Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Colonii de furnici roșii de foc descoperite în Italia s-ar putea răspândi în toată Europa

Ziarul de Vrancea
11 sep 2023 733 vizualizări

Aceasta este una dintre cele mai distructive specii invazive

O specie invazivă de furnici alogene s-a stabilit în Italia și s-ar putea răspândi rapid prin Europa până în Marea Britanie odată cu încălzirea globală, avertizează un studiu, după ce au fost identificate 88 de cuiburi de furnici roșii de foc în apropiere de Siracuza, în Sicilia.

Furnica roșie de foc, Solenopsis invicta, are o înțepătură puternică, dăunează culturilor și poate infesta echipamentele electrice, inclusiv mașinile și computerele. Această furnică, una dintre cele mai distructive specii invazive, poate forma rapid "super-colonii" cu mai multe regine. Coloniile se hrănesc cu nevertebrate, vertebrate mai mari și plante, distrugând plantele indigene și depășind în competiția pentru hrană furnicile obișnuite, insectele și erbivorele indigene.

Furnica roșie de foc este a cincea cea mai costisitoare specie invazivă din lume, răspândindu-se prin intermediul comerțului uman din America de Sud, țara sa natală, în Mexic, Caraibe, Australia și SUA, unde provoacă pagube estimate la 6 miliarde de dolari în fiecare an.

Cercetătorii au identificat 88 de cuiburi de furnici roșii de foc pe o suprafață de 5 hectare în apropierea orașului Siracuza, în Sicilia, Italia. Potrivit analizelor genetice făcute în cadrul unui studiu publicat în Current Biology, coloniile invazive ar fi putut proveni din China sau din SUA.

În Europa, furnica a mai fost găsită anterior în produse importate în Spania, Finlanda și Țările de Jos, dar stabilirea sa în mediul sălbatic pe continent nu a fost confirmată niciodată până acum.

Roger Vila, cercetător principal în cadrul Laboratorului de Diversitate și Evoluție a Fluturilor din cadrul Institutului de Biologie Evolutivă, care a condus studiul, a avertizat că "eforturile coordonate pentru detectarea timpurie și răspunsul rapid în regiune sunt esențiale pentru a gestiona cu succes această nouă amenințare, înainte de a se răspândi necontrolat". Organizația caritabilă Buglife a declarat că speciile invazive de furnici se răspândesc cu ușurință atunci când plantele sunt importate în pământ în Marea Britanie și a cerut guvernului să interzică importul de pământ. UE a interzis importul de sol din Marea Britanie, dar Regatul Unit nu a luat măsuri reciproce pentru a opri importurile, care se fac în principal prin intermediul comerțului horticol.

Noua Zeelandă este singura țară care a reușit să eradicheze cu succes furnica roșie de foc după ce aceasta a apărut în 2001.

Înțepături dureroase

Furnica roșie de foc este o specie care iubește căldura, iar cercetătorii au concluzionat că aceasta s-ar putea stabili în aproximativ 7% din Europa. În climatul actual, jumătate din zonele urbane din Europa ar fi potrivite din punct de vedere climatic pentru ea, inclusiv orașe mari precum Londra, Paris, Roma și Barcelona. Odată cu încălzirea globală, continentul va deveni mult mai potrivit pentru această specie și va contribui la răspândirea ei în Europa. Orașele de coastă mediteraneene sunt cele mai potrivite pentru furnică, iar porturile de aici ar putea facilita răspândirea acesteia.

"Publicul ar putea juca un rol-cheie în detectarea S invicta, având în vedere că aceasta este frecvent întâlnită în zonele urbane și în zonele adiacente. Este posibilă detectarea acestei furnici datorită înțepăturilor sale dureroase și a movilelor caracteristice ale cuiburilor lor, deși este necesară confirmarea unui expert", a declarat Mattia Menchetti, autorul principal al studiului.

Coloniile depistate în Sicilia se află într-un estuar și într-un parc natural din suburbiile orașului Siracuza. Cercetătorii cred că furnicile regine zburătoare, ajutate de vânt, au ajuns acolo din portul Siracuza din nord-vest. Echipa a recomandat continuarea monitorizării portului.

Cutremurul din Maroc, cel mai mortal din ultimii 60 de ani

Salvamontiștii din Maroc au folosit mâinile goale, în timp ce eforturile disperate de căutare a supraviețuitorilor cutremurului puternic de vineri continuă. În total, se știe că 2.681 de persoane au murit în urma cutremurului - cel mai mortal din ultimii 60 de ani, potrivit BBC.

