Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Autoritățile maghiare au oprit 18 trenuri internaționale din cauza unei alerte cu bombă

Ziarul de Vrancea
19 iul 2017 504 vizualizări

Autoritățile maghiare au oprit în halte și au evacuat temporar pasagerii din toate cele 18 curse feroviare internaționale care traversează țara central-europeană, din cauza unei amenințări cu bombă transmisă printr-un apel anonim.

Polițiștii au primit un apel de la un bărbat necunoscut, care a anunțat că există dispozitive explozive în mai multe trenuri internațională care circulă în Ungaria. Jurnaliștii Hungary Today precizează că trenurile internaționale au fost oprite în halte, iar pasagerii au fost evacuați temporar din vagoane în timp ce autoritățile locale au făcut verificări. Compania națională de transporturi feroviare a precizat că trenurile internaționale au fost lăsate să-și continue drumul după controlul autorităților din Ungaria.

Reprezentanții CFR Călători au precizat că printre trenurile oprite de autoritățile maghiare se numără și două care vin de la Budapesta spre România

Bruxelles-ul amenință cu acțiuni disciplinare împotriva Poloniei

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmmermans, a cerut ieri după-amiază conservatorilor polonezi să amâne aprobarea reformelor judiciare, susținând că acestea ar urma să aibă ”un impact negativ important asupra independenței instanțelor de judecată” din Polonia. De asemenea, acesta a precizat că executivul european ar putea să ia acțiuni disciplinare împotriva Varșoviei. „Aceste legi măresc considerabil amenințările sistematice la adresa statului de drept. Împreună, ele vor aboli orice urmă de independență judiciară existentă și vor pune sistemul judiciar sub controlul politic complet al Guvernului”, a precizat Timmermans.

Declarațiile prim-vicepreședintelui executivului european au loc după o ședință tensionată din legislativul de la Varșovia, în care parlamentarii conservatori de la PiS au decis să meargă mai departe cu o lege care le va da un control complet asupra Curții Supreme. Magistrații supremi au responsabilitatea de a valida alegerile din Polonia. Oponenții proiectului legislativ susțin că legea va eroda și mai mult independența sistemului judiciar, care a fost supus la o presiune uriașă după venirea la putere a conservatorilor de la Partidul Lege și Justiție (PiS).

Guvernul Szydlo susține că reformele judiciare sunt necesare, pentru că judecătorii sunt corupți și servesc doar elitele din Polonia.

Rusia respinge proclamarea ”Micii Rusii” la Donețk

Proclamarea înființării unui nou stat în estul Ucrainei, ”Rusia Mică”, de către separatiștii proruși, este criticată atât de occidentali, cât și de Rusia.

”Sunt îngrijorat de retorica provocatoare de la Donețk”, a declarat ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz, actualul președinte al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), după ce separatiștii au anunțat că au înființat un nou stat în regiunea ucraineană Donețk. El a avertizat toate părțile să nu pună în pericol acordurile de la Minsk, un acord fragil în vederea unui armistițiu, a cărui implementare este monitorizată în prezent de observatori OSCE, în pofida faptului că nu a fost implementat integral vreodată.  

Separatiștii de la Donețk au anunțat marți că au înființat un nou stat, ”Malaia Rusia” (Mica Rusie) în estul Ucrainei. ”Guvernul Ucrainei s-a dovedit un stat eșuat”, au apreciat separatiștii. Ucraina și-a ”demonstrat actuala și viitoarea incapacitate de a asigura pacea și prosperitatea locuitorilor ei”, au subliniat ei în această declarație. Rebelii din regiunea ucraineană vecină, Lugansk, aliați cu milițiile de la Donețk, au fost surprinși de veste și au anunțat că declararea noului stat nu a fost discutată înainte.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko s-a angajat, în schimb, să restaureze suveranitatea Ucrainei în zonele aflate sub controlul rebelilor proruși. Critici a formulat și Rusia, unde Boris Grizlov, negociatorul-șef al Moscovei în criza ucraineană, a respins și el declarația separatistă. ”Această inițiativă nu se potrivește în procesul de la Minsk. Eu o consider o simplă invitație la discuții. Această declarație nu are efecte constitutive”, a spus el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.