Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: CE vrea deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti

Ziarul de Vrancea
25 sep 2013 523 vizualizări
Comisia Europeană (CE) propune deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova şi a Acordului privind Zona de liber schimb, ca o măsură pentru a compensa dificultăţile cu care R.

Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale, informează un comunicat dat publicităţii ieri la Bruxelles. Deşi CE nu face referire la cazuri concrete în comunicatul său, "dificultăţile pe unele din pieţele sale tradiţionale" se referă la decizia Rusiei din 10 septembrie de a interzice importurile de băuturi alcoolice din R. Moldova, în contextul apropierii acestui stat de UE.
"Deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, citat în comunicat.
În iunie 2013, UE şi Republica Moldova au încheiat negocierea unui istoric Acord de Asociere, care prevede şi crearea unei Zone de liber schimb, încurajând astfel integrarea economică a R. Moldova în UE. Acordul de Asociere urmează a fi parafat la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, în noiembrie 2013. CE va propune Consiliului şi Parlamentului European modificarea Preferinţelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldoveneşti să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere.

Cutremurul din Pakistan a dus la apariţia unei insule

bilanţul victimelor provocate de seism a ajuns la 238 morţi

Cutremurul puternic care a afectat marţi o regiune săracă şi izolată în Pakistan s-a soldat cu cel puţin 238 morţi şi a devastat sate întregi, au anunţat autorităţile, care se tem că bilanţul ar putea să crească. Cutremurul cu magnitudinea 7,7, care a avut loc în apropiere de oraşul Awaran, în provincia Balucistan (sud-vest), a distrus numeroase case şi a fost resimţit până în India şi Iranul vecine. Potrivit unui nou bilanţ, cel puţin 238 de persoane au fost ucise, iar alte sute rănite în urma acestui cutremur, care a devastat sate întregi. "Un total de şase districte - Awaran, Kech, Gwadar, Panjgur, Chaghi et Khuzdar - şi o populaţie de peste 300.000 de persoane au fost afectate de cutremur", a declarat Jan Muhammad Baledi, un purtător de cuvânt al Guvernului provincial. "Nu există un loc în spitalele locale în care să putem trata răniţii", a spus el.
Potrivit Biroului ONU pentru Ajutor Umanitar (OCHA), 61.000 de persoane trăiesc pe o rază de 50 de kilometri de la epicentrul cutremurului.
Pe coasta Mării Arabiei, în faţa portului strategic Gwadar, o nouă insulă a apărut la suprafaţa apei în urma cutremurului, au anunţat oficiali locali. "Insula are aproximativ 30 de metri înălţime şi 60 de metri lăţime. Ea a apărut după cutremur", a spus Tufail Baloch, un oficial de rang înalt din Gwadar. O insulă asemănătoare a apărut în acelaşi loc în urmă cu aproximativ 60 de ani, după care a dispărut sub ape, a anunţat el.

Rebelii sirieni nu recunosc Coaliţia naţională şi vor sharia

Grupări rebele islamiste importante care luptă în Siria au afirmat marţi seara că nicio organizaţie cu sediul în străinătate, inclusiv Coaliţia naţională, nu este în măsură să le reprezinte. "Coaliţia naţională şi Guvernul lui Ahmad Tomeh (ales recent) nu ne reprezintă, iar noi nu o mai recunoaştem", au anunţat cele mai puternice 13 grupări rebele islamiste într-un comunicat comun. Între semnatarii acestui text se află Armata Siriană Liberă (ASL), Brigada Al-Tawhid, principala reprezentată a rebeliunii în provincia Alep (nord), şi jihadiştii din Frontul al-Nosra, afliliaţi Al-Qaida. Gruparea radicală Ahrar al-Sham, care nu este jihadistă, a semnat şi ea textul, la fel ca Divizia a 19-a, o formaţiune importantă dar relativ recentă în cadrul curentului principal în ASL. Aceste grupări afirmă că legea islamică este necesar să fie singura sursă a legislaţiei. "Aceste forţe îndeamnă toate grupurile civile şi militare să se unească într-un context clar musulman, care este fondat pe sharia, transformând-o în singura sursă de legislaţie", subliniază ei. În comunicat se îndeamnă, de asemnea, la "unitate" şi "respingerea disensiunilor, punând interesul naţiunii (islamice) deasupra interesului (fiecărui) grup". Acest document este publicat în contextul intensificării unor violenţe care opun combatanţi din mai multe facţiuni insurgente Frontului al-Nosra şi Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL).

