Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Șeful Lukoil ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova

Ziarul de Vrancea
31 aug 2022 796 vizualizări

El este ultimul dintr-o serie de decese în circumstanțe bizare ale unor influenți directori sau oameni de afaceri din Rusia

Președintele Consiliului de Administrație al companiei ruse Lukoil, Ravil Maganov, a murit joi după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova, conform agenției Tass, care susține că este vorba despre o sinucidere.

Presa din Rusia scrie că Ravil Maganov, în vârstă de 68 de ani, era tratat într-o clădire de la etajul 6 al Spitalului Clinic Central din Moscova. Conform publicației financiare RBC din Rusia, acest spital se află în subordinea Administrației Prezidențiale. Autoritățile au transmis că președintele Consiliului de Administrație al Lukoil a murit în urma impactului cu solul, după ce s-a aruncat de la etaj.

El fusese internat cu infarct și era și sub tratament cu antidepresive, mai scrie agenția de presă rusă de stat.

Ravil Maganov avea 68 de ani. Din 1993, a lucrat în Lukoil în diferite funcții de conducere, fiind primul vicepreședinte executiv, și a supravegheat blocul de explorare și producție. În 2020, Consiliul de Administrație al Lukoil l-a numit pe Maganov președinte în locul lui Valery Greifer, care a murit în aprilie 2020.

Lukoil, prima mare companie din Rusia care s-a opus invaziei în Ucraina

La începutul lunii martie, la câteva zile după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina,Lukoil a cerut „încetarea rapidă a războiului”, fiind prima mare companie națională care s-a opus invaziei rusești. „Susținem încetarea rapidă a conflictului armat și spijinim fără rezerve soluționarea printr-un proces de negociere și prin mijloace diplomatice”, a transmis Consiliul de Administrație al Lukoil.

Cazul lui Maganov este ultimul dintr-o serie de decese bizare, unele părând sinucideri „la indigo”, ale unor influenți directori sau oameni de afaceri din Rusia, toate înregistrate după declanșarea războiului din Ucraina.

În luna mai, Poliția rusă a anunțat că a deschis un dosar penal legat de decesul lui Alexander Subbotin, un fost director al companiei petroliere de stat Lukoil care a fost găsit mort în subsolul unei case din regiunea Moscovei.

Primul caz din seria de decese suspecte care a atras atenția presei a fost cel al lui Vladislav Avaev, fost vicepreședinte al Gazprombank care a fost găsit mort într-un apartament din Moscova alături de soția și fiica sa minoră. Poliția rusă afirma pe 19 aprilie că Avaev și-ar fi ucis soția și fiica în urma unei dispute domestice, după care s-a sinucis. Doar două zile mai târziu, presa spaniolă scria că Serghei Protosenia, vicepreședinte al gigantului rus Nov, a fost găsit mort la reședinția acestuia din Costa Brava din nord-estul Cataloniei. Bărbatul a fost găsit spânzurat, în timp ce soția și fiica sa au fost găsite și ele moarte în pat.

Presa a descoperit ulterior că, în afară de cei doi, cel puțin alți 3 directori și oameni de afaceri ruși s-ar fi sinucis de la sfârșitul lunii ianuarie. La începutul lunii mai a fost descoperit mort și Andrei Krukowski, șeful stațiunii de ski ce aparține Gazprom, autoritățile ruse afirmând că acesta a alunecat pe o stâncă și a murit.

SUA au făcut simulări de luptă cu Ucraina înaintea contraofensivei

n americanii au sugerat Kievului o misiune mai limitată n oficialii de la Washington cred că acum există o paritate crescută între armatele ucrainene și cele ruse

SUA au îndemnat Kievul, în faza de pregătire a actualei contraofensive ucrainene, să mențină operațiunea limitată atât în ​​ceea ce privește obiectivele sale, cât și dimensiunile în plan teritorial, pentru a evita supraextinderea și blocarea pe mai multe fronturi, au declarat mai mulți oficiali americani și occidentali și surse ucrainene pentru CNN.

Aceste discuții au implicat implicarea în simulări de luptă cu Kievul, au spus sursele, referindu-se la exerciții analitice menite să ajute partea ucraineană să înțeleagă ce niveluri de forțe ar trebui să strângă pentru a avea succes în diferite scenarii. Ucrainenii au avut în vedere inițial o contraofensivă mai largă, dar și-au restrâns misiunea spre sud, în regiunea Herson, în ultimele săptămâni, au declarat oficialii americani și ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat pentru CNN că „Statele Unite au un dialog de rutină militar-militar la mai multe niveluri cu Ucraina. Nu vom comenta specificul acestor angajamente. În general, le oferim ucrainenilor informații pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine. amenințările cu care se confruntă și a-și apăra țara împotriva agresiunii ruse. În cele din urmă, ucrainenii iau deciziile finale pentru operațiunile lor”.

