Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: China face presiuni asupra UE pentru o alianță împotriva SUA

Ziarul de Vrancea
30 nov -1 3441 vizualizări

"China vrea ca UE să fie alături de Beijing împotriva Washingtonului, să se alăture uneia din părți. Nu vom face asta și le-am spus-o", a spus un oficial european

China face presiuni asupra Uniunii Europene pentru o declarație comună în termeni tari împotriva politicilor comerciale ale președintelui american Donald Trump, au declarat agenției Reuters mai mulți oficiali europeni. Insistențele Beijingului se lovesc însă de rezistență la Bruxelles. La Beijing urmează să aibă loc pe 16-17 iulie summitul China-Europa; acolo, precum și la Bruxelles și la Berlin, oficiali chinezi de rang înalt - inclusiv vicepremierul Liu He și consilierul de stat Wang Yi - propun blocului european o alianță și oferă ca gest de bunăvoință o deschidere mai mare a pieței chineze. Una din ideile promovate este o acțiune comună împotriva Statelor Unite, la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Cinci funcționari și diplomați europeni susțin însă, potrivit agenției Reuters, că UE a respins ideea coalizării cu China împotriva Americii. Se așteaptă ca la summit - la care vor participa președintele Chinei, Xi Jinping, premierul Li Keqiang și oficiali europeni - să se adopte doar un comunicat despre angajamentul părților față de sistemul comercial multilateral și să se facă promisiuni privind crearea unui grup de lucru pentru modernizarea OMC.

Precedentele reuniuni la vârf s-au încheiat fără declarații comune

Într-un cadru privat, Liu He a afirmat, potrivit Reuters, că țara sa este gata să stabilească pentru prima dată ce sectoare poate deschide pentru investițiile europene. Presa chineză a promovat mesajul că Uniunea Europeană este de partea Chinei. Într-un comentariu difuzat luni, agenția oficială de presă Xinhua a argumentat că Europa și China trebuie să reziste împreună protecționismului comercial și sunt parteneri naturali. Precedentele reuniuni la vârf China-UE, în 2016 și 2017, s-au încheiat fără declarații comune, din cauza dezacordurilor privind comerțul și Marea Chinei de Sud. Acum, un diplomat european a rezumat situația: "China vrea ca Uniunea Europeană să fie alături de Beijing împotriva Washingtonului, să se alăture uneia din părți. Nu vom face asta și le-am spus-o". Un alt diplomat a susținut că UE consideră justificate aproape toate nemulțumirile americanilor față de China, însă nu și modul în care au abordat problema Statele Unite.Poziția Bruxellesului prezentată de Reuters nu este împotriva Statelor Unite, în ciuda tarifelor impuse de președintele Trump asupra importurilor de oțel și aluminiu din Europa și a amenințărilor la adresa industriei auto europene.

Americanii se opun strategiei lui Trump privind imigrația

n peste jumătate dintre votanții americani nu sunt de acord cu strategia lui Trump privind imigrația

Peste jumătate dintre votanții americani, 58%, intervievați de Universitatea Quinnipiac într-un sondaj au declarat că nu sunt de acord cu felul în care Donald Trump gestionează imigrația, scrie Politico. Doar 39% dintre respondenți au afirmat că sunt de acord cu gestionarea situației de către Trump. Totuși, 50% cred că motivul aflat în spatele politicilor președintelui privind imigrația este „un interes sincer în a controla granițele”. Similar, 47% dintre respondenți nu consideră că președintele este rasist, față de 49% care au declarat că este. Motivul politicilor sale privind imigrația este „rasismul”, conform a 44% dintre cei care au răspuns sondajului. Dintre cei intervievați, 60% au afirmat că separarea familiilor reprezintă o încălcare a drepturilor omului, iar 83% consideră că administrația  Trump are responsabilitatea de a reuni familiile.Politicile privind imigrația ale lui Trump au fost criticate dur în ultimele săptămâni din cauza deciziei administrației de a separa copiii de părinții lor imigranți la granița cu Mexicul, pentru ca părinții să fie puși sub acuzare. După câteva zile de presiune, Trump a semnat un ordin executiv prin care această practică să fie oprită, dar este neclar ce efect va avea acest ordin și cât de repede pot fi reunite familiile.

