Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Imagini horror prezentate de Israel

Ziarul de Vrancea
23 oct 2023 1692 vizualizări

Un film de 43 de minute și 44 de secunde, prezentat jurnaliștilor de la Tel Aviv, surprinde crimele înfiorătoare comise de Hamas pe 7 octombrie

Crime în direct, mult sânge, zeci de cadavre carbonizate și un soldat decapitat apar într-o compilație de materiale audiovizuale, în mare parte nedifuzate până acum, pe care armata israeliană a prezentat-o luni presei internaționale cu scopul declarat de a face cunoscută oroarea masacrului comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie și pentru a dovedi comiterea de "crime împotriva umanității", transmite EFE.

Peste o sută de jurnaliști din presa străină - inclusiv de la EFE, care descrie în detaliu cele văzute - au fost convocați la o bază militară din nordul Tel Avivului pentru a viziona acest lungmetraj horror de 43 de minute și 44 de secunde, care însumează imagini surprinse de camerele GoPro pe care membri Hamas le aveau asupra lor în momentul atacului, dar și cele înregistrate de camerele de securitate ale kibbutzurilor unde au avut loc crimele, de camerele de supraveghere instalate pe drumurile publice, de camerele de bord și de videoclipurile înregistrate cu telefoanele chiar de către victime, militari și angajați ai serviciilor medicale.

"Ceea ce se vede în imagini sunt crime împotriva umanității", a apreciat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, înainte de vizionare. "Ele arată că teroriștii Hamas au intrat în Israel cu unicul scop de a ucide civili", a subliniat el. "De ce ar lua o persoană (o cameră) GoPro (într-un astfel de atac)?", s-a întrebat Hagari, citat de The Times of Israel. Răspunsul îl dă tot el: "Pentru că este mândru de ceea ce face".

Într-una dintre înregistrări, membri ai Hamas îmbrăcați în uniforme IDF (armata israeliană), fac semn mașinilor că pot să treacă, după care deschid focul și ucid pasagerii, relatează The Times of Israel. Cadavre scoase din autovehicule și lăsate în mijlocul drumului, după ce membri Hamas scotocesc printre bunurile celor uciși și, în unele cazuri, fură mașinile ciuruite de gloanțe și pline de sânge.

Într-o altă înregistrare, făcută după încheierea unui atac, o israeliancă încearcă să identifice cadavrul parțial carbonizat al unei femei, care are rochia ridicată și nu poartă lenjerie intimă. General maiorul Mickey Edelstein, care a organizat un briefing cu jurnaliștii străini după vizionarea materialelor, a declarat că "avem dovezi" de viol, dar "nu vi le putem prezenta", refuzând să intre în detalii, scrie The Times of Israel.

Publicația israeliană, care a estimat la 200 numărul jurnaliștilor străini care au văzut materialele audiovizuale, a relatat că ziariștilor nu li s-a permis să înregistreze vizionarea.

Potrivit EFE, una din înregistrările cel mai greu de digerat și care a stârnit o mare emoție în rândul reporterilor din sală, a fost cea în care poate fi văzut un tată cu cei doi băieți ai săi, de 10 și 12 ani, abia treziți din somn, încă în pijamale, care ies să se refugieze în buncărul din curtea casei lor dintr-unul din kibbutzurile aflate foarte aproape de Fâșia Gaza, când aud împușcături și explozii.

Doi membri ai Hamas înarmați până în dinți îi văd intrând și aruncă o grenadă în direcția buncărului. Tatăl acționează ca un scut uman pentru a-și proteja copiii. Băieții ies plângând, un membru al Hamas îi duce în casă și le oferă apă și Coca-Cola din frigiderul familiei, în timp ce copiii, în stare de șoc, plâng și țipă.

''De ce sunt în viață? "De ce sunt în viață?", strigă printre suspine băiatul cel mare, în timp ce încearcă să-și consoleze fratele, care îi spune că nu vede cu un ochi. Secvența șocantă îmbină ceea ce a fost surprins de camerele de securitate din interiorul casei și cele ale kibbutzului, amplasate în curtea exterioară.

