Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Studiu: Erodarea democrațiilor din întreaga lume continuă

Ziarul de Vrancea
1 nov 2023 1788 vizualizări

85 de țări au înregistrat rezultate slabe la cel puțin un indicator cheie al performanței democratice în ultimii cinci ani

Aproape jumătate din țările lumii se confruntă cu un declin al sistemului lor democratic, potrivit unui raport de referință privind democrația în lume publicat joi, care notează pentru acest an cea mai lungă "recesiune democratică", scrie AFP. "Este al șaselea an consecutiv în care asistăm la mai multe democrații în declin decât în progres", a declarat pentru AFP Michael Runey, co-autor al studiului realizat de IDEA International, Institutul internațional pentru democrație și asistență electorală.

El adaugă că această tendință reprezintă cea mai lungă "recesiune democratică" observată vreodată de organizație de când a început să colecteze date, în 1975.

Pentru a realiza aceste rapoarte și a evalua starea democrațiilor din întreaga lume, think tank-ul, care acoperă majoritatea țărilor din lume, utilizează o serie de indicatori democratici, precum libertățile civile, independența justiției și participarea politică.

Potrivit raportului, "fundamentele democrației sunt slăbite în întreaga lume", problemele "variind de la alegeri defectuoase la drepturi limitate". Din 173 de țări analizate, 85 au înregistrat rezultate slabe la cel puțin "un indicator cheie al performanței democratice în ultimii cinci ani".

“Imaginea rămâne foarte negativă"

În ceea ce privește reprezentarea, raportul semnalează "un declin notabil", în special în domeniul alegerilor și al bunei funcționări a parlamentelor, dar și în ceea ce privește principiul statului de drept, inclusiv independența sistemelor judiciare ale țărilor. “Asistăm, de asemenea, la un declin în democrațiile de succes istoric din Europa, America de Nord și Asia", subliniază Michael Runey. Acest val de declin al sistemelor democratice la nivel global poate fi ilustrat, printre altele, de loviturile de stat de pe continentul african.

În categoria drepturilor, autorii subliniază că libertatea de exprimare și libertatea de întrunire au cunoscut mai multe scăderi, deși nu sunt semnificative la nivel global. În ceea ce privește statul de drept, s-au înregistrat îmbunătățiri "după mulți ani de stagnare a nivelurilor de corupție", potrivit raportului. "Vedem semne de speranță în țări izolate din întreaga lume", cum ar fi în Europa Centrală sau pe continentul african. "Dar, în general, imaginea rămâne foarte negativă", conchide raportul.

Bătălia pentru Avdiivka, „catastrofală” pentru armata rusă

Situația de pe front din jurul orașului Avdiivka ilustrează incapacitatea comandamentului militar rus de a învăța din greșelile pe care le-a făcut de la începutul războiului pe câmpul de luptă, evaluează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza de joi privind conflictul din Ucraina.

În viziunea analiștilor de la ISW, Avdiivka este un microcosmos al eșecului al Statului Major rus de a internaliza și disemina lecțiile învățate de forțele ruse în timpul ofensivelor eșuate în Ucraina. ISW s-a referit la atacuri „la fel de catastrofale" ale infanteriei rusești care au implicat vehicule blindate, în special o ofensivă de iarna trecută în vestul regiunii Donețk.

Campania Rusiei împotriva așezării bine fortificate Vuhledar s-a soldat cu pierderi grele de echipamente și personal. Potrivit ISW, forțele rusești au lansat astfel de atacuri în mai multe sectoare ale frontului ucrainean de la începutul războiului, în februarie 2022.

Actuala ofensivă de lângă Avdiivka a dus, de asemenea, la pierderi intense în rândul trupelor rusești, semnalând o lipsă de adaptare strategică.

Faptul că două grupări foarte distincte de forțe s-au angajat în operațiuni la fel de ineficiente sugerează că comandamentul militar rus se luptă să învețe și să disemineze lecțiile în întregul teatru de operații, consideră analiștii de la think-tank-ul american.

ISW a remarcat în mod special neglijența șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov, pe care îl consideră „responsabil în ultimă instanță pentru acest eșec".

Analiștii institutului au făcut o comparație între Gherasimov și comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, care a publicat miercuri o analiză războiului pentru The Economist, despre care ISW susține că este o „evaluare atentă și publică" a provocărilor militare ale Ucrainei, în contrast cu bâjbâiala lui Gerasimov. Șeful armatei ucrainene crede că războiul dintre Ucraina și Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice și de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să își refacă puterea militară.

Zalujnîi a declarat că armata sa are nevoie de noi capacități militare cheie și de inovație tehnologică pentru a ieși din noua fază a războiului. „Armele de bază, cum ar fi rachetele și obuzele, rămân esențiale. Dar forțele armate ale Ucrainei au nevoie de capabilități și tehnologii militare cheie pentru a ieși din acest tip de război. Cea mai importantă este puterea aeriană", a scris Zalujnîi în articolul pentru The Economist.

