Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Terra se încălzeşte mai repede decat speram

Ziarul de Vrancea
27 sep 2013 463 vizualizări
Temperatura Pământului ar putea creşte cu până la 4,8 grade Celsius până în 2100, atrag atenţia experţii

Responsabilitatea omului în favorizarea încălzirii climatice este mai evidentă ca oricând, iar temperatura medie a Pământului va creşte cu 0,3 până la 4,8 grade Celsius până în 2100, estimează experţii din cadrul GIEC în noul lor raport adoptat vineri la Stockholm. Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climatului (GIEC) şi-a revizuit în creştere estimările privind creşterea nivelului mării, care ar urma să fie între 26 şi 82 de centimetri până în 2100, potrivit noului raport. Potrivit GIEC, de-acum este "extrem de probabil" ca influenţa umană să fie principala cauză a încălzirii observate începând cu jumătatea secolului XX, ceea ce echivalează cu o certitudine de 95% în terminologia foarte precisă a raportului de aproximativ treizeci de pagini, sinteza a mii de studii ştiinţifice. În ultimul său raport, în 2007, această certitudine era de 90%. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, într-o declaraţie video difuzată în timpul unei conferinţe de presă, a salutat activitatea GIEC pentru "evaluarea sa frecventă şi imparţială" privind schimbările climatice. "Acest nou raport va fi esenţial pentru guvernele care lucrează la realizarea unui acord ambiţios şi constrângător din punct de vedere legal asupra schimbărilor climatice în 2015", a declarat el.

Un obiectiv greu de atins

Referitor la amploarea posibilă a încălzirii globale până la sfârşitul secolului, GIEC a reţinut patru scenarii posibile, însă nu s-a pronunţat cu privire la probabilitatea fiecăruia dintre ele. Astfel, GIEC estimează că Terra se va încălzi probabil cu 0,3 grade Celsius, în cel mai optimist caz, şi 4,8 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol în raport cu temperatura medie din perioada 1986-2005. Incertitudinile puternice depind evident mai ales de cantităţile de gaze cu efect de seră ce vor fi emise în atmosferă în următorii ani. Pământul s-a încălzit deja cu aproximativ 0,8 grade Celsius faţă de epoca preindustrială. Numai scenariul bazat pe 0,3 grade ar permite menţinerea creşterii temperaturilor la 2 grade Celsius în raport cu epoca preindustrială, obiectiv pe care comunitatea internaţională şi l-a asumat. "Limitarea schimbării climatice va necesita reduceri substanţiale şi durabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră", a insistat, citat într-un comunicat, Thomas Stocker, vicepreşedintele grupului GIEC. În privinţa creşterii nivelului mării, una dintre consecinţele majore ale încălzirii globale, GIEC a revizuit în creştere estimările, oamenii de ştiinţă considerând de-acum că poate urca între 26 şi 82 de centimetri până în 2100, faţă de 18-59 de centimetri în raportul din 2007, astfel încât climatologii iau în calcul accelerarea topirii gheţarilor în Groenlanda şi în Antarctica, un fenomen mai puţin cercetat în urmă cu şase ani.

Cine bea alcool mănancă mai gras

Consumul de alcool modifică obiceiurile alimentare, care tind spre gras. Un studiu american desfăşurat pe circa 2.000 de adulţi de vârstă medie (număr aproape egal de femei şi bărbaţi) arată că două-trei pahare sunt suficiente, scrie passionsante.be. Originalitatea cercetării stă în faptul că aportul caloric zilnic şi cel în diferite alimente şi nutrienţi au fost calculate după cum persoana bea sau nu alcool în acea zi. Nu cantităţi mari, fiindcă erau consumatori moderaţi. La bărbaţi, ca şi la femei, surplusul caloric din zilele "cu alcool" nu este mult mai ridicat decât în zilele "fără". Există o diferenţă, dar foarte mică.
La bărbaţi, zilele "cu alcool" se asociază cu aporturi mai ridicate de materii grase, sare, carne, cartofi, ulei..., în detrimentul fructelor şi produselor lactate. Şi la femei zilele "cu alcool" se caracterizează prin mai multe alimente bogate în grăsimi şi mai puţine produse lactate.
Explicaţia ar ţine de efectele alcoolului asupra circuitelor recompensei şi de faptul că creierul încearcă să îşi procure şi mai multă plăcere prin hrană (mai grasă). În cazul consumului redus şi rar de alcool, nu există probleme mari, însă situaţia se complică şi greutatea—pentru a nu menţiona decât acest aspect—are de suferit.

