Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cât costă două regiuni din Ucraina? Prima strigare

Ziarul de Vrancea
21 feb 2022 1209 vizualizări

UE a prezentat un draft de măsuri prin care vor fi sancționate zeci de persoane, entități militare, politice și din mediul de afaceri rus n britanicii au „țintit” cinci bănci și trei oligarhi apropiați de Putin n Germania a suspendat punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2 n „Europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz natural!”, s-a rățoit Moscova

Decizia Federației Ruse de a recunoaște ca entități independente și de a trimite trupe rusești în anumite zone din regiunile Donețk și Lugansk ale Ucrainei este ilegală și inacceptabilă, se arată într-un comunicat comun al Comisiei Europene și al Consiliului European remis ieri.

Un prim pachet de sancțiuni a fost propus de cele două foruri. 

Pachetul îi vizează pe cei care au fost implicați în decizia ilegală, băncile care finanțează operațiuni militare rusești și alte operațiuni în acele teritorii, capacitatea statului și guvernului rus de a accesa capitalul, precum și piețele și serviciile financiare ale UE. De asemenea, vizează comerțul din cele două regiuni separatiste către și dinspre UE, „pentru a se asigura că cei responsabili simt în mod clar consecințele economice ale acțiunilor lor ilegale și agresive”.

UE este pregătită să adopte măsuri suplimentare într-o etapă ulterioară, dacă este necesar, în lumina evoluțiilor ulterioare. “Suntem alături de Ucraina și vom continua să sprijinim statul ucrainean și poporul său”, se arată în finalul comunicatului.

Potrivit unui diplomat al Uniunii Europene, lista de sancțiuni propusă de Uniunea Europeană include 27 de persoane și de entități – militare, politice, din mediul de afaceri, financiar sau propagandistic – legate de acțiunile Rusiei. În plus, conform aceleiași surse, vor fi sancționați 352 de membri ai Dumei de Stat (Parlamentul Rusiei), care au votat recunoașterea independenței teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, dar și cei 11 care au propus acest lucru, precum și comandanții misiunii militare rusești care se desfășoară pe teritoriul ucrainean.

Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2

Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2, cancelarul Olaf Scholz declarând ieri că procesul de certificare a acestuia nu poate continua date fiind ultimele acțiuni ale Rusiei. „Trebuie să reevaluăm această situație, mai ales în ceea ce privește Nord Stream 2”, a declarat cancelarul german într-o conferință de presă. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi dat în uz”, a subliniat el.

Anunțul făcut marți de Olaf Scolz vine după ce acesta avertizase luni că recunoașterea independenței regiunilor separatiste Luhansk și Donețk de către Moscova ar reprezenta „o denunțare unilaterală” a acordului de la Minsk în a cărui negociere s-a implicat personal predecesoarea sa, cancelarul Angela Merkel.

Furnizarea de energie pentru Europa nu va fi afectată de blocarea proiectului Nord Stream 2, apreciază Comisia Europeană. Un purtător de cuvânt al CE a declarat ieri că “Nord Stream 2 încă nu funcționează, nu livrează energie în Europa. Nu este o sursă diferită de energie, este o conductă diferită pentru un furnizor existent. Nu există nicio schimbare a situației curente”.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul premier și președinte Dmitri Medvedev, a reacționat în urma anunțului făcut de Berlin. „Cancelarul german Olaf Scholz a emis un ordin de oprire a procesului de certificare a gazoductului Nord Stream 2. Ei bine. Bine ați venit în noua lume curajoasă, unde europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz natural!”, a scris Medvedev, într-o postare pe Twitter.

Marea Britanie sancționează cinci bănci rusești și trei oligarhi

Marea Britanie a decis, ieri, sancționarea a cinci bănci rusești și a trei oligarhi „foarte apropiați” Rusiei. Sancțiunile vizează Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și Black Sea Bank, a anunțat premierul britanic, Boris Johnson, într-un discurs în Camera Comunelor.

