Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: „Putin este vulnerabil”

Ziarul de Vrancea
10 dec 2023 1981 vizualizări

Oamenii lui Navalnîi spun că liderul de la Kremlin nu poate fi învins în alegeri, dar campania electorală oferă o mare oportunitate

Având în mână toate pârghiile puterii din Rusia, Vladimir Putin nu poate fi învins în alegerile prezidențiale, susțin principalii consilieri ai lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, aflat în închisoare. Dar ei văd campania electorală de 100 de zile ca pe o șansă de a arăta că liderul de la Kremlin este vulnerabil în ceea ce privește problemele care contează cel mai mult pentru ruși: războiul din Ucraina și starea economiei.

În condițiile în care Kremlinul controlează în totalitate presa de stat și poate decide cine poate și cine nu poate candida, tabăra lui Navalnîi spune că nu este vorba de un scrutin propriu-zis. Dar consideră că perioada de campanie este o ocazie rară de a-i atrage pe ruși într-o conversație politică și de a-i convinge că principalele probleme ale Rusiei sunt create de Putin. „Scopul campaniei noastre este de a schimba agenda politică din Rusia", a declarat pentru Reuters Leonid Volkov, consilier al lui Navalnîi. În timpul unei campanii electorale, când oamenii se concentrează asupra politicii și așteaptă promisiuni și soluții, va fi mai greu pentru Kremlin să evite subiectele dificile, a spus el. „Putin este vulnerabil pentru că nu are astăzi răspunsuri la întrebările care îi îngrijorează cu adevărat pe oameni. Acestea sunt întrebările legate de o strategie de ieșire din război - când și cum ar trebui să se încheie și când se vor întoarce soldații acasă - și întrebările legate de sărăcie, lipsuri, corupție, credite bancare și toate celelalte", a adăugat el.

Candidatul colectiv „nu Putin”

Până în prezent, doar trei persoane și-au declarat intenția de a candida împotriva sa. Două dintre ele sunt figuri de profil redus, Boris Nadejdin și Ekaterina Duntsova, care s-ar putea să aibă dificultăți în a strânge cele 300.000 de semnături necesare pentru a-și susține candidatura. Cel de-al treilea, naționalistul Igor Girkin, se află în închisoare în așteptarea procesului, fiind acuzat de incitare la activități extremiste. Alți posibili candidați care încă nu și-au declarat candidatura sunt liderul comunist Gennady Zyuganov și liberalul Grigory Yavlinsky, ambii veterani ai politicii, dar perdanți de profesie în alegeri.

În condițiile în care lista de candidați este încă neclară, tabăra Navalnîi și-a lansat campania îndemnându-i pur și simplu pe ruși să voteze împotriva actualului președinte. „Nu avem propriul nostru candidat. Am avut un candidat, Navalnîi, iar ei au refuzat să-l înregistreze, au încercat să-l ucidă și l-au băgat în închisoare. Acum avem, ca să spunem așa, un candidat colectiv  - nu Putin", a declarat Lyubov Sobol, o apropiată a lui Navalnîi care, la fel ca Volkov, se află pe o listă oficială de „teroriști și extremiști" și este acum stabilită în afara Rusiei.

Susținătorii lui Navalnîi îl prezintă pe acesta ca pe o versiune rusă a lui Nelson Mandela din Africa de Sud, care într-o zi va fi eliberat din închisoare pentru a conduce țara.

Campania electorală oferă o mare oportunitate

Opoziția caută voluntari din rândul sutelor de mii de persoane care au fugit din Rusia de la începutul războiului și le cere să sune alegători ruși - în mod ideal, câte 100 de persoane fiecare, a declarat Sobol. Mulți oameni ar fi speriați și ar pune telefonul jos, dar alții ar putea fi convinși să vorbească, a spus ea. Pe site-ul său NePutin(NotPutin).org, echipa Navalnîi face apel, de asemenea, la voluntari pentru a răspândi videoclipuri și mesaje de campanie online, precum și pentru a lipi pliante și a mâzgăli graffiti pe străzi - ceea ce Sobol a descris drept tactici „partizane". „Sarcina lui Putin este de a se asigura că aceste alegeri se desfășoară cât mai ușor și mai calm posibil, fără a pune presiune pe nervi. Sarcina noastră este contrariul", a spus ea.

