Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Netanyahu: A doua fază a războiului împotriva Hamas a început

Ziarul de Vrancea
8 nov 2023 2066 vizualizări

Amenințările teroriste sunt cea mai mare temere în urma conflictului din Orientul Mijlociu

Aproape două treimi dintre români se declară îngrijorați foarte mult și destul de mult de efectele pe care războiul Israel-Hamas le-ar putea avea asupra României, creșterea amenințărilor teroriste fiind cea mai mare temere. Astfel, 66.1% dintre români declară că sunt îngrijorați foarte mult și destul de mult de efectele pe care războiul dintre Israel și Hamas le-ar putea avea asupra României, în timp ce 31.9% declară cu sunt destul de puțin, foarte puțin sau deloc îngrijorați. ”Femeile, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educație primară, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mare, cei cu venituri mai reduse sunt categoriile de populație cele mai îngrijorate de efectele pe care războiul dintre Israel și Hamas le-ar putea avea asupra României. Bărbații, tinerii, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București, cei cu venituri mai ridicate tind să mai puțin îngrijorați de efectele acestui război asupra României decât restul populației”, relevă analiza socio-demografică.

42.3% dintre cei care se declară îngrijorați de războiul dintre Israel și Hamas (foarte mult, destul de mult sau destul de puțin îngrijorați - 78.5% din totalul eșantionului) menționează creșterea amenințărilor teroriste drept cea mai mare temere. 19.9% menționează creșterea prețului combustibililor, iar 14.8% sporirea numărului de refugiați.

Conform analizei socio-demografice, creșterea amenințărilor teroriste reprezintă cea mai mare temere mai ales pentru femei, persoanele cu educație superioară, gulerele albe și locuitorii din București. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi menționează cel mai des creșterea prețului combustibililor drept cea mai mare temere în ceea ce privește războiul dintre Israel și Hamas. Persoanele cu vârsta între 30 și 40 de ani și locuitorii din urbanul mic se tem cel mai mult de sporirea numărului de refugiați.

Războiul din Israel vs Războiul din Ucraina

Întrebați care dintre cele două conflicte îi îngrijorează mai mult, cel dintre Ucraina și Rusia sau cel dintre Israel și Hamas, 49% indică conflictul dintre Ucraina și Rusia, iar 29% conflictul dintre Israel și Hamas. 15.9% spun că îi îngrijorează ambele conflicte în aceeași măsură. ”Bărbații, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, locuitorii din regiunile estice declară într-o proporție mai mare decât restul populației că îi îngrijorează mai mult conflictul dintre Ucraina și Rusia decât cel dintre Israel și Hamas. Sunt îngrijorați mai mult de conflictul dintre Israel și Hamas în special: femeile, cei inactivi pasivi, locuitorii din regiunile vestice”, indică analiza socio-demografică. “Războiul din Ucraina, deși nu mai ocupă prim-planul agendei media, provoacă o îngrijorare semnificativ mai mare decât conflictul dintre Israel și Hamas, explicațiile fiind legate atât de proximitatea conflictului, cât și de implicațiile economice și sociale deja resimțite în ultimul an și jumătate”, explică Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Actorii și marile studiouri de la Hollywood au ajuns la un acord pentru a pune capăt grevei

Actorii și marile studiouri de la Hollywood au ajuns miercuri la un acord pentru a pune capăt grevei care paralizează de mai multe luni producția de filme și seriale în Statele Unite și care a costat economia americană miliarde de dolari, a anunțat sindicatul actorilor SAG-AFTRA. "Greva se va încheia oficial joi, 9 noiembrie la 00H01", ora Los Angelesului (08.01 GMT), a explicat organizația într-un comunicat. S-a ajuns la un "acord de principiu" după 118 zile de grevă a actorilor, care cereau salarii mai bune într-o industrie bulversată de streaming, precum și garanții privind inteligența artificială.