Activele din Marea Britanie ale lui Boris Rotenberg, Igor Rotenberg și Gennady Timchenko vor fi înghețate. De asemenea, celor trei li se va interzice intrarea în țară și nu vor avea voie să încheie afaceri cu persoane fizice și entități britanice, fiind persoane „foarte apropiate” Kremlinului, a mai precizat Johnson.

Boris Rotenberg este un om de afaceri rus și coproprietar al grupului SGM, cea mai mare firmă de construcții de conducte de gaze din Rusia. Nepotul său, Igor Rotenberg, este acționarul majoritar al Gazprom Drilling, iar Gennady Timchenko este fondatorul grupului de investiții private, Volga Group, care se concentrează pe active de energie, transport și infrastructură.

Guvernul Regatului Unit va impune măsuri mai dure ulterior, în cazul în care Rusia își intensifică agresiunea împotriva Ucrainei, a mai menționat Johnson. Premierul britanic l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, că dorește „distrugerea unui vecin pașnic”. Desfășurarea de trupe rusești în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei „echivalează cu o invazie reînnoită”, a adăugat el. „Acum ar trebui să ne pregătim pentru cele mai rele etape posibile ale planului lui Putin”, a mai avertizat Johnson.

Finala Ligii Campionilor ar putea fi mutată de la Sankt Petersburg

Finala Ligii Campionilor, programată la 28 mai, ar putea fi mutată de la Sankt Petersburg la Londra. UEFA urmărește cu atenție situația din Ucraina și este pregătită să elaboreze un plan de urgență, dacă este necesar.

Potrivit presei britanice, dacă se renunță la disputarea finalei pe Gazprom Arena din Sankt Petersburg, varianta de înlocuire ar fi stadionul Wembley din Londra.

Fosila unei reptile zburătoare descoperită în Scoția îi uimește pe oamenii de știință

Un maxilar fosilizat găsit pe țărmul insulei Skye din Scoția i-a condus pe cercetători la descoperirea scheletului unui pterozaur care le-a arătat că aceste uimitoare reptile zburătoare și-au mărit dimensiunile cu zeci de milioane de ani înainte de ceea ce au crezut oamenii de știință până acum.

Cercetătorii au precizat marți că acest pterozaur, denumit Dearc sgiathanach, a trăit cu aproximație cu 170 de milioane de ani în urmă, în Jurasic, planând deasupra lagunelor într-un peisaj subtropical și hrănindu-se cu pești și calamari pe care îi prindea cu dinții săi întrepătrunși, perfecți pentru o astfel de pradă alunecoasă.

Denumirea științifică înseamnă “reptilă înaripată” în dialectul gaelic.

Cu o anvergură a aripilor de circa 2,5 metri, Dearc a fost cel mai mare pterozaur cunoscut din Jurasic. Unii pterozauri au ajuns, în timpul perioadei ulterioare, Cretacic, la dimensiuni mai mari, comparabile cu cele ale unui avion de luptă. Dearc demonstrează însă că această creștere își are originile mult mai devreme.

Dearc cântărea foarte puțin, poate sub 10 kilograme, grație oaselor sale ușoare și goale pe dinăuntru și a structurii zvelte, a precizat Natalia Jagielska, autoarea principală a studiului publicat în revista Current Biology. Avea un craniu alungit și o coadă lungă și rigidă. Arsenalul de dinți ascuțiți forma un fel de cușcă după ce înhăța prada.

Pterozaurii, care au trăit alături de dinozauri, au fost primii dintre cele trei grupe de vertebrate ce au reușit să zboare prin forță proprie și au apărut în urmă cu 230 de milioane de ani. Păsările au apărut cu circa 150 de milioane de ani, iar liliecii cu circa 50 de milioane de ani în urmă.

