Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Conflictul din Fâșia Gaza: Aproximativ 200 de oameni au fost uciși

Ziarul de Vrancea
17 mai 2021 1253 vizualizări

Netanyahu a spus că atacurile Israelului vor continua „la putere deplină” și „vor dura”

Avioane de luptă israeliene au lansat, la primele ore ale zilei de luni, atacuri aeriene puternice asupra Gaza City, la câteva ore după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a semnalat că al patrulea război cu gruparea Hamas care conduce Gaza se va dezlănțui.

Explozii au avut loc în oraș, de la nord la sud, timp de zece minute, într-un atac mai puternic, mai extins și care a durat mai mult decât seria de raiduri care a avut loc cu 24 de ore înainte și în care au fost uciși 42 de palestinieni - cel mai grav atac de la începutul violențelor, pe 10 mai. Armata israeliană a spus că a atacat casele a nouă comandanți Hamas din Gaza. Nu au fost deocamdată raportate victime și nici nu a fost făcută o evaluare a pagubelor create luni.

Presa locală a scris că au fost lovite principalul drum de coastă, din vestul orașului, și câteva complexe. Compania de distribuție a energiei a transmis că atacurile aeriene au afectat o linie care alimentează cu electricitate, de la singura centrală electrică, părți mari din sudul Gaza City. Duminică, într-o intervenție televizată, Netanyahu a spus că atacurile Israelului vor continua „la putere deplină” și „vor dura”. Israelul „vrea să perceapă un preț mare” grupării militante Hamas, a precizat el, flancat de ministrul Apărării și rivalul său politic, Benny Gantz, într-o demonstrație de unitate.

Victime neintenționate

De cealaltă parte, Hamas a continuat să lanseze rachete în zone civile din Gaza spre zone civile din Israel. Una a lovit o sinagogă în orașul sudic Ashkelon, cu câteva ore înainte de slujba de seară pentru sărbătoarea evreiască Shavuot. Nu au fost raportate victime. Ostilitățile au escaladat rapid în ultima săptămână, transformându-se, de la războiul devastator dintre Israel și Hamas din 2014, în cele mai grave violențe în teritoriul pe care se află 2 milioane de palestinieni.

Ministerul Sănătății din Gaza a spus că 16 femei și 10 copii s-au numărat prin cei uciși duminică, iar 50 de oameni au fost răniți. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că ținta atacurilor a reprezentat-o „infrastructura militară subterană” a Hamas. În urma loviturii, unitatea subterană a fost distrusă, făcând ca fundațiile caselor de deasupra să cadă, ducând la victime neintenționate, a explicat el.

Între cei uciși s-a numărat dr. Ayman Abu Al-Ouf, șeful departamentului de medicină internă de la spitalul Shifa și membru al comitetului de gestionare COVID-19. Moartea medicului în vârstă de 51 de ani, este „o pierdere uriașă într-un moment foarte delicat”, a spus Mohammed Abu Selmia, directorul Shifa.

Atacurile aeriene ale Israelului asupra Gaza au dus la distrugerea mai multor clădiri importante, între care cea care găzduia birourile The Associated Press și ale altor media. Sally Buzbee, director executiv al AP, a cerut o investigație independentă în cazul atacului de sâmbătă care a distrus clădirea.

Netanyahu a susținut că serviciile de spionaj ale Hamas operau în această clădire și duminică a declarat că orice dovadă va fi împărtășită pe canalele de informații. Casa Albă și Departamentul de Stat nu au confirmat.

Hamas a început pe 10 mai să lanseze rachete spre Ierusalim, declanșând atacul israelian asupra Gaza. Cel puțin 188 de palestinieni au fost uciși în sute de atacuri aeriene asupra Gaza, inclusiv 55 de copii și 33 de femei, iar 1.230 de persoane au fost rănite. Opt persoane în Israel au fost ucise, inclusiv un băiat în vârstă de 5 ani și un soldat, în atacurile în care au fost lansate 3.100 de rachete din Gaza.

