre suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare și să ducă la bun sfârșit diferitele sarcini încredințate de Partid și de popor”.

Xi a ordonat armatei să se concentreze asupra pregătirii de război și în 2013, la scurt timp după ce a venit la putere, apoi din nou în 2017, reamintește „The Guardian”. Numai că de data aceasta, observă analiștii politici, el și-a intensificat în mod semnificativ retorica. În 2016, când a făcut o vizită similară la centrul de comandă, el le spunea ofițerilor să fie „loiali”, „curajoși” și „capabili”. Acum „el trimite un mesaj Statelor Unite și Taiwanului”, spune Willy Lam, cercetător senior la Fundația Jamestown, citat de „The Guardian”.

Luna trecută, la cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist, Xi a lansat un atac voalat la adresa sprijinului tot mai explicit al SUA pentru Taiwan, acuzând „interferențele străine” pentru exacerbarea tensiunilor. Xi consideră că preluarea Taiwanului este o parte esențială a misiunii sale. „Nu vom promite niciodată că renunțăm la utilizarea forței”, a declarat el în discursul rostit la deschiderea Congresului.

Președintele Joe Biden a promis în repetate rânduri că SUA vor apăra Taiwanul, dacă acesta va fi atacat. După ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, în luna august, armata chineză a mutat mai multe nave de război și a trimis avioane în apropierea liniei mediane, o graniță neoficială între China și Taiwan în strâmtoarea Taiwan.

Telescopul spațial Hubble a surprins explozia unei stele masive în cele mai mici detalii

În urmă cu circa 11,5 miliarde de ani, o stea îndepărtată și care era de circa 530 de ori mai mare decât Soarele din sistemul nostru solar, a murit într-o explozie de proporțiile unui cataclism, care i-a dispersat straturile gazoase exterioare în spațiul cosmic înconjurător, formând o supernovă ce a fost surprinsă de astronomi în cele mai mici detalii, informează Reuters.

Cercetătorii americani au anunțat miercuri că Telescopul Spațial Hubble, lansat de NASA, a reușit să capteze trei imagini distincte, care ilustrează un interval de opt zile începând cu doar câteva ore după detonarea unei stele masive - o realizare și mai demnă de remarcat având în vedere vechimea și distanța la care s-a produs fenomenul. Imaginile au fost descoperite în urma unei treceri în revistă a arhivei de date înregistrate de Hubble în 2010, potrivit astronomului Wenlei Chen, cercetător postdoctoral la Universitatea din Minnesota și autor principal al studiului publicat în revista Nature. A fost surprinsă pentru prima dată într-un singur set de imagini o supernovă care se răcește rapid după explozia inițială, reprezentând prima privire detaliată asupra unei supernove ce data dintr-un moment atât de timpuriu în istoria Universului, când acesta avea mai puțin de o cincime din vârsta lui actuală.

“Supernova se extinde și se răcește, așa că nuanțele sale evoluează de la albastru-intens la roșu-închis”, a precizat Patrick Kelly, profesor de astronomie la Universitatea din Minnesota și coautor al studiului.

Steaua muribundă, care aparține unei categorii denumite supergigante roșii, se afla într-o galaxie pitică și a explodat la finalul duratei sale relativ scurte de viață.

“Supergigantele roșii sunt strălucitoare, masive și de mari dimensiuni, dar sunt mult mai reci decât majoritatea altor stele masive - de aceea sunt roșii”, a spus Wenlei Chen. “După ce o supergigantă roșie își epuizează energia de fuziune din nucleu, are loc un colaps al nucleului său, iar explozia de supernovă va dispersa straturile externe ale stelei - învelișul de hidrogen”.

Prima imagine, care surprinde fenomenul la circa șase ore după explozia inițială, înfățișează debutul relativ restrâns și extrem de fierbinte al exploziei - circa 180.000 de grade Fahrenheit (100.000 de grade Kelvin / 99.725 de grade Celsius).

Cea de-a doua imagine este surprinsă cu două zile mai târziu, iar a treia la aproximativ șase zile după explozie. În aceste două imagini, materia gazoasă ejectată din stea a fost surprinsă extinzându-se înspre exterior. În cea de-a doua imagine, explozia este de cinci ori mai puțin fierbinte decât în prima fotografie. În cea de-a treia imagine, ea este de zece ori mai puțin fierbinte decât în prima.

Rămășițele stelei care a explodat au devenit cel mai probabil un obiect incredibil de dens, denumit stea neutronică, a precizat Wenlei Chen.