Conținutul exact al acordului nu a fost încă dezvăluit, dar "informații suplimentare vor fi comunicate" vineri, a precizat sindicatul. Cei 160.000 de actori, dansatori și cascadori care sunt membri ai SAG-AFTRA trebuie să aprobe încă noul lor contract colectiv printr-un vot înainte ca marile vedete și figuranții să se poată întoarce pe platourile de filmare și să permită reluarea filmărilor. Acest lucru este considerat în general o formalitate.

Marile nume de la Hollywood au sărbătorit sfârșitul grevei. "Perseverența dă roade!", a exclamat Jamie Lee Curtis pe Instagram. "Sunt foarte fericit că am ajuns cu toții la un acord", a salutat Zac Efron de pe covorul roșu la premiera filmului "Iron Claw".

Negocierile cu conducerea au avut loc aproape zilnic în ultimele două săptămâni, adesea cu directorii executivi ai Disney, Netflix, Warner Bros și Universal în persoană. Pentru că nevoia de a pune capăt acestei mișcări sociale devenea presantă. În afară de o minoritate de celebrități, majoritatea actorilor care nu filmau aveau din ce în ce mai multe dificultăți în a-și asigura existența. Unii s-au orientat spre alte locuri de muncă.

La rândul lor, studiourile aveau lipsuri uriașe în programele de lansare pentru anul viitor și pentru anii următori, cu amânarea unor producții majore, precum a doua parte a saga "Dune" și seria "Stranger Things".

Industria tocmai a trecut printr-o dublă acțiune sindicală istorică: atunci când actorii au intrat în grevă la mijlocul lunii iulie, scenariștii întrerupseseră deja lucrul la începutul lunii mai. Hollywoodul nu mai trecuse printr-o astfel de criză din 1960. În total, paralizia industriei din ultimele luni a costat cel puțin șase miliarde de dolari, potrivit unor estimări recente ale economiștilor.

În afară de actorii-vedetă și de realizatorii de emisiuni, cei mai mulți dintre ei nu mai reușeau să trăiască decent în era streaming-ului. Nu doar pentru că platformele produc seriale cu mult mai puține episoade pe sezon decât televiziunea, ci și pentru că Netflix și compania au redus drastic veniturile datorate fiecărei reluări de filme și seriale. Spre deosebire de televiziune, unde o reluare poate fi remunerată datorită modelului publicitar legat de cifrele de audiență, o operă difuzată prin streaming era supusă unei plăți forfetare, indiferent de popularitatea programului.

Studiourile au ajuns în cele din urmă la un acord cu scenariștii la sfârșitul lunii septembrie, iar cei mai mulți dintre ei s-au întors de atunci la lucru. Însă negocierile cu actorii au trenat.

Potrivit presei de specialitate, s-a ajuns la un compromis în ceea ce privește salariul minim, care va crește cu aproximativ 8% față de precedentul acord pe trei ani: cea mai mare creștere din ultimele decenii, deși nu se ridică la nivelul pretențiilor inițiale ale actorilor. În ceea ce privește streamingul, un sistem de bonusuri pentru actorii care joacă în seriale sau filme de succes va fi pus în aplicare.

Supravegherea inteligenței artificiale a fost un alt punct de blocaj major, în special în ultima parte a negocierilor. Actorii se temeau că studiourile ar putea folosi această tehnologie pentru a le clona vocea și imaginea, pentru a le reutiliza la nesfârșit, fără compensații sau consimțământ.

Germania trimite avioane de luptă în România

Germania va trimite patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO de la sfârșitul lunii noiembrie, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters, misiunea intervenind la câteva săptămâni de când Rusia a atacat sistematic porturile ucrainene de pe Dunăre.

Sursa de securitate a declarat că primii dintre cei până la 80 de soldați germani care vor fi găzduiți la o bază militară de lângă Constanța vor pleca spre România în cursul zilei de joi. Atacurile rusești, care au loc la doar câteva sute de metri de granița cu România, și resturile de drone găsite în România au crescut riscurile de securitate pentru alianța militară ai cărei membri au un angajament de apărare reciprocă.

