Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați:110 milioane de oameni din întreaga lume au fost nevoiți să-și părăsească locuințele - un record

Ziarul de Vrancea
13 iun 2023 752 vizualizări

110 milioane de persoane din întreaga lume au fost nevoite să își părăsească locuințele, a dezvăluit alaltăieri ONU, care a descris acest număr record drept o „acuzație” la adresa stării lumii, relatează AFP.

Recentele lupte din Sudan au agravat și mai mult o situație devenită deja gravă în 2022, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a crizei umanitare din Afganistan. Niciodată până acum numărul total al refugiaților care își părăsesc țara sau al persoanelor strămutate în propria țară nu a atins un asemenea nivel, potrivit raportului anual al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați. La sfârșitul anului trecut, 108,4 milioane de persoane erau strămutate sau refugiate, a precizat UNHCR. Asta înseamnă cu 19,1 milioane de persoane mai mult decât la sfârșitul anului 2021, o creștere fără precedent. Iar luptele dintre facțiunile rivale din Sudan au dus numărul total de refugiați și persoane strămutate la aproximativ 110 milioane în luna mai. „Iată unde ne aflăm astăzi”, a declarat șeful UNHCR, Filippo Grandi, la o conferință de presă la Geneva. „Avem 110 milioane de persoane care au fugit din cauza conflictelor, persecuțiilor, discriminărilor și violențelor, adesea amestecate cu alte motive - în special impactul schimbărilor climatice”, a subliniat el, deplângând creșterea de anul trecut. „Este o acuzație la adresa stării lumii noastre”, a spus Grandi, care a spus că 35,3 milioane de persoane erau refugiați și 62,5 milioane de persoane strămutate.

De asemenea, existau 5,4 milioane de solicitanți de azil și 5,2 milioane de alte persoane care aveau nevoie de protecție internațională. Toți acești oameni se confruntă cu „un mediu mai ostil, în special în ceea ce privește refugiații, aproape peste tot”, spune înaltul comisar. „A fi un adevărat lider înseamnă să convingi opinia publică de faptul că există oameni care merită protecție internațională”, insistă el.

Trei sferturi dintre refugiați se refugiază în țări cu venituri mici sau medii.

Anul trecut, peste 339.000 de refugiați din 38 de țări s-au întors acasă, în timp ce 5,7 milioane de persoane strămutate au putut să se întoarcă la casele lor.

Țările care au primit cei mai mulți refugiați au fost Turcia (3,6 milioane), Iran (3,4 milioane), Columbia (2,5 milioane), Germania (2,1 milioane) și Pakistan (1,7 milioane).

Explozia misterioasă a Nord Stream: Olanda spune că a averetizat CIA

Serviciile de informații militare olandeze au avertizat CIA cu privire la un presupus atac ucrainean asupra conductelor Nord Stream

Serviciile de informații militare olandeze au avertizat CIA anul trecut cu privire la un presupus plan ucrainean de a arunca în aer conductele Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie lovite, a relatat, marți, postul public de televiziune olandez NOS, fără a preciza sursa, scrie CNN. Raportul s-a bazat pe o investigație comună a NOS și a publicațiilor germane Die Zeit și ARD.

Statele Unite au primit anul trecut informații de la un aliat european potrivit cărora armata ucraineană plănuia un atac asupra conductelor de gaze naturale Nord Stream, a relatat săptămâna trecută CNN, pe baza informațiilor furnizate de trei oficiali americani. Atacul asupra conductelor din septembrie anul trecut a fost condamnat atât de oficialii americani, cât și de aliații occidentali, ca fiind un sabotaj asupra infrastructurii critice. În prezent, acesta este investigat de alte națiuni europene.

Wall Street Journal (WSJ) a relatat marți că CIA a avertizat anul trecut Ucraina să nu atace gazoductele Nord Stream după ce a primit informații despre un presupus plan ucrainean, citând oficiali familiarizați cu schimbul de informații. CIA a primit informația de la serviciile de informații militare olandeze, au declarat oficialii pentru WSJ.

În raportul său, NOS a declarat că serviciul de informații militare olandez, MIVD, a reușit să adune, într-o fază timpurie, informații detaliate despre un presupus complot ucrainean de a arunca în aer conductele. MIVD nu a oferit un comentariu pentru NOS, a precizat radiodifuzorul. CIA și ambasada Olandei în SUA au refuzat să comenteze pentru CNN, la fel ca și MIVD și guvernul ucrainean.

Autoînfometarea pentru a-l întâlni pe Iisus: bilanțul a depășit 300 de morți

n secta predicatorului din Kenya: bilanțul victimelor a depășit 300, după ce alte 19 cadavre au fost descoperite

Bilanțul „masacrului de la Shakahola”, denumit după numele unei păduri din Kenya în care se întâlnea o sectă care pledează pentru post negru pentru a se „întâlni cu Iisus”, a crescut la 303 morți, după ce marți au fost descoperite alte 19 cadavre, a anunțat un oficial regional, citat de AFP.

Pastorul autoproclamat al sectei, Paul Nthenge Mackenzie, se află în închisoare din 14 aprilie și va fi judecat pentru „terorism” în acest caz care a zguduit această țară extrem de religioasă din Africa de Est.

