Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: China: Președintele Xi cere armatei să se axeze pe “pregătirea de luptă”

Ziarul de Vrancea
9 mar 2021 1527 vizualizări

Vvineri, congresul va aproba o creștere puternică - de 6,8% - a cheltuielilor militare pentru anul în curs

Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut ca armata țării să fie în permanență pregătită să răspundă “instabilităților” și “incertitudinilor”.  Toate forțele armate trebuie “să fie pregătite întotdeauna să răspundă tuturor genurilor de situații complexe și dificile”, a afirmat Xi marți, la o întrunire cu delegația armatei la Congresul Național al Poporului, sesiunea parlamentară anuală.

Dezvoltarea armatei trebuie să se axeze pe “pregătirea de luptă”, a indicat președintele chinez, potrivit agenției Xinhua. Noul plan cincinal pe anii 2021-2025 oferă un bun punct de plecare pentru întărirea apărării naționale și a armatei, a mai afirmat Xi.

Vineri, la finalul sesiunii sale de o săptămână, congresul va aproba un plan de dezvoltare, precum și o creștere puternică cu 6,8% a cheltuielilor militare pentru anul în curs. Xi a mai spus că planul vizează accelerarea construirii unei “descurajării strategice de înalt calibru” și că armata chineză trebuie “să apere cu hotărâre suveranitatea, securitatea naționale și interesele de dezvoltare” ale țării.

Xi Jinping, care este și liderul partidului comunist și președintele comisiei militare, a mai spus că dezvoltarea armatei trebuie să fie impulsionată de inovație și că sunt necesare eforturi suplimentare pentru inovație independentă în știință și tehnologie.

Modernizarea și extinderea armatei chineze au loc în contextul tensiunilor în creștere cu Statele Unite și Taiwan, al incidentelor la granița cu India și al disputelor cu privire la insulele din Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est. 

Studiu: Tulpina britanică, o rată de mortalitate „semnificativ mai mare”

mortalitatea poate fi și de 100% mai mare în comparație cu tulpinile anterioare, arată un studiu publicat ieri

O variantă extrem de contagioasă a coronavirusului, care s-a răspândit în întreaga lume de când a fost descoperită inițial în Marea Britanie, la sfârșitul anului trecut, prezintă o rată de mortalitate cu 30%-100% mai mare în comparație cu tulpinile anterioare, au anunțat ieri cercetătorii.

În urma unui studiu care a comparat ratele de deces în rândul persoanelor din Marea Britanie infectate cu noua variantă SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de B.1.1.7, cu cele ale celor infectate cu alte tulpini, oamenii de știință au constatat spus că noua variantă a prezentat o mortalitate “semnificativ mai mare”.Varianta B.1.1.7 a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie 2020, iar de atunci a fost consemnată în peste 100 de țări. Această variantă are 23 de mutații în codul său genetic - un număr de modificări relativ mare -, iar unele dintre acestea au făcut-o mult mai capabilă să se răspândească. Oamenii de știință din Marea Britanie susțin că B.1.1.7 este cu aproximativ 40%-70% mai contagioasă comparativ cu variantele de coronavirus dominante anterior.

În cadrul studiului efectuat în Marea Britanie și publicat miercuri în British Medical Journal, infecția cu noua variantă a condus la 227 de decese într-un eșantion de 54.906 pacienți diagnosticați cu boala COVID-19, comparativ cu 141 de decese într-un grup cu același număr de pacienți infectați cu alte variante de coronavirus. “Coroborat cu capacitatea sa de a se răspândi rapid, acest lucru face din B.1.1.7 o amenințare care ar trebui luată în serios”, a declarat Robert Challen, cercetător la Universitatea Exeter, coautor al studiului.

Varianta braziliană, periculoasă și pentru „imuni”

Tulpina P.1, descoperită în orașul Manaus din Brazilia, este mai contagioasă decât varianta britanică a COVID și mai periculoasă decât varianta din Africa de Sud, arată un nou studiu. Experimentele făcute de o echipă de cercetători de la Imperial College London, pe mostre de sânge prelevate de la locuitorii din Manaus, Brazilia, arată că tulpina P.1 reușește să slăbească protecția pe care o oferă vaccinul anti-COVID administrat în zonă, un ser produs în China, și că este mai contagioasă decât varianta din UK.

P.1 se răspândește deja cu repeziciune în Brazilia, fiind confirmată în alte 24 de țări, până în 3 martie. În România, tulpina braziliană a fost confirmată luni seară, la două persoane din București. Cele mai eficiente „arme” în lupta cu tulpina P.1 sunt, în continuare, distanțarea fizică, purtarea măștii de protecție și vaccinarea, care protejează împotriva formelor severe de boală, a explicat medicul Nuno Faria, virusolog la Imperial College London, care a participat la cercetările legate de această mutație a COVID, conform The New York Times.

