Internațional

Dodon l-a invitat pe Iohannis la Chișinău

Ziarul de Vrancea
30 oct 2017 724 vizualizări

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a invitat pe Klaus Iohannis la Chișinău, el înmânându-i ambasadorului României Daniel Ioniță o scrisoare oficială în acest sens

Dodon spune că "între șefii de stat ai României și Republicii Moldova trebuie să fie închegată o comunicare responsabilă și constructivă" și că mizează pe faptul că președintele României este deschis să accepte un dialog la Chișinău. "L-am asigurat pe domnul ambasador de faptul că relațiile moldo-române sunt și vor rămâne a fi fundamentale pentru Republica Moldova, în virtutea vecinătății noastre, a evenimentelor istorice comune și a afinităților culturale pe care le-am avut mereu. Suntem două state independente și suverane, care trebuie să găsească noi oportunități de cooperare respectuoasă și benefică pentru cetățeni", a scris Dodon pe Facebook. "Consider că între șefii de stat ai României și Republicii Moldova trebuie să fie închegată o comunicare responsabilă și constructivă. Am toată convingerea că numai prin discuții repetate pot fi depășite asperitățile și dificultățile care mai apar în relațiile dintre state sau dintre instituții și mizez pe faptul că președintele României este deschis să accepte un dialog la Chișinău, în orice perioadă comodă pentru dumnealui",  a adaugat el. De la începutul mandatului, Igor Dodon a avut mai multe întâlniri cu președintele Rusiei Vladimir Putin și a făcut mai multe declarații dure la adresa României.

Concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă au atins un record în 2016

Concentrațiile de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă au atins un record în 2016, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (WMO). Cercetătorii susțin că o combinație între activitățile oamenilor și fenomenul El Niño a dus la un nivel de CO2 nemaiîntâlnit în ultimii 800.000 de ani. Oamenii de știință susțin că asta poate cauza creșterea temperaturilor.

Raportul întocmit de WMO pentru efectul de seră înregistrat anul trecut se bazează pe măsurători efectuate în 51 de țări. Stații de cercetare aflate în întreaga lume măsoară concentrațiile de gaze între care se numără dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot. Cifrele publicate de WMO reprezintă ce a rămas în atmosferă, după ce cantități semnificative au fost absorbite de „chiuvetele” Pământului, precum oceanele și biosfera. „Este cea mai mare creștere pe care am remarcat-o în ultimii 30 de ani de când avem această rețea”, a spus Oksana Tarasova de la WMO. „Cea mai mare creștere de până acum a fost privind El Niño din perioada 1997 - 1998. Este, de asemenea, cu 50% mai mare decât media ultimilor zece ani”, a adăugat ea.

Emisiile create de activitățile oamenilor s-au diminuat în ultimii ani, potrivit cercetărilor, dar, după cum spune Tarasova, contează totalul din atmosferă, mai ales că dioxidul de carbon rămâne activ timp de secole.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.