Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Armata ucraineană revendică un contraatac reușit lângă Bahmut

Ziarul de Vrancea
9 mai 2023 618 vizualizări

Cu o zi în urmă, Prigojin a afirmat că unele trupe regulate ale armatei ruse și-au părăsit pozițiile din apropierea orașului

Un comandant militar ucrainean a declarat miercuri că trupele sale au ucis un număr - neprecizat - de luptători ruși într-un contraatac reușit în apropierea orașului Bahmut din estul țării, care este sub asediul forțelor ruse de luni de zile și pe care Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner aflați în prima linie a ofensivei, susține că îl controlează în proporție de 95 la sută, relatează CNN.

Vorbind într-o înregistrare video partajată pe Telegram, Andrii Bilețki, șeful Brigăzii a 3-a de asalt din Ucraina, a declarat că "unitățile Brigăzii a 72-a Federației Ruse au fost înfrânte". "Companiile a 6-a și a 8-a ale diviziei" au fost "complet distruse", împreună cu un număr semnificativ de vehicule blindate de luptă, a adăugat el. Bilețki a spus că au fost luați prizonieri un "număr semnificativ" de militari ruși, iar "unitatea a 3-a de asalt a grupului Wagner a suferit, de asemenea, pierderi grele".

Acțiunea ofensivă ucraineană a "eliberat complet" de forțele rusești o zonă cu o lățime de 3 kilometri și o adâncime de 2,6 kilometri, a spus el. Nu a fost precizată și locația exactă.

Bahmut este scena unui asalt de luni de zile din partea forțelor ruse, asalt în care forțele Wagner au avut un rol proeminent. Conflictul a făcut ca mii de oameni să fugă din orășelul care înainte de război avea 70.000 de locuitori. În prezent, zona este devastată de război. Însă, în ciuda cantității uriașe de oameni și resurse pe care Moscova le-a investit în capturarea orașului, rușii nu au reușit să preia controlul total.

În plus, șeful Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, se plânge de mai mult timp că Ministerul rus al Apărării îi lasă oamenii fără muniția necesară. În ultimele zile, Prigojin a avut mesaje contradictorii, dar foarte nervoase, amenințând că își va retrage mercenarii din zonă. Marți, el a afirmat că unele trupe regulate ale armatei ruse și-au părăsit pozițiile din apropiere de Bahmut, lăsând flancul unde se află luptătorii Wagner temporar descoperit, o problemă pe care spunea că oamenii săi trebuie să o remedieze.

Trump, găsit vinovat de agresarea sexuală a fostei jurnaliste

Fostul președinte american Donald Trump a fost găsit vinovat de agresarea sexuală a fostei jurnaliste de la revista Elle E. Jean Carroll, de către un tribunal civil de la New York, cu privire la fapte care au fost comise în 1996 împotriva fostei jiurnaliste, care-l acuză de asemenea de defăimare și căreia este obligat să-i plătească despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari.

”Acest verdict este o rușine”, a denunțat imediat Donald Trump. ”N-am absolut nicio idee cine este această femeie”, dă el asigurări pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.

Cei nouă jurați au stabilit - în unanimitate - că Donald Trump nu se face vinovat de ”viol”, așa cum îl acuza fosta jusrnalistă.

Miliardarul republican, în vârstă de 76 de ani, urmează să-i plătească lui E. Jean Carroll, în vârstă de 79 de ani, despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, pentru suferințele fizice și psihologice pe care i le-a cauzat. El este obligat să-i plătească despăgubiri în valoare de trei milioane de dolari pentru defăimare și de două milioane de dolarin pentru agresiune.

Judecătorul Lewis Kaplan le-a dat instrucțiuni timp de o oră celor nouă jurați - șase bărbați și trei femei -, după două săptămâni de proces, în care Donald Trump nu s-a prezentat să depună mărturie la un tribunal federal, în Manhattan.

Ei urmau să decidă dacă fosta editorialistă a revistei Elle E. Jean Carroll a demonstrat că Donald Trump a violat-o, agresat-o sexual sau a pipăit-o fără consimțământul său, într-o cabină de probă a marelui magazin newyorkez Bergdorf Goodman, în primăvara lui 1996.

Judecătorul Lewis Kaplan le-a mulțumit juraților pentru activitatea depusă după ce a citit verdictul, pentru că s-au rupt de viața lor și au venit la tribunal să ia o decizie dificilă.

Echipa de campanie a lui Donald Trump, care candidează la un al doilea mandat la Casa Albă în 2024, a anunțat într-un comunicat că acesta intenționează să facă apel. E. Jean Carroll era foarte emoționată și i-a strâns în brațe pe mai mulți dintre avocații săi și pe membri ai anturajului său, care aveau lacrimi în ochi.

