Internațional

Aproape o treime din armele folosite de ISIS sunt fabricate în state UE

Ziarul de Vrancea
15 dec 2017 595 vizualizări

Printre acestea și România, arată un raport publicat în această săptămână

Aproape o treime din armele folosite de gruparea Stat Islamic sunt fabricate în state membre UE, între care România, potrivit unui raport al Conflict Armament Research (CAR), organizație internațională care documentează traficul de arme în zonele de război, scrie The Telegraph.

Raportul arată că militanții Statului Islamic folosesc armament fabricat în țări precum România, Ungaria, Bulgaria și Germania.  Singurul producător mai mare de armament de la care se aprovizionează gruparea jihadistă este China. Raportul de 200 de pagini oferă cel mai cuprinzător studiu verificat al armelor folosite de gruparea Stat Islamic, prezentând o analiză a peste 40.000 de articole recuperate de la forțele ISIS pe parcursul a trei ani. Concluzia studiului Conflict Armament Research este că rezervele internaționale de armament, menite să ajungă la facțiunile rebele din conflictul sirian, au ajuns de fapt la teroriști ISIS,  care și-au mărit semnificativ cantitatea și calitatea armelor din arsenal. În prima fază a conflictului, cea mai mare parte a armelor folosite de gruparea Stat Islamic erau capturate de la forțele irakiene și siriene, dar de la finalul anului 2015 CAR a început să observe o nouă sursă importantă de provizionare cu armament: fabricile din Estul Europei. Armele și muniția au fost fabricate în fabrici din Europa, vândute în SUA și Arabia Saudită și transportate apoi peste granița turcă în Siria. "Sunt momente în care statele care vor să atingă obiective politice pe termen scurt furnizează arme unor grupări asupra cărora exercită control redus sau deloc. Aceste arme ajung adeseori către cele mai organizate și eficiente forțe rebele și insurgente”, spune James Bevan, directorul executiv al CAR.

Într-un caz, CAR a descoperit că mașini de luptă blindate au fost fabricate în state din UE și vândute în SUA, de unde au fost livrate opoziției din Siria, ajungând apoi la ISIS. Un alt caz este cel în care în octombrie 2014 România a vândut armatei americane 9.252 de proiectile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.