Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Analiză: Cei mai importanți generali ruși au dispărut din peisajul public

Ziarul de Vrancea
28 iun 2023 654 vizualizări

Cei mai importanți generali din Rusia au dispărut din spațiul public după rebeliunea eșuată a mercenarilor grupului Wagner care viza răsturnarea conducerii militare ruse, pe fondul dorinței președintelui Vladimir Putin de a-și reafirma autoritatea și al unor informații neconfirmate despre cel puțin o arestare, notează joi Reuters într-o amplă analiză.

Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, nu a mai apărut în public sau la televiziunea de stat de la rebeliunea eșuată sâmbătă, când șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, ceruse ca Gherasimov să-i fie predat. Din 9 iunie, el nu este menționat în niciun comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Gherasimov (67 de ani) este comandantul războiului Rusiei în Ucraina și deținătorul uneia dintre cele trei "serviete nucleare" ale Rusiei, potrivit unor analiști militari occidentali.

Absent este de asemenea generalul Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armaghedon" de către presa rusă pentru tacticile sale agresive în timpul conflictului în Siria, în prezent comandant adjunct al forțelor ruse în Ucraina. Un raport al New York Times, pe baza unui briefing al serviciilor de informații americane, releva marți că el știuse dinainte de rebeliunea pusă la cale de Prigojin și că autoritățile ruse verifică dacă a fost complice.

Kremlinul a minimizat miercuri aceste informații, afirmând că au existat și vor exista multe speculații.

Versiunea în limba rusă a cotidianului The Moscow Times și un blogger militar au comunicat despre arestarea lui Surovikin, în timp ce alți corespondenți militari, cu un număr mare de abonați în Rusia, au declarat că el și alți ofițeri superiori au fost interogați cu privire la posibilul lor rol în revoltă. Reuters nu a fost în măsură să confirme dacă Surovikin a fost într-adevăr arestat.

O epurare masivă este în curs

Rybar, un canal influent de pe aplicația de mesagerie Telegram, condus de un fost atașat de presă al Ministerului rus al Apărării, a declarat că o epurare este în curs de desfășurare la Moscova. El susține că autoritățile încearcă să elimine personalul militar considerat că a dat dovadă de "lipsă de determinare" în reprimarea rebeliunii, pe fondul anumitor informații potrivit cărora unele părți ale forțelor armate par să fi făcut prea puțin pentru a-i opri pe combatanții Wagner în stadiul inițial al rebeliunii.

"Insurecția armată a societății militare Wagner a devenit un pretext pentru o epurare masivă în rândurile forțelor armate", declară Rybar.

O astfel de decizie, dacă se confirmă, ar putea modifica modul în care Rusia își duce războiul în Ucraina - pe care îl numește "operațiune militară specială" - provocând frământări în rândurile armatei, într-un moment în care Moscova încearcă să contracareze o contraofensivă ucraineană.

De asemenea, aceasta ar putea consolida sau ridica pozițiile altor înalți responsabili militari și de securitate considerați a fi loiali regimului.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu oficial cu privire la cele întâmplate.

Unii analiști militari și politici ruși și occidentali cred că ministrul apărării, Serghei Șoigu, un aliat de cursă lungă al lui Putin, pe care Prigojin voia să-l înlăture împreună cu Gherasimov din cauza presupusei sale incompetențe, poate să fie acum mai sigur pe postul său. "Cred că (Prigojin) se aștepta de fapt ca ceva să se facă în privința lui Șoigu și Gherasimov, ca Putin să se poziționeze de partea sa", notează pe Twitter Michael Kofman, specialist militar american de origine rusă de la think tank-ul Carnegie Endowment.

"În loc de aceasta, rebeliunea sa a asigurat poate menținerea lui în post, deși este cunoscut de toată lumea ca incompetent, fiind detestat în cadrul forțelor armate ale Federației Ruse", afirmă el.

Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia), fostă gardă de corp a lui Putin, pare să fie un alt beneficiar al evenimentelor din weekendul trecut după ce a apărut public pentru a spune că oamenii săi sunt pregătiți "să reziste până la moarte" pentru a apăra Moscova de Wagner.

