Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE:Analiză: Sfârșitul jocului pentru Israel? Niciun semn de plan postbelic pentru Gaza

Ziarul de Vrancea
19 oct 2023 1482 vizualizări

Israelul promite să elimine Hamas într-un atac necruțător asupra Fâșiei Gaza, dar nu are în vedere un final de joc evident și nici un plan clar de guvernare a enclavei palestiniene devastate, chiar dacă va triumfa pe câmpul de luptă, comentează Reuters.

Având numele de cod "Operațiunea Săbiile de fier", campania militară din Gaza va fi de neegalat în ferocitatea sa și nu se va compara cu nimic din ceea ce Israelul a desfășurat în trecut în Gaza, au spus opt oficiali regionali și occidentali care cunosc conflictul și care au refuzat să fie numiți din cauza caracterului sensibil al subiectului. Israelul a chemat un număr record de 360.000 de rezerviști și a bombardat neîntrerupt mica enclavă după atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.400 de persoane, majoritatea civili.

Strategia israeliană imediată, au declarat trei oficiali regionali familiarizați cu discuțiile dintre SUA și liderii din Orientul Mijlociu, este de a distruge infrastructura din Gaza, chiar și cu prețul unor pierderi civile ridicate, de a împinge populația enclavei spre granița egipteană și de a ataca Hamas prin aruncarea în aer a labirintului de tuneluri subterane pe care gruparea le-a construit pentru a-și desfășura operațiunile.

Totuși, oficialii israelieni au declarat că nu au o idee clară despre cum ar putea arăta un viitor postbelic. Unii dintre consilierii președintelui american Joe Biden sunt îngrijorați de faptul că, deși Israelul ar putea elabora un plan eficient pentru a provoca daune de durată Hamas, nu a formulat încă o strategie de ieșire, a declarat o sursă de la Washington, familiarizată cu această chestiune.

Deplasările efectuate în Israel de secretarul de stat Antony Blinken și de secretarul apărării Lloyd Austin săptămâna trecută au subliniat necesitatea de a se concentra asupra planului postbelic pentru Gaza, a adăugat sursa.

Oficialii arabi sunt, de asemenea, alarmați de faptul că Israelul nu a stabilit un plan clar pentru viitorul enclavei, condusă de Hamas din 2006 și în care locuiesc 2,3 milioane de persoane. "Israelul nu are un final de joc pentru Gaza. Strategia lor este să arunce mii de bombe, să distrugă totul și să intre, dar apoi ce se întâmplă? Nu au nicio strategie de ieșire pentru ziua următoare", a declarat o sursă de securitate regională.

Ce va urma?

O invazie israeliană nu a început încă, dar autoritățile din Gaza spun că 3.500 de palestinieni au fost deja uciși de bombardamentele aeriene, dintre care aproximativ o treime sunt copii - un număr mai mare de morți decât în orice conflict anterior dintre Hamas și Israel.

Președintele american Joe Biden, aflat miercuri într-o vizită în Israel, le-a spus israelienilor că trebuie să se facă dreptate după atacul Hamas, dar a avertizat că, după atacurile de la 11 septembrie 2001 la New York, SUA au făcut greșeli. "Marea majoritate a palestinienilor nu sunt Hamas", a spus el. "Hamas nu reprezintă poporul palestinian", a insistat Biden.

Aaron David Miller, expert în Orientul Mijlociu la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că vizita lui Biden i-ar fi oferit șansa de a-l presa pe liderul israelian Benjamin Netanyahu să se gândească la chestiuni precum utilizarea proporțională a forței și planurile pe termen lung pentru Gaza înainte de orice invazie. Oficialii israelieni, inclusiv Netanyahu, au declarat că vor nimici Hamas ca răzbunare pentru atacul din 7 octombrie, cel mai sângeros din istoria de 75 de ani a Israelului.