Premieră: Iranul condamnă "crimele naziste împotriva evreilor"

Preşedintele iranian Hassan Rohani a condamnat marţi, într-un interviu pentru CNN, "crimele pe care naziştii le-au comis împotriva evreilor", o poziţie contrară celei a predecesorului său Mahmoud Ahmadinejad, care a negat Holocaustul. "Orice crimă împotriva umanităţii - inclusiv crimele comise de nazişti împotriva evreilor - este reprobabilă şi condamnabilă", a declarat preşedintele iranian răspunzând unei întrebări despre Holocaust.
"Uciderea unei fiinţe umane este vrednică de dispreţ. Nu contează că este creştin, evreu sau musulman", a subliniat el. "În opinia noastră, este acelaşi lucru", a adăugat liderul iranian. "Asta nu înseamnă, însă, că dacă naziştii au comis crime împotriva unui grup, acest grup trebuie să confişte pământul altui grup şi să îl ocupe", a adăugat el. "Acesta este un act care trebuie de asemenea condamnat", a subliniat Rohani.
La începutul lui septembrie, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a afirmat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că Iranul condamnă "masacrul evreilor de către nazişti" în al Doilea Război Mondial.
Fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad a pus la îndoială realitatea şi amploarea Holocaustului, în ultimii ani, şi a anunţat în numeroase rânduri viitoarea dispariţie a Israelului, atrăgându-şi critici dure din partea comunităţii internaţionale.
Pe de altă parte, membri ai Guvernului israelian au apreciat ieri că declaraţia lui Rohani nu este suficientă, cerându-i să-i dezavueze pe liderii ţării sale care au negat Holocaustul. "Este adevărat că el (Rohani) nu a negat Holocaustul, dar nu i-a condamnat pe cei care îl neagă, ca predecesorul său sau alţi lideri iranieni", a denunţat, pentru postul public de radio, ministrul însărcinat cu Relaţii Internaţionale Youval Steinitz. "Unde am ajuns? Este suficient să recunoşti că a avut loc Holocaustul pentru a fi considerat un om luminat, cultivat şi pozitiv?", a declarat pentru postul militar de radio adjunctul ministrului de Externe Zeev Elkin.

Islamiştii shebab, afiliaţi Al-Qaida, ameninţă Kenya cu noi atacuri

Un purtător de cuvânt al insurgenţilor shebab a ameninţat Kenya cu noi atacuri, în cazul în care Nairobi nu îşi retrage trupele mobilizate începând din 2011 în Somalia în lupta împotriva insurgenţilor islamişti, potrivit unei înregistrări audio postate marţi pe Internet. "Adresăm un avertisment Guvernului kenyan şi tuturor celor care îl susţin", declară Sheikh Ali Mohamud Rage, un purtător de cuvânt shebab, referindu-se la sângerosul atac revendicat de mişcarea sa împotriva centrului comercial Westgate de la Nairobi. "Dacă vor pacea, să plece de pe teritoriul nostru, să nu se mai amestece în afacerile noastre, că ne elibereze prizonierii şi să înceteze orice formă de luptă împotriva religiei noastre", enumeră el. "În caz contrar, acest lucru este doar un avertisment a ceea ce vom face" în viitor şi "trebuie să vă aşteptaţi la zile negre", adaugă Rage în mesajul său, în arabă. Atacul de la Nairobi, care s-a soldat cu cel puţin 62 de morţi pentru moment, este "un răspuns al naţiunii islamice faţă de ingerinţa în afacerile" Somaliei "din partea Guvernului Kenyei, un agent al evreilor", avertizează Rage. "Încercăm să îi facem să îndure ceea ce fac ei să îndure (populaţia) în provinciile din sudul Somaliei", unde armata kenyană susţine Guvernul somalez împotriva insurecţiei, mai afirmă el.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.