Poluarea aerului ucide anual 2,1 milioane de oameni 

Poluarea atmosferică este vinovată de moartea prematură a circa 2,1 milioane de persoane anual, arată un studiu, însă rata mortalităţii variază semnificativ de la o ţară la alta. Pentru a pune în evidenţă riscurile, Earth Observatory de la NASA a alcătuit o hartă a poluării aerului, care arată diferenţa între nivelurile de particule fine în lume. Pe baza datelor privitoare la perioada 1 ianuarie 1850 - 1 ianuarie 2000, care arată numărul mediu de decese la 1.000 km2 pe an, cercetătorul Jason West, profesor adjunct de ştiinţe ale mediului la Universitatea Carolina de Nord apreciază că aproape 2,1 milioane de decese pe an sunt legate de nivelurile de particule fine din aer. Particulele fine sunt de fapt microparticule cu diametrul mai mic de 0,25 micrometri, cum ar fi praful şi funinginea, care produc grave probleme de sănătate, fiind destul de mici ca să pătrundă până la plămâni. Ele provin din traficul rutier (îndeosebi de la motoarele diesel), dar şi din industrie, agricultură şi combustie (încălzire, coşuri, etc.).
Potrivit graficului NASA, "particulele fine sunt dezastruoase în estul Chinei, India de nord şi Europa (zone în care urbanizarea a contribuit la poluare)".
Earth Observatory de la NASA adaugă că particulele fine pot rămâne în aer "zile şi chiar săptămâni", afectând treptat sănătatea populaţiei.

Experţii ONU anchetează în şapte zone din Siria în care ar fi avut loc atacuri chimice

Experţii ONU în domeniul armamentului chimic prezenţi în Siria vor ancheta în şapte locuri în care ar fi avut loc atacuri chimice, a anunţat ONU, într-un comunicat emis de la Damasc. Analizând acuzaţiile cu privire la folosirea armelor chimice în mai multe regiuni, formulate secretarului general al ONU atât de regim, cât şi de opoziţie, "au fost identificate şapte (locuri) ca fiind susceptibile de a face obiectul unei anchete", anunţă comunicatul. Misiunea a început lucrările în Siria joi şi urmează să le încheie luni, 30 septembrie. În cursul lucrărilor realizate până în prezent, "experţii au primit numeroase documente şi eşantioane şi au realizat mai multe audieri", precizează comunicatul. Au fost identificate şapte locuri în care există suspiciuni privind comiterea de atacuri chimice - Khan al-Assal, o localitate din provincia Alep (19 martie); Sheikh Maqsoud, un cartier din Alep unde a avut loc un atac chimic pe 13 aprilie; Saraqeb, un oraş din provincia Idleb (29 aprilie); regiunea Ghouta, în apropiere de Damasc (21 august); Bahhariya, în apropiere de Damasc (22 august); Jobar, un cartier de la periferia Damascului (24 august); Ashrafia Sahnaya, în provincia Damasc (25 august).

Care este cel mai fericit an al unei căsnicii

Potrivit unui studiu britanic realizat de biroul de drept Slater & Gordon şi preluat de 7sur7.be, cel mai fericit an dintr-o căsnicie este al treilea. Studiul arată că primul an este fericit pentru că totul este nou pentru soţi, care trec în euforia începuturilor. În al doilea se obişnuiesc unul cu altul, învaţă să trăiască împreună şi al treilea este cel mai plăcut: soţii se simt bine în relaţia lor şi se gândesc şi la copii. În schimb, cel mai nefericit an al căsniciei este al cincilea: oboseala, munca, copiii pun cuplul la grea încercare. Cercetătorii îi asigură însă pe actualii sau viitorii soţi că, dacă trec de primii şapte ani fatidici, au şanse mari să trăiască împreună mulţi ani fericiţi.

Pakistan: Bilanţul cutremurlui a ajuns la 515 morţi

Bilanţul victimelor cutremurului din sud-vestul Pakistanului a ajuns la 515 morţi, a declarat vineri un responsabil local, în condiţiile în care atacurile insurgenţilor îngreunează eforturile de salvare, iar supravieţuitorii se plâng de lipsa adăposturilor. Babar Yaqoob, secretarul şef al provinciei Balucistan, a făcut public noul bilanţ în timpul unei vizite în regiunea Arawan, distrusă de cutremurul cu magnitudinea 7,7 care s-a produs marţi.
Echipele de salvare încă descopereau trupuri neînsufleţite în casele ale căror pereţi şi acoperişuri s-au prăbuşit. În satul Labash, în apropiere de Arawan, au fost distruse peste jumătate din cele 3.000 de case. "Peste tot pe unde mergem, oamenii cer corturi", a afirmat un alt responsabil, Abdul Qadeer Baloch.
Regiunea aridă este un bastion al insurgenţilor separatişti din Frontul de eliberare a Balucistanului (BLF), care au tras de două ori asupra elicopterelor ce transportau oficiali militari responsabili cu gestionarea dezastrului, informează agenţia de presă britanică. Joi, elicopterul preşedintelui Autorităţii pakistaneze pentru gestionarea dezastrelor, Saeed Aleem, a fost vizat de două rachete care şi-au ratat ţinta, iar vineri, au fost trase focuri de armă asupra a două elicoptere care transportau ajutoare, potrivit unor surse militare.
Rebelii, care au ucis mulţi civili şi membri ai forţelor de securitate, luptă pentru independenţa faţă de Pakistan. Ei acuză guvernul central de furt din bogatele rezerve de minereuri din regiune şi forţele de securitate de încălcări ale drepturilor omului la scară largă.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.