Eforturile Chinei, Norvegiei și Tunisiei ca ONU să transmită o declarație comună în care să ceară inclusiv încetarea ostilităților au fost blocate de SUA, care, potrivit diplomaților, se tem că asta ar interfera cu eforturile diplomatice de a opri violențele.

 

The New York Times: Bill Gates, comportament îndoielnic cu mult înainte de divorț

ȘAPOU:

Bill Gates a avut o reputație de comportament îndoielnic cu mult înainte de anunțul divorțului, scrie The New York Times, iar Melinda French Gates și-a exprimat îngrijorarea cu privire la relația soțului ei cu Jeffrey Epstein și la acuzația de hărțuire sexuală adusă unui manager financiar de-ai lui. În plus, el a avut o aventură amoroasă și cu o angajată.

Până când Melinda French Gates să decidă că divorțează după 27 de ani de căsnicie, soțul ei era cunoscut la nivel global ca pionier în software, miliardar și filantrop, însă în anumite cercuri, el și-a făcut o reputație pentru comportament îndoielnic în cadru profesional. În 2018, French Gates era nemulțumită de felul în care soțul ei a gestionat o acuzația de hărțuire sexuală adusă unui manager financiar, potrivit unor surse care cunoșteau situația. După ce Bill Gates a reușit să obțină o înțelegere confidențială, soția lui a insistat să fie făcută o anchetă independentă. Directorul financiar, Michael Larson, și-a păstrat funcția.

De câteva ori, Bill Gates și-a arătat interesul pentru femei care lucrau pentru el la Microsoft și la Bill and Melinda Gates Foundation, potrivit unor oameni care au știut de aceste tentative. În 2019, comitetul director al Microsoft, din care făcea parte și Gates, a deschis o investigație într-unul dintre aceste cazuri, după ce a fost notificat că el „a căutat să inițieze o relație intimă cu o angajată a companiei în anul 2000”, a spus duminică Frank X. Shaw, un purtător de cuvânt al Microsoft. Comitetul a angajat o firmă de avocatură pentru această anchetă. Anul următor, Bill Gates a renunțat la funcția din comitetul Microsoft. Wall Street Journal a dezvăluit incidentul din 2000 și investigația comitetului.

„A fost o aventură acum aproape 20 de ani care s-a încheiat amiabil”, a declarat Bridgitt Arnold, purtătoare de cuvânt a lui Gates. „Decizia lui Gates de a renunța la comitet nu a avut nicio legătură cu această chestiune”.

„Acuzații false”

Pe Jeffrey Epstein, Bill Gates l-a cunoscut în 2011, la trei ani după ce Epstein, care a fost acuzat că a făcut trafic cu minore, a pledat vinovat că a solicitat o prostituată minoră. Melinda French Gates și-a arătat nemulțumirea legat de faptul că soțul ei petrecea timp cu Epstein, însă Gates a continuat să facă asta.

În octombrie 2019, când a fost făcută public relația dintre Gates și Epstein, soția miliardarului a angajat avocați pentru divorț, iar luna aceasta a fost anunțat, tot public, că mariajul lor a luat sfârșit. Nu este clar cât de multe știa French Gates despre comportamentul soțului ei sau în ce măsură a contribuit acesta la separarea lor. Divorțul lor are consecințe sociale și financiare importante.