Câteva minute mai târziu, se vede sosind mama copiilor, însoțită de doi paznici de kibbutz, care găsesc cadavrul tatălui în ușa buncărului. În această înregistrare fără sunet, țipătul tăcut de durere al femeii transcende ecranul și imediat se poate vedea cum paznicii încearcă să o calmeze, să-i acopere gura ca să nu fie auzită și o duc undeva la adăpost, descrie EFE.

Astfel se încheie această înregistrare, dar urmează zeci de înregistrări video cu alte atacuri asupra caselor din kibbutzurile aflate în apropierea enclavei palestiniene sau cu masacrul de la festivalul de muzică electronică de la Reim: mulți s-au ascuns în toaletele portabile sau sub mașini, milițienii Hamas i-au împușcat fără milă, asigurându-se că nu scapă cu viață.

O mare parte dintre imagini au fost extrase - după ce au fost analizate în prealabil de autorități - de pe camerele GoPro purtate asupra lor de cei aproximativ 1.500 de membri ai Hamas care au murit în luptele cu trupele israeliene.

De acolo au fost recuperate cele mai dure fragmente, potrivit EFE: într-o înregistrare se vede cum membri Hamas ucid o tânără care se ascunde sub o masă, implorându-i să nu o omoare, sau cum omoară un bărbat, în timp ce strigă în arabă "Allahu Akbar'' (Dumnezeu este mare).

Se aude și cum un membru al Hamas își sună părinții aflați în Gaza de pe telefonul uneia dintre victimele sale. "Uitați-vă la fotografiile pe care vi le-am trimis pe Whatsapp. Am omorât zece. Am sânge de evreu pe mâini. Sper că sunteți mândri de mine", le spune părinților săi, care speriați și plângând îi cer să vină acasă.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a recunoscut că în ultimele zile s-au confruntat cu "dilema" dacă să arate și să difuzeze aceste imagini, dar a clarificat că ele fac parte din procesul intern de care Israelul are nevoie pentru a "înțelege de ce este în război".

"Nu are nimic de-a face cu palestinienii sau islamul, este vorba de a nu permite terorii să guverneze", a spus Hagari, într-o referire la Hamas, care conduce Fâșia Gaza din 2007.

Biden: Se poate "discuta" despre încetarea focului doar după eliberarea ostaticilor

Președintele american Joe Biden a declarat luni că orice discuție despre încetarea focului în Gaza ar putea avea loc doar dacă Hamas va elibera toți ostaticii capturați de Israel în atacul din 7 octombrie. "Ar trebui să eliberăm ostaticii și apoi putem discuta", a spus Biden la un eveniment la Casa Albă, întrebat dacă ar susține un acord "ostatici contra încetare a focului".

Biden și-a cerut apoi scuze pentru că a fost nevoit să părăsească evenimentul pentru a-și promova programul economic înaintea alegerilor de anul viitor, spunând că a trebuit să meargă la Sala de situații de la Casa Albă pentru "o altă problemă de care trebuie să mă ocup".

Comentariile sale au venit la scurt timp după ce Hamas a declarat că a eliberat alte două femei ostatice răpite din Israel.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că "salutăm eliberarea de astăzi a două cetățene israeliene ținute ostatice de Hamas". "Continuăm să facem tot posibilul pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor rămași în Gaza", a declarat Sullivan pe X, fostul Twitter.

Mama și fiica americane Judith și Natalie Raanan au fost eliberate vineri.

Luni, Israelul a mărit numărul ostaticilor confirmați la 222 de persoane capturate atunci când bărbați înarmați ai Hamas au trecut granița și au atacat comunități de kibbutz, orașe și baze militare din sudul Israelului.

Oficialii israelieni spun că militanții Hamas au ucis 1.400 de persoane în cel mai grav atac din istoria țării.

Israelul a ripostat cu o campanie de bombardamente violente, despre care autoritatea sanitară din Gaza, condusă de Hamas, spune că a ucis peste 5.000 de persoane. De asemenea, Biden a vorbit despre o convorbire telefonică pe care a avut-o duminică cu Papa Francisc despre conflictul dintre Israel și Hamas și despre situația umanitară din Gaza. "Papa și cu mine suntem pe aceeași lungime de undă, a fost foarte, foarte, foarte interesat de ceea ce facem", a spus Biden. Biden a spus că i-a "expus care este planul de joc" în ceea ce privește sprijinul SUA pentru Israel.

