Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ce știm despre virusul ucigaș din China

Ziarul de Vrancea
26 ian 2020 2221 vizualizări

Noul virus care a ucis 81 de persoane în China se poate răspândi înainte de apariția primelor simptome, au anunțat autoritățile sanitare chineze adăugând că perioada de incubație a agentului patogen poate varia între una și 14 zile.

Iată mai multe date despre acest virus, numit 2019-nCoV, care se poate transmite de la om la om și aparține aceleiași familii de coronavirus din care face parte și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

- Spre deosebire de SARS, care a debutat de asemenea în China, noul virus se poate răspândi în perioada de incubație, a declarat duminică directorul Comisiei Naționale de Sănătate, Ma Xiaowei. SARS a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în 2002 și 2003.

- Focarul actual se răspândește în prezent “relativ repede” și “acum intră într-o perioadă mai severă și mai complicată”, a spus Ma adăugând că autoritățile dețin cunoștințe limitate cu privire la virus și nu cunosc exact riscurile prezentate de mutațiile acestuia.

- Joia trecută, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut “situația de urgență din China”, însă a apreciat că este “prea devreme” pentru a vorbi despre o stare de urgență globală din cauza acestui virus.

- Infecțiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee și dificultăți de respirație. Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și deces.

- Multe dintre persoanele care au murit prezentau afecțiuni medicale preexistente sau erau vârstnice, au indicat autoritățile sanitare.

- La fel ca agenții patogeni care provoacă SARS și Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), 2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul său genetic, mai degrabă decât ADN-ul. Acest lucru înseamnă că virusul se asociază cu ADN-ul gazdei și poate suferi mutații rapide.

- Numărul total de cazuri confirmate în China a crescut cu aproximativ 30 de procente până la 2.744, aproximativ jumătate dintre acestea fiind în provincia centrală Hubei, a cărei capitală este Wuhan, epicentrul epidemiei.

- Alte cazuri au fost semnalate în Hong Kong, Macao, Taiwan, Thailanda și Statele Unite, precum și în Australia, Canada, Franța, Japonia, Malaysia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud și Vietnam. Nu s-au raportat decese în afara Chinei.

- Se estimează că virusul a apărut la sfârșitul anului trecut, având ca sursă animale sălbatice comercializate ilegal într-o piață din Wuhan. Cercetătorii chinezi cred că s-ar fi putut transmite la oameni de la șerpi care, la rândul lor, l-ar fi contractat de la lilieci. Ambele specii de animale se știe că erau comercializate în această piață.

Numărul de infecții ar putea fi mai mare de 40.000

Cercetători din Hong Kong afirmă, bazându-se pe modele matematice, că numărul de persoane infectate este mai mare de 40.000 și cer guvernului măsuri “draconice” pentru a restrânge circulația persoanelor, dacă vor să stopeze propagarea virusului. Oficial, numărul de cazuri confirmate este de 2.744, printre care un bebeluș de nouă luni, în condițiile în care numărul suspecților s-a dublat în 24 de ore, la aproape 6.000. “Măsuri importante și draconice pentru limitarea mișcărilor populației trebuie luate, cât mai rapid posibil”, a declarat Gabriel Leung, șeful acestei echipe de cercetători de la HKU. Ma Xiaowei, șeful Comisiei naționale de Sănătate (CNS), care are rang de minister în China, a afirmat în urmă cu o zi că noul virus ar putea avea o perioadă de incubație până la două săptămâni și că o contagiune este posibilă în această perioadă de incubație, respectiv chiar înainte de apariția simptomelor.

Pe baza modelelor matematice de propagare a virușilor, echipa lui Leung a afirmat că numărul real al infecțiilor este mult superior bilanțului autorităților, care nu iau în calcul decât cazurile formal identificate. “Numărul de cazuri confirmate ale simptomelor ar trebui să fie de ordinul 25-26,000 în ziua Anului nou chinez”, sâmbătă, a spus ieri Leung, într-o conferință de presă la Hong Kong. Incluzând persoanele care se află în perioadă de incubație, și care nu au încă simptome, “cifra s-ar apropia de 44.000” pentru sâmbătă, a evaluat acesta. În opinia sa, numărul de infecții s-ar putea dubla la șase zile, pentru a atinge vârful în aprilie și mai în zonele care se confruntă deja cu epidemia, recunoscând însă că măsuri eficiente de sănătate publică ar putea diminua ritmul contagiunii.