Lupte de uzură

El a descris riscurile unor lupte prelungite, de uzură: „Acest lucru va fi în beneficiul Rusiei, permițându-i să-și reconstruiască puterea militară, amenințând în cele din urmă forțele armate ale Ucrainei și statul însuși”.

Generalul ucrainean a subliniat că avantajul aerian al Rusiei a îngreunat contraofensiva ucraineană începută în luna iunie 2023. Comandatul armatei ucrainene a subliniat și faptul că este nevoie de o tehnologie mai bună de distrugere a minelor, de construirea forțelor de rezervă și a scos în evidență că există lacune în legislația națională care le permit oamenilor să se sustragă serviciului militar.

Forțele rusești se pregătesc probabil pentru un alt val de atacuri terestre, conduse de infanterie, asupra pozițiilor ucrainene din zona Avdiivka, mai notează ISW.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavriisk, colonelul Oleksandr Shtupun, a declarat luni că forțele rusești se pregătesc să desfășoare „atacuri cu carne", un termen folosit pentru a descrie asalturile conduse de infanterie, fără sprijin de artilerie. Aceste tipuri de atacuri sunt făcute de unități de asalt „Storm-Z" formate în mare parte din ruși condamnați, folosite pentru viitoarele asalturi fără echipament.

Rusia a suferit unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka și se pare că solicitările conducerii politice sunt din nou în dezacord cu capacitățile reale ale armatei, potrivit evaluării de sâmbătă a serviciilor secrete britanice.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat miercuri că Rusia a pierdut 302.420 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei. Acest număr include 930 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

Prima pagină din Sun – Cei 32 de copii, răpiți de Hamas

Tabloidul britanic The Sun prezintă pe prima pagină a ediției de joi fețele celor 32 de copii israelieni care au fost răpiți de Hamas în atacul de pe 7 octombrie. Sub titlul „Aduceți-i acasă”, jurnaliștii spun că „de aceea Israelul trebuie să lupte împotriva răului Hamas”, scrie hotnews.ro.

Toți cei 32 de copii au fost răpiți de teroriștii Hamas, unii dintre ei au fost luați alături de familiile lor.

Hamas nu a pus la dispoziție nicio informație despre starea lor și nu a permis Crucii Roșii să-i viziteze. Peste 200 de israelieni au fost răpiți de Hamas după atacul sângeros din 7 octombrie, când au fost uciși peste 1400 de oameni.

Misterul „mumiei sirenă”: Ce au descoperit oamenii de știință

Monștrii lui Frankenstein nu sunt doar pentru Halloween, după cum a descoperit recent o echipă de oameni de știință americani. 

Experții de la Northern Kentucky University (NKU) au fost însărcinați să analizeze rămășițele unei presupuse „sirene” mumificate, iar ceea ce au găsit a fost destul de înfiorător, potrivit Indy100, preluat de stirileprotv.ro.

Mumia a fost adusă în America din Japonia în urmă cu mai bine de 100 de ani, după ce a fost donată Societății Istorice Clark County din Springfield, Ohio.

Aceasta a ajuns la societate în 1906, dar documentele furnizate alături de straniul exemplar sugerează că datează de la mijlocul anilor 1800. Acest lucru înseamnă că, timp de aproximativ 170 de ani, adevărata identitate a creaturii magice, cu o lungime de 29 cm, a rămas un mister.

Cu toate acestea, grație tehnologiei moderne, echipa de la NKU a reușit să descopere că „sirena” cu aspect sinistru este, de fapt, un soi macabru de amestec de maimuță, pește și șopârlă.

Joseph Cress, care a condus proiectul, a declarat pentru Live Sciencethat că el și colegii săi au folosit raze X și tomografii computerizate pentru a investiga cadavrul înfiorător.

„Acest lucru ne-a permis să vedem (mumia) în aprope în toate dimensiunile, în speranța că vom vedea ce se află în interiorul ei", a explicat el. Aceștia au stabilit că „sirena” este formată din capul și trunchiul unei maimuțe cusute pe corpul unui pește, iar „mâinile” sale sunt picioarele cu gheare ale unei șopârle, cel mai probabil un dragon Komodo.

Cress și colegii săi încearcă în prezent să reconstruiască un model mai detaliat al sirenei și al componentelor sale individuale, potrivit Live Science.

Odată ce aceste modele vor fi finalizate, ei intenționează să le trimită la grădini zoologice și acvarii pentru a ajuta la confirmarea diferitelor părți la nivel de specie. Oricât de uimitor ar fi acest specimen, el nu este singura „sirenă” care a fost demascată în ultima vreme. În martie 2022, cercetătorii au analizat un exemplar similar care a fost găsit într-o cutie ascunsă într-un templu japonez. Ei se așteptau, de asemenea, ca această creatură, care avea 30,5 cm lungime și data de la mijlocul anilor 1700, să fie un hibrid maimuță-pește.