Pruncul Isus, în cușcă, în semn de protest

O biserică din statul american Indiana protestează față de politica lui Donald Trump privind imigrația și a montat în curte o cușcă în care se află statui ale pruncului Isus, feciorei Maria și Iosef. Episcopalian Christ Church Cathedral a amplasat luni seară instalația și reprezentanții ei motivează că și cei trei au fost refugiați. Biserica a explicat faptul că acțiunea ei este răspuns la separarea de către autorități a copiilor imigranților de părinții lor. „Nu vom sta să privim cum copii sunt luați de lângă părinții lor și familiile din comunitățile și congregațiile noastre”, a spus reerendul Stephen Carlsen, de la Christ Church Cathedral, într-un comunicat citat de BBC. Ideea acestei forme de protest a aparținut reverendului Lee Curtis. El a declarat pentru NBC News că mai mulți membri ai congregației reprezintă prima sau a doua generație de imigranți.

 

Marea Britanie: Două persoane, expuse unei substanțe necunoscute

Poliția din Marea Britanie a anunțat că a avut loc un incident major după ce un bărbat și o femeie, aflați în stare critică, ar fi fost expuși unei substanțe necunoscute în apropierea orașului Salisbury, unde a fost otrăvit fostul spion rus Serghei Skripal. „Poliția din Wiltshire a declarat în această seară un incident major, suspectând că două persoane ar fi putut fi expuse unei substanțe necunoscute în Amesbury”, se arată în comunicatul poliției. „Serviciile de urgență au fost chemate la o adresă de pe strada Muggleton, în Amesbury, sâmbătă după-amiază, după ce o femeie și un bărbat au fost găsiți inconștienți”, a precizat poliția. Amesbury se află la 11 kilometri de Salisbury, unde, în martie, fostul spion rus, Serghei Skripal și fiica sa Yulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă după ce au fost otrăviți cu o neurotoxină. Poliția a comunicat că locurile pe care cele două persoane le-au frecventat din Amesbury și Salisbury vor fi izolate drept măsură de precauție. Un purtător de cuvânt al Public Health England, o agenție a Departamentului pentru Sănătate, a declarat: „Nu considerăm în acest moment, având în vedere numărul victimelor, că există un risc semnificativ pentru publicul larg. Acest lucru va fi analizat în continuare, pe măsură ce apar noi informații”. Bărbatul și femeia sunt tratați la Spitalul Districtual din Salisbury.

Cel puțin 40 de școli din Anglia au interzis purtarea fustelor

Cel puțin 40 de școli din Anglia au interzis purtarea fustelor, conform unei analize a regulamentelor privind uniformele din țară, care consemnează că există tendința adoptării uniformelor unisex, pentru a nu-i afecta pe elevii transgender, scrie The Independent. Alte școli iau în considerare, de asemenea, trecerea la uniforme unisex, care îi pot ajuta și pe elevii transgender să se simtă incluși.Una dintre școlile care a luat această decizie anul trecut este Priory din Lewes, în East Sussex, după ce elevii au întrebat de ce băieții și fetele trebuie să poarte haine diferite și au subliniat că este important ca și elevii transgender să se simtă confortabili.La liceul Copleston din Ipswich, fustele sunt interzise alături de „blugi skinny și piercing-urile faciale”, conform Sunday Times. Toți elevii trebuie să poarte „pantaloni gri simpli”. Fustele au fost interzise și la liceul Woodhey din Bury, pentru că pot fi „nedemne și umilitoare” pentru staff și vizitatori atunci când fetele stau pe jos în amfiteatre și la cursurile de teatru. Tot în Bury, la liceul Phillips, fustele vor fi interzise pentru elevii noi care vor începe școala în septembrie 2018 și pentru toți elevii începând cu anul următor. Decizia fost întâmpinată de opoziție din partea elevilor, care au lansat o petiție împotriva măsurii, strângând mii de semnături. „Ne simțim mai încrezători când purtăm o fustă iar pantalonii nu au un aspect plăcut. Problemele cu respectul de sine în rândul adolescenților cresc iar faptul că nu putem să purtăm hainele în care ne simțim cel mai bine va dăuna sănătății noastre mintale și rezultatelor noastre școlare”, se arată în petiție.Petiția argumentează și că pantalonii sunt, de cele mai multe ori, mai scumpi decât fustele. „Este nepotrivit pentru membrii staff-ului să ofere conotații sexuale și să controleze corpurile copiilor pe care îi au în grijă. Nu există nimic ofensator în genunchiul unui copil. Dacă un profesor consideră că genunchiul unui copil este „prea sexual” atunci ar trebui să fie dați afară imediat pentru un comportament nepotrivit”, precizează elevii în petiție.