Epicentrul epidemiei rămâne Wuhan și provincia Hubei, dar cazuri au fost diagnosticate în marile orașe ale țării precum Beijing, Shanghai, Shenzhen sau Canton. Aceste orașe sunt centre regionale și internaționale pentru transport și este “foarte probabil” ca virusul să se propage mai departe de la aceste focare, a arătat cercetătorul.

Bolton: Trump voia să lege ajutorul destinat Ucrainei de ancheta cu privire la Biden

Fostul consilier în probleme de securitate națională John Bolton afirmă într-un manuscris că președintele american Donald Trump voia să blocheze un ajutor militar destinat Ucrainei până când Kievul anchetează cu privire la rivalul său potențial în alegerile prezidențiale, dezvăluie The New York Times. Democrații au reacționat rapid față de acest articol publicat în ediția de duminică a cotidianului american și au cerut ca atât Bolton, cât și alte persoane care ocupă posturi importante în cadrul administrației Trump să fie convocate la audieri în procesul destituirii miliardarului, în curs în Senat. Ei vor ca și Mick Mulvaney, șeful de cabinet al președintelui, să fie audiat.

Evocând lucrarea nepublicată a lui Bolton, NYT avansează că fostul magnat în domeniul imobiliar i-a încredințat lui Bolton refuzul său de a plăti un ajutor în valoare de 391 de milioane de dolari Ucrainei, atât timp cât autoritățile ucrainene nu îl ajutau prin lansarea unei anchete cu privire la democratul Joe Biden și fiul acestuia, Hunter Biden, care făcea parte din Consiliul de Administrație al grupului ucrainean în domeniul gazelor naturale Burisma.

Camera Reprezentanților, majoritar democrată, l-a inculpat pe președinte la 18 decembrie, Senatul, majoritar republican (53 din 100 de mandate) este însărcinat să decidă o eventuală destituire în urma procesului în curs. Fostul om de afaceri newyorkez este inculpat de abuz de putere și obstrucționarea bunului mers al activității Congresului. O majoritate de două treimi a senatorilor este necesară în vederea destituirii sale.

Avocații săi afirmă că nu a existat o condiționare a plății ajutorului, argumentând că blocarea acestuia a fost independentă de cererea unei anchete cu privire la cei doi Biden. Însă manuscrisul lui Bolton contrazice această apărare. Bolton a anunțat deja că este dispus să fie audiat, în cazul în care este convocat. Parlamentarul democrat Adam Schiff, care conduce acuzarea în procesul destituirii lui Donald Trump, a subliniat pe Twitter că Donald Trump “a blocat cererea (democrată) cu privire la audierea lui John Bolton”. “Acum vedem care este motivul. Bolton contrazice în mod direct inima apărării președintelui”, subliniază el. Președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi consideră că refuzul republicanilor de a-l audia pe John Bolton sau alți martori și de a solicita documente este “de-acum și mai puțin justificabilă”. “Alegerea este clară: Constituția noastră sau o disimulare”, a adăugat ea.

Studiu: Boala Parkinson ar putea debuta înainte de naștere

Persoanele care dezvoltă boala Parkinson înaintea vârstei de 50 de ani este posibil să se fi născut cu unele tulburări la nivelul celulelor cerebrale, sugerează o nouă cercetare realizată în Statele Unite, citată luni de Press Association. O echipă de oameni de știință susține că aceste anomalii ar putea să nu fie detectate mulți ani. Cercetătorii au adăugat că descoperirea lor poate conduce către dezvoltarea unui medicament care ar putea corecta acest proces. Parkinson se dezvoltă atunci când neuronii din creier care produc dopamina - o substanță care ajută la coordonarea mișcărilor musculare - sunt afectate sau mor. Printre simptome se numără încetinirea mișcărilor, rigiditate musculară, tremor și afectarea echilibrului. În cele mai multe cazuri, motivul pentru care neuronul este afectat nu este determinat și nu există un remediu cunoscut, notează Press Association.

