Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: CEDO stabilește că Rusia se face vinovată de asasinarea lui Aleksandr Litvinenko cu plutoniu în 2006, în Regatul Unit

Ziarul de Vrancea
20 sep 2021 1029 vizualizări

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit marți că Rusia este "responsabilă" de asasinarea fostului spion sovietic Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu 210, în 2006, în Regatul Unit, relatează AFP. Curtea stabilește că "există o prezumție puternică" a faptului că autorii otrăvirii, desemnați de către o anchetă britanică, "au acționat în calitate de agenți ai statului rus".

Ea subliniază de asemenea faptul că Moscova nu a prezentat explicații alternative "satisfăcătoare și convingătoare" și "nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice". Magistrații europeni arată totodată cu degetul faptul că autoritățile ruse "nu au efectuat o anchetă internă efectivă", care să permită identificarea și judecarea persoanelor "vinovate de crimă".

Ei stabilesc astfel faptul că, Rusia se face vinovată de încălcarea articolului 2 al Convenției europene a drepturilor omului, care garantează dreptul la viață, și articolului 38, care obligă statele să furnizeze CEDO toate piesele necesare în vederea examinării unui dosar. Rusia este condamnată la plata unor despăgubiri morale în valoare de 10.000 de euro văduvei lui Aleksandr Litvinenko, o sumă mare din perspectiva jurisprudenței CEDO. Judecătorul rus și-a exprimat însă o "opinie disidentă" cu privire la încălcarea dreptului la viață.

Kremlinul nu recunoaște hotărârea

Rusia a anunțat că nu recunoaște hotărârea "nefondată" a CEDO. "Până în prezent, ancheta nu a adus niciun rezultat, deci lansarea unor astfel de acuzații este cel puțin nefondată. Noi nu suntem pregătiți să recunoaștem o asemenea decizie", a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Un fost agent KGB, iar apoi FSB, Aleksandr Litvinenko a fost concediat de către serviciile ruse de informații după ce acesta a dezvăluit studierea posibilității asasinării unui om de afaceri bogat, amintește CEDO. El a obținut azil în Regatul Unit, în 2001, și a denunțat la acea vreme corupția și presupuse legături ale serviciilor de informații rusești cu crima organizată. Aleksandr Litvinenko a murit la 23 noiembrie 2006, în urma unei otrăviri cu poloniu-210, o substanță radioactivă, extrem de toxică.

În timp ce agoniza, el a arătat cu degetul vina președintelui rus de atunci Vladimir Putin. Într-un raport de anchetă, publicat în 2016, autoritățile britanice i-au desemnat pe Dmitri Kovtun și Andrei Lugovoi drept autorii asasinării lui Litvinenko. Moscova a refuzat întotdeauna să-i extrădeze în Regatul Unit.

Șapte francezi, găsiți vinovați de torturarea a trei români, condamnați până la trei ani de închisoare

Șapte persoane au fost condamnate luni de către o Curte cu Jurați din Pas-de-Calais la pedepse de până la cinci ani de închisoare - dintre care doi ani cu suspendare -, acuzate de faptul că au sechestrat și au supus "torturii și unor acte de barbarie" trei români pe care-i suspectau de faptul că erau spărgători, relatează AFP.

Nouă persoane - membri sau rude apropiate ale unei familii - originare din Wimereux au fost judecate în stare de libertate, începând de la 6 septembrie, dintre care opt cu privire la "sechestrare", "detenție arbitrară" și "tortură și acte de barbarie", iar una cu privire la neîmpiedicarea acestor infracțiuni. Cele trei victime nu au fost prezente la ședință.

"Acte monstruoase"

Cei trei români erau angajați ai acestei familii care deține un parc de distracții instalat pe malul mării la Wimereux, o stațiune balneară la Canalul Mânecii, situată în apropiere de Boulogne-sur-Mer. Unul dintre părinții acestor persoane, fratele tatălui, a fost "victima unei spargeri", iar inculpații i-au "suspectat pe români", declara la vremea faptelor o sursă judiciară. În iulie 2017, "ca represalii, timp de câteva ore, inculpații i-au supus celor mai rele abuzuri pe cei trei români, pe care i-au ars cu un pistol de lipit și au simulat că-i spânzură într-o caravană la Wimereux", potrivit aceleiași surse. În timpul rechizitoriului, avocatul general Philippe Sabatier a denunțat "acte monstruoase comise de către oameni care nu sunt niște monștri".

"Nu este justficat să fie încarcerați, având în vedere pagubele pe care acest lucru le poate cauza reinserției acestora", a apreciat avocatul general, care a cerut achitarea a patru dintre inculpați - pe motivul lipsei probelor - și pedepse cuprinse între trei și cinci ani de închisoare și cu suspendarea pentru ceilalți cinci.

Însă Curtea a fost mai dură și a pronunțat pedepse de până la cinci ani de închisoare - dintre care doi cu suspendare - la un an de închisoare cu suspendare. Două persoane au fost achitate.

Avocata părților civile, Fleur Bridoux, consideră că este vorba despre un verdict "echilibrat", care "ține cont atât de gravitatea faptelor, prin condamnările cu executarea (pedepsei) care au fost pronunțate", cât și de "personalitatea acuzaților", care sunt toți "inserați social". Avocatul unuia dintre acuzații condamnați la cinci ani de închisoare dintre care doi cu suspendare, Julien Delarue, consideră că un "verdict liniștitor", "semnificativ și care, totodată, nu compromite viitorul acestor oameni".