Guvernul marocan se află sub presiune pentru a accepta mai mult ajutor internațional, în timp ce salvatorii se luptă cu epuizarea. Până în prezent, acesta a acceptat ajutor doar din partea a patru țări - Spania, Marea Britanie, Qatar și Emiratele Arabe Unite.

Oficialii au apărat răspunsul și au spus că ar fi prea haotic dacă echipe din întreaga lume ar ajunge brusc în Maroc. Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 a lovit munții Atlasului Înalt la sud de Marrakesh și a distrus numeroase sate rurale și izolate.

Unul dintre acestea - Tafeghaghte - a avut o populație de 200 de persoane aproape înjumătățită, iar mulți sunt încă dispăruți. Echipamentele grele de ridicare se străduiesc să treacă pe drumurile blocate de bolovani și alte molozuri.

Elicopterele au făcut drumuri dus-întors pentru a livra ajutoare în regiunile muntoase. Albert Vasquez, un ofițer de comunicare pentru o echipă de 30 de pompieri spanioli, a declarat că "este foarte dificil să găsești oameni în viață după trei zile", dar "speranța este încă acolo".

În satul Moulay Brahim, Said, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru BBC că a văzut cum s-a prăbușit casa vecinului său. "Acolo locuia o familie de șase persoane. Tatăl era afară în acel moment și este încă în viață, dar soția sa și cei patru copii erau acolo și au murit", a spus el, în stare de șoc.

"Fiicele aveau 15, opt și cinci ani. Ultimul copil era un băiețel care urma să împlinească trei ani", a explicat el. Said nu a mai putut să doarmă sau să mănânce de vineri seara. "Situația este catastrofală. Nu știu cum îmi voi reveni din asta", a spus el.

Zelenski a respins de la promulgare legea privind declarațiile de avere

Volodimir Zelenski a respins marți un proiect parlamentar controversat care prevede ca declarațiile de avere ale oficialilor să rămână inaccesibile publicului larg, după ce săptămâna trecută o petiție îi ceruse președintelui ucrainean să nu promulge această lege și să o retrimită la Parlament.

Parlamentul a votat săptămâna trecută pentru a restabili și a reglementa modul de declarare a averilor, o practică ce fusese suspendată după invazia Rusiei din 2022, din motive de securitate. Dar - printr-o lacună notabilă - textul menține prevederea ca declarațiile de avere ale oficialilor să rămână inaccesibile publicului pentru încă un an. "Motivul (pentru veto) este clar: declarațiile trebuie să fie dezvăluite pe deplin. În acest moment. Nu peste un an. Registrul trebuie să fie deschis chiar acum", a declarat Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram. "Acest amendament cheie trebuie făcut înainte ca legea să poată fi adoptată din nou. Repede", a cerut el.

Deputatul Iaroslav Jelezniak a declarat pe Telegram că parlamentul va vota din nou legea în jurul datei de 20 septembrie.

O petiție publică prin care i se cerea lui Zelenski să se opună prin veto acestei legi a strâns rapid zeci de mii de semnături, cu mult peste cele 25.000 necesare pentru a fi luate în considerare de către președinte. Militanții anti-corupție și parlamentarii din opoziție, printre alții, consideră că proiectul de lege în forma sa actuală vine în contradicție cu scopul principal al măsurii, acela de a trage la răspundere oficialii.

Fondul Monetar Internațional a subliniat că revenirea la declarațiile obligatorii de avere este unul dintre cele câteva criterii de referință pentru deblocarea unei părți din pachetul de asistență de 15,6 miliarde de dolari acordat Ucrainei.

Combaterea corupției este, de asemenea, o cerință pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, iar guvernul ucrainean a declarat-o drept prioritate alături de respingerea invaziei ruse.

Fostul ministru de externe al Austriei se mută la Sankt Petersburg

Fostul ministru de externe austriac Karin Kneissl, care a dansat cu Vladimir Putin la nunta sa, se va muta la Sankt Petersburg pentru a lucra la un centru academic pe care îl conduce, a relatat marți agenția de presă rusă TASS.

Karin Kneissl conduce centrul G.O.R.K.K.I. - Observatorul geopolitic pentru problemele cheie ale Rusiei - de la Universitatea din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin. "Am co-fondat centrul G.O.R.K.K.I. și îl conduc", a declarat Kneissl, citată de TASS. "Deoarece este foarte multă muncă acolo și necesită multă atenție, nu pot face acest lucru în trecere, am decis să mă mut la Sankt Petersburg pentru această muncă", a declarat fosta șefă a diplomației de la Viena.

