Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Omul care a îngrozit Franţa

Ziarul de Vrancea
19 nov 2013 439 vizualizări
Hotărât, solitar şi organizat, bărbatul necunoscut care a împuşcat la Paris un fotograf al cotidianului Liberation şi a comis alte atacuri inexplicabile are un comportament mai raţional decât pare, potrivit unor experţi contactaţi ieri de AFP.

"A priori, pista cea mai probabilă arată că nu este vorba despre o decompensare psihotică", apreciază expertul psihiatru Daniel Zagury, care se vrea "extrem de prudent" având în vedere numărul mic de elemente de care dispune.
Acest bărbat în vârstă de 35-45 de ani, cu o aparenţă fizică banală şi al cărui ADN este analizat de poliţie pentru a-l identifica, are "un comportament mai raţional decât pare, în special având în vedere alegerea meticuloasă a ţintelor", explică Alain Bauer, profesor de criminologie la Conservatorul Naţional de Arte şi Meserii. Totuşi, nuanţează Bauer, modul său de operare este "perturbat" deoarece pare să aibă dificultăţi cu trecerea la act sau cu stăpânirea armamentului său". "El nu trage la întâmplare şi nu trage întotdeauna", a amintit el, afirmând că în acest stadiu, "există multe ipoteze dar nicio certitudine".
Cu puţin timp înainte de a pătrunde, vineri dimineaţă, în sediul postului de televiziune BFMTV, bărbatul este filmat timp de o jumătate de oră într-o staţie de tramvai de camerele de supraveghere, în timp ce stă aşezat pe o bancă. El intră în sediul postului de televiziune, îşi armează puşca de două ori, după care îl ameninţă pe redactorul şef care este prezent. El îi spune: "data viitoare nu vă voi rata". Suspectul fuge fără să se uite la o persoană în vârstă care urcă cu greu scările cu un baston.

"Atacă simboluri"

După trei zile, suspectul intră în holul Liberation din Paris şi răneşte grav, tot cu o puşcă, un asistent fotograf care îi întoarce spatele. El reuşeşte să fugă din nou. "Ceea ce este îngrijorător este că există o perioadă de ezitare, de balans apoi o perioadă de ameninţare şi una de execuţie, ceea ce arată clar hotărârea suspectului", explică Zagury, un comportament solitar care duce cu gândul la "un fel de fugă înainte a unui om disperat". Suspectul decide apoi să meargă la sediul Société Générale din cartierul de afaceri La Défense. El trage în clădirea turn dar nu răneşte pe nimeni, în pofida prezenţei a circa zece persoane care fumau în apropiere. "El atacă simboluri dar lasă impresia totuşi că nu caută spectaculozitate. El nu caută să se vorbească despre el printr-o cauză", presupune Zagury, adăugând că aceste gesturi par motivate de "un resentiment puternic faţă de orice". "Este o disperare însoţită de ură. El pare să îl vizeze pe celălalt mai degrabă decât să se vizeze pe sine", apreciază Zagury. Apoi, atacatorul obligă un şofer, sub ameninţarea armei, să îl lase în cartierul Champs-Elysées, fără să îl rănească dar spunându-i că este "pregătit pentru orice" şi că a "ieşit din închisoare". Bărbatul, care poartă haine comune, le scapă poliţiştilor mobilizaţi în masă în cartier. În pofida difuzării fotografiilor extrase din înregistrarea video de către poliţişti, bărbatul este de negăsit. Bărbatul riscă să reînceapă atacurile? Este posibil, potrivit lui Zagury: "Seria de secvenţe comportamentale nu permite din nefericire eliminarea unei noi manifestări pe termen scurt".