Joia trecută, la câteva ore după ce parlamentul a anunțat că alegerile vor fi pe 17 martie, tabăra Navalnîi a reușit prima lovitură de campanie. Aceasta a postat pe rețelele de socializare fotografii ale unor panouri uriașe albastre pe care le-a amplasat în marile orașe, cu o urare de Anul Nou cu aspect inocent adresată rușilor. Dedesubt era un cod QR care ducea la site-ul NotPutin. Această ispravă a arătat ingeniozitatea echipei de experți în tehnologie a lui Navalnîi.

Dar impactul a fost de scurtă durată, deoarece autoritățile au demontat panourile publicitare și au blocat accesul la site.

Opoziția s-a străduit în trecut să prezinte un front unit între tabăra Navalnîi și alți opozanți proeminenți ai lui Putin, precum fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski și fostul campion mondial de șah Garry Kasparov. Volkov a negat orice ruptură, spunând că toți aceștia se adresează aceluiași public. Dar, din afara Rusiei, ei se confruntă cu uriașa sarcină de a mobiliza oamenii într-o țară în care aproape 20.000 de persoane au fost reținute de la începutul invaziei ruse din cauză că au protestat împotriva războiului din Ucraina. Sobol a declarat că sondajele de opinie ale opoziției au arătat că mulți oameni sunt nemulțumiți de Putin, dar se tem să vorbească. Ea a spus că tocmai gradul de represiune din Rusia arată că autoritățile sunt îngrijorate. „Noi, din partea opoziției, trebuie să creăm mai multe puncte de tensiune pentru el. Trebuie să-i creăm probleme lui și regimului său și să facem agitație, să facem contrapropagandă și să spunem adevărul", a mai spus ea.

Armata israeliană: Distribuirea fotografiilor cu prizonieri dezbrăcați trebuie oprită

Israelul a declarat, duminică, că dorește să prevină distribuirea în continuare de fotografii cu prizonieri palestinieni în Fâșia Gaza dezbrăcați până la lenjerie intimă, în unele cazuri legați la ochi și unul de altul, în urma indignării provocate de circulația acestor imagini pe social media. Ziarul Times of Israel a relatat că consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi a spus că suspecții trebuie percheziționați pentru a se asigura că nu poartă arme sau explozibili. Cu toate acestea, Hanegbi a declarat canalului televiziunii publice Kan că răspândirea de imagini online cu aceștia "nu servește la nimic".

El a spus că nu va mai avea loc o altă distribuire de astfel de imagini. Fotografiile au ridicat îngrijorări cu privire la procedurile de arestare ale Israelului în Fâșia Gaza și întrebări asupra posibilelor încălcări ale drepturilor sau tratamente degradante, a scris Times of Israel. Potrivit ziarului israelian, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Daniel Hagari, a spus că fotografiile umilitoare nu au fost distribuite de biroul său și că trupele ar urma să schimbe procedura de arestare în cazuri în care aceasta nu a fost urmată în mod corespunzător.

Citând reprezentanți nenumiți ai forțelor de securitate, ziarul Haaretz a relatat la rândul său că, din câteva sute de palestinieni reținuți până acum, doar în jur de 10-15% aparțineau mișcării militante palestiniene Hamas sau unor organizații afiliate acesteia. Armata israeliană a subliniat că arestările au fost făcute în conformitate cu dreptul internațional și că numai cei suspectați de terorism au fost reținuți.

Potrivit canalului de știri pan-arab Al Jazeera cu sediul la Doha în Qatar, Israelul "a pus în scenă un videoclip ce pretinde să arate predarea soldaților Hamas". Înregistrările de pe rețelele sociale arată câteva zeci de bărbați dezbrăcați până la lenjeria intimă. Potrivit presei israeliene, ei sunt luptători Hamas arestați în tabăra de refugiați Jabalia.

