Internațional

Copii nevinovați uciși de islamiști ratați

Ziarul de Vrancea
23 mai 2017 649 vizualizări
Saffie Rose Roussos și Georgina Callander
Saffie Rose Roussos și Georgina Callander

Statul Islamic a revendicat atacul comis la Manchester, în urma căruia și-au pierdut viața cel puțin 22 de persoane și alte zeci au fost rănite n mulți dintre cei care au căzut victimă atacului sunt copii sau adolescenți n Trump i-a numit pe teroriști “răufăcători ratați” n până la închiderea ediției nu era clar dacă este vorba de un atac sinucigaș sau de un explozibil amplasat anterior la ieșirea din arenă

Jihadiștii Statului Islamic au revendicat ieri după-amiază atentatul terorist, care a zguduit noaptea de luni spre marți Manchester. De asemenea, reprezentanții grupării teroriste au precizat că nu este vorba de un atentat sinucigaș, ci de explozia unui dispozitiv plantat în incinta Manchester Arena. ”Un soldat al califatului a reușit să planteze un dispozitiv explozibil la o întâlnire a cruciaților din orașul Manchester”, se arată în declarația transmisă de jihadiștii Statului Islamic.

Un număr de 22 de persoane, inclusiv minori, și-au pierdut viața, iar alte 59 au fost rănite, după ce o bombă a explodat noaptea trecută în incinta Manchester Arena, în timp ce mulțimile plecau de la un concert susținut de cântăreața americană Ariana Grande. Acesta este cel mai grav atentat comis pe teritoriul Marii Britanii după explozia bombelor din Londra în 2005, care au ucis 52 de persoane.

Adepții ISIS sărbătoreau de dimineață pe rețele de socializare, după explozia care a zguduit metropola Manchester. Conturi afiliate grupării teroriste au folosit hashtaguri cu privire la explozie și au postat mesaje prin care sărbătorea atentatul sângeros de la Manchester Arena. De asemenea, unii utilizatori au îndemnat la comiterea unor atacuri asemănătoare în alte zone. Unele mesaje prezintă atentatul ca pe un act de răzbunare față bombardamentele coaliției Irak și Siria.

 

Poliția a arestat un suspect

 

Totuși, potrivit primelor informații difuzate de poliție, explozia ar fi fost provocată de un atacator sinucigaș. De asemenea, premierul britanic Theresa May a anunțat că poliția cunoaște identitatea teroristului, dar nu o dezvăluie imediat. ”Acest atac se remarcă prin lașitatea lui înfiorătoare și dezgustătoare”, a declarat șefa Guvernului. Atentatul sinucigaș este unul dintre cele mai sângeroase din regat, a mai spus May. Potrivit poliției, un suspect în vârstă de 23 de ani, care ar avea legătură cu atacul, a fost arestat ieri în sudul orașului. Președintele american Donald Trump a condamnat puternic, ieri, la Betleem, atentatul, comis, în opinia sa, de niște ”răufăctori ratați”.

Pe de altă parte, secretarul general al Consiliului Musulmanilor din Marea Britanie Harun Khan a condamnat atentatul de la manchester. ”Este îngrozitor, este criminal. Fie ca cine l-au comis să suporte toate greutatea dreptății atât în această viață, cât și în următoarea”, a declarat Khan. ”Îi îndemn pe cei din regiune și din întreaga țară să se adune și să susțină persoanele afectate”, a adăugat el.

 

O fată de 8 ani și o tânără de 18 ani, primele victime confirmate

 

Prima victimă identificată în urma atacului terorist este Georgina Callander, o tânără în vârstă de 18 ani, admiratoare înfocată a cântăreței Ariana Grande. Georgina Callander s-a fotografiat cu Ariana Grande în 2015 și a publicat mesaje pe Instagram în care a vorbit despre bucuria pe care a resimțit-o atunci când și-a întâlnit idolul. Prietenii Georginei au publicat mesaje emoționante pe rețelele de socializare în care au deplâns moartea colegei lor, care iubea muzica pop și mergea adeseori la concerte și spectacole. Atunci când a întâlnit-o pe Ariana Grande în urmă cu doi ani, ea a publicat următorul mesaj: ”Îți mulțumesc pentru tot, dragostea mea, îmi vei lipsi”. Înainte de concertul de luni seară, Georgina Callander a publicat un mesaj pe Twitter: ”Sunt foarte entuziasmată și abia aștept să te revăd mâine”.

