Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: În ultimele cinci luni de război, rușii au cucerit 0,1 la sută din teritoriul Ucrainei

Ziarul de Vrancea
24 mai 2023 826 vizualizări

SUA estimează că, în această perioadă, forțele lui Putin au suferit peste 100.000 de pierderi pe câmpul de luptă

Între decembrie 2022 și mai 2023, trupele rusești au reușit să captureze doar câteva sute de kilometri pătrați de teritoriu în Ucraina, iar Moscova a plătit un preț enorm, în morți și răniți, pentru aceste câștiguri limitate.

Ofensiva rusă care a început la sfârșitul anului trecut s-a stins în mare parte la câteva luni după începerea noului an și are ca rezultat doar câștiguri limitate, care au fost obținute cu un preț foarte mare pentru forțele care luptă în războiul Kremlinului din Ucraina.

O hartă publicată de Business Insider arată cât de puțin teren au câștigat forțele rusești în cinci luni, cu prețul a 100.000 de morți și răniți. În perioada de cinci luni dintre 2 decembrie 2022 și 2 mai 2023, forțele ruse au cucerit aproximativ 870 de kilometri pătrați de teritoriu în estul Ucrainei, ceea ce reprezintă 0,1 la sută din întreaga țară, a stabilit o analiză Business Insider pe baza estimărilor furnizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington.

Rusia duce un război în Ucraina de aproape 15 luni. Luptele intense și brutale de-a lungul unei linii de front din ce în ce mai statice au lăsat orașe în ruine și au dus la creșterea numărului de morți de ambele părți, deși pierderile rusești, în special, sunt substanțiale. În această perioadă, forțele rusești, atât trupe regulate, cât și mercenari suplimentați cu deținuți, au suferit peste 100.000 de pierderi, a dezvăluit un oficial de rang înalt de la Casa Albă la începutul lunii mai. Acest bilanț uluitor include 20.000 de soldați uciși și alți 80.000 de răniți, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Bilanțul subliniază că planul liderului rus Vladimir Putin a fost de a încerca să copleșească forțele de apărare ale Ucrainei cu mase de soldați slab pregătiți și dispensabili, trimiși în față în atacuri în valuri umane.

În noiembrie 2022, șeful Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, estima că Moscova a suferit peste 100.000 de pierderi de la invazia din februarie. Ultimele estimări arată că Ucraina a avut nevoie doar de cinci luni pentru a provoca pagube la fel de mari ca în lunile anterioare și pentru a dubla numărul de victime în rândul armatei invadatoare.

De asemenea, Kirby remarca, la începutul lunii mai, că jumătate dintre soldații ruși care au murit sunt mercenari și foști deținuți din faimoasa organizație paramilitară Wagner, care a jucat un rol-cheie în luptele pentru cucerirea orașului Bahmut, devastat de război - cea mai lungă și mai sângeroasă bătălie din campania Moscovei. Forțele susținute de Kremlin - care includ armata regulată a Rusiei și Wagner - au petrecut luni de zile obținând câștiguri treptate în Bahmut și în jurul acestuia. Duminică, aceste forțe au susținut că au cucerit în totalitate orașul devastat, deși pretinsa lor victorie a fost contestată de Ucraina, care a făcut în schimb unele progrese de-a lungul flancurilor orașului.

Între timp, Ucraina se află în etapele finale de pregătire pentru o contraofensivă mult așteptată, care vizează eliberarea teritoriului ocupat în regiunile din est și sud. Nu este clar când, mai exact, ar putea începe contraofensiva, dar experții militari spun că depinde de integrarea blindatelor grele occidentale - cum ar fi tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie - care au fost trimise de SUA și aliații din NATO.

Prigojin: Ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că oamenii săi sunt cei mai puternici luptători, dar a recunoscut că armata ucraineană a dus, de asemenea, o luptă aprigă, în special în Bahmut. "Acum pot judeca conform propriei mele experiențe, știu cum luptă diferite țări ș...ț astăzi PMC Wagner este cea mai bună armată din lume, iar, după ea, desigur, trebuie să spun că ar trebui să fie armata rusă pentru a fi corect din punct de vedere politic, dar cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume", a declarat Prigojin, marți, într-un interviu cu Konstantin Dolgov, un blogger pro-rus.