Expert: Copiii, mai expuși noilor tulpini

Copiii sunt mai vulnerabili la noile tulpini ale coronavirusului care se răspândesc în prezent în Europa, a declarat ieri Evgheni Timakov, medicul șef al centrului medical “Lider mediținî” și specialist în boli infecțioase și vaccinuri. “Aceste tulpini îi afectează pe copii într-o măsură mai mare comparativ cu cele anterioare. Virusul suferă mutații, se modifică de așa natură încât să afecteze mai mulți oameni, să depășească diverse bariere imune, să găsească lacune în sistemul nostru imunitar și să acopere toate segmentele populației. Aceasta este evoluția lui normală, așa a fost și așa va fi întotdeauna în cazul fiecărui virus. Noile tulpini sunt mai contagioase”, a declarat medicul.

Cu toate acestea, medicul a constatat faptul că, deși copiii sunt mai vulnerabili la noile tulpini, aceștia vor dezvolta în general o formă mai ușoară a bolii sau vor fi asimptomatici, fără consecințe grave. Când a fost întrebat despre vaccinarea împotriva COVID-19, Timanov a menționat faptul că aceasta nu este necesară când este vorba de copiii sub vârsta de 12 ani. Copiii reprezintă aproximativ 8-10% din totalul pacienților cu COVID-19 din Rusia.

Arkansas interzice avortul, inclusiv în caz de viol și incest

Statul american Arkansas a adoptat o lege care interzice avortul - inclusiv în caz de viol sau incest -, sperând ca astfel să oblige Curtea Supremă să revină asupra hotărârii sale Roe v. Wade din 1973 prin care a extins acest drept în întreaga țară. Singura excepție prevăzută în textul promulgat marți în acest stat, străbătut de Mississippi și cunoscut prin conservatorismul său creștin, este “salvarea vieții mamei într-o urgență medicală”, a anunțat guvernatorul Asa Hutchinson. El a anunțat că a promulgat această lege din cauza “convingerilor (sale) sincere” împotriva avortului. Textul urmează să intre în vigoare în vară, iar puternica organizație de apărarea drepturilor civice ACLU a anunțat că o contestă în justiție. Avortul împarte în continuare puternic populația americană, iar în în mediile religioase există o opoziție aprigă. Statele din Sudul și centrul țării și-au multiplicat de 20 de ani textele de lege și restricțiile cu privire la avort, impunând de exemplu o anumită lărgime a culoarelor către blocurile operatorii și obligând numeroase clinici să se închidă. Prin această lege din Arkansas, oponenții întreruperii voluntare a sarcinii speră să oblige Curtea Supremă a Statelor Unite, care a stabilit în 1973 că americancele au dreptul să avorteze, să revină asupra acestei hotărâri.

O astfel de revenire ar permite fiecărui stat să facă ceea ce vrea și ar crește și mai mult inegalitățile teritoriale. “Scopul acestei legi este să pregătească terenul pentru ca Curtea Supremă să anuleze jurisprudența actuală”, a anunțat - fără ocolișuri - într-un comunicat guvernatorul din Arkansas.Templul dreptului american este ancorat solid în dreapta, după ce fostul președinte Donald Trump a numit o judecătoare conservatoare cu doar câteva zile înainte de înfrângerea sa în alegerile prezidențiale.

Recunoașterea facială se insinuează în viața rușilor. Plata cu „fața” la supermarket

Recunoașterea facială avansează cu viteză mare în Rusia - împânzită de camere de supraveghere de la metrou și până la casa supermarketurilor -, între progresul tehnologic și temeri de derive în benficiul autorităților, relatează AFP. Îți dai masca de protecție jos, te uiți la cameră și, gata, ți-ai plătit cumpărturile! La casele automate ale unuia dintre principalele lanțuri de supermerketuri rusești, clienții curioși testează noutatea introdusă săptămâna aceasta la Moscova de X5, primul grup de distribuție din țară.Grupul, din care fac parte supermarketurile omniprezente Perekrestok și Piaterocika, s-a asociat cu sistemul de plată Visa și Sberbank, cea mai importantă bancă rusească și un gigant public, aflat în prezent în transformare într-un mastodont digital.

De la 52 câte există în prezent la Moscova, numărul supermarketurilor conectate la sistem urmează să crească la 3.000 în întreaga Rusie - până la sfârșitul lui 2021, declară pentru AFP directorul Inovației la X5 Ivan Melnik. “Este practic, nu trebuie să ai portofelul la tine sau să-ți scoți telefonul din buzunar. Trebuie doar să apeși pe un buton și plătești cu fața”, declară Melnik. El dă asigurări că aceste tranzacții sunt “sigure, securizate, criptate”, iar tentative de uzurpare a identității sunt excluse cu ajutorul unor camere de tip 3D, care măsoară adâncimea feței.