Ea a plecat zâmbind, cu ochelari de soare la ochi, de la Palatul de Justiție din Manhattan, fără să facă declarații, însoțită de avocata sa loială Roberta Kaplan.

Imediat după ce juriul s-a retras să delibereze, avocata Kaplan a deplâns faptul că Donald Trump a publicat o nouă postare pe Truth Social, în pofida faptului că judecătorul i-a cerut să se abțină să perturbe dezbaterile prin intermediul media. Fostul președinte afirma în această postare că nu i s-a permis să se exprime în acest proces, în pofida faptului că judecătorul l-a invitat să depună mărturie în mai multe rânduri.

E. Jean Carroll a făcut primele dezvăluiri în 2019, într-o carte în care l-a acuzat pentru prima oară pe Donald Trump, la acea vreme președintele Statelor Unite.

Ea a depus inițial plângere cu privire la defăimare, după ce el a acuzat-o că minte pentru a-și vinde cartea. Apoi, în noiembrie, ea a intentat un proces cu privire la viol, în baza unei noi legi a statului New York care permite unei presupuse victime să dea în judecată în civil inclusiv cu privire la fapte eventual prescrise.

Alte două femei - dintre cele care l-au acuzat pe Donald Trump de agresiune sexuală, în trecut - au depus mărturie în fața juriului.

Potrivit avocatei Kaplan, fostul președinte american ar fi acționat de fiecare dată ”la fel”, așa cum descrie el însuși într-o înregistrare video devenită celebră, în care se lăuda, în 2005, că sărută și pipăie femeile după cum poftește.

Patru dintre lunile mari ale lui Uranus ar putea ascunde oceane subglaciare

O echipă de cercetători a reanalizat recent datele obținute de sonda Voyager 2 după trecerea prin apropierea planetei Uranus și a sistemului său de sateliți, în anii '80, ajungând la concluzia că patru dintre cele mai mari luni ale planetei, Ariel, Umbriel, Titania și Oberon, ar putea fi suficient de calde pentru a adăposti oceane lichide sub calota glaciară de la suprafață, conform unui material publicat marți de Live Science.

În cazul sateliților Titania și Oberon, aceste oceane ar putea fi suficient de calde pentru a adăposti forme de viață, conform studiului publicat în Journal of Geophysical Research.

"Atunci când vine vorba de corpuri cosmice mici - planete pitice și sateliți naturali - planetologii au identificat dovezi ale existenței unor oceane în câteva locuri în care nu s-ar fi așteptat, așa cum sunt planetele pitice Ceres și Pluto dar și luna Mimas din sistemul planetei Saturn", a precizat coordonatorul acestui studiu, Julie Castillo-Rogez de la NASA Jet Propulsion Laboratory din California. "În consecință sunt implicate unele mecanisme pe care nu le înțelegem complet", a adăugat ea.

Noul studiu a integrat datele obținute de la sonda Voyager 2 în anii '80 cu date despre alte luni reci, cum sunt Charon (luna lui Pluto) sau Enceladus (lună a lui Saturn), ce au fost obținute în urma unor misiuni mai recente ale NASA, precum Galileo, Cassini, Dawn și New Horizons.

Uranus are 27 de luni, însă cercetătorii s-au concentrat asupra celor mai mari cinci dintre ele - Ariel, Umbriel, Titania, Oberon și Miranda. Dintre acestea, Ariel este cea mai mică (1.160 kilometri în diametru), în timp ce Titania este cea mai mare (1.580 km diametru).

Anterior, oamenii de știință considerau că doar Titania ar fi suficient de mare pentru a genera căldură internă din descompunerea elementelor radioactive - procesul prin care atomii instabili pierd energie care este emisă sub formă de radiații. Însă, simulând porozitatea celorlalte luni, ei au ajuns la concluzia că toate aceste corpuri, cu excepția lui Miranda, sunt suficient de izolate pentru a reține căldura internă rezultată din descompunerea radioactivă. Cercetătorii sunt de părere că potențialele oceane aflate sub crustele înghețate ale acestor sateliți naturali ar putea fi bogate în cloruri, amoniac și săruri, care contribuie la scăderea punctului de îngheț al apei.

Combinarea acestor factori - un punct de îngheț scăzut și suficientă căldură internă - ar putea însemna că sub calotele glaciare de la suprafața sateliților Ariel, Umbrial, Titania și Oberon se află oceane cu adâncimi de ordinul zecilor de kilometri, conform studiului.

