Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Alegeri pe muchie de iatagan

Ziarul de Vrancea
14 mai 2023 648 vizualizări

Turcia se îndreapta ieri spre un al doilea tur de scrutin, potrivit rezultatelor neoficiale n președintele în funcție rămâne favorit după ce a obținut mai multe procente decât cele preconizate în sondajele de opinie

Turcia se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin, după ce președintele Tayyip Erdogan l-a depășit pe rivalul său din opoziție, Kemal Kilicdaroglu, în alegerile de duminică, dar nu pare să fi să obțină o majoritate absolută.

Nici Erdogan, nici Kilicdaroglu nu au atins pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 28 mai, în cadrul unor alegeri considerate un verdict asupra guvernării tot mai autoritare al lui Erdogan. Cu 98,61% din buletinele de vot numărate, puțin după ora 7.00 a dimineții de luni, Erdogan conducea cu 49,34% din voturi, iar Kilicdaroglu avea 45,00%, potrivit agenției de presă de stat Anadolu.

Votul prezidențial va decide nu numai cine conduce Turcia, ci și dacă aceasta va reveni la o guvernare mai seculară și mai democratică, cum va gestiona criza severă a costului vieții și cum va aborda relațiile cheie cu Rusia, Orientul Mijlociu și Occidentul.

Erdogan: “Numărarea continuă”

Recep Tayyip Erdogan a afirmat, într-un discurs, că are un avans de peste două milioane de voturi față de rivalul său la alegerile prezidențiale și crede că va depăși pragul de 50 la sută din totalul voturilor, dar dacă poporul a optat să se ajungă în turul doi, el respectă decizia alegătorilor. “Țara noastră a încheiat cu succes o altă sărbătoare a democrației cu alegerile din 14 mai. Deși rezultatele finale încă nu se știu, noi suntem detașat în frunte. Se înțelege că va dura ceva mai mult timp atât aflarea rezultatelor neoficiale ale voturilor interne, cât și numărarea voturilor din străinătate”, a spus Erdogan. “La alegeri, l-am depășit deja cel mai apropiat rival cu aproximativ 2,6 milioane. Cred că această cifră va crește și mai mult odată cu rezultatele finale. Nu știm încă dacă alegerile prezidențiale s-au încheiat în primul tur. Dacă decizia națiunii noastre arată că alegerile prezidențiale s-au încheiat, atunci nu este nicio problemă. Dacă națiunea noastră a optat să fie turul doi al alegerilor, îi respect decizia. Credem că vom termina acest tur cu peste 50 la sută din voturi. Pentru că voturile din străinătate nu au ajuns complet în țara noastră. Numărarea continuă”, a adăugat el.

Kilicdaroglu: Erdogan nu a obținut rezultatul așteptat

Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziției la alegerile prezidențiale din Turcia, a promis, într-un discurs, că va obține victoria în turul doi. "Este plăcut că rata prezenței la vot se apropie de 90 la sută și că procesul continuă cu maturitate democratică. În ciuda tuturor calomniilor și insultelor sale, Erdogan nu a obținut rezultatul așteptat. Nimeni nu ar trebui să se entuziasmeze că s-a terminat totul. Alegerile nu se câștigă de la balcon. Dacă națiunea noastră spune să fie turul al doilea, așa să fie. Vom câștiga cu siguranță aceste alegeri în turul doi. Toată lumea va vedea asta. Erdogan nu a reușit să obțină votul de încredere așteptat din partea poporului. Peste 50 la sută vor schimbarea”, a spus Kilicdaroglu.

El a menționat că în următoarele 15 zile va face totul pentru “a aduce legea și dreptatea pentru Turcia”. “Poporul poate fi sigur că vom câștiga și că vom aduce democrația în această țară”.