El a vorbit despre posibilitatea de a obține armament greu și tancuri pentru forțele sale în urma rebeliunii.

Gherasimov a strălucit prin absență când Putin a mulțumit marți armatei că a evitat un război civil, contrar lui Șoigu, care a avut mai multe apariții publice de atunci. Surovikin, adjunctul lui Gherasimov, a fost văzut pentru ultima oară sâmbătă când a apărut într-o înregistrare video cerându-i lui Prigojin să pună capăt rebeliunii. El avea un aer epuizat și nu se știe dacă nu vorbea sub constrângere.

Prigojin îl elogiase frecvent pe Surovikin

Media ruse și unii bloggerii au relatat miercuri seara că Surovikin este încarcerat în centrul de detenție Lefortovo (aflat sub controlul FSB) din Moscova după ce ar fi fost arestat.

Aleksei Venediktov, jurnalist cu bune contacte de informare (purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, numărându-se printre 'prietenii' săi înainte de războiul în Ucraina, n. r.), a declarat - fără a-și cita sursele - că Surovikin nu a putut să fie contactat de familia sa de sâmbătă și că gărzile sale de corp de asemenea nu pot fi contactate.

Prigojin, care i-a criticat vehement luni de zile pe Șoigu și Gherasimov pentru pretinsa lor incompetență în războiul din Ucraina, îl elogiase frecvent pe Surovikin, respectat foarte mult în armată pentru experiența sa în războaiele din Cecenia și Siria.

Surovikin, care a fost comandantul ofensivei ruse în Ucraina înainte ca Gherasimov să fie numit în locul său, este considerat de analiștii militari occidentali și de unele părți ale armatei ucrainene un comandant eficient.

Corespondenții de război ruși vorbeau despre el ca despre un potențial viitor ministru al apărării.

Suedia: Un bărbat a ars pagini din Coran în fața unei moschei

Un bărbat a ars câteva pagini dintr-un exemplar al Coranului în fața celei mai mari moschei din Stockholm, în cadrul unei "adunări" autorizate miercuri de poliția suedeză, atrăgând furia Ankarei, care a denunțat acest act ca fiind "inacceptabil". Acest ultim incident ar putea stopa perspectivele Suediei de aderare la NATO.

La eveniment, care coincide cu Eid al-Adha, o sărbătoare celebrată de musulmanii din întreaga lume, au participat aproximativ o sută de spectatori și jurnaliști.

Îmbrăcat în pantaloni bej și o cămașă deschisă la culoare, Salwan Momika, un irakian în vârstă de 37 de ani care a fugit din țara sa în Suedia, a călcat de mai multe ori în picioare Coranul înainte de a strecura în el felii de șuncă și de a arde câteva pagini, potrivit jurnaliștilor AFP.

Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a condamnat imediat incidentul pe Twitter: "Este inacceptabil să se permită aceste acțiuni anti-islamice sub pretextul libertății de exprimare".

Washingtonul s-a alăturat criticilor, afirmând totodată că susține aderarea Suediei la NATO "cât mai curând posibil".

La rândul său, Marocul a denunțat un act "ofensator și iresponsabil" și și-a rechemat ambasadorul din Suedia, potrivit unui comunicat oficial emis miercuri seară.

Subiectul este unul sensibil în țara nordică. O demonstrație din ianuarie, în timpul căreia un Coran a fost ars în fața ambasadei Turciei la Stockholm, a stârnit deja furia Ankarei și a lumii musulmane, ducând la manifestații și apeluri la boicotarea produselor suedeze.

În cererea sa de autorizație prealabilă, organizatorul, Salwan Momika, a declarat că dorea "să își exprime opinia despre Coran". Voi rupe Coranul și îl voi arde", a scris el.

Momika a făcut o cerere similară în februarie, care a fost refuzată de poliție.

Potrivit unui articol din cotidianul suedez Aftonbladet din 5 aprilie, Momika a declarat că intenția sa nu este de a complica apartenența Suediei la Alianța Atlantică. "Nu vreau să fac rău țării care m-a primit și mi-a păstrat demnitatea", a declarat el ziarului, adăugând că ar dori ca Coranul să fie interzis în Suedia.