În 2020 oamenii de știință au detectat o serie de dovezi ale unor activități geologice recente la suprafața lui Ariel, sugerând o posibilă mișcare a ipoteticului ocean subglaciar. Miranda are de asemenea o serie de structuri de suprafață care par a fi mai tinere, însă în cazul Mirandei simulările computerizate sugereză că, dacă această lună a avut vreodată un ocean subglaciar, acesta este probabil complet înghețat până acum.

Primul bebeluș cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie

Primul bebeluș cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie, după ce medicii au efectuat o procedură inovatoare de fertilizare in vitro care are drept scop să prevină moștenirea de către copii a unor boli incurabile, relatează miercuri dpa.

Majoritatea ADN-ului copilului provine de la cei doi părinți, iar aproximativ 0,1% provine de la o a treia persoană - o altă femeie.

Autoritatea pentru Fertilizare Umană și Embriologie (HFEA) din Marea Britanie a anunțat că "mai puțin de cinci copii" s-au născut în Marea Britanie folosindu-se această procedură inovatoare, însă nu au fost făcute publice alte detalii, pentru a le proteja identitatea.

Această tehnică științifică este concepută pentru a preveni nașterea copiilor cu boli mitocondriale devastatoare. Acestea sunt tulburări pe termen lung, genetice și adesea moștenite care apar atunci când mitocondriile nu reușesc să-și îndeplinească funcția de producere de energie vitală pentru celulele din organism. Aceste boli pot fi foarte grave și adesea fatale.

La copii, simptomele pot include probleme de creștere, un tonus muscular scăzut, slăbiciune, spasme și încetinirea dezvoltării sau o deteriorare lentă.

Unele familii au pierdut mai mulți copii din cauza bolilor mitocondriale moștenite, astfel că noua tehnică, cunoscută sub numele de tratament de donare mitocondrială (MDT), o formă modificată de fertilizare in vitro, este considerată singura lor șansă de a avea un copil sănătos.

ADN-ul provenit de la cea de-a doua femeie afectează doar mitocondriile și nu alte trăsături esențiale ale copilului, precum aspectul.

Informațiile au fost oferite pentru prima dată de publicația The Guardian.

Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a autorizat oficial Terapia de substituție mitocondrială (MRT) după ce Autoritatea pentru Fertilizare Umană și Embriologie a dat undă verde procedurii în 2017.

În 2018, HFEA a acordat medicilor de la Centrul de Fertilitate din Newcastle permisiunea de a implementa acest tratament în cazul a două femei.

"Tratamentul de donare mitocondrială oferă familiilor cu o boală mitocondrială severă moștenită posibilitatea de a avea un copil sănătos", a declarat Peter Thompson, directorul executiv al HFEA.

"Marea Britanie a fost prima țară din lume care a permis tratamentul de donare mitocondrială într-un cadru reglementat", a adăugat el.

"Toate solicitările de tratament sunt evaluate individual pe baza criteriilor prevăzute de lege și numai după o opinie de la experți independenți. Tratamentul de donare mitocondrială este încă la început, iar HFEA continuă să revizuiască evoluțiile clinice și științifice", a precizat acesta.

Bulgaria ar putea avea premier o femeie, cu solidă experiență europeană

Fostul prim-ministru bulgar Boiko Borissov a anunțat miercuri că partidul său de centru-dreapta GERB o va propune pe comisarul european pentru inovare, Mariya Gabriel, pentru a fi noul premier al țării, informează POLITICO.

Informațiile în acest sens au început să circule în presa bulgară încă de marți seară. Fost europarlamentar și actual comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Maryia Gabriel, în vârstă de 43 de ani, ar fi alegerea GERB pentru a ieși din impasul politic care blochează țara, după ce cinci runde consecutive de alegeri anticipate nu au reușit să aducă în Parlament un câștigător majoritar. Este de așteaptat ca partidele de centru, anti-corupție, din Bulgaria să susțină nominalizarea lui Mariyei Gabriel.

În urma anunțului făcut de Borisov în parlamentul de la Sofia, Manfred Weber, președintele Partidului Popular European, a declarat că grupul său salută "călduros" nominalizarea lui Gabriel ca prim-ministru desemnat al Bulgariei. "Are experiența și autoritatea internațională pentru a depăși impasul politic de la Sofia. Sprijin total partidul din familia noastră, GERB-Udf, pentru că a pus interesele țării pe primul loc", a declarat Weber.

GERB a ieșit pe primul loc în alegerile din Bulgaria de luna trecută, dar a obținut doar 25% din voturi, ceea ce înseamnă că Borissov, președintele partidului, trebuie să formeze o coaliție incomodă cu partidele anticorupție.

