Internațional

Asediu la “doi pași” de Damasc: Zeci de mii de oameni riscă să moară

Ziarul de Vrancea
23 feb 2018 751 vizualizări

 în ultima săptămână, peste 400 de civili au fost uciși de forțele regimului al-Assad în Ghouta Orientală, o zonă aflată în apropierea capitalei siriene n enclava, controlată de miliții eterogene, opozante ale regimului, adăpostește circa 400.000 de suflete n sângerosul asediu e abia la început

Enclava rebelă Ghouta Orientală, situată la câțiva kilometri de centrul Damascului, este ținta în ultimele zile a unei campanii sângeroase lansate de regimul sirian, în pofida protestelor comunității internaționale. Începând de duminică, fieful rebel este vizat de lovituri aeriene și de tiruri ale artileriei întreprinse de regimul sirian în care și-au pierdut viața peste 400 de civili.Această regiune cu terenuri cultivate, adesea prezentată drept "plămânul" capitalei, se află la mai puțin de zece kilometri de Palatul prezidențial, de orașul vechi și de Parlamentul sirian. Ea este asediată din 2013 de forțele regimului, pentru care Ghouta Orientală reprezintă mai mult un simbol al rezistenței decât o problemă de securitate. Într-adevăr, rebelii bombardați cu regularitate răspund acestor tiruri, făcând uneori victime.

Cine sunt combatanții

Regiunea este controlată de un grup eterogen de miliții și facțiuni. Printre acestea, două grupuri principale, ambele islamiste: Jaich al-Islam și Faylaq al-Rahman. Jaich al-Islam (armata islamului) este o miliție fundamentalistă salafistă susținută financiar de Arabia Saudită, însă și de Qatar și de "anumiți oameni de afaceri sirieni", potrivit L'Orient le Jour.

Jaich al-Islam este anti-șiită (confesiune majoritară în Iran) și anti-alawită (comunitate din care provine și președintele Bashar al-Assad) și foarte ostilă Iranului și Statului Islamic. Diferite surse estimează că numărul membrilor Jaich al-Islam este între 9.000 și 20.000 de combatanți.Faylaq al-Rahman (Legiunea celor Milostivi) este de asemenea o miliție islamistă, însă este considerată de unii observatori ca fiind "mai moderată" decât Jaich al-Islam. Cele două grupuri au relații tensionate. Faylaq al-Rahman este ramură a Armatei Siriene Libere, o alianță de grupuri rebele cu aspirații naționaliste și democratice. Facțiunea este formată din 2.000 de luptători. Pe rețele, ea difuzează - ca și Jaich al-Islam - fotografii și înregistrări video de propagandă și jură să apere Ghouta Orientală împotriva trupelor lui Bashar al-Assad.În câteva zile, mai mult de 400 de persoane au murit în bombardamentele asupra enclavei. De la începutul anului, armata regimului și aliații săi și-au intensificat loviturile: atacuri cu gaz și clor, bombardamente asupra spitalelor și școlilor.Asediul impus de regim, care a fost deosebit de dur începând din 2015, a provocat o lipsă de hrană și de medicamente. În 2017, Unicef a denunțat cea mai gravă criză alimentară de la începutul războiului, în care 11,9% dintre copiii cu vârste sub 5 ani suferă de malnutriție severă. Se estimează că în prezent nu mai puțin de 400.000 de persoane sunt blocate în enclavă, dintre care 200.000 copii, potrivit UNICEF.ONU a declarat că există "dovezi clare" privind utilizarea clorului în atacurile asupra enclavei. Marți, ONU a cerut încetarea imediată a bombardării civililor și a denunțat faptul că șase spitale au fost ținta atacurilor aeriene în ultimele zile. Unele dintre acestea nu mai funcționează. În spitalele care încă funcționează, lipsesc paturile și răniții sunt tratați pe jos, în timp ce sălile de operații funcționează la maximum.

Unicef a condamnat la rândul său bombardamentele, declarând că "niciun cuvânt nu va face dreptate copiilor uciși, mamelor , taților și rudelor lor".

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o rețea vastă de surse în țara afectată de război, o "ofensivă (terestră) așteaptă undă verde". Potrivit cotidianului Al-Watan, apropiat regimului sirian, bombardamentele "sunt doar o fază inițială a unei operațiuni de anvergură, care poate începe oricând". Prin urmare, rebelii vor trebui să se confrunte pe teren cu trupele regimului sprijinite de armata rusă.

Americanii dau vina pe ruși

Statele Unite au denunțat "responsabilitatea" Rusiei în bombardamentele lansate de regimul de la Damasc care, începând de duminică, au făcut peste 400 de morți în enclava rebelă Ghouta Orientală din Siria, relatează vineri AFP."Fără sprijinul Rusiei pentru regimul sirian, această situație și pierderi de vieți omenești nu ar fi avut loc", a declarat pentru presă purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert. Cel puțin 46 de civili au fost uciși joi. "Asta ne amintește de responsabilitatea Rusiei pentru ceea ce se întâmplă acolo", a adăugat ea.Declarațiile oficialului american au avut loc la câteva ore după eșecul unui proiect de rezoluție în Consiliul de Securitate al ONU ce viza impunerea unui armistițiu de 30 de zile în Siria. Reuniunea Consiliului a fost convocată de Rusia, după mai mult de două săptămâni de negocieri pentru încetarea focului.În opinia purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat american, cei 400 de morți reflectă eșecul negocierilor de la Astana, în cursul cărora Turcia, care îi sprijină pe rebelii sirieni, Iranul și Rusia, aliați ai regimului lui Bashar al-Assad, s-au înțeles asupra creării unor zone de "dezescaladare" cu scopul reducerii violențelor în Siria.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.