Vă este frică de moarte? Mângâiaţi un ursuleţ de pluş

Gestul ar creşte stima de sine, susţin cercetătorii olandezi

Animalele moi de pluş, cum ar fi ursuleţii, au capacitatea de a atenua sentimentul de anxietate şi chiar frica de moarte, fapt ce ar putea sta la baza unei noi "terapii prin îmbrăţişare" pentru persoanele care suferă de aceste tulburări.
Cercetătorii olandezi de la Universitatea Vrije din Amsterdam au testat ipoteza conform căreia persoanele depresive şi cu o stimă de sine scăzută se confruntă mai uşor cu angoasele privitoare la propria moarte şi la sensul vieţii atunci când au contact cu alte persoane. Pe de altă parte, studiul cercetătorilor olandezi, publicat în revista Psychological Science, a demonstrat ştiinţific faptul că până şi îmbrăţişarea unui animal de pluş, cum ar fi un ursuleţ, îi poate ajuta pe oameni să se confrunte mai uşor cu probleme existenţiale precum frica de moarte şi sensul vieţii. În cadrul unui experiment la care au participat persoane cu stimă de sine scăzută, subiecţii care s-au confruntat cu întrebări despre moarte au estimat valoarea unui ursuleţ de pluş la aproximativ 23 de euro, pe când cei care nu au primit astfel de întrebări au estimat valoarea unui ursuleţ la aproximativ 13 euro, cu zece euro mai puţin. Faptul că au putut să atingă un ursuleţ de pluş în timp ce îi estimau valoarea părea să liniştească participanţii cu stimă de sine scăzută, reducându-le nivelul obişnuit de reacţii defensive. "Descoperirile noastre arată că până şi atingerea unui obiect neînsufleţit - cum ar fi un ursuleţ de pluş - poate reduce angoasele. Atingerea interpersonală este un mecanism atât de puternic, încât până şi obiectele care simulează atingerea altei persoane contribuie la oferirea unei semnificaţii existenţiale", a spus psihologul Sander Koole, coordonatorul studiului.
Cercetătorii explorează în prezent posibilitatea atingerii interpersonale simulate, odată cu crearea "jachetei haptice" care, prin semnale electronice, oferă oamenilor senzaţia că sunt îmbrăţişaţi.

Un membru al echipajului avionului prăbuşit în Rusia era originar din Moldova

Un membru al echipajului avionului prăbuşit duminică pe aeroportul din Kazan, în centrul Rusiei, era originar din Republica Moldova şi avea cetăţenie rusă, a anunţat Ministerul moldovean al Afacerilor Externe.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a anunţat că ambasada Republicii Moldova la Moscova s-a autosesizat în legătură cu accidentul aviatic din apropierea oraşului rus Kazan şi a luat imediat legătura cu instituţiile abilitate din Rusia. În urma acestui demers, ministerul confirmă că la bordul aeronavei nu au fost înregistraţi cetăţeni moldoveni, însă un membru al echipajului era originar din R.Moldova dar avea cetăţenie rusă.
Avionul companiei Tatarstan, venind de la Moscova, s-a prăbuşit duminică seara la ora locală 19.25 (17.25 ora României), pe aeroportul din Kazan şi a luat foc. Potrivit unei surse din cadrul poliţiei locale, avionul ar fi explodat ulterior. În urma exploziei au murit toate cele 50 de persoane aflate la bord.

Rusia: UE exercită o presiune "neruşinată" asupra Ucrainei

Rusia apreciază că Uniunea Europeană (UE) exercită o presiune "neruşinată" asupra ţărilor pe care vrea să le vadă în Parteneriatul Oriental, ca Ucraina, a declarat ieri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. "De această parte (a UE) se exercită o presiune destul de neruşinată asupra statelor vizate" de Parteneriatul Oriental, a declarat Lavrov, referindu-se la Acordul de Asociere cu Ucraina a cărui semnare, prevăzută la sfârşitul lunii, face obiectul unei intense lupte pentru influenţă între Bruxelles şi Moscova.