Toate condițiile sunt acum de partea lui Erdogan, spune analistul Mujtaba Rahman de la Eurasia Group. „A câștigat Parlamentul, în ciuda așteptărilor contrare. A obținut rezultate mult mai bune în primul tur de scrutin prezidențial decât au prezis sondajele. Are avantajele președintelui în exercițiu. Din aceste motive și multe altele, o victorie a lui Kilicdaroglu pe 28 mai este acum foarte puțin probabilă”, a explicat acesta.

Armata ucraineană avansează la Bahmut

n după Berlin, Parisul și Londra au promis în ultimele două zile noi echipamente militare performante Kievului

Armata ucraineană a salutat ieri ”primul succes” al ofensivei sale la Bahmut, în Donbas (est), cea mai îndelungată și sângeroasă bătălie din Războiul cu Rusia.

”Înaintarea trupelor noastre în zona Bahmut este primul succes al ofensivei” în vederea apărării acestui oraș, anunță comandantul Forțelor Terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Ucraina a anunțat în weekend că a recucerit ”peste zece poziții” rusești la periferia orașului Bahmut. ”Azi (duminică), unitățile noastre au cucerit peste zece poziții inamice în nord și în sud, la periferia Bahmutului”, a anunțat adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar. ”Lupte aprige” continuau în orașul devastat, a precizat ea. ”Militari inamici au fost luați prizonieri”, a mai anunțat Ganna Maliar.

În timp ce Ucraina afirmă de mai multe zile că a înaintat în jurul Bahmutului - o premieră de mai multe luni -, Moscova susține că a înaintat în oraș, pe care-l controlează în cea mai mare parte. Potrivit lui Ganna Maliar, trupele Moscovei ”și-au adunat acolo toate forțele și încearcă să avanseze, distrugând totul în trecerea lor”.

Bătălia de la Bahmut, în Donbas, este cea mai sângeroasă și cea mai îndelungată de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Unii observatori se îndoiesc de importanța strategică a cuceririi acestui oraș de către Rusia, însă el permite Moscovei să afișeze o victorie după o serie de înfrângeri umilitoare.

Franța trimite ”zeci” de vehicule blindate și tancuri ușoare

Franța urmează să formeze și să echipeze mai multe batalioane ucrainene cu ”zeci” de vehicule și tancuri ușoare, anunță Parisul și Kievul, în urma unei cine a președinților francez Emmanuel Macron și ucrainean Volodimir Zelenski la Palatul Elysée. ”În săptămânile care vin, Franța va forma și va echipa mai multe batalioane cu zeci de vehicule blindate și de tancuri ușoare, inclusiv AMX-10RC”, se arată într-o ”Declarație comună” a celor doi șefi de stat. Parisul își concentrează ”eforturile asupra susținerii capacităților apărării aeriene a Ucrainei”, se arată în document.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit de către omologul său francez Emmanuel Macron pe treptele Palatului Élysée. Cei doi președinți îndeamnă la o creștere a presiunilor asupra Rusiei prin ”noi sancțiuni”.

Luni, Zelenski a fost primit la Londra de către premierul britanic Rishi Sunak.

Regatul Unit a anunțat, înaintea întâlnirii celor doi lideri, că livrează Ucrainei ”sute” de rachete antiaeriene și drone de atac cu o rază de peste 200 de kilometri.

Prigojin s-a oferit să dezvăluie Ucrainei unde sunt trupele rusești

Evgheni Prigojin a spus că îi va dezvălui armatei Ucrainei unde poate ataca trupele rusești, dacă ucrainenii își retrag forțele din orașul asediat Bahmut, unde mercenarii Wagner înregistrau pierderi masive, susține The Washington Post.

Liderul grupului paramilitar Wagner a făcut oferta spre sfârșitul lunii ianuarie. Conform unor documente secrete americane care au ajuns pe platforma de mesagerie Discord, Prigojin a transmis propunerea unor persoane de contact din cadrul direcției de informații militare a Ucrainei, cu care a menținut comunicații secrete pe durata războiului. El a spus că, în situația în care comandanții Ucrainei își retrag soldații din zona Bahmut, el va oferi Kievului informații despre pozițiile trupelor ruse, pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a le ataca.