În septembrie, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept "destabilizatoare" loviturile rusești din apropierea graniței cu România, chiar dacă nu există indicii că Rusia ar fi avut intenția să lovească un membru NATO. Forțele aeriene germane au sprijinit și în trecut misiunea de poliție aeriană a NATO în România.

Persoanele transsexuale pot fi botezate catolice, spune Vaticanul

Credincioșii transsexuali pot fi botezați în Biserica Catolică, dacă acest lucru nu provoacă "scandal" sau "confuzie", a declarat miercuri Vaticanul, clarificând un subiect deosebit de sensibil al doctrinei.

Dicasterul pentru Doctrina Credinței nu a ridicat nicio obiecție față de botezul copiilor cuplurilor formate din persoane de același sex, fie adoptați, fie născuți prin intermediul unor mame surogat. Aceste comentarii au fost făcute într-un document emis drept răspuns la întrebările unui episcop brazilian, redactat la 31 octombrie, dar făcut public abia acum. Documentul a fost aprobat de papa Francisc, care a declarat în repetate rânduri că Biserica ar trebui să fie deschisă tuturor, inclusiv credincioșilor LGBTQÂ. Cu toate acestea, suveranul pontif a precizat clar că el consideră homosexualitatea "un păcat, la fel ca orice act sexual în afara căsătoriei".

În document, dicasterul precizează că acești credincioși transsexuali "pot primi botezul, în aceleași condiții ca și ceilalți credincioși, dacă nu există nicio situație în care să existe riscul de a genera un scandal public sau o incertitudine în rândul credincioșilor". Același sfat este valabil și pentru oricine a urmat un tratament hormonal și/sau o operație de schimbare de sex, se precizează în comunicat.

Întrebat dacă două persoane de același sex care formează un cuplu ar putea fi considerate părinții unui copil care urmează să fie botezat, răspunsul a fost că trebuie să existe o "speranță bine întemeiată" că acel copil va fi educat în religia catolică.

Șeful Disney admite că filmele de azi ale companiei nu sunt la nivelul de altădată

Bob Iger, CEO-ul Disney, a admis că unele din filmele diviziei de cinematografie a companiei nu se ridică la standardele cu care gigantul american al divertismentului a obișnuit spectatorii, relatează Business Insider. „Sunt conștient de faptul că performanța noastră, din punct de vedere al calității, nu a fost la standardele pe care ni le-am stabilit”, a declarat el în timpul apelului cu investitorii în care a prezentat rezultatele financiare ale Disney în trimestrul trei al anului.

Printre altele, Iger a anunțat că Disney a reușit să câștige 7 milioane de abonați noi pentru platforma sa de streaming Disney după 7 trimestre consecutive de pierderi. Rezultatul a venit în condițiile în care Disney a anunțat în luna august că va introduce o variantă de abonament mai ieftină, cu reclame, plus alte modificări în funcție de piață. În România, de exemplu, prețul abonamentului Disney a crescut ușor, însă varianta de bază a sa a fost transformată în una „Premium” și clienții au fost scutiți de reclame.

Comentariile făcute acum de Iger vin în contextul în care unele dintre filmele Disney au fost ținta unor critici puternice în Statele Unite din cauza unui presupus partizanat ideologic atribuit cu precădere de conservatorii americani companiei.

Cel mai recent exemplu în acest sens este viitorul film Albă ca Zăpada, a cărui lansare a fost amânată pentru 2025, criticile venind după ce Disney a precizat că acesta nu va include „pitici”, ci „creaturi magice”, pentru a nu jigni persoanele cu nanism.

Însă, deși alte filme ale companiei au fost scutite de astfel de critici, ele au eșuat la box office. Probabil cel mai grăitor exemplu îl reprezintă lungmetrajul Indiana Jones and the Dial of Destiny, ale cărui încasări au fost mult sub așteptări. Deși este pe poziția a 14-a în topul filmelor cu cele mai mari încasări în 2023, potrivit datelor site-ului de specialitate boxofficemojo.com, cu venituri de aproape 384 de milioane de dolari, el este considerat un „flop” la box office având în vedere costurile uriașe cu producția și promovarea la nivel mondial.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.