"Papa a fost în toate privințele de acord", a adăugat el.

Antrenați de CIA, spionii ucraineni reușesc asasinate uimitoare în Rusia

The Washington Post dezvăluie practici uimitoare folosite de Kiev în asasinate țintite în Rusia n fiecare operațiune este aprobată de Zelenski

Serviciile secrete ucrainene - antrenate de către Agenția Centrală americană de Informații (CIA) - folosesc asasinate țintite împotriva inamicului rus, de exemplu o bombă ascunsă într-o cutie de transportat pisici, pentru a trece frontiera în Rusia și a omorî o celebră apărătoare a războiului rus în Ucraina, dezvăluie în ediția de luni, într-o lungă anchetă, cotidianul american The Washington Post (WP).

Cotidianul american scrie că Kievul se află la originea atentatului comis în august 2022 în apropiere de Moscova în care a fost asasinată Daria Dughina, o apărătoare aprigă a invaziei Ucrainei, fiica ultranaționalistului rus Aleksandr Dughin.

Mașina în care a fost ucisă această femeie, la vârsta de 29 de ani, a fost transformată în mașină capcană cu ajutorul unei bombe care a fost trecută frontiera ascunsă într-o cutie de transportat pisici de către o femeie și fiica acesteia în vârstă de 12 ani, potrivit unor surse anonime citate de WP.

Această femeie a închiriat apoi un apartament în apropierea locuinței lui Aleksandr Dughin - care era ținta atentatului -, dar care a urcat în alt moment în altă mașină în ziua exploziei.

Ucraina, acuzată de Moscova, a dezmințit orice implicare în acest atac care a provocat un șoc în Rusia. Însă implicarea ucraineană a fost deja divulgată, în octombrie 2022, de către surse americane citate de cotidianul The New York Times (NYT).

Kievul a desfășurat operațiuni de asasinare țintită în mai multe rânduri, subliniază WP, care citează surse ucrainene și americane. Cotidianul scrie că un fost comandant al unui submarin rusesc a fost împușcat în iulie de către serviciile ucrainene în sudul Rusiei. Fiecare operațiune de acest fel este aprobată de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie WP.

Serviciile secrete ucrainene, care desfășoară aceste operațiuni - SBU și spionajul militar GUR - sunt antrenate, echipate și consiliate de ani de zile de către CIA. Agenția americană a furnizat material de comunicații și de spionaj electronic, false uniforme ale separatiștilor proruși și a participat la construirea unor biroruri aparținând GUR, scrie cotidianul. Însă această asistență extrem de avansată acordată de CIA Ucrainei a fost dublată de frica americanilor de operațiuni foarte îndrăznețe ale serviciilor ucrainene, ca cea vizând podul strategic care leagă Crimeea ocupată de Rusia, declară surse citate de Washington Post.

SBU va comenta „după obținerea victoriei”

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a refuzat să comenteze articolul publicat luni de Washington Post într-un comentariu pentru RBC Ucraina.

„Nu comentăm informațiile primite de mass-media de la sursele lor”, a declarat serviciul de presă al SBU. Serviciul de Securitate a adăugat că va fi posibil să discute detalii privind operațiunile sale speciale doar după victoria Ucrainei asupra Rusiei, citează Kyiv Independent.

Entuziasm în lumea medicală:

Cea mai mare descoperire în tratarea cancerului de col uterin din ultimii 20 de ani

Oamenii de știință britanici spun că este posibil să fi făcut cea mai mare descoperire în tratarea cancerului de col uterin din ultimii 20 de ani, folosind o serie de medicamente existente și ieftine înainte de tratamentul obișnuit prin radioterapie, scrie BBC.

Rezultatele studiului, dezvăluite în cadrul conferinței medicale ESMO, arată că această abordare a redus cu 35% riscul ca femeile să moară din cauza bolii sau ca boala să reapară. Cancer Research UK, care a finanțat studiul, a calificat rezultatele drept "remarcabile".

