Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Criza grecească, povestită de o jurnalistă elenă. Citiți cu atenție: ne-ar putea paște și pe noi așa ceva! Mulți și-au pierdut job-urile, au plecat tinerii și au apărut oameni ai străzii

Ziarul de Vrancea
20 aug 2018 801 vizualizări

Cei opt ani de criză grecească, care s-au încheiat oficial ieri, au lăsat urme vizibile și astăzi în societatea elenă și va mai dura mulți ani până când populația își va reveni în urma șocului suferit. HotNews.ro a vorbit cu Danai Maragoudaki, jurnalistă cu experiență la insidestory.gr, despre cum s-a văzut criza în toată această perioadă de la Atena.

- Tinerii câștigă puțin și nu-și pot găsi o locuință din cauza chiriei foarte mari

- Mulți dintre ei au plecat să muncească în afara țării

- Jumătate dintre pensionari trăiesc sub pragul sărăciei

- Au apărut oameni ai străzii în centrul Atenei

“Au trecut opt ani și semnele crizei economice încă sunt vizibile atât în societatea grecească cât și în economie. Chiar dacă guvernul grec prezintă concluziile programului (de salvare de 275 miliarde euro n.r.) ca o poveste de succes, toată lumea știe că economia elenă mai are drum lung pentru a deveni ceva ce poate fi numită normalitate. Poate că rata șomajului a scăzut sub 20%, totuși este încă la 19,5%, asta dacă nu vorbim de tinerii care au plecat peste hotare să caute de muncă, ceea ce numim exodul creierelor”, ne-a spus Maragoudaki.  Potrivit acesteia, în viața de zi cu zi, austeritatea a fost impusă prin scăderea salariilor, pensiilor și a tuturor indemnizațiilor.

„Tinerii muncesc pentru 400-500 euro pe lună și nu-și pot găsi o locuință din cauza chiriei foarte mari, de circa 200 euro, exceptând cheltuielile cu întreținerea. În ceea ce privește pensionarii, ei au fost cei mai loviți de criză și, ca rezultat, jumătate dintre ei trăiesc sub pragul sărăciei. Un alt lucru pe care l-am văzut este vânzarea companiilor care au fost date ieftin. De exemplu portul Piraeus a mers la chinezii de la COSCO sau aeroportul s-a dus către germanii de la Fraport. Mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, multe companii mici au intrat în faliment, iar băncile au trebuit să „înfrunte” creditele neperformante și nu au mai dat împrumuturi etc. Desigur, după ce a apărut criza am început să vedem mulți oameni ai străzii în centrul orașului. Guvernul nu are niciun plan pentru ei, doar organizațiile neguvermentale și municipalitatea din Atena se ocupă de ei”, a precizat jurnalista elenă.

Ea ne-a vorbit și despre ce simt grecii cu privire la măsurile luate: "Desigur, mulți oameni simt că oficialii europeni „fac mișto de noi”, pentru că în toți acești ani au vorbit despre importanța implementării măsurilor de austeritate, toate reformele cerute, marile sacrificii ale grecilor, și acum ei fac declarații spunând că „s-au făcut greșeli” și „unele politici ar fi putut fi diferite”. Danai Maragoudaki crede că grecii își vor reveni în 7-10 ani. „Probabil vom vedea ceva „fericire” luna viitoare, înaintea alegerilor, pentru că Syriza (partidul aflat la guvernare n.r.) va face promisiuni electorale. Acest lucru se întâmplă, bineînțeles, de fiecare dată înaintea alegerilor, indiferent de Guvern”, a explicat aceasta. 

Ea și-a amintit de un prieten care a pierdut tot și a rămas dator la stat. „Am o cunoștință care a avut o companie care se ocupa cu calculatoare și rețele, câștigând decent, până când lucrurile au început să meargă prost, criza a făcut totul să fie mai scump și nu a putut lua un împrumut. A fost nevoit să vândă tot, să-și părăsească locuința la care plătea rate și acum trăiește cu mama lui, și plătește bani statului, din cauza faptului că avea datorii mari”, a mai arătat jurnalista

Ne urmărește Google?

n Google a fost dată în judecată pentru că ar urmări ilegal mișcările a milioane de utilizatori de telefoane

Google este acuzată într-un proces din Statele Unite că urmărește în mode ilegal mișcările a milioane de utilizatori de telefoane iPhone dar și cele cu sistemul Android, chiar dacă aceștia folosesc o setare pentru a preveni acest lucru, transmite Reuters. Potrivit unei plângeri înregistrate la sfârșitul săptămânii trecute, Google susține în mod eronat că oamenii nu vor fi urmăriți dacă opresc funcția ”Location History” și le încalcă viața privată prin monitorizarea și stocarea mișcărilor acestora. ”Google a afirmat că un utilizator poate opri oricând istoricul locației. Cu funcția Location History oprită, locurile unde mergeți nu mai sunt stocate. Acest lucru nu este adevărat”, potrivit plângerii înregistrate la tribunalul federal din San Francisco.