Ceea ce va urma este, însă, mai puțin definit. "Bineînțeles că ne gândim și ne ocupăm de acest lucru, iar asta implică evaluări și include Consiliul de Securitate Națională, armata și alții cu privire la situația finală", a declarat marți reporterilor directorul Consiliului pentru Securitate Națională israelian, Tzachi Hanegbi. "Nu știm cu certitudine care va fi aceasta", a recunoscut el. "Dar ceea ce știm este ceea ce nu va fi", a adăugat el, referindu-se la obiectivul declarat al Israelului de a eradica Hamas.

Însă acest lucru ar putea fi mai ușor de spus decât de făcut. "Este un oraș subteran de tuneluri care face ca tunelurile Vietcong să pară o joacă de copii", a declarat o sursă regională, referindu-se la forța de gherilă comunistă care a sfidat trupele americane în Vietnam. "Nu vor pune capăt Hamas-ului cu tancuri și putere de foc", a subliniat sursa.

Doi experți militari regionali au declarat pentru Reuters că aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, s-a mobilizat pentru o invazie, instalând mine antitanc și dispozitive explozive capcană pentru a prinde trupele israeliene în ambuscadă.

Nori de război

Teama din întreaga regiune este că războiul va exploda dincolo de limitele Fâșiei Gaza, Hezbollahul din Liban și Iranul, susținătorul său, deschizând noi fronturi majore în sprijinul Hamas.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a avertizat cu privire la o posibilă acțiune "preventivă" împotriva Israelului, dacă acesta își va desfășura invazia în Gaza.

Liderii arabi i-au spus lui Blinken, care a străbătut regiunea săptămâna trecută, că, deși condamnă atacul Hamas asupra Israelului, se opun pedepsirii colective a palestinienilor obișnuiți, de care se tem că vor declanșa tulburări regionale. Furia populară se va amplifica în întreaga regiune atunci când numărul de victime va crește, au avertizat ei.

Sursele regionale au declarat că Washingtonul propune să revigoreze Autoritatea Palestiniană (AP), care a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza în favoarea Hamas în 2007, deși există mari îndoieli că AP sau orice altă autoritate ar fi capabilă să guverneze enclava de coastă în cazul în care Hamas ar fi alungată.

"Oricare ar fi cel mai rău scenariu pe care îl aveți, va fi și mai rău", a declarat o a doua sursă regională referindu-se la posibilitatea extinderii conflictului dincolo de Gaza.

Zeci de morți, nu sute, la spitalul din Gaza?

Tirul mortal asupra unui spital din Gaza, pentru care Israelul și mișcările armate palestiniene se acuză reciproc, a făcut "câteva zeci de morți", și nu sute, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil al unui serviciu european de informații. "Nu sunt 200 sau chiar 500 de morți, ci mai degrabă câteva zeci, probabil între 10 și 50", a afirmat această sursă sub protecția anonimatului, care mai crede că, "probabil, nu Israelul a făcut asta", conform "pistelor serioase" de care dispune serviciul său de informații.

Miercuri, la prânz, Ministerul Sănătății al Hamas, aflat la putere în Fâșia Gaza, a raportat un bilanț de cel puțin 471 de morți.

"Clădirea nu a fost distrusă", a adăugat această sursă europeană. Și "probabil că spitalul fusese evacuat anterior, la fel ca alte spitale situate în nordul Fâșiei Gazei", după ordinul în acest sens din partea armatei israeliene, a subliniat el, insistând, totodată, că "niciun element nu coroborează" faptul că sute de persoane se aflau în parcarea unde a căzut racheta.

Palestinienii și israelienii se acuză reciproc de această tragedie. Hamas a denunțat imediat o lovitură israeliană. Israelul, la rândul său, a negat că ar fi la originea tirului, susținând că a fost o rachetă ratată a Jihadului Islamic palestinian, un aliat al Hamas.

Statele Unite au citat miercuri propriile servicii de informații pentru a susține, inclusiv prin vocea președintelui lor Joe Biden, aflat în vizită în Israel, că statul evreu nu este vinovat pentru acest incident.

Premierul Estoniei, consternată de strângerea de mână a ungurului Orban cu "criminalul" Putin

Imaginile cu premierul Ungariei, stat membru al UE, dând mâna cu președintele rus Vladimir Putin au fost "foarte, foarte neplăcute" și au sfidat logica, având în vedere trecutul Budapestei cu Moscova, a declarat miercuri premierul eston Kaja Kallas.