În weekend, grupul militar privat Wagner a afirmat că a cucerit toate teritoriile pe care le planificase și că va părăsi joi linia frontului din estul Ucrainei, lăsând luptele în seama Ministerului rus al Apărării. Dar Prigojin a declarat, marți, că ucrainenii sunt "foarte bine organizați, foarte bine antrenați, iar serviciile lor de informații sunt la cel mai înalt nivel, pot opera orice sistem militar cu același succes, unul sovietic sau unul NATO".

Separat, când a fost întrebat despre recentele incursiuni transfrontaliere din Belgorod, revendicate de rușii anti-Putin, Prigojin a declarat că "grupuri ale Corpului Voluntarilor Ruși intră fără rușine în regiunea Belgorod", iar forțele de apărare rusești nu sunt "absolut deloc pregătite să le opună rezistență sub nicio formă".

O elevă supărată că i s-a confiscat telefonul a provocat un incendiu cu 19 morți

Incendiul mortal dintr-un cămin școlar din Guyana pare să fi fost declanșat de o elevă supărată că i-a fost confiscat telefonul mobil, potrivit autorităților citate de BBC. Nouăsprezece persoane - majoritatea eleve - au fost ucise în incendiul izbucnit luni dimineață în această țară sud-americană. Se pare că dormitorul era încuiat și avea ferestrele acoperite, ceea ce a blocat victimele.

Adolescenta suspectă se află în prezent în spital cu arsuri și se pare că a recunoscut că a provocat incendiul. Autoritățile se sfătuiesc acum dacă să o acuze sau nu, potrivit unei surse guvernamentale citate de agenția de presă AFP.

Incendiul a fost declanșat în zona băii și a distrus în cele din urmă întreaga clădire, care era parțial din lemn și adăpostea 57 de elevi la momentul respectiv. Supraviețuitori ai incidentului din orașul Mahdia, situat în centrul țării, au povestit că au fost treziți în miez de noapte de țipete.

Fata este suspectată că și-a orchestrat atacul după ce a fost sancționată pentru că avea o relație cu un bărbat mai în vârstă. S-a aflat că administratoarea căminului - care și-a pierdut fiul de cinci ani în incendiu - nu a reușit să găsească cheile pentru a descuia ușa în starea de panică.

De asemenea, pompierii ar fi recurs la spargerea pereților pentru a ajuta oamenii să scape. Dar, inițial, s-au luptat să stăpânească incendiul din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Pe lângă victimele care au murit - majoritatea fete indigene -, alte câteva persoane au fost rănite. Acestea au fost transportate la spital, unele dintre ele în capitala Georgetown, iar un număr dintre ele rămân în stare gravă. Presa locală a relatat că incendiul a fost atât de puternic încât a fost nevoie de teste ADN pentru a identifica unele victime.

Guyana este situată între Venezuela și Surinam, pe coasta de nord a Americii de Sud.

Șoferul care a izbit un camion de bariera de la Casa Albă era pregătit să îl ucidă pe Biden

Un tânăr în vârstă de 19 ani din Missouri acuzat că a intrat deliberat într-o barieră de securitate de la Casa Albă, luni seara, cu un camion de marfă închiriat le-ar fi spus autorităților că îi admiră pe naziști și că vrea să "preia puterea" și "să-l ucidă pe președinte", arată documente judiciare date publicității de NBC News.

Sai Varshith Kandula, din Chesterfield, Missouri, a închiriat camionul U-Haul luni seară, imediat după ce a ajuns de la St. Louis la Aeroportul Internațional Dulles din Washington. Luase avionul cumpărându-și un bilet doar dus, a declarat un agent al Secret Service, potrivit unui document depus la tribunalul districtual federal din Washington D.C. În jurul orei 21:35, el a condus vehiculul pe un trotuar din fața Casei Albe și a intrat în bariera metalică. Kandula a pus camionul în marșarier și s-a izbit de barieră și a doua oară înainte ca agenții Poliției parcurilor din Statele Unite să-l ia în custodie, se arată în documente.

