Internațional

Cele mai mari și cele mai mici dintre animale prezintă riscuri sporite de extincție

Ziarul de Vrancea
19 sep 2017 480 vizualizări

Riscurile de extincție sunt mai ridicate pentru animalele cu cele mai mici respectiv cele mai mari dimensiuni de pe Terra, din cauza activităților umane, potrivit unui studiu internațional ale cărui concluzii au fost prezentate luni.

Pierderile de mare amploare înregistrate în rândul acestor specii — cele mai mari și cele mai mici — amenință să provoace modificări profunde în păduri, savane, oceane, dar și în râuri și pârâuri, care alcătuiesc "arhitectura vie a planetei", au explicat autorii acestui studiu ce a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Cercetători din Statele Unite, Australia și Elveția au examinat peste 27.000 de specii de vertebrate care se află pe lista roșie alcătuită de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN), dintre care 4.400 sunt amenințate cu dispariția. Printre grupurile de animale studiate s-au aflat mamifere, păsări, reptile, amfibieni, dar și pești osoși și cartilaginoși — precum rechinii. Cele mai mari dintre animale sunt amenințate în principal de vânătoare și aproximativ 90% dintre animalele cu greutăți de cel puțin un kilogram sunt amenințate de activitățile de "recoltare" și de pescuit. Este cazul peștilor și scoicilor. "Recoltarea ce vizează aceste categorii de animale ia forme diverse, inclusiv pescuitul reglementat sau nereglementat, vânătoare și plasarea de capcane, pentru consumul de carne și folosirea anumitor părți din corpurile animalelor în scopuri medicinale", au explicat autorii studiului, citând și "capturile accidentale din plasele de pescuit".

Aceiași oameni de știință estimează, de asemenea, că amenințările ce vizează animalele cu cele mai mici dimensiuni ar putea fi subestimate pe scară largă. Vertebratele cu greutăți mai mici de 77 de grame sunt în special amenințate de pierderea sau modificarea habitatelor.

Cercetătorii citează, între altele, broasca Afrixalus clarkei, colibriul-cu-gât-verde, o specie gri de gecko, liliacul-cu-nas-de-porc și peștele-cățărător.

Potrivit cercetătorilor, aceste specii de talie mică, dependente de un habitat cu apă dulce, sunt în pericol de extincție. Cele mai mari dintre mamifere — balene, elefanți, rinoceri, lei — sunt ținta prioritară a programelor de protejare a speciilor, însă eforturile de conservare ar trebui să se concentreze și asupra animalelor de talie mare care nu sunt mamifere, au spus oamenii de știință. Ei citează și alte specii amenințate cu dispariția: peștii cu dimensiuni mari, precum rechinul-balenă și sturionul negru, dar și păsările mari, precum struțul de Somalia, și reptilele gigantice, precum salamandra uriașă de China și dragonul de Komodo.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.