Oficialii cred că acum există o paritate crescută între armatele ucrainene și cele ruse. Dar oficialii occidentali au ezitat să eticheteze operațiunea ucraineană în curs de desfășurare - care părea să înceapă luni în provincia sudică Herson - ca fiind o adevărată „contraofensivă”.

“Competența”, marele avantaj al armatei ucrainene

Cât de mult succes va avea Ucraina în recâștigarea teritoriului pierdut rămâne o întrebare deschisă, spun surse familiare cu cele mai recente informații pentru CNN. Oficialii ucraineni au spus deja că această ofensivă va fi probabil o operațiune lentă și că frigul iernii ar putea determina unele întreruperi ale luptelor.

Cu toate acestea, există un sentiment distinct printre consilierii americani și occidentali ai Ucrainei că armata ucraineană este pe picior de egalitate cu Rusia, mai mult decât se credea chiar și cu doar câteva luni în urmă, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN. Rusia încă menține un număr superior de militari și de artilerie. Dar capacitățile ucrainene, susținute de armamentul și antrenamentele occidentale sofisticate, au atenuat un decalaj important, spun oficialii - în special Sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate sau HIMARS, pe care Ucraina le-a folosit pentru a lansa atacuri în spatele frontului rusesc în ultimele luni.

„Arată ce poate face pregătirea susținută și furnizarea de arme atunci când forța este foarte motivată și capabilă în angajarea sa”, a declarat pentru CNN un înalt oficial NATO. O altă sursă militară americană a spus-o mai direct: Ucraina a compensat avantajul Rusiei cu „competența” sa.

În Europa se află deja peste șapte milioane de refugiați proveniți din Ucraina

Numărul refugiaților proveniți din Ucraina care au ajuns în alte țări din Europa ca urmare a invaziei ruse, declanșată în urmă cu mai bine de jumătate de an, a depășit miercuri șapte milioane, potrivit statisticilor actualizate zilnic de Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), transmite EFE.

Dintre aceștia, 2,4 milioane se află în Rusia și 1,3 milioane în Polonia, în timp ce alte comunități importante de refugiați au ajuns în țări vecine Ucrainei, precum Republica Moldova (90.500 de refugiați), Slovacia (90.600 de refugiați) sau România (86.000 de refugiați). În restul Europei, țările care găzduiesc un număr mare de refugiați din Ucraina sunt Germania (670.000 de refugiați), Republica Cehă (423.000 de refugiați), Italia (151.000 de refugiați) și Spania (139.000 de refugiați). De la începerea invaziei ruse, la 24 februarie, UNHCR a consemnat 11,9 milioane de ieșiri din Ucraina, dar și 5,3 milioane călătorii de întoarcere a cetățenilor ucraineni în țara lor.

În prezent, exodul ucrainean depășește alte afluxuri de acest fel. Spre exemplu, 6,8 milioane de venezueleni și-au părăsit țara începând din 2014 din cauza crizei politice și economice, iar 6,7 milioane de sirieni au fugit din calea războiului civil după mai bine de un deceniu de violențe. Celor șapte milioane de refugiați li se adaugă alte 6,9 de milioane de persoane strămutate în interiorul granițelor Ucrainei din cauza conflictului, potrivit statisticilor Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

Lavrov promite să “apere” populația rusofonă din Moldova

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sugerat că Rusia va face totul pentru a proteja interesele populației vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova. Totodată, în cadrul unui forum, acesta a făcut mai multe aluzii la adresa guvernării de la Chișinău. “Vom face totul pentru ca interesele populației rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”, a declarat ministrul rus de Externe.

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Și cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de Occident și se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov.

În iunie, Lavrov susținea că se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”. „Desigur, din R.Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină... Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunță că: «Începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite și o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente»“, a declarat el. Totodată, Lavrov a învinuit atunci Chișinăul de cerșetorie în cazul livrării gazelor naturale.