“Tehnica noastră ne-a oferit o fereastră înapoi în timp pentru a vedea cât de bine au funcționat neuronii conținând dopamină de la începutul vieții pacientului”, a declarat autorul principal al studiului, doctor Clive Svendsen, de la Institutul de Medicină Regenerativă al Centrului Medical Cedars-Sinai din Statele Unite și profesor de științe biomedicale și medicină. Cercetătorii au generat celule stem speciale, cunoscute sub numele de celule stem pluripotente induse (iPSC), din celulele pacienților cu Parkinson cu debut precoce. Aceasta a implicat readucerea celulelor sanguine adulte la o stare embrionară primitivă. Celulele stem pot să producă apoi orice tip de celulă din corpul uman, toate identice genetic cu ale pacientului.

În cadrul studiului, publicat în Nature Medicine, cercetătorii au folosit celule iPSC pentru a produce neuroni conținând dopamină de la cei trei pacienți, pe care i-au cultivat și au analizat funcția neuronilor. Oamenii de știință au detectat două anomalii-cheie în neuronii conținând dopamină studiați. Una a constat în acumularea unei proteine numită alfa-sinucleină, care apare în majoritatea formelor bolii Parkinson. A doua a fost o funcționare defectuoasă a lizozomilor - structuri celulare care acționează precum niște pubele în care celula se poate descompune și scapă de proteine. Această defecțiune ar putea provoca acumularea de alfa-sinucleină. “Ceea ce vedem folosind acest nou model sunt primele semne ale apariției Parkinson cu debut precoce. Se pare că neuronii care conțin dopamină prezenți la acești indivizi pot continua să manipuleze greșit alfa-sinucleina pe o perioadă de 20 sau 30 de ani, provocând apariția simptomelor Parkinson”, a adăugat Svendsen. Cercetătorii au testat, de asemenea, o serie de medicamente pentru a studia posibila inversare a anomaliilor observate. Ei au descoperit că un medicament, PEP005, care este deja aprobat în America pentru tratarea leziunilor cutanate precanceroase, a redus nivelurile crescute de alfa-sinucleină atât în neuronii conținând dopamină studiați cât și la șoarecii de laborator testați. Echipa de cercetători intenționează să studieze mai departe modul în care medicamentul - care este disponibil în prezent sub formă de gel - ar putea fi livrat la creier pentru un posibil tratament al bolii Parkinson.

Gruparea Statul Islamic anunță o “nouă fază” a “jihadului” său țintind Israelul

Gruparea ultraradicală Statul Islamic (SI) a anunțat ieri, într-un mesaj audio, că vrea să lanseze o “nouă fază” a “jihadului” său țintind în mod special Israelul, relatează AFP. Acest apel este lansat în contextul în care președintele american Donald Trump l-a primit ieri pe “prietenul” său Benjamin Netanyahu, înainte să prezinte un plan de pace în Orientul Mijlociu considerat “istoric” de către Israel, dar respins în avans și cu forță de către Palestina.

Noul lider SI Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi este “hotărât” să lanseze “o nouă fază care nu este alta decât să lupte împotriva evreilor și să dea înapoi ceea ce le-au furat musulmanilor”, afirmă Abu Hamza a Al Qurashi în acest mesaj - cu o durată de 27 de minute - difuzat pe aplicația Telegram. “Ochii soldaților califatului, oriunde s-ar afla ei, sunt mereu (ațintiți) asupra Ierusalimului”, adaugă purtătorul de cuvânt al SI. “În zilele următoare, cu voia lui Allah, veți vedea ceea ce vă va face să uitați ororile” trecutului, mai declară Abu Hamza Al Qurashi, referindu-se la un eventual atac.

AFP scrie că nu a putut verifica imediat mesajul, însă înregistrarea a fost difuzată prin organele de propagandă obișnuite ale grupării pe rețele de socializare.

Înainte de înfrângerea sa teritorială în martie 2019, organizația jihdistă a administrat un vast “califat” autoproclamat de o parte și de alta a frontierei dintre Siria și Irak, care numărat până la șapte milioane de locuitori. Ea a tipărit o monedă, colecta taxe și gestiona programe școlare în această zonă.