Maryia Gabriel ocupă funcția de comisar pentru inovare în cadrul Comisiei conduse de Ursula von der Leyen, dar a mai fost o dată comisar european, deținând postul de comisar pentru digitalizare în mandatul fostului președinte al CE Jean-Claude Juncker.

Robert de Niro, în vârstă de 79 de ani, a devenit tată pentru a șaptea oară

Actorul american Robert de Niro, în vârstă de 79 de ani, a dezvăluit că recent a devenit tată pentru a șaptea oară. În timpul unui interviu pentru postul de televiziune ET Canada difuzat luni, actorul, de două ori câștigător al premiului Oscar, și-a corectat interlocutorul pentru că s-a referit la cei șase copii ai săi.

Sunt „de fapt șapte”, a răspuns actorul. „Tocmai mi s-a născut un copil”, a spus el, fără a oferi nicio indicație despre sexul acestui copil sau identitatea mamei sale.

Agentul său a confirmat vestea pentru AFP. Robert de Niro are doi copii cu prima sa soție Diahnne Abbott, care a jucat alături de el în „Taxi Driver”, și doi cu actrița și cântăreața Grace Hightower de care s-a despărțit din 2018.

De asemenea, are gemeni cu modelul Toukie Smith, cu care a avut o relație la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990.

În prezent, actorul își promovează cea mai recentă comedie, „My Father and Me”, care urmează să fie lansată în cinematografele din SUA pe 26 mai.

Considerat unul dintre cei mai mari actori ai generației sale, Robert de Niro a câștigat două premii Oscar înainte de a împlini 40 de ani: cel pentru cel mai bun rol secundar în 1974 în „Nașul, partea 2” și cel pentru cel mai bun actor în 1981, datorită interpretării boxerului Jake LaMotta din „Raging Bull”.

Spotify a eliminat zeci de mii de melodii create de AI

Un mare număr de cântece generate cu ajutorul AI-ului au fost scoase de pe Spotify, dar nu din cauza modului în care au fost create, ci pentru că erau folosiți boți pentru umflarea cifrelor de audiență.

Spotify a anunțat că a eliminat din cadrul platformei sale de streaming mai multe zeci de mii de melodii, care nu erau create de un artist, ci generate artificial cu ajutorul inteligenței umane. Melodiile aparțineau companiei de AI Boomy, iar plângerea a venit din partea Universal Music, care a susținut că detectat „activitate suspicioasă” în jurul melodiilor respective.

Spotify a verificat situația și a ajuns la concluzia că datele de audiență ale acestor melodii au fost umflate cu ajutorul boților. Cu alte cuvinte, numărul de audiții era mai mare decât cel real. Motivul manipulării datelor de audiență este simplu - Spotify plătește deținătorii drepturilor în funcție de numărul de audiții înregistrat de fiecare cântec în parte.

După progresele făcute în ultimii ani, inteligența artificială a devenit motiv de discordie și în industria muzicală, existând deja un precedent care a speriat casele de producție. Luna trecută, pe platformele de streaming a apărut și s-a viralizat rapid o melodie generată de AI, care avea vocile lui Drake și The Weeknd. Tot la cererea Universal Music, care reprezintă ambii artiști, melodia a fost scoasă atât de pe Spotify, cât și de pe Apple Music.

SUA au anunțat că au neutralizat un program spion rus folosit timp de 20 de ani

Statele Unite au anunțat marți că au neutralizat un program spion rusesc numit "Snake" care a fost sursa a numeroase atacuri împotriva unor țări membre NATO în ultimii 20 de ani, relatează AFP.

Operațiunea "Medusa" a scos din funcțiune acest software, care a permis serviciilor de securitate ruse (FSB) "să fure sute de documente sensibile din cel puțin 50 de țări", atacând în special departamentele IT ale guvernelor sau mass-media, potrivit unui comunicat al Departamentul de Justiție al SUA.

"Datorită unei operațiuni de înaltă tehnologie, care a transformat acest malware rus împotriva lui însuși, agențiile americane de aplicare a legii au neutralizat unul dintre cele mai sofisticate instrumente rusești de spionaj cibernetic", a declarat ministrul adjunct al Justiției, Lisa Monaco.

Potrivit autorităților americane, software-ul era ghidat de la o unitate FSB numită "Turla", situată în Ryazan, Rusia, și putea să identifice, să fure documente și să rămână nedetectat pe o perioadă nedeterminată. Agenții "Turla" exfiltrau aceste date folosind rețeaua mondială de computere infectate.

Victime ale acestei acțiuni de spionaj au fost, de asemenea, identificate în Belgia, Ucraina, Statele Unite sau Georgia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.