“În cazul persoanelor în vârstă, bineînțeles că este ceva nou” și poate antrena o “pierdere a încrederii”, recunoaște el. “Dar eu consider această idee foarte cool”, declare rmarți, pe un culoar al unui Perekrestok la Moscova, Andreï Epifanov, în vârstă de 28 de ani, un angajat al băncii private Alfa Bank.În spatele acestui sistem de află Sberbank care le propune de mai multe luni zecilor de milioane de cliențăi ai săi - grupul susține că 70% din populația rusă îi utilizează serviciile - să-și înregistreze datele biometrice pentru a acces de la plata cu recunoaștere facială.

Pandemia COVID-19 a provocat un salt înainte al acestor tehnologii.

“Dorința rușilor de a se proteja în timpul pandemiei a propulsat cererea plăților fără numerar”, dă asigurări, într-un comunicat, Mihail Berner, însărcinatul Rusiei la Visa, care apreciază că această tendință va continua după pandemie.

Primele vizite în străinătate făcute de Joe Biden ca președinte al SUA

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, va face săptămâna viitoare vizite în Japonia și Coreea de Sud, a anunțat Departamentul de Stat de la Washington. Sunt primele deplasări în străinătate de la preluarea mandatului la Casa Albă, transmite AFP. Biden va fi însoțit la Tokyo și Seul de ministrul apărării, Lloyd Austin. Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a precizat că scopul vizitelor este de a “reafirma angajamentul Statelor Unite de a-și întări alianțele și de a pune accent pe o cooperare care să promoveze pacea, securitatea și prosperitatea în regiunea indo-pacifică și în lume”. AFP apreciază că destinațiile alese de președintele Biden indică intenția de consolidare a relațiilor cu partenerii SUA în confruntarea cu China.

Anglia: Programul de testare și urmărire a contacților a costat 23 miliarde de lire, fără un impact clar

Sistemul implementat în Anglia de testare și urmărire a contacților persoanelor infectate cu coronavirus, care a costat 23 miliarde de lire (32 miliarde de dolari), nu a avut un impact clar asupra evoluției epidemiei de COVID-19, a apreciat miercuri, într-un raport, Comisia pentru conturile publice a parlamentului, denunțând costurile “inimaginabile” ale programului. Sumele considerabile cheltuite pentru sistemul “Test and Trace” din Anglia și impactul său limitat au atras critici, politicieni din opoziție cerând ca programul să fie gestionat de serviciul național de sănătate.

În raportul său, Comisia pentru conturile publice arată că programul a costat 23 miliarde de lire până acum, dar nu și-a atins scopul crucial de a evita un ciclu de lockdown-uri la nivel național. “În ciuda resurselor de neimaginat aruncate în acest proiect, nu se poate demonstra o diferență măsurabilă în evoluția pandemiei”, a declarat președinta comisiei, deputata laburistă Meg Hillier. “Promisiunea pe baza căreia a fost justificată această cheltuială uriașă - evitarea unui alt lockdown - a fost încălcată de două ori”, a subliniat ea.

Ministrul transporturilor, Grant Shapps, a explicat miercuri că sistemul a fost construit de la zero și că el joacă un rol crucial în a ajuta la stoparea răspândirii noilor variante ale virusului. “Indiferent de experiența cu coronavirusul, bună sau rea, pe care noi am avut-o ca națiune, ea ar fi fost una cu mult mai rea dacă nu am fi avut un sistem care a contactat atât de mulți oameni și a prevenit ca boala să se răspândească și mai mult”, a spus el la postul Sky News.

Prim-ministrul Boris Johnson a promis anul trecut cel mai bun sistem din lume de testare și urmărire a contacților ca parte a ieșirii din epidemie, însă atenția s-a îndreptat acum spre campania de vaccinare. Anul trecut, consilieri științifici au afirmat că sistemul “Test and Trace” nu a redus semnificativ răspândirea coronavirusului. Anglia a intrat apoi într-un al doilea lockdown în toamnă.

Pandemia de COVID-19 a redus speranța de viață a italienilor cu aproape un an

Speranța de viață a scăzut în Italia cu aproape un an, până la 82,3 ani, din cauza pandemiei de COVID-19, a informat miercuri Institutul Național de Statistică (Istat).Italia a fost una dintre țările cele mai afectate de pandemia de coronavirus și prima afectată de primul val de COVID-19 în Europa. În această săptămână, în țară a fost depășit pragul de 100.000 de decese.Estimările pentru 2020 “sugerează o oprire bruscă și o inversare semnificativă a tendinței pozitive observate în ultimii ani în ceea ce privește speranța de viață”, potrivit Istat.Regiunile din nordul țării, cele mai afectate de virus, sunt și cele în care speranța de viață a scăzut cel mai mult: în Lombardia, centrul economic al țării, a scăzut de la 83,7 ani la 81,2 ani.Înainte de pandemie, speranța de viață a crescut de la 81,7 ani în 2010 la 83,2 ani în 2019, plasând Italia pe primele locuri la nivel european.Potrivit Istat, media în Uniunea Europeană în 2018 a fost de 81 de ani, cea mai recentă cifră disponibilă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.