Cu toate acestea, testele efectuate în luna februarie a acestui an au dezvăluit că, de fapt, era alcătuită predominant din pânză, hârtie și bumbac.

Fusese vopsită cu nisip și cărbune și ținută împreună cu ace de metal, în timp ce pe ea fuseseră lipite diverse părți de animale, inclusiv piele de pește.

Experții cred că cele două „sirene” au fost făcute pentru a semăna cu „ningyo”, creaturi hidoase asemănătoare peștilor, cu capete umane și gheare ascuțite din mitologia japoneză.

Joe Biden, mai implicat în lupta împotriva AI după ce a văzut filmul "Mission: Impossible 7"

Joe Biden, care a semnat luni un plan de măsuri de control al inteligenței artificiale (AI), a fost inspirat în parte de cel mai recent episod al francizei "Misiune Imposibilă, Dead Reckoning", în care Tom Cruise se luptă cu un software de inteligență artificială. Potrivit unui interviu acordat Associated Press de Bruce Reed, adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe, președintele american, care își exprimase deja "îngrijorarea" după ce a descoperit un videoclip cu el însuși creat de la zero cu ajutorul deepfake, s-a simțit mai preocupat de acest subiect după ce a văzut superproducția.

"Dacă inteligența artificială îi dăduse deja motive de îngrijorare înainte de a vedea acest film, el a văzut (în acest film) alte motive de alarmă", a declarat Bruce Reed, care a vizionat "Mission Impossible: Dead Reckoning" împreună cu Joe Biden la Camp David, stațiunea oficială de vacanță a președintelui.

În "Mission Impossible: Dead Reckoning", lansat în această vară, Ethan Hunt (Tom Cruise) se luptă cu un program de inteligență artificială numit Entity. Pe parcursul filmului, acest program deturnează un submarin nuclear înainte de a-l scufunda pe fundul oceanului. Continuarea filmului, întârziată de greva actorilor de la Hollywood, urmează să fie lansată în 2025. Luni, Casa Albă a anunțat reguli și principii menite să asigure că America "deschide calea" în reglementarea inteligenței artificiale. Textul oferă orientări privind corectitudinea și recomandă, de asemenea, dezvoltarea unor instrumente care să permită identificarea cu ușurință a conținutului produs cu ajutorul inteligenței artificiale.

Acest decret obligă companiile din sector să furnizeze guvernului federal rezultatele testelor de securitate atunci când proiectele lor prezintă "un risc grav în ceea ce privește securitatea națională, securitatea economică națională sau sănătatea publică".

Chuck Norris revine pe ecrane după o absență de 11 ani

La 11 ani după ce și-a luat adio de la cinematografie în "Expendables 2", Chuck Norris revine. Starul din "Walker, Texas Ranger" a filmat în acest an "Agent Recon", un film de acțiune științifico-fantastic programat să fie lansat în 2024, potrivit Deadline. Chuck Norris, acum în vârstă de 83 de ani, va juca alături de Marc Singer, protagonistul mini-serialului "V", și Derek Ting, care este și scenaristul și regizorul filmului "Agent Recon". "Cu unii dintre cei mai mari eroi din lume, Chuck Norris și Marc Singer în distribuție, trebuia să fie distractiv pentru fani", a declarat Ting într-un comunicat.

"Echipa mea de cascadori a forțat limitele viziunii mele pentru a pune în scenă scene de acțiune de înaltă calitate, cu o poveste pe măsură. Fiul lui Chuck, Dakota, a coregrafiat toate luptele tatălui său", continuă textul, care asigură că filmul a fost filmat cu cele mai bune echipamente disponibile la Hollywood: "Am filmat cu camerele ARRI Alexa în unele dintre cele mai impresionante decoruri și peisaje de la Hollywood. Am avut efecte speciale de ultimă generație, o coloană sonoră fulminantă și efecte sonore dinamice".

"Agent Recon" urmărește aventurile lui Alastair (Chuck Norris), comandantul unei echipe de forțe speciale chemată să investigheze o bază din New Mexico suspectată că face experimente pe extratereștri. În timp ce se află acolo, echipa dă peste o ființă neidentificată cu o forță extraordinară și cu abilitatea de a controla mințile soldaților. Însoțit de un începător și de un veteran al pușcașilor marini, Alastair merge să se confrunte cu acest monstru, gata să distrugă întreaga umanitate.  De la apariția sa în "Expendables 2", Chuck Norris nu a mai apărut pe marele ecran. El și-a împrumutat vocea doar într-un episod din sitcomul "The Goldbergs" și a avut o apariție surpriză în serialul de acțiune "Hawaii Five-0" în 2020.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.