În urma unor operațiuni militare combinate ale forțelor siriene și irakiene, susținute de aliații lor respectivi, acest vast teritoriu s-a redus semnificativ, după care a fost șters de pe hartă. Însă SI și-a păstrat în Siria și în Irak o prezență nu tocmai neglijabilă în zona fluviului Eufrat și în deșertul din vecinătate. Gruparea are, de asemenea, mai multe filiale în Africa și Asia, care continuă să comită atentate sângeroase.

Libanezii cheltuie sume considerabile pe ceasuri Rolex și mașini

Libanezii cheltuie sume considerabile pe produse de lux precum ceasurile Rolex și automobilele, pentru a-și proteja economiile de restricțiile aplicate de bănci retragerilor de numerar, relatează Reuters. Când a auzit că băncile vor limita retragerile de numerar, Rita, medic de profesie, s-a grăbit să cumpere un ceas Rolex cu cardul de credit, pentru a-și proteja o parte din economii. “Este mai bine decât să îmi țin banii la bancă”, a spus Rita. În fiecare săptămână, titularii de conturi fac coadă la banci pentru a-și retrage cota de numerar, pentru unii de sub 200 de dolari. Băncile au blocat și transferurile de valută, pe măsură ce economia se afundă în criză.

Deficitul de dolari a dus la creșterea prețurilor, lira libaneză a scăzut pe piața paralelă, iar încrederea în sistemul bancar s-a prăbușit.

Persoanele care au economii la bănci încearcă să își retragă banii, cumpărând bijuterii, mașini și terenuri, cu carduri de credit sau cu cecuri. Mai multe persoane au declarat că se tem de măsuri și mai stricte, cum ar fi reducerea sumelor deținute în depozite, prăbușirea băncilor sau deprecierea lirei libaneze, care a fost cotată în raport cu dolarul timp de 22 de ani.Persoanele nu au dorit ca identitatea lor să fie făcută publică, de teamă pentru siguranța lor. În Beirut, angajații mai multor magazine de bijuterii au spus că clienții au venit în număr mare în ultima perioadă, pentru a cumpăra aur și diamante, uneori pentru a le vinde în străinătate, cu toate că unele magazine de profil au început să accepte numai numerar.

La un magazin Rolex, vânzările vor avea loc doar dacă jumătate din preț va fi achitat în numerar, în dolari americani, a spus un angajat.

Avertisment la 75 de ani de la eliberarea de la Auschwitz

Supraviețuitori ai Holocaustului, tot mai puțini, s-au reunit ieri la Auschwitz, la 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist, pentru a onora memoria celor peste 1,1 milioane de victime, în principal evrei, în contextul unor îngrijorări cu privire la reapariția antisemitismului.

Veniți din întreaga lume, peste 200 de supraviețuitori au vizitat incinta fostului lagăr nazist Auschwitz, situat în sudul Poloniei, pentru a-și împărtăși mărturia, ascultată ca un avertisment grav după recentul val de atacuri antisemite pe cele două maluri ale Oceanului Atlantic.

Supraviețuitorii - purtând bonete și eșarfe cu dungi albastre și albe, simbolizând unifornele pe care deținuții le purtau în lagăr - au intrat pe celebra poartă de fier forjat care poartă inscripția “Arbeit macht frei” (“Munca eliberează” în germană).

Însoțiți de președintele polonez Andrzej Duda, ei au depus coroane de flori în apropiere de “zidul morții”, unde naziștii au executat prin împușcare mii de internați. “Noi vrem ca viitoarea generație să știe ceea ce am trăit și ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat pentru presă David Marks, în vârstă de 93 de ani, un supraviețuitor al Auschwitzului, cu vocea spartă de emoție.

În total 35 de membri ai familiei sale apropiate și îndepărtate - evrei români - au fost uciși la Auschwitz, cel mai mare lagăr al morții, înființat de Germania nazistă și devenit simbolul celor șase milioane de evrei europeni uciși în Holocaust. Începând de la mijlocul lui 1942, naziștii au deportat sistematic evrei din toată Europa către șase mari lagăre de exterminare - Auschwitz-Birkenau, Belzec, Chelmno, Majdanek, Sobibor și Treblinka.