“În Cretacic, unii pterozauri au devenit gigantici. Au fost unele dintre animalele cu cele mai impresionante caracteristici din câte au trăit vreodată. Dearc nu se compara cu aceștia în dimensiuni și grandoare, dar era cu 100 de milioane de ani mai bătrân. Evoluția are nevoie de timp ca să creeze astfel de giganți”, a precizat Steve Brusatte, paleontolog în cadrul Universității din Edinburgh și coautor al studiului.

“O ipoteză este că pterozaurii au devenit mai mari doar ulterior evoluției păsărilor, când cele două grupuri au intrat în concurență pentru nișa aeriană. Dar Dearc ne arată că pterozaurii erau deja de dimensiunile celor mai mari păsări din ziua de azi chiar înainte de evoluția primelor păsări, așa că demontează această idee”, a adăugat Brusatte.

În vremea lui Dearc, teritoriul Marii Britanii era mai aproape de Ecuator și exista ca o serie de insule mici și separate. Dearc trăia alături de o menajerie de dinozauri erbivori și carnivori, mamifere timpurii și reptile marine.

Afganistan: Funcționarele vor trebui să își acopere capul, chiar și cu o pătură

Funcționarele din Afganistan vor trebui să își acopere capul, chiar și cu o pătură dacă va fi nevoie, în caz contrar riscând să își piardă locul de muncă, a avertizat ieri Ministerul pentru promovarea virtuții și prevenirea viciilor de la Kabul.

Majoritatea femeilor care ocupă posturi în administrația publică nu au mai primit permisiunea de a se întoarce la serviciu de la preluarea puterii de către talibani în august, chiar dacă aceștia au afirmat că ele vor primi acceptul după ce vor fi îndeplinite anumite condiții, cum ar fi o separare strictă între bărbați și femei la locul de muncă.

Într-un comunicat publicat marți, ministerul a avertizat că funcționarele nu vor putea să se prezinte la locul de muncă fără a avea capul acoperit corespunzător cu văl, iar cele care nu vor respecta regula vor fi concediate.

În anunț nu se precizează în ce proporție vor trebui să aibă femeile capul acoperit, într-o țară unde majoritatea covârșitoare a femeilor purtau deja văl, chiar și dacă era vorba doar de o eșarfă pusă neglijent, chiar înainte de revenirea talibanilor la putere.

“Ele pot purta hijab în ce mod doresc”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Mohammad Sadeq Akif Muhajir, ca răspuns la o solicitare a AFP. Întrebat dacă femeile vor trebui, prin urmare, să poarte burqa, un văl integral care lasă descoperiți doar ochii și pe care islamiștii l-au făcut obligatoriu la prima lor trecere pe la conducerea țării, între 1996 și 2001, el a răspuns că femeile vor putea să poarte vălul cum vor.

Ele pot “purta orice fel de hijab, depinde de ele, însă trebuie să se acopere corespunzător , chiar dacă asta înseamnă să poarte o pătură”, a adăugat el.

Ministerul pentru promovarea virtuții și prevenirea viciilor și-a făcut o reputație sinistră în timpul precedentului regim taliban, impunând prin teroare o interpretare ultraconservatoare a legii islamice, Sharia.

Hainele occidentale erau interzise, bărbații nu aveau voie să se radă, iar cine nu se prezenta rapid la rugăciune era bătut.

Deși talibanii au promis că vor fi mai permisivi de această dată, restricțiile s-au înmulțit permanent, cum ar fi și interdicția ca femeile să apară în seriale de televiziune, cu excepția celor care promovează o tematică islamică, sau să danseze în public.

Bilanțul tragediei din orașul brazilian Petropolis a urcat la 181 de morți

Ploile torențiale care s-au abătut asupra orașului brazilian Petropolis, situat în regiunea Rio de Janeiro, au provocat deja 181 de morți și 200 de răniți, în urma celei mai grave tragedii climatice din această zonă.