Prigojin i-a apostrofat public pe comandanții militari ruși, despre care susține că nu au reușit să-i echipeze și să-i aprovizioneze forțele, care au oferit sprijin vital efortului de război al Moscovei. Dar el este și un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, care ar putea considera o trădare oferta lui Prigojin.

Doi oficiali ucraineni au confirmat că Prigojin a vorbit de mai multe ori cu direcția de informații ucraineană, cunoscută sub numele de HUR. Un oficial a spus că Prigojin a făcut nu doar o dată oferta cu privire la Bahmut, însă Kievul a respins-o pentru că oficialii nu au încredere în Prigojin și au considerat că propunerile sale ar putea fi lipsite de sinceritate.

Un oficial american a afirmat că există îndoieli similare la Washington cu privire la intențiile lui Prigojin.

Treisprezece morți în Pakistan, în urma luării unor ostatici

Treisprezece persoane au fost ucise în Pakistan în confruntări armate între paramilitari, atacați într-o bază, și combatanți a căror identitate era necunoscută, care au luat ostatice familii, a anunțat armata pakistaneză. Combatanți ”bine echipați” au luat cu asalt o bază în orașul Muslim Bagh, în provincia Balucistan (sud-vest) și au luat ostatice trei familii într-un imobil locuit. Confruntări armate au avut loc începând de vineri seara și până sâmbătă dimineața, a anunțat serviciul de comunicare al armatei pakistaneze (ISPR).

Cei șase atacatori au fost uciși, dar și șase membri ai forțelor de securitate ale statului și un civil, a anunțat ISPR. Alte șase persoane, inclusiv o femeie, au fost rănite.

Nicio grupare nu a revendicat imediat atacul, însă grupări separatiste etnice balucă luptă de decenii într-o rebeliune împotriva statului în această provincie și ia adesea ca țintă forțe de securitate. Talibanii pakistanezi sunt de asemenea activi în această regiune.

China: Un american de 78 de ani, condamnat la închisoare pe viață pentru spionaj

Un american în vârstă de 78 de ani, rezident permanent în Hong Kong, a fost condamnat în China la închisoare pe viață pentru spionaj, a anunțat, luni, un tribunal local. O pedeapsă atât de grea pentru un cetățean străin din acest motiv este relativ rară în țara asiatică, notează AFP.

John Shing-wan Leung, cunoscut și sub numele Liang Chengyun, “a fost găsit vinovat de spionaj și a fost condamnat la închisoare pe viață, precum și la privarea de drepturi politice pe viață”, a precizat într-un comunicat tribunalul din Suzhou.

Bunurile personale ale bărbatului au fost confiscate, fiind în valoare de 500.000 de yuani (66.000 de euro), în cadrul acestui proces în primă instanță care a avut loc luni.

Candidata Partidului ȘOR a câștigat alegerile din Găgăuzia

Candidata Partidului ȘOR, Evghenia Guțul, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei în fața contracandidatului său de la socialiști Grigorii Uzun, potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, dar validarea ei în funcție ar putea fi pusă sub semnul întrebării întrucât pe de o parte, procurorii cercetează ȘOR pentru nereguli la vot, iar pe de altă parte, partidul ar putea fi scos în afara legii de Curtea Constituțională.

Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a publicat duminică seara rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de bașcan. Potrivit Comisiei, pentru socialistul Grigorii Uzun și-au dat votul 24.913 alegători, adică 47,61 la sută, în timp ce pentru Evghenia Guțul au votat 27.376 de alegători, adică 52,39%. Astfel, candidata Partidului „ȘOR” a acumulat cele mai multe voturi.

La cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, care s-a desfășurat duminică, au participat 47.981 persoane, prezența la vot fiind de 54,56%.