Fostul ministru de externe al Austriei, care l-a invitat pe Putin la nunta sa, în 2018, și a dansat cu el, a fost în atenția presei și luna trecută, când s-a aflat că a închiriat o casă într-un sat din Rusia și a declarat într-un interviu acordat presei ruse că îi place la nebunie. "Bunici, mere, vară, înot în râu. Este o viață bună. Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles. Este mai bine", a declarat Karin Kneissl într-un interviu pentru agenția de știri a statului rus.

În interviul pentru TASS, fosta șefă a diplomației de la Viena l-a criticat pe președintele francez Emmanuel Macron, a spus că sportivii ruși nu ar trebui să fie interziși la competiții și a mai declarat că nu vede în prezent rostul unui summit pentru o soluție de pace pentru Ucraina, din moment ce Kievul nu vrea să dialogheze cu Moscova.

În 2018, ea l-a invitat pe Putin la nunta sa din Alpii austrieci și a dansat vals cu acesta, atrăgându-și critici din partea liderilor opoziției. După ce a părăsit politica, Kneissl s-a alăturat consiliului de administrație al Rosneft, o companie petrolieră rusă de stat - post pe care l-a părăsit între timp - și a devenit o participantă obișnuită la emisiunile RT, postul internațional de propagandă al Rusiei.

Kneissl este însă doar unul dintre numeroșii oficiali austrieci care au fost apropiați de Moscova de-a lungul anilor, poziția neutră a țării atrăgând adeseori critici. Legăturile dintre Viena și Moscova au rămas solide și după ce Kremlinul a lansat invazia la scară largă din Ucraina, anul trecut, Austria rămânând una dintre puținele țări europene care mai importă gaz din Rusia.

Un sat din Portugalia a fost inundat de un torent de vin roșu

Cei 2.000 de locuitori din satul Sao Lourenço do Bairro, din vestul Portugaliei, au asistat duminică la o scenă pe cât de neobișnuită, pe atât de impresionantă: peste 2 milioane de litri de vin roșu, bun de consum, au inundat drumurile locale, potrivit Diaro de Coimbra.

Evenimentul se explică printr-un accident la distileria Levira de pe dealurile din vecinătatea satului. Două rezervoare cu vin s-au spart brusc, inundând localitatea.

Potrivit Diaro de Coimbra, vinul a inundat drumurile din apropiere și a intrat în cel puțin o pivniță privată. Autoritățile au reușit să împiedice ca lichidul să se scurgă în râul din apropierea satului. Distileria a anunțat că "regretă profund incidentul" și că o parte din alcoolul pierdut a fost recuperat și transportat la o fabrică de prelucrare.

În Iran a fost înregistrată cea mai târzie temperatură de peste 50 C măsurată vreodată în lume

Într-o localitate din Iran a fost măsurată cea mai târzie temperatură de peste 50 C, una care a apărut aproape de jumătatea lunii septembrie. Și în Europa a fost extrem de cald luni: Â36 C în Bosnia, Â35 în Albania și Â29 C în Suedia.

În localitatea Omidieh din Iran au fost Â50,1 C luni, conform datelor Ogimet. Este un record pentru luna septembrie și cea mai târzie temperatură de peste 50 C măsurată vreodată oriunde în lume, scrie climatologul Maximiliano Herrera. Minima nopții a fost extrem de ridicată, Â38,4 C. În localitate au mai fost 50 C și în august, iar cele mai puțin fierbinți zile din ultima lună au adus maxime deloc plăcute: Â43 C. Tot luni au fost Â48 C în Kuweit, Â46 C în Arabia Saudită, Â45 C în Emiratele Arabe și Â44 C în Algeria și Pakistan.

Peste 1.000 de cadavre au fost găsite în urma inundațiilor din orașul libian Derna

Peste 1.000 de cadavre au fost găsite în orașul Derna din estul Libiei, care a fost lovit de inundații apocaliptice, a declarat marți un ministru al administrației din estul țării, adăugând că deocamdată nu este posibil să fie determinat numărul total de victime, dar în orice caz acesta va fi foarte mare, relatează Reuters.

"M-am întors din Derna. Este foarte dezastruos. Cadavrele zac peste tot - în mare, în văi, sub clădiri", a declarat telefonic pentru Reuters Hichem Chkiouat, ministru al aviației civile și membru al comitetului de urgență. "Numărul cadavrelor recuperate în Derna este de peste 1.000", a spus el. Oficialul se așteaptă ca bilanțul final să fie "foarte, foarte mare". "Nu exagerez când spun că 25% din oraș a dispărut. Multe, multe clădiri s-au prăbușit", a relatat el.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.