Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Avem în sange gene de marţieni

Ziarul de Vrancea
29 aug 2013 534 vizualizări
Un cercetător american susţine că primele forme de viaţă de pe Terra ar fi venit de pe Marte

Primele forme de viaţă de pe Terra au apărut de fapt pe Marte şi au ajuns pe Pămant prin intermediul meteoriţilor, se arată într-un nou studiu realizat de un cercetător american, informează dailymail.co.uk. Un element despre care se crede că este crucial pentru apariţia formelor de viaţă se găsea doar la suprafaţa planetei Marte, spune geochimistul Steven Benner, de la Westheimer Institute for Science and Technology din Gainesville, Florida. Acesta spune că "seminţele" din care au apărut formele de viaţă au ajuns probabil pe Terra prin intermediul unor meteoriţi desprinşi din Marte în urma unor coliziuni sau erupţii vulcanice. Profesorul Benner este de părere că o variantă minerală oxidată a elementului molibden - crucială pentru apariţia formelor de viaţă - nu se găsea decat pe Marte. Despre această variantă minerală oxidată a molibdenului se crede că a fost elementul catalizator care a ajutat moleculele organice să se dezvolte în primele forme de viaţă. "În plus, studii recente au arătat că aceste condiţii potrivite pentru apariţia formelor de viaţă pot exista încă pe Marte", a mai spus Benner, care a mai explicat că varianta minerală oxidată a molibdenului influenţează modul de formare a structurilor vii. Această variantă a molibdenului nu ar fi putut exista pe Pămant în momentul în care au apărut primele forme de viaţă, pentru că, în urmă cu trei miliarde de ani, suprafaţa Terrei conţinea foarte puţin oxigen, spre deosebire de Marte, a spus Benner. Toate aceste dovezi arată că, cel mai probabil, viaţa a apărut pe Pămant adusă de pe Marte cu ajutorul meteoriţilor. Cercetătorii se confruntă cu două paradoxuri în ceea ce priveşte modul în care formele de viaţă au apărut pe Terra. Primul este numit de Benner "paradoxul gudronului" - toate formele de viaţă sunt făcute din materii organice, dar, dacă se adaugă energie (căldură, lumină etc.) moleculelor organice şi sunt lăsate să se manifeste, ele nu vor crea viaţă, ci se vor transforma în gudron, petrol etc. "Anumite elemente par capabile să controleze tendinţa materiilor organice de a se transforma în gudron, în mod particular borul şi molibdenul, deci credem că mineralele care conţin ambele elemente sunt fundamentale pentru începutul vieţii", a spus profesorul, adăugand că analizele recente ale unui meteorit provenind de pe Marte au arătat că acesta conţinea bor, un element cheie pentru menţinerea vieţii. Al doilea paradox este acela că formele de viaţă ar fi trebuit să se lupte să supravieţuiască pe Terra, la momentul apariţiei, pentru că pe atunci Pămantul era cel mai probabil acoperit în totalitate de apă. Acest lucru ar fi împiedicat existenţa unei concentraţii optime de bor - care în prezent se găseşte numai în zone foarte aride. De asemenea, apa este corozivă pentru ARN (acid ribonucleic), despre care cercetătorii cred că este prima moleculă genetică ce a apărut pe Terra.