Potrivit Al Jazeera duminică, o privire mai atentă la acest videoclip dezvăluie că "a fost pus în scenă". "Nu are sens ca soldații israelieni, când descoperă un luptător înarmat, să aștepte (ca acesta) să se dezbrace și să-i alinieze pe toți, să se pregătească să filmeze și apoi să ordone printr-un difuzor acelei persoane să-i predea arma". Potrivit acestei surse, armata israeliană a luat cu forța bărbații și băieții palestinieni după ce i-a separat de familiile lor în școli administrate de Națiunile Unite, care servesc drept adăposturi pentru strămutații din nordul Gazei. Unii dintre bărbați au fost identificați ca lucrători ONU, angajați umanitari și cel puțin un jurnalist. "Bărbatul care a fost pus să țină pistolul se crede că este un comerciant", adaugă canalul pan-arab.

Elon Musk a reactivat contul conspiraționistului Alex Jones pe X

Elon Musk a reactivat duminică contul de pe rețeaua de socializare X, închis în 2018, al conspiraționistului american de extremă dreapta Alex Jones, cunoscut în special după ce a afirmat că masacrul comis într-o școală din Statele Unite a fost doar o înscenare coordonată de opozanți ai armelor de foc.

Proprietarul rețelei X a publicat sâmbătă un sondaj de opinie pe contul său: "Să îl reintegrăm pe Alex Jones pe această platformă? Vox Populi, Vox Dei (Vocea poporului este vocea lui Dumnezeu - n.red.)". Alex Jones este cunoscut în special după ce a afirmat că masacrul armat comis în școala din Sandy Hook, în urma căruia 20 de copii și șase adulți au fost uciși în 2012, nu a fost decât o înscenare.

Aproape 2 milioane de utilizatori ai platformei X au participat la acest sondaj, iar cei care au răspuns prin "da" au avut câștig de cauză, cu 70,1% din totalul voturilor exprimate. "Poporul a vorbit și așa trebuie să fie", a tranșat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, miliardarul Elon Musk, care apără o abordare radicală a libertății de exprimare.

Duminică dimineață, contul lui Alex Jones era din nou vizibil pe rețeaua de socializare. Alex Jones a redistribuit cu această ocazie un mesaj de bun-venit adresat influencerului americano-britanic Andrew Tate - aflat sub control judiciar în România, în așteptarea unui proces în care va fi judecat pentru trafic de persoane. Precedentul său mesaj data din 6 septembrie 2018, ziua în care rețeaua de socializare a anunțat suspendarea definitivă a conturilor sale, după difuzarea unor mesaje și videoclipuri care ar fi încălcat regulamentul platformei.

Elon Musk a cumpărat în octombrie 2022 rețeaua Twitter, pe care a redenumit-o apoi X și care a înregistrat de atunci o relaxare a regulilor privind dezinformarea, o reducere a echipelor de moderare a conținuturilor și o revenire a mai multor personalități controversate. Mai multe asociații au remarcat o creștere a dezinformării și a hărțuirii. Alex Jones a afirmat că masacrul din școala Sandy Hook din Newton, un oraș din statul american Connecticut, a fost o înscenare a opozanților armelor de foc și că părinții îndurerați după acea tragedie erau "actori". Teoria lui s-a răspândit pe internet și mai multe rude ale victimelor au depus plângere în instanță pentru defăimare, explicând că au fost hărțuite de admiratori ai lui Alex Jones.

El a fost obligat în 2022 să plătească aproape 1,5 miliarde de dolari sub formă de amenzi sau despăgubiri, iar apoi și-a declarat falimentul personal, la câteva luni după ce compania sa Free Speech Systems intrase la rândul ei în faliment.

Macron își reafirmă susținerea deschiderii unor negocieri de aderare a Ucrainei la UE

Președintele francez Emmanuel Macron a reiterat într-o convorbire la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski ”susținerea Franței” a deschiderii unor negocieri de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Emmanuel Macron a salutat în această convorbire telefonică, duminică, adoptarea de către Parlamentul ucrainean, la 8 și 9 decembrie, a ”mai multor texte de lege decisive cu privire la drepturile minorităților naționale, reforma justiției și lupta împotriva corupției”, a anunțat Palatul Élysée.

Șefii de stat și de guverne ai Uniunii urmează să se pronunțe joi și vineri asupa unei deschideri a unor negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. Însă premierul ungar Viktor Orban rămâne inflexibil în opoziția sa deschisă față de acest proces.