Fizicianul iranian Mohsen Fakhrizadeh, eliminat de Mossadul israelian cu o armă de un nou tip, într-o operațiune israeliano-americană

Fizicianul iranian Mohsen Fakhrizadeh, un reprezentant de prim-plan al ambițiilor nucleare ale Iranului, a fost asasinat la 27 noiembrie, pe un drum, în mașină, cu o "mașină de ucis teleghidată", un "robot ucigaș", de către serviciile secrete israeliene într-o operațiune organizată împreună cu spionajul american, scrie The New York Times (NYT).

Mohsen Fakhrizadeh a devenit prima țintă a Israelului și a aliatului său american din cauza rolul său în programul nuclear iranian și a fost ucis cu o mitralieră robotizată montată în partea din spate a unei camionete, telecomandată de la distanță de către un operator, din Israel.

NYT evocă o "mașină de ucis teleghidată", livrată demontată în lunile dinaintea asasiantului și asamblată piesă cu piesă de către agenți secreți care plecaseră de mult de la fața locului la momentul atacului.

Ziarul evocă o armă de nedectat și mai discretă decât dronele ultimul răcnet, folosită de către serviciile israeliene de informații externe (Mossad), care trage până la 600 de gloanțe pe minut, putând astfel să pătrundă ușor prin blindajul mașinii în care se afla ținta.

The New York Times mai devzăluie că operațiunea a fost organizată în cooperare cu serviciile americane de informații, în contextul unei consolidări tot mai puternice, la acea vreme, a apropierii Israelului lui Benjamin Netanyahu de America lui Donald Trump.

Operațiunea a fost însă devansată și stabilită în noiembrie 2020, potrivit ziarului, în urma anunțării înfrângerii celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, un fel de cadou de adio al lui Trump făcut Teheranului, după asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani în ianuarie 2020.

Șoc în Germania, după uciderea unui student care lucra la o benzinărie în urma unei dispute privind purtarea măștii

Uciderea unui angajat în vârstă de 20 de ani al unei stații de alimentare cu carburant, împușcat sâmbătă de către un client căruia a refuzat să-i înacseze cumpărăturile din cauză că nu purta o mască de protecție împotriva covid-19, provoca marți reacții puternice în Germania, relatează AFP.

Suspectul - un bărbat în vârstă de 49 de ani, originar din Idar-Oberstein (vest), care a anunțat după aretsare că nu respectă gesturile barieră împotriva covid-19 - a fost plasat în detenție provizorie, a anunțat luni seara, într-un comunicat, poliția locală din Renania-Palatinat.

Angajatul acestei stații de alimentare cu carburant - un student - a refuzat să încaseze banii acestui client, care dorea să cumpere un pachet de bere, pentru că acesta din urmă nu purta mască de protecție. Nervos, bărbatul în vârsră de 49 de ani a plecat și a lăsat berea pe tejghea. El s-a întors, o oră și jumătate mai târziu, de această dată cu o mască, pe care și-a scos-o în fața tejghelei, pentru a-l face pe casier să reacționeze. După ce studentul i-a cerut să poarte masca în mod corect, clientul a scos un revolver din buzunar și a tras în student, care a murit pe loc, precizează poliția.

Suspectul s-a prezentat a doua zi la postul local de poliție. Acuzatul a declarat poliției că se simte "încolțit" de măsurle împotriva pandemiei covid-19, pe care le consideră o "atingere tot mai mare la adresa drepturilor sale" și că "nu a văzut altă soluție", a declarat luni procurorul Kai Fuhrmann. Anchetatori au percheziționat, apoi, apartamentul acuzatului, în care au găsit arma crimei și alte arme de foc și muniție.

Primarul din Idar-Oberstein, Frank Frühauf, a denunțat un act "teribil". Locuitori au depus flori și lumânări în fața stației de alimentare cu carburant. Ministrul german al Agriculturii Julia Klöckner, din cadrul Uniunii Creștin Democrate (CDU, conservatori) al Angelei Merkel, originar din regiune, a denunțat această crimă drept "șocantă".

O reprezentantă a Verzilor (ecologiști), Katrin Göring-Eckardt, s-a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, "profund zguduită" de această crimă care, în opinia sa, este "rezultatul crud al urii".

Poliția nu a precizat dacă bărbatul se consideră membru al mișcării "Querdenker" ("Liberi cugetători"), care s-a impus drept principala voce critică a restricțiilor sanitare impuse în Germania împotriva luptei împotriva covid-19.Serviciile germane de informațiiinterne anunțau, în aprilie, că plasează membri ai Querdenker sub supraveghere, suspecați de legături cu extrema dreaptă.

Covid-19 a ucis mai mulți americani decât gripa spaniolă din 1918-1919

Epidemia covid-19 a ucis mai mulți americani decât gripa spaniolă, în 1918-1919, arată date publicate de către Universitatea Johns Hopkins, de referință în domeniu, relatează AFP.

Peste 675.700 de persoane contaminate cu noul coronavirus au murit în Statele Unite, potrivit unui ultim bilanț întocmit luni după-amiaza (ora locală) de către universitate.

Potrivit unor istorici de la Centrele de prevenție și luptă împotriva bolilor (CDC), principala agenție sanitară din Statele Unite, gripa spaniolă a ucis cel puțin 50 de milioane de oameni în lume - dintre care 675.000 în Statele Unite.

Gripa spaniolă și-a pierdut, astfel, luni, titlul de cea mai gravă pandemie din istoria recentă a Statelor Unite.

Însă, spre deosebire de covid-19, această pandemie a fost extrem de sângeroasă în rândul categoriilor de vârstă care se presupune că sunt cele mai sănătoase - inclusiv copii în vârstă de până la cinci ani și persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.

Este de asemenea de notat că, în urmă cu aproape un secol, populația americană reprezenta doar o treime din populația americană din prezent.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.