Un copil a murit de foame pentru că mama lui vegană l-a hrănit doar cu fructe și legume

O femeie vegană găsită vinovată de crimă după ce copilul ei a murit de foame a fost condamnată la închisoare pe viață. Sheila O'Leary, 38 de ani, din Florida, care provine dintr-o familie care a adoptat o dietă vegană strictă, a fost găsită vinovată în luna iunie de crimă, abuz grav împotriva copiilor și neglijență, în cazul morții fiului ei, Ezra O'Leary. Soțul ei, Ryan Patrick O'Leary, se află în arest preventiv, urmând să fie judecat pentru aceleași fapte, relatează The Independent. Cei doi părinți le-au mărturisit anchetatorilor că mâncau în familie doar fructe și legume crude, dar că Ezra ar fi fost, totuși, alăptat o scurtă perioadă de timp după naștere. Băiatul, care avea 18 luni când a murit, în septembrie 2019, cântărea doar 8 kilograme și avea dimensiunea unui copil de 7 luni. Soții mai au doi copii, de 3 și 5 ani, care erau și ei subnutriți, spun anchetatorii.

Un medic voluntar britanic a fost ucis în Ucraina

Un britanic care a mers în Ucraina ca medic voluntar a fost ucis, a declarat familia sa în cadrul unei campanii de strângere de fonduri pentru repatrierea trupului său. Craig Mackintosh, originar din Thetford, estul Angliei, a fost ucis pe 24 august “în plină acțiune”, a indicat sora sa Lorna pe platforma GoFundMe, fără a preciza circumstanțele decesului său.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe britanic a confirmat joi, 1 septembrie, pentru AFP „că ajută familia unui britanic decedat în Ucraina și că este în contact cu autoritățile locale”. “Vă rugăm să ajutați să aduceți acasă acest erou de război”, a scris sora victimei în timp ce își lansa campania de strângere de fonduri la începutul acestei săptămâni. “Fratele nostru s-a oferit cu mult curaj să meargă în Ucraina ca medic și să ajute la salvarea de vieți în această țară devastată de război”, a adăugat ea. “În mijlocul conflictului, ajutându-i pe alții, și-a pierdut viața. Acest altruist este acum la morgă în Ucraina și nu există nicio modalitate de a-l aduce acasă”.

Potrivit Lornei Mackintosh, repatrierea cadavrului costă în jur de 4.000 de lire sterline (4.600 de euro). Joi, campania de strângere de fonduri depășise 6.500 de lire.

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, Regatul Unit și-a sfătuit cetățenii să se întoarcă de acolo. Mai mulți veterani ai armatei britanice sau voluntari în Ucraina au fost uciși în ultimele luni.

Concentrații record de gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului în 2021

Concentrațiile atmosferice de gaze cu efect de seră, responsabile pentru încălzirea planetei noastre, au atins niveluri record în 2021, la fel și nivelul oceanelor, a anunțat miercuri Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite (NOAA).

În contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră au reînceput să crească după criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19, concentrația de CO2 din atmosfera Pământului a atins anul trecut valoarea medie de 414,7 părți per milion (ppm), potrivit raportului anual american în privința climei, realizat de cercetătorii de la NOAA. Această valoare este cu 2,3 ppm mai mare decât cea din 2020 și reprezintă un record de la începutul măsurătorilor de acest tip. Totodată, este cea mai mare valoare de CO2 acumulat în atmosfera Terrei în ultimul milion de ani.

Concentrațiile de metan, un gaz care nu rezistă decât 10 ani în atmosferă, dar care are o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât CO2 într-o perioadă de 20 de ani, au atins la rândul lor un nivel record, potrivit comunicatului publicat miercuri de NOAA, care notează o accelerare importantă a creșterii anuale a nivelurilor de metan în ultimii ani. În ceea ce privește consecințele generate de încălzirea climei de pe Terra, nivelul mediu al oceanelor a crescut pentru al doilea an consecutiv și a atins la rândul lui o valoare record, fiind cu 0,97 centimetri peste nivelul din 1993, anul în care au început să fie realizate măsurători din satelit.

Temperatura medie de pe Terra a crescut cu aproape 1,2 grade Celsius în raport cu era preindustrială, provocând deja o înmulțire a evenimentelor meteorologice extreme, precum canicule, furtuni, secete și inundații.

Iar acesta este doar începutul. În condițiile în care orice zecime de grad Celsius contează, planeta noastră se îndreaptă spre o încălzire cu Â2,8 grade Celsius până în anul 2100 chiar dacă angajamentele luate de statele lumii în cadrul Acordului pentru climă de la Paris vor fi respectate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.