Mai mulți oameni au declarat că, în timpul mariajului, Bill Gates a avut un comportament profesional despre care au spus că era neadecvat unei persoane aflate la conducerea unei companii atât de mari și pentru unul dintre cei mai influenți filantropi din lume. Bridgitt Arnold a adăugat: „Este foarte dezamăgitor că au fost publicate atât de multe neadevăruri despre cauza, circumstanțele și calendarul divorțului lui Bill Gates”. Ea a spus că felul în care au fost descrise întâlnirile cu Epstein este imprecis și că afirmațiile că Gates a vorbit defăimător la adresa căsniciei sale și a Melindei sunt false. „Acuzația de rele tratamente aduse angajaților este de asemenea falsă. Zvonurile și speculațiile din jurul divorțului lui Gates devin tot mai absurde și este regretabil că oameni care cunosc prea puține despre situație sunt caracterizate ca «surse»“, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Bill Gates și Melinda French Gates s-au cunoscut când lucrau în același loc. El îi era șef. El conducea Microsoft, iar ea a început să lucreze acolo în 1987 ca manager de produs, la un an după ce absolvise facultatea. S-au căsătorit în 1994, însă după un timp Bill Gates a început să fie interesat și de alte femei din compania sa.

Aventurile

În 2006, de exemplu, el a participat la o prezentare făcută de o angajată a Microsoft. Gates, care era atunci președintele companiei, a părăsit întâlnirea și i-a scris imediat femeii pentru a o întreba dacă vrea să ia cina cu el. O persoană familiară cu situația a spus că el i-a scris: „Dacă asta te face să te simți inconfortabil, pretinde că nu s-a întâmplat”. Femeia a ales să pretindă că nu a primit vreodată mesajul. După un timp, el a călătorit la New York cu o femeie care lucra pentru fundația sa și pe care a invitat-o de asemenea la cină. Femeia, care a dorit să rămână anonimă, a spus că a râs pentru a evita să răspundă.

Șase foste și actuale angajate ale Microsoft, fundației și firmei care gestionează averea lui Gates au spus că aceste incidente și altele mai recente au provocat, în timp, un mediu de lucru inconfortabil. Bill Gates era cunoscut pentru abordările stângace la birou și în afara lui, iar unii angajați au spus că deși nu aprobau comportamentul lui, nu îl percepeau ca abuziv. Ei au spus că nu forța femeile să îi accepte avansurile de dragul carierei lor și părea că le dă spațiu să îi refuze avansurile.

Melinda Gates a anunțat în revista Time, în octombrie 2019, că va cheltui 1 miliard de dolari pentru a promova „puterea și influența femeilor în Statele Unite”. Tot revista Time a publicat la scurt timp un articol în care detalia relația lui Bill Gates cu Epstein. Aparent, cei doi au petrecut timp împreună în mai multe rânduri, în avionul privat al lui Epstein și la întâlniri târzii în casa lui Epstein din Manhattan. „Stilul lui de viață este foarte diferit și cumva intrigant, deși nu mi s-ar potrivit”, le-a scris Gates colegilor în 2011, după ce l-a cunoscut pe Epstein.

Arnold a spus atunci că el a regretat relația cu Epstein, că nu știa că avionul îi aparținea și că Gates se referea la decorul special al casei lui Epstein.

Mai mulți ani, Bill Gates a continuat să participe la întâlniri și cine în casa lui Epstein, unde acesta din urmă de obicei era înconjurat de femei tinere, au spus două persoane care s-au aflat acolo și alte două care au aflat despre acele adunări. Purtătoarea de cuvânt a spus că Gates nu a socializat vreodată cu Epstein și nici nu a participat la petrecerile date de el și a negat că la întâlniri au participat tinere. „Bill s-a întâlnit cu Epstein doar pentru a discuta despre acte de caritate”.

Cel puțin o dată, Gates a spus în prezența lui Epstein că este nefericit în căsnicie, potrivit unor persoane aflate la fața locului. Epstein i-a prezentat lui Gates serviciile sale de consultanță fiscală și strângere de fonduri, însă nu există dovezi că cei doi au făcut afaceri împreună.

OMS: Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână crește riscul morții

Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână crește riscul unui deces din cauza unor boli cardiace și accidente cardio-vasculare cerebrale (AVC), arată un studiu realizat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Internațională a Muncii (OIM), publicat ieri.

Această primă analiză mondială cu privire la morți și îmbolnăviri cauzate de un program de muncă lung este publicat în contextul în care pandemia COVID-19 accelerează evoluții susceptibile să consolideze o tendință de a munci un program lung. Studiul - publicat în revista Environment International - nu privește, cu toate acestea, pandemia COVID-19, ci acoperă anii dinainte.