Însă procurorii de la Centrul Național Anticorupție (CNA) verifică Comisia Electorală Centrală (CEC) a Găgăuziei, după ce deputata Marina Tauber, vicepreședinte a Partidului „ȘOR” care este vizată însă de o măsură de arest la domiciliu, a fost înregistrată în calitate de reprezentantă a candidatului partidului la funcția de bașcan. ȘOR este bănuit că a corupt alegătorii pentru a o vota pe Evghenia Guțul și că a încasat bani de la un grup criminal organizat.

Bașcanul Găgăuziei este ales prin vot direct o dată la patru ani. Acesta devine automat membru al Guvernului.

Macron: Rusia a intrat într-o “formă de vasalitate față de China”

Președintele francez Emmanuel Macron a apreciat duminică - într-un interviu pentru publicația L'Opinion - că Rusia a “pierdut deja din punct de vedere geopolitic” în războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei și a intrat într-o “formă de vasalitate față de China”. "Să fim bine înțeleși, nu este vorba de vreo operațiune specială, întrucât Vladimir Putin a decis mobilizarea. În plus, Rusia i-a determinat pe aliații săi istorici să se îndoiască de ea, corsetul său de prim rang. Ea a intrat de facto într-o formă de vasalitate față de China și a pierdut accesul la Marea Baltică, esențială pentru ea, întrucât a grăbit opțiunea suedeză și finlandeză de a adera la NATO", a explicat președintele francez, înaintea întrevederii cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

“Aceasta era de neconceput chiar și acum doi ani. Așadar, este o înfrângere geopolitică. Să fim realiști, Rusia nu trebuie să câștige războiul pe plan militar. Și depinde de noi să vedem cum îi putem ajuta pe ucraineni în contraofensiva lor, cum să pregătim problema garanțiilor de securitate pentru negocierile care vor avea loc în mod inevitabil”, a continuat el.

Thailanda: Electoratul respinge militarii la putere

Thailandezii au provocat o înfrângere serioasă armatei aflate la putere timp de aproape un deceniu în alegerile legislative care au avut loc duminică și care au propulsat în frunte cele două partide de opoziție pro-democrație, pregătite să negocieze pentru a forma o coaliție de guvernare.

Partidul Move Forward, a cărui retorică progresistă reflectă protestele masive din 2020 care cer o reformare radicală a monarhiei, este bine plasat pentru a deveni principala forță în următorul parlament. Dar, de la reforma legii severe de lezmajestate până la sfârșitul conscripției obligatorii, programul său, considerat radical, poate crea noi tensiuni cu elita militaro-regalistă care își păstrează influența în cadrul instituțiilor. Într-un regat în care intervențiile armatei și ale justiției au perturbat adesea procesul democratic, observatorii se tem de un scenariu care ar limita alternanța atât de așteptată, în beneficiul militarilor.

Milioane de alegători s-au prezentat la urne pentru un scrutin marcat de respingerea prim-ministrului în exercițiu Prayut Chan-O-Cha, care a ajuns la putere după o lovitură de stat în 2014, legitimat ulterior în 2019 de niște alegeri controversate.

Pe baza numărării buletinelor de vot în 97% din secțiile de votare, Move Forward este pe primul loc, cu peste 13,5 milioane de voturi (din 52 de milioane de alegători). Pe locul al doilea s-a clasat partidul de opoziție Pheu Thai condus de Paetongtarn Shinawatra, fiica fostului prim-ministru în exil Thaksin Shinawatra, care a câștigat 10,3 milioane de voturi. Fostul general Prayut Chan-O-Cha a strâns 4,5 milioane de voturi cu partidul United Thai Nation (UTN) și s-a clasat pe poziția a treia.

Rezultatele oficiale finale vor fi făcute publice peste câteva săptămâni.

Sistemul electoral complex, stabilit de armată, obligă Move Forward și Pheu Thai la o majoritate largă în parlament sau la formarea unei coaliții. Opoziția are nevoie de 376 de locuri din cele 500 din Adunarea Națională pentru a contrabalansa influența celor 250 de senatori numiți de armată. Este suficient ca tabăra pro-armată de 126 de deputați să asigure o majoritate în votul pentru desemnarea premierului, ales de cele două camere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.