Furtunile au provocat începând de marțea trecută inundații și alunecări de teren masive în fosta capitală imperială braziliană, unde sute de persoane sunt date dispărute, potrivit Corpului de Pompieri.

Este vorba despre cea mai gravă tragedie climatică din Petropolis, care a mai trecut prin episoade similare în 1988 și 2011, când și-au pierdut viețile zeci de persoane. Peste 500 de pompieri acționează în zonă încercând să localizeze victimele, deși operațiunile au fost întrerupte din nou luni dimineață din cauza ploilor și a vântului puternic și au fost reluate de abia după-amiază. Printre cei 181 de morți figurează cel puțin 30 de minori.

Primăria din Petropolis, un oraș aflat la 70 de kilometri distanță de Rio de Janeiro, a informat că în noaptea de duminică 114 persoane au fost înmormântate în cimitirului orașului.

Deocamdată, echipele de salvare au reușit să scoată din noroi și dărâmături 24 de supraviețuitori, care au fost transferați la spitalele din regiune.

Precipitațiile de marțea trecută au fost cele mai abundente înregistrate după anul 1932 în Petropolis, o atracție turistică din regiunea deluroasă a statului Rio de Janeiro supranumită “Orașul imperial”, întrucât a fost destinația estivală preferată a curții regale braziliene în secolul al XIX-lea.

Ploile diluviene au provocat numeroase alunecări de teren și inundații în diferite puncte ale orașului, precum și viituri care au distrus totul în calea lor. În mijlocul săptămâni trecute a plouat din nou torențial, provocând noi inundații și agravând situația tragică din acest oraș care încearcă cu greu să revină la normalitate.

Rusia, China și Serbia continuă să înarmeze junta din Myanmar

Rusia, China și Serbia au continuat să furnizeze armament juntei din Myanmar, armament folosit în atacuri împotriva civililor după lovitura de stat, a denunțat ieri Raportorul Special ONU Tom Andrews.

“În pofida probelor unor atrocități comise de juntă în deplină impunitate, după lovitura de stat de anul trecut, Rusia și China, membri (permanenți) ai Consiliului de Securitate (al ONU) au continua să furnizeze juntei birmane numeroase avioane de vânătoare și blindate”, denunță Tom Andrews.

În această perioadă, Serbia a autorizat exporturi de rachete și de artilerie destinate militarilor birmani, precizează el.

Începând din februarie 2021, peste 1.500 de civili au fost uciși, iar sute de mii de civili au fost deplasați, potrivit ONU, iar junta reprimă dur o contestare. ONU anchetează cu privire la eventuale crime împotriva umanității, în urma informaților despre masacrarea unor săteni și incendierea a sute de case. Raportorul Special al ONU consideră că niciuna dintre aceste țări care au livrat arme “nu pot ignora sau cel puțin nu se pot îndoi” de faptul că, cel puțin începând din 2018, armamentul vândut Myanmarului este folosit în atacuri împotriva unor civili, o încălcare a dreptului internațional.

Astfel, “prin transferul multor avioane de vânătoare, rachete și avioane de transport militar fabricate de întreprinderi de stat, începând din 2018, dar și după lovitura de stat, China a încălcat dreptul umanitar internațional”, acuză Tom Andrews. Beijingul “știa aproape sigur” că aceste arme aveau să fie folosite împotriva unor civili.

El evocă avioane de luptă de tip JF-17, fabricate împreună cu Pakistanul, criticat, de asemenea, în acest raport, din cauză că Islamabadul “ar viza să autorizeze în curând” livrarea unei cantități mari de muniție Myanmarului pentru avioane, dar și obuze de mortier sau lansatoare de grenade.

În ceea ce privește Rusia, raportorul subliniază că “după lovitura de stat, Federația rusă nu doar că s-a angajat să onoreze contracte din trecut, ci a semnat noi contracte de înarmare cu junta”.

“Poporul birman este crunt dezamăgit de răspunsul comunității internaționale”, afirmă raportorul special.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.