Sprijinul americanilor pentru înarmarea Ucrainei a crescut brusc

Sprijinul pentru înarmarea Ucrainei în rândul opiniei publice americane a înregistrat o creștere bruscă după tentativa de revoltă din Rusia a grupului de mercenari Wagner din weekend, transmite The Guardian care citează un sondaj de două zile, realizat de Reuters/Ipsos și încheiat marți. Sondajul a arătat că 65% dintre respondenți au susținut înarmarea Ucrainei și au aprobat expedierile, față de 46% într-un sondaj din luna mai.

Administrația Biden a aprobat 41 de pachete de arme pentru Ucraina, în valoare totală de peste 40 de miliarde de dolari, de când președintele rus Vladimir Putin a lansat ceea ce el numește „o operațiune militară specială” în februarie 2022.

81% dintre democrați, 56% dintre republicani și 57% dintre independenți sunt în favoarea furnizării de arme americane Ucrainei, potrivit celui mai recent sondaj.

Sondajul a fost realizat la doar câteva zile după ce Evgheni Prigojin, șeful companiei private de mercenari Wagner, a lansat și apoi a anulat o presupusă revoltă din cauza a ceea ce el a acuzat că a fost gestionarea defectuoasă a războiului din Ucraina de către Ministerul rus al Apărării.

De asemenea, sondajul a constatat că mari majorități de americani – 67% și 73% – sunt mai predispuși să susțină în alegerile prezidențiale americane de anul viitor un candidat care va continua ajutorul militar acordat Ucrainei și unul care susține alianța NATO.

O serie de candidați la președinția SUA și-au exprimat un sprijin timid pentru Ucraina, inclusiv Donald Trump și Ron DeSantis, favoriții partidului republican.

În cadrul unei adunări publice organizate de CNN luna trecută, Donald Trump nu a spus dacă dorește ca Rusia sau Ucraina să câștige războiul. DeSantis a catalogat invazia drept o „dispută teritorială” la începutul acestui an, despre care a spus ulterior că a fost înțeleasă greșit. El l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin un „criminal de război”.

Robert F Kennedy Jr, care candidează în alegerile primare democrate împotriva lui Joe Biden, a provocat controverse săptămâna aceasta după ce a declarat că Rusia a „acționat cu bună credință” în invazia din Ucraina.

Un zgomot de fond al Universului auzit pentru prima data

Zgomotul de fond emis de vârtejul de găuri negre gigantice a fost identificat de astronomi datorită unei tehnici noi de detectare a undelor gravitaționale, care deschide "o nouă fereastră către Univers", informează AFP.

Aceste rezultate, dezvăluite joi, sunt rodul unei vaste colaborări între cele mai mari radiotelescoape din lume. Acestea au reușit să capteze această vibrație a Universului cu o "precizie de ceasornic", au spus autorii cercetării, publicată simultan în mai multe reviste științifice.

Prevăzute de Einstein în 1916 și detectate o sută de ani mai târziu, undele gravitaționale sunt deformații minuscule ale spațiului-timp, asemănătoare cu ondulațiile apei de la suprafața unui iaz. Aceste oscilații, care se propagă cu viteza luminii, sunt provocate de evenimente cosmice violente, cum ar fi coliziunea a două găuri negre.

Ele pot fi legate de fenomene masive, dar semnalul lor este extrem de slab. În 2015, detectoarele de unde gravitaționale Ligo (SUA) și Virgo (Europa) au revoluționat astrofizica prin detectarea trepidațiilor foarte scurte - mai puțin de o secundă - ale coliziunilor dintre găuri negre stelare, cu o masă de aproximativ zece ori mai mare decât cea a Soarelui.

De data aceasta, un semnal mult mai prelungit în timp trădează un fenomen de mai mare amploare, captat de o rețea de radiotelescoape (din Europa, America de Nord, India, Australia și China) în cadrul consorțiului International Puslar Timing Array (IPTA).

