Internațional

Decizie definitivă: UE are dreptul să impună cote de refugiați

Ziarul de Vrancea
6 sep 2017 508 vizualizări

Guvernul de la Budapesta e “foc și pară” n Bruxelles-ul anunță amenzi pentru țările care nu se supun deciziei n câți imigranți a primit România

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul la Luxemburg a respins ieri plângerile depuse de Slovacia și Ungaria împotriva politicii UE a migrației, confirmând astfel dreptul Bruxellesului de a impune statelor membre să primească azilanți. Curtea stabilește că Uniunea Europeană are dreptul să dispună ca guvernele naționale să accepte cote de azilanți - în principal refugiați din Siria - care urmau, potrivit unui plan european, să fie mutați din Italia și Grecia în celelate state membre ale Uniunii. Acest plan a provocat o dispută în Uniune, în 2015, când un val de migranți - de peste un milion de oameni - a venit în Europa pe Marea Mediterană. ”Curtea respinge acțiunile formulate de Slovacia și Ungaria împotriva mecanismului provizoriu de mutare obligatorie a azilanților”, anunță instanța cu sediul la Luxemburg. ”Mecanismul permite de fapt Greciei și Italiei să facă față impactului crizei migrației din 2015 și este proporțional”.

Acest program, stabilit de Comisia Europeană (CE), a fost adoptat cu votul unei majorități a statelor membre. Foste țări comuniste din Europa de Est, inclusiv Slovacia și Ungaria, s-au opus programului, argumentând că societățile lor nu au capacitatea să integreze acești migranți - majoritatea musulmani. Planul prevedea mutarea a până la 160.000 de oameni, însă, până în prezent, doar aproximativ 25.000 de persoane au fost transferate din Italia și Grecia în alte state membre UE.

Se pregătesc amenzi

Executivul UE a anunțat, imediat, că este pregătit să demareze proceduri judiciare ce ar putea duce la amenzi pentru Polonia, Ungaria și Cehia, dacă aceste țări vor refuza în continuare să preia solicitanț de azil.

Hotărârea CJUE este ”scandaloasă și iresponsabilă”, a apreciat ieri ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto. Această hotărâre a Curții cu sediul la Luxemburg pune în pericol siguranța și viitorul Europei, a declarat șeful diplomației ungare. Szijjarto a denunțat-o drept o decizie ”politică” și a anunțat că Budapesta va continua să conteste eforturile Uniunii Europene de a obliga statele membre să primească migranți. A venit vremea ca Bruxellesul să-și abandoneze planul ”eșuat” de distribuire a migranților, a subliniat ministrul de Externe al premierului populist ungar Viktor Orban.

Guvernul slovac a anunțat că respectă pe “deplin” decizia instanței, dar că își păstrează punctul de vedere exprimat.

În schimb, mai mulți europarlamentari au salutat hotărârea Curții. Europarlamentara Ska Keller, o susținătoare vocală a planului, a subliniat că această hotărâre înseamnă că ”nu există scuze” ca statele membre UE să nu primească refugiați. ”Lideri ca Viktor Orban nu pot să ceară mai mulți bani pentru protecția frontierei și să blocheze primirea refugiaților din Grecia și Italia”, a subliniat ea.

Potrivit unor date oficiale, România găzuia, la începutul lunii iulie, în jur de 600 de refugiați, dintr-o cotă obligatorie totală de circa 1.700 de imigranți


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.