Cancerul de col uterin afectează mii de femei în fiecare an în Marea Britanie, multe dintre ele la vârsta de 30 de ani. În ciuda îmbunătățirilor în domeniul radioterapiei, cancerul revine în până la o treime din cazuri, ceea ce înseamnă că este nevoie de noi abordări.

Dr. Iain Foulkes, de la Cancer Research UK, a declarat: "Sincronizarea este totul atunci când tratăm cancerul. Un număr tot mai mare de dovezi arată valoarea unor runde suplimentare de chimioterapie înainte de alte tratamente, cum ar fi chirurgia și radioterapia, în cazul mai multor alte tipuri de cancer. Nu numai că poate reduce șansele de reapariție a cancerului, dar poate fi administrată rapid folosind medicamente deja disponibile la nivel mondial". "Suntem entuziasmați de îmbunătățirile pe care acest studiu le-ar putea aduce în tratamentul cancerului de col uterin și sperăm că ciclurile scurte de chimioterapie de inducție vor fi adoptate rapid în clinică".

În cadrul studiului, 250 de femei cu cancer de col uterin au primit noul tratament - o cură intensivă de șase săptămâni de chimioterapie cu carboplatin și paclitaxel, urmată de tratamentul "obișnuit" de radioterapie plus cisplatin săptămânal și brahiterapie, cunoscut sub numele de chimioradioterapie. Alte 250 de femei - grupul de control - au primit doar chimioradioterapie obișnuită.

Cinci ani mai târziu, 80% dintre cele care primiseră noul tratament erau în viață, iar la 73% dintre ele cancerul nu a mai revenit sau nu s-a mai răspândit.

În comparație, în grupul de tratament "obișnuit", 72% erau în viață, iar în 64% dintre acestea, cancerul nu a revenit sau nu s-a răspândit.

Dr. Mary McCormack, cercetător principal al studiului de la UCL Cancer Institute și UCLH, a declarat: "Studiul nostru arată că această scurtă cură de chimioterapie suplimentară administrată înainte de CRT standard poate reduce riscul de revenire a cancerului sau de deces cu 35%". "Aceasta este cea mai mare îmbunătățire a rezultatelor în această boală din ultimii 20 de ani".

Deoarece cele două medicamente de chimioterapie sunt ieftine, accesibile și sunt deja aprobate pentru utilizare la pacienți, experții spun că ar putea deveni relativ repede un nou standard de tratament.

Cu toate acestea, ei avertizează că nu toate femeile cu cancer de col uterin ar putea obține aceleași rezultate benefice în urma tratamentului. Multe dintre femeile participante la studiu aveau cancere care nu începuseră încă să se răspândească în altă parte a corpului. Nu este clar cât de bine ar funcționa terapia pentru femeile cu o boală mai avansată.

SUA: Cel puțin 7 morți în caramboluri provocate de “super-ceață”

O “super ceață” a provocat luni, pe o autostradă din sudul Statelor Unite, caramboluri uriașe în care au fost implicate peste 150 de autovehicule, soldate cu moartea a cel puțin șapte persoane, conform poliției. "Din primele investigații reiese că cel puțin 158 de vehicule au fost implicate în accidentul din această dimineață. Au fost confirmate șapte decese", a declarat luni seară, într-un mesaj postat pe Facebook, poliția statală din Louisiana, avertizând că bilanțul ar putea crește. "Peste 25 de persoane au fost transportate la spitalele din apropiere pentru a primi îngrijiri medicale pentru răni ușoare până la grave", a precizat poliția.

În prima parte a dimineții, ceața extrem de densă, cauzată de bruma matinală și de fumul degajat de incendiile de mlaștină, a redus drastic vizibilitatea șoferilor, provocând coliziuni. O porțiune din șoseaua pe care s-a produs carambolul "a luat foc la scurt timp după accidentul inițial", a indicat poliția, care a făcut publice imagini cu vehicule distruse și arse.

"Super-ceața" se formează de obicei atunci când vaporii de apă condensați se combină cu fumul și umezeala degajate de arderea materiei organice umede. În timpul unor astfel de episoade, vizibilitatea poate fi redusă la mai puțin de trei metri.