Ungaria cultivă legături mai strânse cu Rusia decât alte state din Uniunea Europeană și este considerată principalul potențial oponent la o decizie care urmează să fie luată în decembrie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, care ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri ai blocului. Cu mare fast, Viktor Orban și Putin au avut marți discuții în China. Transmis de televiziunea rusă, Orban i-a spus lui Putin că nu a vrut niciodată să se opună Moscovei și că încearcă să salveze contactele bilaterale.

"A fost foarte, foarte neplăcut să văd asta", a declarat Kallas, unul dintre cei mai aprigi apărători ai Ucrainei, într-un interviu acordat Reuters la Paris. "Cum poți să strângi mâna unui criminal, care a dus războiul de agresiune, mai ales venind dintr-o țară care are o istorie precum cea a Ungariei?". "Nu este un trecut atât de îndepărtat ceea ce s-a întâmplat în Ungaria, ceea ce au făcut rușii acolo", a spus Kallas.

Revolta maghiară din 1956 a fost zdrobită de tancurile și trupele sovietice. Cel puțin 2.600 de maghiari și 600 de soldați sovietici au fost uciși în lupte.

După ce a purtat discuții cu președintele francez Emmanuel Macron, Kallas a declarat că aliații Ucrainei nu ar trebui să se lase distrași de alte conflicte și să își dubleze eforturile pentru a arăta că sunt implicați pe termen lung.

Prioritatea imediată, a spus ea, este de a "crește costul agresiunii" prin adăugarea de noi sancțiuni, prin abordarea urgentă a eludării măsurilor existente și prin găsirea unor modalități prin care Kievul să utilizeze activele înghețate.

"Conflictul nu este înghețat, este un război de uzură", a spus ea. "De asemenea, este de înțeles că Rusia se gândește că poate îndura durerea mult mai mult decât o îndurăm noi și el (Putin) chiar joacă pe acest lucru". Când a fost întrebată dacă alegerile din SUA de anul viitor ar putea schimba situația, ea a spus că aliații Washingtonului vor trebui să se descurce cu oricine ar fi la putere, dar că până acum, în discuțiile sale cu democrații și republicanii, a existat încă o voce puternică pentru susținerea Ucrainei.

Putin îl cheamă pe Biden la Moscova pentru o „ceașcă de ceai”

La doar o zi după ce Volodmir Zelenski a recunoscut că trupele Kievului au folosit pentru prima dată rachete ATACMS furnizate de SUA împotriva Moscovei, președintele rus Vladimir Putin l-a amenințat voalat pe omologul său american, Joe Biden, invitându-l la „clătite și o ceașcă de ceai”, notează The Telegraph.

Aflat la Beijing, Vladimir Putin i-a adresat miercuri o invitație aparent amenințătoare lui Joe Biden să viziteze Moscova pentru o ceașcă de ceai. Liderul de la Kremlin l-a chemat la ceai pe Biden după ce a fost întrebat de un jurnalist cum comentează declarația președintelui american potrivit căreia Rusia a pierdut deja războiul din Ucraina. „Dacă Rusia a pierdut războiul, de ce furnizează (SUA) ATACMS?", a întrebat Putin după ce a purtat discuții cu liderul chinez Xi Jinping. „Să le ia înapoi, precum și toate celelalte arme. El (Biden) poate să ia loc, să mănânce clătite și să ne viziteze pentru un ceai".

Criticii Kremlinului, jurnaliștii și spionii fugari au murit în circumstanțe suspecte pe parcursul celor 23 de ani de președinție ai lui Putin. Oficialii serviciilor ruse de informații au transformat otrăvirile cu substrat politic într-un fel de artă, potrivit The Guardian. Se crede că savanții sovietici au lucrat decenii întregi la fabricarea unor otrăvuri incolore și inodore. Potrivit unui interviu din 1954 cu un agent KGB, testarea otrăvurilor se făcea pe deținuți încă în viață.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.