Vorbim aici de unde gravitaționale generate de găuri negre "de câteva milioane până la câteva miliarde de ori mai mari decât masa Soarelui", a declarat Gilles Theureau, astronom la Observatorul Paris-PSL, care a coordonat lucrările din partea franceză.

Madonna a ajuns la terapie intensivă

Madonna, în vârstă de 64 de ani, se recuperează după o „infecție bacteriană gravă” care a forțat-o să fie internată la terapie intensivă pe 24 iunie și să-și amâne noul turneu mondial, care urma să înceapă la jumătatea lunii iulie în Canada, a anunțat miercuri un agent al său.

Potrivit managerului ei, starul a avut o infecție bacteriană gravă, care a dus la „o ședere de câteva zile în ATI”.

Guy Oseary a spus că starea de sănătate a Madonnei se îmbunătățește, dar este încă sub îngrijire medicală. „În acest moment, trebuie să întrerupem toate angajamentele, inclusiv turul”, a adăugat Oseary, relatează Reuters.

Madonna trebuia să înceapă un turneu mondial pe 15 iulie la Vancouver, încheindu-se la Amsterdam în decembrie.

Titan: Au fost găsite "presupuse rămășițe umane"

"Presupuse rămășițe umane" au fost descoperite printre resturile submersibilului turistic dispărut în Atlantic, în apropierea epavei Titanicului, a anunțat miercuri Paza de Coastă americană. Aceste rămășițe, "colectate cu grijă din epava de la locul accidentului", împreună cu resturile recuperate, vor fi analizate, ceea ce ar trebui să ofere "informații cruciale despre cauza acestei tragedii", a declarat Jason Neubauer, care conduce ancheta Gărzii de Coastă americane în acest caz.

Titan, un mic submersibil de aproximativ 6,5 metri lungime, operat de o companie privată, s-a scufundat pe 18 iunie pentru a observa epava Titanicului și urma să iasă la suprafață șapte ore mai târziu, dar contactul a fost pierdut la mai puțin de două ore după plecare.

O amplă operațiune de salvare a fost apoi lansată pentru a încerca să salveze pasagerii din submersibil, care ar fi trebuit să aibă rezerve de aer pentru aproximativ patru zile, doar pentru a descoperi că, la scurt timp după scufundare, submersibilul a fost lovit de o "implozie catastrofală", ucigându-i instantaneu pe toți cei cinci oameni.

Resturile de pe Titan, găsite pe fundul mării la aproximativ 500 de metri de epava Titanicului și la o adâncime de aproape 4.000 de metri, au fost aduse la țărm, miercuri, în St. John's, Newfoundland, în estul Canadei.

Acestea urmează să fie transferate de o navă a pazei de coastă americane către un port din Statele Unite, unde anchetatorii le vor putea analiza.

Presa canadiană a arătat fragmente din ceea ce părea a fi vârful și părți din corpul submersibilului.

Linii misterioase pe fața lui Biden. Care este explicația Casei Albe

Casa Albă a dezvăluit originea unor linii misterioase vizibile pe fața președintelui american Joe Biden de câteva zile, lăsate de o mască de tratament împotriva apneei de care suferă octogenarul, relatează AFP.

Aceste semne orizonate pe piele au fost observate de către jurnaliști, la începutul săptămânii și miercuri, când a plecat de la Washington la Chicago.

Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, a recurs la un mijloc de tratament al apneei în timpul somnului (CPAP, în engleză), a anunțat un adjunct al purtătorului de cuvânt al președinției americane Andrew Bates.

Aceste măști, folosite uneori în evitarea sforăitului, au elastice care țin aparatul pe nas.

Joe Biden și-a ”divulgat antecedentele de apnee a somnului în numeroase rapoarte medicale”, începând din 2008, precizează Andrew Bates.

”El a folosit o mașină CPAP ieri seară, un lucru obișnuit în cazul oamenilor cu aceste antecedente”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Joe Biden, născut în 1942, este cel mai bătrân președinte american în funcție, iar sănătatea sa se află în centrul întregii atenții.

În cazul în care va fi reales în 2024, el avea 86 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.