Când agenții Secret Service l-au întrebat pe Kandula despre un steag cu o svastică pe care l-a scos dintr-un rucsac, acesta le-ar fi spus că l-a cumpărat online deoarece naziștii "au o istorie mare", potrivit documentului judiciar. El ar fi spus că "admiră natura lor autoritară, eugenismul și ordinea lor mondială unică". Despre Hitler crede că este un "lider puternic", pe care îl admiră.

De asemenea, Kandula le-ar fi spus autorităților că plănuia atacul de șase luni și că a detaliat planurile într-o "carte verde". El a declarat că scopul său era "să ajungă la Casa Albă, să preia puterea și să fie pus la conducerea națiunii", se arată în document. Atunci când agenții l-au întrebat cum va prelua puterea, Kandula a declarat că îl va ucide pe președinte, dacă asta trebuie să facă, și va răni pe oricine îi va sta în cale.

În Chesterfield, suburbie a orașului St. Louis unde locuiește Kandula, agenți FBI au fost văzuți intrând și ieșind din casa acestuia, marți, iar cunoscuților nu le venea să creadă că adolescentul "chill" pe care îl cunoșteau a fost în stare de așa grozăvie. Tânărul nu are cazier și nu era cunoscut poliției din Chesterfield. "Era drăguț și relaxat. Nu mă așteptam ca el să facă așa ceva", a spus un cunoscut.

Kandula era membru al comunității sud-asiatice din Chesterfield, o suburbie cu o clasă de mijloc consistentă, aflată la aproximativ 30 de kilometri vest de St. Louis.

Un alt tânăr a declarat că nu înțelege de ce colegul său de școală de odinioară ar fi putut avea un steag nazist asupra sa. "Nu l-am văzut ca fiind rasist sau ceva de genul ăsta. Părea doar o persoană relaxată", a spus fostul coleg. Kandula a apărut marți în fața Curții Superioare din Washington D.C..

Misterul din jurul morții viceministrului rus Piotr Kucherenko

Viceministrul științei și învățământului superior Piotr Kucherenko a murit în circumstanțe încă neclare, după ce s-a simțit rău sâmbătă, în avionul care îl ducea din Cuba înapoi în Rusia, împreună cu o delegație guvernamentală, potrivit La Stampa.

De la începutul războiului, 13 oameni de afaceri s-au sinucis sau au avut morți inexplicabile, șase dintre ei fiind angajați ai două dintre cele mai importante companii energetice ale țării.

„Kucherenko s-a îmbolnăvit în avionul cu care el și delegația rusă se întorceau dintr-o călătorie de afaceri în Cuba. Avionul a aterizat la Mineralni Vodî, unde medicii au intervenit, dar Kucherenko nu a putut fi salvat”, a anunțat ministerul într-un comunicat sumar postat pe site-ul său.

Familia a sugerat un atac de cord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat duminică, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, că nu avea cunoștință de moartea ministrului adjunct.

Cunoscutul jurnalist Roman Super, care a fugit în străinătate la scurt timp după începerea invaziei, a relatat pe canalul său Telegram că a vorbit cu Kucherenko cu câteva zile înainte de a părăsi țara. Kucherenko îi spusese că se temea pentru viața sa și l-a încurajat să plece. „Salvează-te și salvează-ți familia. Părăsiți țara cât mai curând posibil. Nu vă puteți imagina gradul de brutalitate din țara noastră. Peste un an, nu veți mai recunoaște Rusia. Plecând, faci ceea ce trebuie”, îi spusese el.

„Pentru mine, nu mai este posibil să părăsesc Rusia. Ne-au luat pașapoartele. Și nu există niciun loc dispus să primească un viceministru rus după această invazie fascistă”, îi spusese el, adăugând că lua antidepresive și tranchilizante „cu mâna plină, deși nu mă ajută prea mult”. „Abia dorm. Și mă simt foarte rău. Cu toții am fost luați ostatici. Nimeni nu poate spune nimic. Altfel, ne zdrobesc ca pe niște gândaci", ar fi spus oficlialul rus, potrivit La Stampa.

Lukașenko, optimist: „Calmați-vă, băieți, n-o să mor!”