Mişcări de trupe în Mediterana, în apropierea coastei Siriei

Stale din jurul conflictului din Siria îşi întăresc poziţiile militare din zona mării Mediterane. Astfel,  Rusia va trimite "în zilele următoare" o navă de luptă antisubmarin şi un crucişător lansator de rachete în Mediterana, în momentul în care occidentalii se pregătesc pentru posibile lovituri militare împotriva Siriei, a anunţat ieri o sursă militară rusă, relatează AFP. "Situaţia care se complică în estul Mediteranei cere din partea noastră o anumită adaptare în privinţa forţelor navale", a declarat pentru agenţia Interfax această sursă din cadrul Statului Major al forţelor armate ruse. "În zilele următoare, o navă de luptă antisubmarin se va alătura flotei" ruse deja prezente în această regiune, a precizat oficialul. De asemenea, şase avioane de vanătoare din cadrul forţelor aeriene (RAF) au fost trimise în Cipru, ca "măsură de precauţie în vederea protejării intereselor britanice, a anunţat Ministerul britanic al Apărării. "Şase avioane de vanătoare (Eurofighter de tip) Typhoon din cadrul RAF sunt mobilizate în această (miercuri) dimineaţa la Akrotiri, în Cipru. Este o simplă măsură de prudenţă şi de precauţie menită să protejeze interesele Marii Britanii şi să apere zonele noastre de suveranitate într-o perioadă de tensiuni sporite în regiune", precizează ministerul într-un comunicat. Îm plus, Statele Unite mobilizează un distrugător suplimentar în apropierea coastelor siriene, ridicand temporar la cinci numărul navelor echipate cu rachete de croazieră în Mediterana de Est, a afirmat joi pentru AFP un oficial american din cadrul Apărării. "USS Stout este în Mediterana şi se îndreaptă spre est", a declarat acest oficial. Această navă militară ar urma să ia locul USS Mahan, însă ambele nave vor rămane mobilizate în largul coastelor siriene, împreună cu alte trei distrugătoare, pentru o perioadă de timp nedeterminată, potrivit oficialului american. Rusia este unul din principalii aliaţi ai Siriei, iar SUA şi Marea Britanie vor să pedepsească regimul de la Damasc fiindcă a folosit gaze chimice împotriva civililor şi a provocat mii de victime. Nici armata Siriană nu s-a lăsat mai prejos şi se pregăteşte pentru cel mai rău scenariu în cazul unor lovituri occidentale împotriva ţării. "Lucrăm, aşa cum fac toate armatele din lume, la cel mai rău dintre scenarii. Luăm măsuri pentru protejarea ţării de lovitură şi pregătirea condiţiilor unei riposte adecvate", a declarat acest oficial.

Nord-estul Braziliei este în beznă

O importantă pană de electricitate a afectat opt state în nord-estul Braziliei, în care se află trei oraşe gazdă ale Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, a anunţat compania naţională pentru furnizarea energiei electrice ONS, relatează AFP. Pana s-a produs la ora 15.00 (22.00, ora Romaniei), iar alimentarea a fost restabilită treptat începand de la la ora locală 18.05 (joi, 1.05, ora Romaniei), potrivit ONS. Ministrului brazilian al Minelor şi Energiei, Edison Lobao, a explicat miercuri seara că pana a fost provocată de un incendiu de la o fermă în statul Piaui. Ministrul a exclus posibilitatea unei defecţiuni a sistemului de aprovizionare cu energie electrică. "Sistemul este bun, puternic, comparabil cu cele mai bune din lume. Din păcate, astfel de lucruri se întamplă uneori în Brazilia şi în străinătate", a declarat el. Opt state din nord-estul Braziliei au fost afectate şi anume: Bahía, Pernambuco, Paraiba, Alagoas, Ceara, Piaui, Rio Grande de Nord şi Sergipe. Această pană a intervenit cu mai puţin de un an înaintea Cupei Mondiale la Fotbal din Brazilia. Trei din cele 12 oraşe gazdă sunt situate în regiunea afectată: Salvador de Bahia (Bahia), Fortalesa (Ceara) şi Recife (Pernambuco). "Metroul din Recife a fost paralizat, iar semafoarele au încetat să funcţioneze", potrivit site-ului de informaţii G1. S-au format cozi imense de pasageri, iar poliţia militară a intervenit pentru a evita aglomerările. Pe aeroportul din Fortaleza, pasagerii au fost nevoiţi să-şi aştepte cu bagajele pe întuneric. Traficul aerian nu a fost însă întrerupt, iar restul aeroportului a continuat să funcţioneze în regim normal datorită unor generatoare electrice, precum şi numeroase spitale din regiune. În octombrie 2012, nordul şi nord-estul ţării au fost afectate de o pană de electricitate, din cauza unei defecţiuni a sistemului. Altă pană a afectat în aceeaşi lună capitala Brasilia.