Risc dublu de a face glaucom la femeile care iau anticoncepţionale

Femeile care iau anticoncepţionale pe cale orală mai mult de trei ani au un risc dublu de a face glaucom faţă de cele care nu recurg la această metodă contraceptivă, arată un studiu american. Riscul creşte indiferent de pilula contraceptivă folosită, afirmă doctorul Shan Lin de la Universitatea California din San Francisco (SUA), principalul autor al studiului desfăşurat pe 3.406 femei de peste 40 de ani, din 2005 până în 2009. "Următoarele studii ar urma să stabilească legătura cauză-efect între folosirea anticoncepţionalelor orale şi glaucom", a spus profesorul de oftalmologie, care şi-a prezentat studiul la conferinţa anuală a Academiei Americane de Oftalmologie. "Femeile care iau anticoncepţionale orale timp de trei ani sau mai mult ar trebui să fie examinate oftalmologic cu regularitate, mai ales dacă prezintă şi alte riscuri de glaucom", a arătat el.
Glaucomul, una dintre principalele cauze ale orbirii, care afectează circa 1% din persoanele de peste 40 de ani, este o boală cronică provocată de distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic şi are cauze diferite, cea mai frecventă fiind creşterea anormală a presiunii intraoculare.

Yasser Arafat ar fi fost otrăvit cu supă

Suha Arafat, văduva fondatorului şi primului preşedinte al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Yasser Arafat, a declarat într-un interviu acordat postului egiptean de televiziune DreamTv, că soţul ei ar fi fost otrăvit cu supă de către unul dintre colaboratorii săi apropiaţi. Suha Arafat este cea care a iniţiat exhumarea liderului palestinian, decedat în 2004, pentru ca rămăşiţele sale pământeşti să fie supuse unei examinări care să îndepărteze orice suspiciune privind cauzele morţii liderului palestinian. În urma cercetărilor de laborator, o echipă de experţi elveţieni a detectat un conţinut ridicat de poloniu radioactiv 210 în probele prelevate. Rezultatele acestei anchete au determinat autorităţile palestiniene să afirme că moartea lui Arafat a avut un "caracter nenatural". "Otrava a fost turnată în supă. Când Abu Ammar (numele de luptător al lui Arafat) a înghiţit prima lingură, el s-a ridicat brusc în picioare, de parcă ar fi fost electrocutat. A aruncat lingura pe masă şi a fugit la baie", a mărturisit văduva lui Arafat în interviul menţionat.
Fostul lider palestinian ar fi fost otrăvit în data de 12 octombrie 2004, cu o lună înainte de a deceda într-un spital din Paris, a indicat Suha Arafat. Fără a menţiona vreun nume, văduva primului preşedinte al ANP a declarat că otrava putea să fie turnată în supă numai de către o persoană "foarte apropiată" lui Arafat. Spre deosebire de oficialii palestinieni, ea s-a abţinut de la acuzaţii la adresa Israelului, care neagă orice implicare în moartea lui Yasser Arafat.

NASA a trimis o nouă sondă pe Marte

NASA a lansat sonda Maven, care va studia şi analiza atmosfera înaltă a planetei Marte. Racheta Atlas V care transporta sonda Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission) a fost lansată luni, la ora 18.28 GMT (20.28, ora României), de la baza aeriană Cape Canaveral din statul american Florida. Sonda are o greutate de 2,5 tone şi urma să se separe de cea de-a doua treaptă a rachetei la 52 de minute după lansare, 15 minute mai târziu fiind prevăzută desfăşurarea antenei solare a sondei. Efectuarea corectă a celor două operaţiuni ar însemna că lansarea a fost reuşită. Maven va studia atmosera înaltă şi ionosfera, dar şi interacţiunile cu Soarele şi vânturile solare. "Misiunea Maven este un pas important în rezolvarea enigmei privind mediul înconjurător din trecutul şi prezentul lui Marte", a declarat John Grunsfeld, administrator adjunct al NASA.
Misiunea va costa 671 de milioane de dolari. Sonda urmează să fie plasată pe orbita planetei Marte peste aproximativ zece luni, la 22 septembrie 2014.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.