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a apărut marți în public și a respins speculațiile potrivit cărora ar fi grav bolnav, spunându-le oficialilor că a fost vorba de un simplu adenovirus. "Calmați-vă, băieți, n-am de gând să mor”, a declarat el, potrivit unei înregistrări video, relatează Reuters.

Lukașenko, în vârstă de 68 de ani, este unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin. Zvonurile privind starea sa de sănătate s-au intensificat după ce a apărut la parada militară de la Moscova, din 9 mai, părând obosit și puțin nesigur și având un bandaj la o mână.  Părând răgușit, Lukașneko a declarat marți la o reuniune pe probleme de sănătate că a suferit de un adenovirus, care este un virus comun al răcelii. Imagini ale întâlnirii au fost difuzate de Pul Pervovo, o televiziune de stat care relatează despre activitățile lui Lukașenko, relatează Reuters. "Dacă cineva crede că voi muri, să se calmeze", a declarat Lukașenko, adăugând că, deși este nevoie în mod normal de doar trei zile pentru a se recupera după un astfel de virus, el a fost prea ocupat pentru a-și lua imediat concediu. "Nu am de gând să mor, băieți. Va trebui să vă luptați cu mine pentru foarte mult timp de acum încolo", a insistat el, adresându-se dușmanilor politici. Liderul opoziției belaruse, Sviatlana Țihanouskaia, le-a spus luni susținătorilor săi să fie gata să profite de orice șansă pentru a transforma țara într-o democrație.

Japonia nu dorește să adere la NATO

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat miercuri că țara sa nu are planuri de a deveni membră NATO dar a admis intenția alianței de securitate de a deschide un birou de legătură în Japonia.

Comentariile lui Fumio Kishida vin după ce ambasadorul Japoniei în SUA a declarat anterior în cursul acestei luni că NATO plănuiește deschiderea unui birou în Tokyo, primul din Asia, pentru a facilita consultările în regiune.

"Nu am cunoștință de vreo decizie luată" la NATO privind deschiderea unui birou, a declarat Kishida miercuri în parlament, adăugând că țara sa nu dorește să se alăture Alianței Nord-Atlantice ca țară membră sau semi-membră. Între timp, China deja a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă a Ministerului de Externe de miercuri, că se opune planului de a deschide un astfel de birou de legătură la Tokyo.

Rețelele sociale pot avea “efecte extrem de nocive” pentru sănătatea mintală a tinerilor

Rețelele sociale pot avea "efecte extrem de nocive" asupra sănătății mintale a copiilor și adolescenților, a avertizat într-un raport publicat marți medicul-șef din Statele Unite, Vivek Murthy, cerându-le giganților din domeniul tehnologiei digitale să acționeze. "Trecem printr-o criză națională de sănătate mintală în rândul tinerilor și mă tem că rețelele de socializare sunt un factor major al acestei crize - lucru pe care trebuie să-l abordăm urgent", a avertizat Vivek Murthy într-un comunicat care însoțește raportul.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru "a înțelege mai bine efectele rețelelor sociale" asupra tinerilor, însă "există o mulțime de dovezi" că acestea pot avea consecințe negative, a mai spus el în documentul de 19 pagini.

Studiile au stabilit, de exemplu, o legătura între utilizarea rețelelor sociale și apariția simptomelor depresive. Împingându-i pe adolescenți să se compare cu alții, aceste platforme le pot submina stima de sine, potrivit lui Vivek Murthy.

Fetele tinere ar putea fi și mai vulnerabile. Utilizarea acestor platforme le expune mai mult decât pe băieți la hărțuirea online sau chiar la dezvoltarea tulburărilor de alimentație, potrivit unui studiu citat de Vivek Murthy.

Toți tinerii pot fi expuși, de asemenea, la conținut "periculos", care prezintă, de exemplu, acte violente sau sexuale, insistă medicul-șef.

Companiile din domeniul tehnologiei ar trebui să impună o "vârstă minimă" pentru copiii care doresc să utilizeze rețelele sociale și să creeze setări implicite care să le protejeze mai bine viața privată, a mai spus el.

Până la 95% dintre tinerii americani cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani afirmă că folosesc o rețea socială, dintre care o treime o folosesc "aproape constant", potrivit Centrului de Cercetare Pew.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.