Lentila gravitațională puternică este fenomenul datorită căruia Hubble a reușit să obțină trei imagini care surprind momente diferite de după explozie. Puterea gravitațională imensă exercitată de un roi galactic localizat în fața stelei care a explodat, privit din perspectiva Terrei, a funcționat asemenea unei lentile - modificând direcția și amplificând lumina emanată de supernovă.

“Gravitația din roiul galactic modifică nu doar direcția de propagare a luminii din partea anterioară, dar întârzie totodată durata de propagare a luminii, întrucât, cu cât gravitația este mai puternică, cu atât un ceas se mișcă mai lent”, a explicat Wenlei Chen. “Cu alte cuvinte, emisia luminii dintr-o singură sursă aflată în spatele lentilelor poate ajunge la noi parcurgând diferite trasee, iar noi putem vedea apoi imagini multiple ale sursei”.

Profesorul Patrick Kelly a spus că abilitatea de a vedea o supernovă care se răcește rapid într-un singur set de imagini grație lentilelor gravitaționale reprezintă “ceva absolut uimitor”.

“Este ca și cum ai viziona o rolă de film în culori care surprinde evoluția unei supernove din vremea când Universul avea o mică fracțiune din vârsta sa actuală”, a adăugat coordonatorul studiului.

“Singurele alte exemple când a mai fost surprinsă o supernovă în primele stadii ale exploziei sale reprezintă cazurile unor explozii care s-au produs foarte aproape de noi. Când astronomii văd astfel de obiecte cosmice mult mai îndepărtate, ei privesc înapoi în timp”, a precizat Patrick Kelly.

Putin nu va participa la summitul G20 de la Bali

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa săptămâna viitoare la summitul G20 din Bali, în Indonezia, a anunțat joi ambasada Rusiei la Jakarta. “Pot confirma că (ministrul de externe) Serghei Lavrov va conduce delegația rusă la G20. Programul președintelui Putin este încă în curs de elaborare, el ar putea participa virtual”, a declarat Iulia Tomskaia, șefa de protocol la ambasada Rusiei în Indonezia.

Acest anunț survine după câteva luni de incertitudine cu privire la participarea președintelui rus la summitul șefilor de stat și de guvern din G20, organizat pe 15 și 16 noiembrie de Indonezia. Țara a fost supusă unor presiuni puternice din partea Occidentului pentru a exclude Rusia de la summit în reacție la războiul din Ucraina, dar a rezistat, argumentând că țara gazdă a summitului trebuie să rămână neutră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară nu face parte din G20, a fost, de asemenea, invitat de Indonezia și ar putea participa virtual.

Șeful sindicatului brutarilor, arestat în Turcia după ce l-a criticat pe Erdogan

Șeful unui sindicat turc din domeniul panificației a fost băgat la închisoare, miercuri, pentru „insultarea publică a națiunii turce”, după ce acesta a declarat că pasiunea „prostească” a societății pentru pâine explică de ce de douăzeci de ani sunt alese guvernele lui Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Uniunii Producătorilor de Pâine, Cihan Kolivar, a făcut aceste comentarii luni, la postul de televiziune Haberturk, în timp ce vorbea despre creșterea prețului la pâine și despre inflația galopantă din Turcia. „Pâinea este alimentul de bază pentru societățile stupide. Vorbesc din punct de vedere științific, nu inventez - consumul pe cap de locuitor este de 210 kilograme în Turcia și de 45-50 de kilograme în Suedia, Norvegia, Danemarca, Anglia, Japonia”, a arătat Kolivar. „Dacă societatea noastră este săturată cu pâine, astfel de guvernanți rămân la conducere timp de 20 de ani”, a declarat Cihan Kolivar.

Miercuri, un tribunal din Istanbul l-a plasat în arest preventiv în așteptarea procesului, a relatat agenția de presă de stat Anadolu.

Purtătorul de cuvânt al partidului AK, partidul lui Erdogan, a declarat că remarcile lui Kolivar constituie un discurs al urii. „Pe lângă faptul că ne insultă națiunea și pâinea, declarațiile acestei persoane arată că este un element al politicii de ostilitate, al politicii urii”, a declarat oficialul.

Turcia este criticată pe scară largă de grupurile pentru drepturile omului și de aliații occidentali pentru că limitează libertatea de exprimare. Criticii pun problemele economice ale Turciei pe seama politicilor monetare nechibzuite ale lui Erdogan. În condițiile în care se pregătește de alegeri, președintele spune că politicile sale stimulează exporturile, investițiile și creează locuri de muncă.