O a doua victimă a atentatului terorist a fost identificată, ieri, la prânz, de autoritățile britanice. Victima este Saffie Rose Roussos, o fetiță în vârstă de opt ani. Saffie Rose Roussos a mers la concert însoțită de mama ei, Lisa Roussos, și sora ei mai mare, Ashlee Bromwitch. Potrivit cotidianului The Guardian, mama și fiica ei cea mare sunt în prezent spitalizate. Chris Upton, directorul școlii primare din Terleton, unde studia Saffie Rose Roussos, a declarat: ”Saffie era pur și simplu o fetiță frumoasă, în toate aspectele cuvântului. Era iubită de toată lumea și ne vom aminti întotdeauna cu plăcere de căldura și bunătatea ei. Saffie era un copil liniștit și fără pretenții, cu înclinații spre creativitate”.

 

Cum s-a întâmplat

 

Atacul a avut loc la 20 de minute după miezul nopții, când concertul Arianei Grande s-a încheiat și tinerii au început să plece spre zonele de ieșire ale Arenei din Manchester, o sală de spectacole cu 21.000 de locuri.

Pe măsură ce spectatorii - mulți dintre ei fiind adolescenți – părăseau arena, o explozie puternică a zguduit arena. A urmat o stare de confuzie generală, iar spectatorii încercau să se adăpostească. Foarte repede au fost auzite sirenele ambulanțelor care au pătruns pe stadion, ce era cuprins de un fum gros. Incidentul s-a produs la scurt timp după ce Ariana Grande a părăsit scena, potrivit unui martor ocular, Calvin Welsford, un spectator în vârstă de 18 ani.  ”Am auzit o bubuitură puternică, la doar două minute după ce Ariana își încheiase concertul”, a spus el. ”M-am uitat în jur, pentru că auzisem acea bubuitură. Oamenii țipau și plângeau și se îndreptau în număr mare spre scenă”, a mai spus tânărul spectator.

Conținuturi video publicate pe rețelele de socializare, filmate la fața locului, arată numeroși spectatori care, cuprinși de panică, alergau pe scările arenei, încercând să iasă cât mai repede din stadion pentru a se adăposti.

Ariana Grande nu a fost rănită în acest atac. După câteva ore, ea a publicat un mesaj pe Twitter: ”Sunt distrusă. Din toată inima, îmi pare foarte, foarte rău. Nu am cuvinte”.

 

Înnebunită de durere, așteptând lângă telefon

 

Charlotte Campbell, o locuitoare din Manchester, a dezvăluit pentru CNN că fiica ei în vârstă de 15 ani, Olivia, a mers la concert cu o prietenă și niciuna nu a mai putut fi contactată după explozie. ”Am încercat tot ceea ce am putut să facem. Autoritățile ne-au spus să așteptăm lângă telefon. Tatăl ei a ieșit afară, o caută pe străzi. E cel mai oribil sentiment, să știi că fiica ta este acolo, dar să nu știi dacă e vie sau moartă”, a declarat Charlotte Campbell. Printre hohote de plâns, Charlotte mai spune că nu înțelege motivul pentru care cineva a putut să facă așa ceva ”unor copii nevinovați”.

Karen Ford, martor la evenimente, și-a dus fiica în vârstă de 13 ani la concertul Arianei Grande.  ”A fost un măcel pe străzi. Erau mulți copii care plângeau, încercau să ia legătura cu părinții lor, dar erau și părinți cu telefoanele în mâini, încercând să își contacteze copiii”, a dezvăluit ea. ”Conexiunea telefonică era de o calitate slabă în interiorul arenei, întrucât erau atât de mulți oameni care își foloseau telefoanele simultan”, a adăugat Karen. ”Am reușit să îmi aduc copilul acasă, însă anumiți părinți nu au reușit așa ceva în această noapte”, a mai spus ea.

Pe de altă parte, presa britanică a scris ieri despre numeroși martori care s-au plâns de controlul lejer al forțelor de ordine la intrarea în sala de concert.

 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.