Cineastul iranian Dariush Mihrjui și soția sa, uciși de fostul grădinar din cauza unei dispute financiare

Regizorul de film iranian Dariush Mehrjui a fost înjunghiat mortal la 15 octombrie, împreună cu soția sa, de fostul său grădinar din cauza unei dispute financiare, a anunțat luni justiția iraniană, scrie AFP.

"Principalul suspect lucra ca grădinar în vila domnului Mehrjui și îi purta ranchiună din cauza unor probleme financiare", a explicat șeful justiției pentru provincia Alborz, în apropiere de Teheran, Hossein Fazeli-Harikandi.

Potrivit acestuia, regizorul îi datora fostului său angajat 300 de milioane de riali (aproximativ 600 de euro).

Emoțiile au fost puternice în Iran după aflarea veștii morții lui Dariush Mehrjui, un pionier al cinematografiei iraniene, care a fost înjunghiat mortal la vârsta de 83 de ani, la 15 octombrie, împreună cu soția sa Vahideh Mohammadifar, o scenaristă în vârstă de 54 de ani, în locuința lor din Karaj, la vest de capitala iraniană.

În total, patru persoane au fost implicate în această crimă. Aceștia au intrat în vilă, iar fostul grădinar l-a lovit și apoi l-a înjunghiat în gât pe Dariush Mehrjui, în timp ce acesta se uita la televizor. Soția sa a fost ucisă în dormitorul ei, potrivit instanței.

Numeroși cineaști iranieni, printre care Jafar Panahi și Mohammad Rasoulof, au participat la funeraliile lui Mehrjui, autorul filmului "The Cow" din 1969, și ale soției sale, la 18 octombrie, la Teheran.

În aceeași zi, ministrul de Interne Ahmad Vahidi a exclus orice "legătură între această crimă și asasinatele în serie" de intelectuali disidenți comise de poliția secretă a țării în 1998.

Moscova a început recrutarea de femei pentru misiuni de luptă pe frontul din Ucraina

Rusia a început recrutarea de femei pentru misiuni de luptă în războiul său împotriva Ucrainei, informează marți dpa.

Portalul web Important Stories (istories), care se declară una dintre puținele surse din Rusia de jurnalism de investigație independent, a informat luni că femei-lunetist și femei-operator de drone au început să fie recrutate pentru o unitate de mercenari aflată sub comanda Ministerului Apărării rus.

Articolul, cu titlul "Nu sunt făcute doar pentru borș și copii: femei ruse au început să fie recrutate pentru specialități militare de luptă, pentru a participa la război", susține că femei sunt antrenate într-o echipă specială de lunetiști, precum și de operatori de drone.

Până acum, femeile din armata rusă erau implicate doar în structurile medicale și la bucătărie. Femeilor-soldat li se oferă un contract pe șase luni, cu un salariu lunar de circa 220.000 de ruble (2.330 de dolari). Dacă sunt rănite, li se acordă un bonus între 1 milion și 3 milioane de ruble, iar în caz de deces se plătesc descendenților circa 5 milioane de ruble.

Reclame de recrutare sunt postate pe rețeaua socială rusă VKontakte. Unul dintre recrutori a declarat pentru Important Stories că se caută femei care au fost deja antrenate în mânuirea armelor. Începătoarele vor fi antrenate în decurs de o lună să folosească armele.

Rusia duce un război împotriva Ucrainei vecine de peste 20 de luni. Numărul de victime de ambele părți este estimat ca fiind unul foarte mare.

Potrivit estimărilor Ministerului Apărării britanic, între 240.000 și 290.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de când Moscova a declanșat invazia sa. Această cifră include între 150.000 și 190.000 de persoane decedate sau care au devenit inapte de luptă.

Ministerul britanic precizează că aceste estimări nu includ combatanți ai grupului de mercenari Wagner sau foști pușcăriași trimiși pe front.

Oficial, nu există de luni de zile cifre avansate de Moscova.

Din cauza pierderilor neașteptat de ridicate din rândurile armatei, toamna aceasta președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea a 300.000 de rezerviști.

Potrivit unor experți, în vederea alegerilor prezidențiale planificate pentru primăvara lui 2024, Kremlinul vrea să evite o altă mobilizare până atunci și din acest motiv recrutează mai mulți voluntari. AGERPRES

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.