În octombrie, inflația în Turcia a urcat la un maxim al ultimilor 24 de ani, de 85,5%, după ce a început să crească anul trecut, când lira s-a prăbușit după ce banca centrală a început să reducă rata dobânzii, așa cum a dorit Erdogan.

Talibanii au interzis femeilor afgane accesul în parcuri și grădini la Kabul

Talibanii au interzis femeilor afgane accesul în parcuri și grădini la Kabul, unele dintre ultimele zone de libertate la care aveau dreptul odată cu restricțiile severe impuse de regimul islamist fundamentalist. La începutul acestei săptămâni, talibanii le-au ordonat responsabililor din parcuri și grădini să închidă porțile femeilor. Până acum fuseseră introduse ore și zile diferențiate pentru ca bărbații și femeile să nu se întâlnească. “În multe locuri, regulile au fost încălcate”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului, Mohammad Akif Sadeq Mohajir. “A existat un amestec și hijabul (voalul care acoperă capul și gâtul) nu a fost respectat. De aceea s-a luat o astfel de decizie în acest moment”, a continuat el.

La un restaurant din Kabul, cu vedere la un parc din oraș, Wahida își urmărește copiii la joacă prin ferestre din cauză că nu-i poate însoți. “Nu putem merge la școală, nici la serviciu, ar trebui să avem măcar un loc unde să ne distrăm”, mărturisește mama dezamăgită căreia i-a fost refuzată intrarea în parc.

La masa alăturată, Raihana, 21 de ani, însoțită de surorile ei împărtășește aceeași amărăciune. “Am fost foarte încântați să venim în acest parc. Ne-am săturat să stăm acasă”, explică tânăra care se bucură de o înghețată înainte de a fi nevoită să plece. Studentă la dreptul islamic, este ofensată de această nouă decizie: “Evident că în islam este permis să ieși și să viziteze parcuri”.

Doar câțiva bărbați se plimbă cu nonșalanță pe aleile tăcute ale parcului Zazaï creat în urmă cu mai bine de șase ani. Înainte de restricțiile talibane, aici veneau până la 15.000 de vizitatori într-o zi de weekend.

Warren Beatty, acuzat că a agresat sexual o adolescentă în 1973

Warren Beatty, legendarul actor din “Bonnie and Clyde” și regizorul premiat cu Oscar pentru “Reds”, a fost acuzat săptămâna aceasta că a agresat sexual în 1973 o adolescentă, care avea pe atunci 14-15 ani, scrie The New York Times. Potrivit plângerii, depusă luni la Curtea Superioară din Los Angeles, actorul, care avea 35 de ani la momentul faptelor, și-ar fi folosit statutul de vedetă pentru “a seduce, manipula, exploata și constrânge (o minoră) la actul sexual”.

Purtătorul de cuvânt al actorului în vârstă de 85 de ani nu a comentat acuzația. Reclamanta, Kristina Charlotte Hirsch, asigură că agresiunea a avut loc la câteva luni după întâlnirea ei cu Warren Beatty pe platourile de filmare din Los Angeles.

Se pare că Warren Beatty a complimentat-o ​​pentru aspectul ei fizic înainte de a-i oferi numărul de telefon. Atunci ar fi invitat-o ​​în camera lui de hotel. De asemenea, s-ar fi oferit să o ajute cu temele și ar fi invitat-o ​​la plimbări cu mașina.

Kristina Charlotte Hirsch detaliază în plângerea ei interacțiunile lor, care includ “felație, acte sexuale simulate și act sexual forțat”. Ea încă susține că suferă de “tulburări emoționale, fizice și psihologice” la patruzeci de ani de la fapte și depune o plângere pentru despăgubiri.

Deși Warren Beatty nu este menționat în mod explicit în dosar, acesta îl prezintă pe inculpat ca un actor nominalizat la Oscar pentru rolul său din “Bonnie and Clyde”, filmul care l-a făcut pe Warren Beatty vedetă în 1968.

Fratele mai mic al actriței Shirley McLaine, Warren Beatty a fost una dintre figurile principale de la Hollywood între anii 1960 și 1980. El este, de asemenea, cunoscut pentru numeroasele sale cuceriri - biograful său, Peter Biskind estimând în 2010 că actorul a avut relații sexuale cu aproape 12.775 de femei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.