La două luni de la descoperirea primelor victime, la 13 aprilie, căutarea gropilor comune este încă în curs de desfășurare pe aproape 15.000 de hectare de pădure, aproape de orașul de coastă Malindi. „Numărul morților a ajuns acum la 303, după exhumarea a 19 cadavre”, a declarat marți Rhoda Onyancha, prefectul regiunii. Poliția crede că majoritatea cadavrelor exhumate până în prezent sunt cele ale adepților Bisericii Buna Vestire, fondată de Paul Nthenge Mackenzie, care promova înfometarea pentru a se „întâlni cu Iisus”.

Autopsiile au arătat că majoritatea victimelor au murit de foame, probabil după ce au urmat predicile acestuia. Totuși, unele victime, inclusiv copii, au fost strangulate, bătute sau sufocate, potrivit autopsiilor. Cel puțin 35 de persoane suspectate de implicare au fost arestate, potrivit poliției.

Masacrul a provocat un mare scandal în Kenya, autoritățile fiind chestionate pentru că nu au reușit să împiedice activitățile pastorului Mackenzie, care fusese arestat în mai multe rânduri pentru predicile sale extreme. De asemenea, a reaprins dezbaterea privind reglementarea cultelor religioase în această țară predominant creștină, care are 4.000 de „biserici”, potrivit cifrelor oficiale. Președintele William Ruto a înființat un grup de lucru pentru a „revizui cadrul juridic și de reglementare care guvernează organizațiile religioase”. Săptămâna trecută, ministrul de interne a anunțat că pădurea Shakahola va fi transformată într-un „loc de comemorare”.

Germania vrea să deblocheze patru miliarde de euro pentru achiziționarea scutului antirachetă israelian

Germania vrea să deblocheze patru miliarde de euro pentru a achiziționa un sistem israelian de protecție antirachetă, ca parte a planului său de reînarmare în urma invaziei Rusiei în Ucraina, au declarat, marți, surse guvernamentale, citate de AFP. Acest sistem antirachetă este echipat cu radare, lansatoare și rachete ghidate de tip Arrow 3. Comisia de buget a parlamentului german ar urma să deblocheze miercuri 560 de milioane de euro pentru un acord precontractual cu Israelul, a aflat marți AFP. Guvernul german „intenționează să pună în funcțiune cât mai rapid posibil capacitatea națională de apărare antirachetă teritorială cu achiziția prevăzută a sistemului de arme Arrow”, subliniază Ministerul de Finanțe într-un document destinat Comisiei pentru buget. Sistemul israelian ar trebui „să contribuie la protecția Germaniei, a populației și a infrastructurii sale critice împotriva rachetelor balistice”, potrivit documentului. După mai multe decenii de subinvestiții în apărarea sa, Germania, prin intermediul cancelarului său Olaf Scholz, a declarat o „schimbare de eră” după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022.

Doi militari morți și unul rănit în Japonia, într-un atac armat într-un poligon

Doi militari au fost uciși, iar altul a fost rănit, miercuri, într-un atac armat într-un poligon de tragere al armatei, la Gifu, în centrul Japoniei, al cărui presupus autor a fost arestat, anunță autoritățile japoneze, relatează AFP. „Un membru al Forțelor de Autoapărare a deschis focul în poligonul de tragere Hino”, către ora locală 9.00 (3.00, ora României), iar „trei membri ai Forțelor de Autoapărare au fost răniți”, a anunțat un purtător de cuvânt al Guvernului, Hirokazu Matsuno. El a anunțat că un suspect a fost arestat. Postul public de televiziune NHK a anunțat că suspectul este un tânăr în vârstă de mai puțin la 20 de ani, membru al Forțelor de Autoapărare, care a deschis focul cu armă automată. Crime violente sunt rare în Japonia, însă mai multe atacuri au șocat țara în ultimul an - inclusiv asasinarea prin împușcare a fostului premier Shinzo Abe la un miting într-o campanie electorală.

UE va îndemna Germania să facă mai mult pentru a reduce utilizarea Huawei în rețeaua 5G

Uniunea Europeană urmează să îndemne Germania să facă mai mult pentru a reduce utilizarea echipamentelor Huawei în rețeaua sa 5G, atunci când Bruxelles-ul va publica un raport în zilele următoare, înaintea discuțiilor dintre Berlin și Beijing, au spus două surse familiare cu problema, citate de Reuters. Germania a întârziat implementarea setului de instrumente al UE de măsuri de securitate pentru rețelele 5G, convenit în urmă cu trei ani pentru a reduce utilizarea furnizorilor „cu risc ridicat”, precum grupul chinez Huawei, din cauza preocupărilor legate de posibile sabotaje sau spionaj. Oficialii UE vor critica probabil Germania și câteva alte țări pentru progresele insuficiente, atunci când vor prezenta a doua revizuire a setului de instrumente 5G, în zilele următoare, probabil vineri, au spus cele două surse. Ei vor critica, de asemenea, operatorii de telecomunicații precum Deutsche Telekom, a spus una dintre surse.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.