Reclamantul, Napoleon Patacsil din San Diego, vrea să obțină statul de proces colectiv în numele utiizatorilor de telefoane cu sistem Android și de iPhone-uri care au oprit funcția de urmărire.

Patacsil solicită despăgubiri nespecificate pentru încălcarea de către Google a legislației din California referitoare la confidențialitatea datelor și a intruziunii în viața privată a oamenilor.

Urmărirea deplasării oamenilor de către Google a fost descrisă pe 13 august într-un articol al Associated Press, potrivit căruia faptul a fost confirmat de cercetători ai Princeton University. Reprezentanții Google nu au răspuns luni solicitărilor de comentarii. Patacsil susține că Google l-a urmărit ilegal prin intermediul telefonului său cu sistemul Android și ulterior prin intermediul iPhone-ului său pe care a descărcat unele aplicații ale Google. Potrivit acestuia, obiectivul principal al Google este de a monitoriza utilizatorii de telefoane și să permită unor terțe părți să facă acest lucru.

Torent cu numeroși morți în Italia

n bilanțul victimelor revărsării torentului Raganello în Calabria a crescut la 11 morți; cinci drumeți dați în continuare dispăruți

Unsprezece drumeți au murit, iar cinci erau în continuare dați dispăruți în urma revărsării unui torent în Parcul Național Pollino din Calabria, în sudul Italiei, a anunțat ieri Protecția Civilă italiană, relatează AFP. Drama a avut loc luni după-amiaza, când un grup de drumeți a fost surprins de creșterea bruscă a nivelului apelor în timp ce parcurgea cheiul torentului Raganello, în provincia Cosenza (sud).

Un bilanț publicat în noaptea de luni spre marți anunța zece morți, însă un bărbat salvat luni seara a decedat din cauza rănilor, după ce a fost transferat la spital. Potrivit Prefecturii din Cosenza, 23 de persoane au fost salvate - iar cinci sunt date în continuare dispărute, în afară de drumeții morți. Potrivit prefecturii, este vorba despre două grupuri de câte 18 persoane. Ziarul Corriere della Sera scrie că dintre cele 23 de persoane salvate două sunt copii și că o fată a fost transportată cu elicopterul la spital deoarece se afla în stare de hipotermie. Proiectoare puternice au fost trimise la fața locului în vederea continuării căutării pe timpul nopții, a precizat șeful Protecției Civile regionale Carlo Tansi. ”O adevărată avalanșă de apă a venit pe neanunțate. Noi nu am avut timp să facem ceva. Eu am avut noroc, a fost un lucru incredibil, infernul”, a declarat un drumeț olandez citat de presă. După mai multe ore de ploi puternice și rafale de vânt, condișiile meteorologice s-au îmbunătățit luni seara în această regiune din Calabria. Cheiurile Raganello sunt un parcurs recomandat numai drumeților experiemntați, din cauza numeroaselor dificultăți. O perioadă, el a fost interzis tuturor. Autoritățile locale au reglementat de atunci în mod strict accesul în această zonă și au instalat plăci pe roci pentru a le permite salvatorilor să se orienteze mai ușor, potrivit aceleiași surse.