Autorii au sintetizat date provenind din zeci de studii cu privire la sute de mii de participanți. “Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână reprezintă un pericol grav pentru sănătate”, subliniază dr. Maria Neira, directoarea Departamentului de Mediu, Modificări Climatice și Sănătate al OMS. “A venit timpul ca toată lumea - guverne, angajatori și salariați - să recunoască, în sfârșit, că un program de muncă lung poate antrena morți premature”, subliniază ea.

Studiul conchide că un program de muncă de 55 de ore pe săptămână sau mai mult timp cauzează un risc de a muri estimat la 35% al unui accident vascular cerebral (AVC) și la 17% al unei cardiopatii ischemice, în comparație cu un program de 35-40 de ore de muncă pe săptămână.

OMS și OIM estimează că, în 2016, 398.000 de oameni au murit din cauza unui AVC și 347.000 de oameni au murit din cauza unei boli cardiace, pentru că au muncit cel puțin 55 de ore pe săptămână. Majoritatea acestor morți erau persoane cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani, care au muncit 55 de ore sau mai mult pe săptămână în perioada în care aveau vârsta de 45-74 de ani.

“N-am găsit nicio diferență în funcție de sex în ceea ce privește efectul programului de muncă lung asupa incidenței bolilor cardiovasculare”, a anunțat, într-o conferință de presă, un expert OMS, Frank Pega.

OMS este cu atât mai îngrijorat de acest fenomen cu cât numărul persoanelor care muncesc un program lung este în creștere. În prezent, acesta reprezintă 9% din totalul populației lumii. Pandemia COVID-19 nu ajută deloc la răsturnarea acestei tendințe - din contră. “Munca la distanță a devenit norma în numeroase sectoare de activitate și estompează adesea frontierele dintre casă și serviciu. Totodată, numeroase întreprinderi au fost nevoite să-și reducă sau să-și întrerupă activitatea economică, cu scopul de a economisi bani, iar persoanele pe care le-au păstrat sfârșesc prin a avea un program de muncă și mai lung”, avertizează directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Frank Pega, care citează un studiu realizat de către National Bureau of Economic Research în 15 țări, avertizează că “numărul orelor de muncă a crescut cu aproximativ 10% în timpul carantinei”. Munca la distanță și o digitalizare a procesului muncii face mai dificilă deconectarea muncitorilor, subliniază el, recomandând organizarea unor “perioade de odihnă”. Pandemia COVID-19 a crescut, de asemenea, insecuritatea locului de muncă, un lucru care., într-o perioadă de criză, are tendința să-i facă pe cei care și-au păstrat locul de muncă să muncească mai mult pentru a arăta că sunt competitivi, relevă acest expert.

O creștere a readioactivității la Cernobîl atrage atenția comuntății științifice

O creștere a radioactivității în incinta Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl s-a înregistrat în ultimii patru ani, potrivit revistei științifice Science, un fenomen care nu este nici unic și nici neașteptat, dar care, din cauza lipsei datelor, nu poate fi explicat întru totul. Senzori au înregistrat o ușoară creștere a numărului de neutroni în masa de combustibil îngropată în sala 305/2, în dărâmăturile Reactorului 4, cel care a explodat la 26 aprilie 1986, o creștere care semnalează reacții de fisiune. Cercetătorii pendulează între două atitudini față de această informație. Pe de o parte, ei resping foarte clar ideea unei noi catastrofe, comparabile celei din 1986, - “nu există nicio șansă să retrăim ceea ce am trăit în 1986”, subliniază Science în subtitlul său -, iar pe de altă parte tendința neutronilor și dificultatea de a clarifica despre ce este vorba îi obligă la prudență și la o oarecare îngrijorare.