Fiul Tinei Turner s-a sinucis

Craig Raymond Turner, fiul în vârstă de 59 de ani al Tinei Turner, a murit marți, după ce s-a împușcat, potrivit The Hollywood Reporter. El a fost găsit în reședința sa din Studio City, în apropiere de Los Angeles. Poliția a raportat moartea lui drept sinucidere, iar rezultatele autopsiei sunt așteptate. Craig Raymond Turner, agent imobiliar în San Fernando Valley și membru al National Organization of Realtors și California Association of Realtors, era fiul Tinei Turner cu saxofonistul Raymond Hill. Primul soț al artistei, Ike Turner, l-a adoptat pe Craig.

Peste 8 milioane de copii s-au născut prin fertilizare in vitro

Din 1978, când s-a născut primul copil ca urmare a fertilizării în vitro, până în prezent, peste 8 milioane de copii au fost concepuți prin această metodă. Pe 25 iulie 1978, la spitalul General Oldham din Greater Machester, Marea Britanie, se năștea primul copil ca urmare a fertilizării în vitro. Procedura a fost realizată de o echipă condusă de biologul Robert Edward, cel care avea să devină mai târziu fondatorul Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie. De atunci, conform unui studiu recent care a luat în calcul perioada 1991 - 2014, fertilizarea in vitro a ajutat la nașterea a peste 8 milioane de copii în toată lumea. Se estimează că în fiecare an se nasc peste jumătate de milion de copii folosindu-se această procedură.

În Europa, țările care apelează cel mai mult la fertilizarea in vitro sunt Spania și Rusia. 119.875 de fertilizări in vitro au fost realizate în Spania doar în 2015. Spania este urmată de Rusia, cu 110.723 de fertilizări, Germania cu 96.512 fertilizări și Franța cu 93.918 fertilizări. În total, în Europa au avut loc aproape 800.000 de cicluri de tratament în 2015, din care au rezultat 157.449 de copii. Numărul ciclurilor de tratament crește cu 7% pe an. Studiul arată că 36% din femeile europene care au apelat la fertilizarea in vitro au rămas însărcinate și că 14% dintre acestea au născut chiar gemeni. În cadrul procesului de fertilizare in vitro, ovulul este scos din ovar și fertilizat în mod artificial cu spermă, într-un laborator. Dacă la început cele două erau pur și simplu puse împreună, de-a lungul timpului oamenii de știință au dezvoltat și alte metode, mai eficiente. Una dintre acestea este injectarea intra-citoplasmatică a spermei.

Un mare patron chinez miliardar a murit în Franța în urma unei căderi accidentale

Marele patron chinez miliardar Wang Jian a murit la vârsta de 57 de ani, marți, în urma unei căderi accidentale la Luberon, în sud-estul Franței, unde făcea turism, lăsând în urmă un important conglomerat prezent în turism, logistică și transport aerian, relatează AFP. Fondatorul HNA și-a pierdut viața în satul Bonnieux, au precizat jandarmii francezi. ”El s-a cățărat pe un parapet înalt, pentru a-și face poză, și a căzut”, au precizat jandarmii, adăugând că pompieri nu l-au putut reanima.Potrivit unei surse apropiate dosarului, acest mare patron chinez a vrut să vadă panorama urcând pe un parapet. Pentru a reuși, el și-a luat avânt și a ratat, căzând de la zece metri înălțime. Brigada locală a Jandarmeriei a fost însărcinată cu ancheta, care se orientează către un accident. ”Plângem plecarea unui lider excepțional de dotat și a unui model, a cărui viziune și valori vor continua să servească drept ghid tuturor celor care au avut șansa să-l cunoască”, a anunțat HNA într-un comunicat, adăugând că Wang se afla într-o călătorie de afaceri în Franța. Averea acestui mare patron, foarte discret, este estimată la 1,7 miliarde de dolari de către revista americană Forbes. Wang s-a specializat în studii în aviația civilă, la Universitatea din China. La începutul lui 1990, el a participat la înființarea companiei aeriene Hainan Airlines.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.