Premieră absolută: Kim Jong Un critică violent sistemul de sănătate din țara sa

n dictatorul îi cataloghează pe conducătorii acestuia drept ”leneși și iresponsabili”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a denunțat serviciile de sănătate din țara sa și i-a criticat pe conducătorii acestora, pe care i-a catalogat ”leneși și iresponsabili”, a anunțat ieri agenția oficială de presă KCNA, relatează AFP. Sărăcită și izolată, Coreea de Nord, vizată de multiple sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU din cauza programului său de înarmare nucleară, suferă de penurii alimentare cronice și are servicii de sănătate defectuoase, potrivit organismelor internaționale de ajutorare. Spitalelor le lipsesc medicamente, echipament și personal calificat. În contextul în care Phenianul își proclamă adesea dorința de a oferi o viață mai bună cetățenilor săi, Kim a criticat ferm sistemul de sănătate, într-o vizită într-o fabrică de echipamente medicale. ”Unele sectoare au făcut progrese enorme în ultimii ani”, a declarat el, citat de KCNA, ”însă nu este cazul sectorului public al sănătății, care a devenit tot mai pasiv”.Partidul Muncitorilor, unic, a insistat asupra necesității îmbunătățirii serviciilor de sănătate, însă ”conducătorii s-au arătat leneși și iresponsabili”, a declarat Kim, citat de KCNA. În versiunea coreeană, el i-a mustrat pentru că ”au hibernat mult timp” și a adăugat că ”animalele hibernează doar o dată pe an, dar sectorul sănătății se ascunde și hibernează de ani de zile, țipând sloganuri goale”.Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) a relevat anul acesta într-un raport ”lipsa de echipamente medicale esențiale, medicamente, echipamente terapeutice și competențe profesionale limitate”. De asemenea, apa, electricitatea și căldura sunt furnizate în mod neregulat în numeroase instituții.

Fostul avocat al lui Trump, suspectat de fraude de 20 de milioane de dolari

Justiția americană anchetează să stabilească dacă Michael Cohen, fostul avocat personal al președintelui american Donald Trump, a comis fraude bancare și fiscale cu privire la suma de 20 de milioane de dolari, în cadrul unor împrumuturi obținute de o societate familială, dezvăluie The New York Times, relatează AFP. Anchetatorii încearcă de asemenea să stabilească dacă Michael Cohen a încălcat legislația cu privire la finanțarea campaniilor electorale sau alte legi atunci când a încheiat acorduri cu privire la plasata unor sume de bani în vederea obținerii tăcerii unor femei care pretindeau că au avut relații cu Donald Trump, dezvăluia  duminică seara (ora locală) târziu NYT. Procurorii ar putea să-l inculpe până la sfârșitul lunii, potrivit ziarului, care citează persoane apropiate dosarului. O condamnare cu privire la o fraudă fiscală sau bancară poate fi pedepsită cu ani grei de închisoare, ceea ce ar putea să crească presiunile asupra lui Cohen să coopereze cu procurorii. Avocatul a afișat mult timp o loialitate de neclintit față de Donald Trump și a mers până a se declara pregătit ”să încaseze un glonț pentru președinte”, după care s-a distanțat, recent, de acesta. Michael Cohen a recunoscut că a plătit 130.000 de dolari actriței porno Stormy Daniels pentru a-i cumpăra tăcerea pe tema unei relații secuale pe care actrița ar fi avut-o cu Donald Trump în 2006.

Numărul cazurilor de rujeolă din Europa a crescut alarmant

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că numărul cazurilor de rujeolă din Europa a crescut semnificativ în primele șase luni ale anului 2018, iar cel puțin 37 de persoane au murit, relatează Associated Press. Biroul european al OMS a anunțat luni că peste 41.000 de cazuri au fost înregistrate pe continent în prima jumătate a lui 2018, mai multe decât în tot anul 2017. Acesta este un nou record, cel mai mare număr de cazuri de până acum fiind înregistrat în 2017 - 23.927. În 2016, doar 5.273 de cazuri au fost înregistrate. OMS a comunicat că jumătate dintre cazurile din 2018 au fost semnalate în Ucraina. De asemenea, în Franța, Georgia, Grecia, Italia, Rusia și Serbia au fost depistate peste 1.000 de infecții. OMS a cerut o supraveghere mai fermă și o creștere a ratei imunizării.

Meryl Streep își vinde apartamentul 24 milioane de dolari

Actrița Meryl Streep, de trei ori premiată cu Oscar, își vinde apartamentul de tip penthouse din centrul New Yorkului cu 24,6 milioane de dolari. Locuința din cartierul Tribeca (Manhattan) are 1.200 de metri pătrați, patru dormitoare și patru băi și priveliște către râul Hudson, potrivit Variety. Streep și soțul ei, Don Gummer, sculptor cunoscut pentru creațiile abstracte de mari dimensiuni, au cumpărat apartamentul în 2006 pentru 10,3 milioane de dolari. Anul trecut, ei au achiziționat, pentru 3,6 milioane de dolari, o casă de inspirație japoneză, în Pasadena (California), iar acum se spune că cei doi vor cumpăra o altă locuință în Manhattan. Streep și Gummer mai dețin o proprietate de peste 36 de hectare în Salisbury (Connecticut), pe care se află și un complex dedicat artei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.