Acccesul în sala 305/2 nu doar că este interzis, ci este imposibil. Astfel este delicat ca cercetătorii să-și facă o idee clară despre ceea ce se întâmplă înăuntru.

Directorul de Expertiză în securitate de la Institutul francez de Radioprotecție și Siguranță Nucleară Igor Le Bars poate prezenta doar ipoteze. “Atunci când neutronii au multă energie, sunt puțin reacitivi, deci cauzează puține reacții. Atunci când încetinesc, provoacă mult mai multe reacții, iar apa este unul dintre materialele care-i pot încetini”, declară el.

Se credea că acest pericol a dispărut. După instalarea primului sarcofag, în primele luni după accidentul nuclear, de către muncitori care s-au îmbolnăvit sau au murit în urma intervenției, autoritățile ucrainene au acoperit această structură de beton cu o arcă de oțel. Această arcă are scopul să rezolve neajunsurile sarcofagului - și anume infiltrarea apei. Construcția arcei, care a început în 2007, a întârziat mulți ani până să fie finalizată în 2016, în loc de 2012, cum se prevedea inițial. Arca a fost finalizată și echipată complet abia în ianuarie 2019.

“Noul sarcofag limitează infiltrarea apei”, declară Igor Le Bars, care adaugă că “este vorba, astfel, mai degrabă despre o uscare a materiei, iar o parte a oamenilor (de știință) cred că va avea loc mai degrabă o scădere a radioactivității. Să fie uscarea? Este greu de spus, avem foarte puține date”. “Nu trebuie să ne pregătim de un accident nuclear iminent. Nu este vorba despre un fenomen exploziv, pentru că va fi atenuat în mod natural de contrareacții”, declara el.

Însă ar exista riscul criticității - adică o eliberare fortuită de radiații și gaze radioactive, în urma unei reacții în lanț. Iar în cazul în care s-ar produce acest fenomen - un lucru care nu este sigur -, pericolul pe care-l reprezintă urmează să fie evaluat la momentul respectiv. Acesta este un factor care este necesar să fie neapărat luat în considerare la demontarea instalației.

Reprezentanta Mexicului a fost încoronată Miss Univers 2021

Andrea Meza, reprezentanta Mexicului, a fost încoronată Miss Univers 2021 duminică seară în Statele Unite, la finalul unei gale în timpul căreia Miss Myanmar a denunțat lovitura de stat organizată de armată în țara sa, informează AFP.

Ediția din 2020 a acestui concurs de frumusețe a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. Andrea Meza, în vârstă de 26 de ani, îmbrăcată cu o rochie de seară strălucitoare de culoare roșie, le-a devansat pe finalistele din Brazilia și Peru, cu prilejul unei gale desfășurate la Seminole Hard Rock Hotel & Casino din Hollywood, un oraș din statul american Florida.

Câștigătoarea din acest an a întrecut peste 70 de concurente, obținând cel de-al 69-lea titlu Miss Univers. Ea îi succede lui Zozibini Tunzi, din Africa de Sud, încoronată Miss Univers 2019. Câștigătoarea din 2021 a fost desemnată de un juriul format din opt femei.

Miss Myanmar, Thuzar Wint Lwin, a profitat de prezența sa în competiție pentru a denunța lovitura de stat din țara ei, în urma căreia a fost îndepărtată de la putere fosta președintă Aung San Suu Kyi. “Oamenii din țara mea mor și sunt împușcați de armată în fiecare zi”, a spus concurenta în videoclipul său de prezentare - difuzat înainte de finala concursului -, care a inclus fotografii ce o prezentau în timp ce participa la manifestații împotriva juntei militare. “Drept urmare, aș dori să îndemn pe toată lumea să vorbească despre Myanmar”, a adăugat tânăra.

Miss Myanmar a câștigat joi premiul pentru cel mai frumos costum tradițional: îmbrăcată într-o ținută cu mărgele, ornată cu motive tradiționale din țara sa, a purtat o pancartă cu mesajul “Rugați-vă pentru Myanmar”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.