”Ucraina este cunoscută prin faptul că este una dintre cele mai corupte țări din lume. Asta e o glumă! Nu putem lua decizia de a deschide un proces de negocieri în vederea aderării”, declara el după ce s-a întâlnit joi, la Paris, cu Emmanuel Macron.

O "brutărie-închisoare", care folosea sclavi, descoperită la Pompei

Arheologii au scos la iveală o "brutărie-închisoare" în orașul antic Pompei distrus în anul 79 d.Hr. de erupția Muntelui Vezuviu. Săpăturile efectuate într-o casă au scos la iveală "o cameră îngustă, fără vedere spre exterior și cu ferestre mici cu bare de fier pentru a lăsa să intre lumina", au anunțat reprezentanții sitului aflat în apropiere de Napoli, în sudul Italiei.

Arheologii au ajuns la concluzia că era o "brutărie-închisoare, unde sclavii și măgarii erau închiși și exploatați pentru a măcina cerealele necesare pentru a face pâine". Cercetările au dezvăluit, de asemenea, prezența unor "gravuri pe podea pentru a coordona mișcarea animalelor, care erau obligate să se întoarcă ore întregi, legate la ochi".

Casa, care este în curs de renovare, a fost "împărțită - așa cum se întâmplă adesea - într-o zonă rezidențială împodobită cu fresce rafinate și o zonă de producție pentru fabricarea pâinii", adaugă comunicatul de presă. Într-una dintre camerele brutăriei au fost găsite deja trei schelete în ultimele luni, ceea ce confirmă că era locuită. "Trebuie să ne imaginăm prezența unor persoane cu statut servil al căror proprietar a simțit nevoia să le limiteze libertatea de mișcare", a subliniat directorul sitului Pompei, Gabriel Zuchtriegel. "Acesta este aspectul cel mai șocant al sclaviei antice, una lipsită atât de relații de încredere, cât și de promisiuni de emancipare, care se reducea la violență brutală, impresie confirmată în întregime de asigurarea ferestrelor cu gratii de fier".

Cenușa vulcanică emanată de Vezuviu acum 2.000 de ani s-a depus pe majoritatea caselor din Pompei, permițându-le să fie aproape complet conservate, la fel ca și multe dintre trupurile celor 3.000 de persoane care au murit în dezastru.

Doi morți și un rănit în Elveția, într-un atac armat la Sion

Un bărbat a atras luni ”mai multe focuri” împotriva unor persoane, în orașul elvețian Sion (sud-vest), în cartierul Ronquoz și în Piața Potences, a ucis două persoane și a rănit alta, anunță poliția, care-l caută pe atacator, ale cărui motivații sunt necunoscute. ”Potrivit prinelor constatări, autorul își cunoștea victimele”, anunță într-un comunicat Poliția cantonului Valais. Potrivit poliției, cu puțin înainte de ora 8.00 (9.00, ora României), un bărbat, încă neidentificat, a tras în mai multe persoane la Sion, în Alpi. Poliția anunță că a desfășurat un dispozitiv important ”pentru a-l aresta pe autorul focurilor de armă”. Biroul procurorului cantonal a deschis o procedură judiciară cu privire la ”asasinat sau crimă”.

Netanyahu i-a transmis lui Putin că este nemulțumit de poziția Moscovei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a transmis duminică președintelui rus Vladimir Putin “nemulțumirea” sa față de votul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în favoarea unei încetări a focului între Israel și mișcarea teroristă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza.  “Premierul și-a exprimat nemulțumirea referitoare la pozițiile contra Israelului adoptate de delegații ruși la ONU și în alte foruri”, indică un comunicat al biroului șefului executivului israelian, difuzat la finalul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri.

Rusia a susținut vineri o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU favorabilă unei încetări a focului în Gaza. SUA au votat împotriva acestei rezoluții. De asemenea, Netanyahu și-a exprimat “dezaprobarea fermă” față de cooperarea “periculoasă” a Rusiei cu Iranul, țară ce susține mișcarea palestiniană Hamas și Hezbollahul libanez.

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, Vladimir Putin a fost extrem de critic față de israelieni, denunțând ceea ce el a numit “catastrofa umanitară” și făcând apel la crearea unui stat palestinian. Spre deosebire de Israel, SUA și Uniunea Europeană, Rusia nu consideră că Hamas este o organizație teroristă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.