Israelul a marcat aceeași aniversare joi, la Ierusalim, printr-un Forum privind Holocaustul, la care au participat vicepreședintele american Mike Pence, președintele francez Emmanuel Macron și președintele rus Vladimir Putin. Președintele rus a provocat în decembrie indignare în Occident, după ce a declarat - în mod greșit - că Polonia a colaborat cu Adolf Hitler și a contribuit la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Un avion afgan s-a prăbușit în estul Afganistanului

Un avion afgan s-a prăbușit ieri în estul țării, în provincia Ghazni, potrivit unor oficiali din cadrul poliției, relatează AFP. Aeronava s-a prăbușit “către ora locală 13.00 (10.30, ora României)”, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției din provincie, Ahmad Khan Seerat, precizând că “zona nu este sigură” din cauza prezenței insurgenților.

“Este vorba probabil despre un avion de linie”, a adăugat el. “Nu știm dacă este vorba despre un avion militar sau civil”, a anunțat, la rândul său, un purtător de cuvânt al guvernatorului din Ghazni, Aref Noori.

“Aeronava a luat foc, iar săteni încercau să o stingă”, a adăugat el.

Accientul a avut loc în districtul Deh Yak, la est de orașul Ghazni. Potrivit unor postări pe Twitter, este vorba despre un avion aparținând companiei Ariana Afghan Airlines care efectua un zbor de la Herat la Kabul, cu 83 de persoane la bord. Cu excepția orașelor, regiunea este controlată de către talibani.

Ultimul accident de avion civil în Afganistan a avut loc în 2010, când un zbor al comapaniei Pamir Airways s-a prăbușit, iar 43 de oameni au murit. În februarie 2005, un Boeing aparținând copmpaniei Kam Air, altă companie aeriană privată afgană, s-a prăbușit în apropiere de Kabul, iar cele 104 de persoane de la bord au murit.

Înfrângere pentru naționaliști în Italia

Liderul naționalist al opoziției din Italia, Matteo Salvini, a eșuat în alegerile regionale de duminică miza sa fiind destabilizarea guvernului prin câștigarea unei regiuni extrem de importante, Emilia-Romagna, și forțarea anticipatelor. După numărarea a 99% din voturi, Partidul Democrat de centru-stânga conduce cu 51,4%, față de 43,73% pentru candidatul Ligii conduse de Salvini, scrie Reuters.

Salvini spera la o victorie mai mult decât simbolică în regiunea italiană de nord, care a fost un fief al stângii după război, cu o administrație de stânga, neîntreruptă de 70 de ani, notează și euronews. Alegerile au stat sub semnul unei prezențe extrem de mari la vot, de 67.67%, față de 37% cât s-a înregistrat în alegerile precedente din 2014. Actuala coaliție aflată la guvernare în Italia, formată din Partidul Democrat și Mișcarea antisistem Cinci Stele, a insistat că aceste alegeri regionale nu vor avea niciun impact asupra guvernului. Cu toate acestea, Salvini amenințase că, în cazul unei victorii, partidul său va forța alegerile anticipate.

Italia este guvernată în prezent de al-67- lea guvern de după al Doilea Război Mondial, ceea ce înseamnă că italienii au o nouă administrație odată la 12-13 luni.

Extrema dreaptă austriacă pierde puterea într-un land-cheie

Partidul austriac FPÖ (extremă dreapta), zguduit de scandaluri de corupție, a pierdut controlul landului-cheie Burgenland, unde Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga) a preluat controlul în urma unor alegeri locale. SPÖ a obținut 49,94% din voturile exprimate în acest scrutin duminică în landul Burgenland, care se învecinează cu Ungaria, cu opt puncte procentuale mai mult decât în alegerile precedente din 2015, potrivit unor rezultate preliminare. Acest succes le permite social-democraților - aflați într-o coaliție locală cu FPÖ din 2015 - să guverneze de-acum singuri, după ce au obținut 19 dintre cele 36 de mandate puse în joc. Partidul de extremă dreapta - al cărui lider Norbert Hofer este originar din Burgenland - a obținut 9,79% din voturile exprimate, mai puțin cu cinci puncte procentuale decât în 2015.

O criză politică răsuntoare, în urma Ibizagate, în mai, a condus la căderea prematură a guvernului conservator al cancelarului Sebastian Kurz și la destrămarea coaliției pe care o forma din 2017 cu FPÖ. Conservatorii austrieci s-au aliat cu Verzii pentru a forma un nou Guvern, tot sub conducerea lui Kurz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.