Incendiul de la parcul natural Yosemite se extinde

Incendiul care ameninţă parcul natural Yosemite, una dintre principalele atracţii turistice ale Californiei (vestul Statelor Unite), continua zilele trecute să se extindă, în pofida eforturilor a peste 4.000 de pomieri de a-l opri, potrivit autorităţilor, relatează AFP. Cenuşă se acumulează în continuare pe suprafaţa rezervorului Hetch Hetchy, care alimentează cu apă potabilă cei 2,6 milioane de locuitori din regiunea golfului San Francisco, situat la 320 de kilometri est de oraş. Calitatea apei nu a fost afectată, pentru moment, au subliniat autorităţile. Incendiul, numit "Rim fire", a fost clasat marţi al şaptelea cel mai important în California. El a devastat deja 76.000 de hectare, o suprafaţă mai mare în comparaţie, de exemplu, cu oraşul Chicago, potrivit Departamentului californian pentru Păduri şi Protecţie împotriva incendiilor. "Extinderea rapidă a focului este în continuare mai importantă ca eforturile pompierilor a-l stinge", potrivit pompierilor, care vorbesc despre condiţii "extreme". Incendiul, izbucnit la 17 august, era controlat doar în proporţie de 23 la sută, faţă de 20 la sută marţi. În total, au fost mobilizaţi 4.191 de pompieri, care folosesc buldozere şi avioane împotriva incendiului. Autostrada 120, care permite accesul în parcul Yosemite dinspre vest, este în continuare închisă. Doar două drumuri au fost deschise mercuri, în jurul orei 19.00 GMT (22,00, ora Romaniei), pentru a accede în Valea Yosemite. În estul parcului, incendiul se extinde rapid, deoarece terenul este relativ plat. Numeroase drumuri, campinguri şi alte instalaţii din regiune au fost închise. Incendiul, care a ajuns la aproximativ 25 de kilometri de centrul parcului şi de celebrele formaţiuni muntoase Half Dome şi El Capitan, ameninţă, de asemenea, arbori gigantici de sequoia, unele dintre cele mai mari şi mai vechi organisme de pe planetă.

Băsescu crede că xenofobia şi rasismul au luat amploare

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, ieri, o alocuţiune la Muzeul Eliberării Naţionale Slovace din Banská Bystrica, afirmand că xenofobia şi rasismul sunt elemente care astăzi încep din nou să apară cu vitalitate pe teritoriul Europei şi că lecţia istoriei nu trebuie uitată. Preşedintele Băsescu face, de miercuri, o vizită oficială în Slovacia. El a susţinut, joi, o alocuţiune la Muzeul Eliberării Naţionale Slovace din Banská Bystrica. "Acum 69 de ani, armata slovacă, armata rusă, armata romană, partizani slovaci, partizani romani au contribuit la eliberare Slovaciei de sub jugul fascist. Aici, pe teritoriul Slovaciei, sunt 11.000 de militari romani căzuţi la datorie pentru libertatea Europei. Istoria celui de-al Doilea Război Mondial ne-a învăţat un lucru: să respingem din tot sufletul xenofobia, rasismul; sunt elemente care astăzi încep din nou să apară cu vitalitate pe teritoriul Europei", a spus Băsescu, citat într-un comunicat al Preşedinţiei. El a adăugat că, de aceea, "romani, slovaci, ruşi avem obligaţia să luptăm împotriva acestor fenomene care au adus dezastre pe bătranul continent".

Bilanţul valului de atentate din Irak: 75 de morţi

Atentatele multiple care au afectat Irakul, în special Bagdadul, s-au soldat cu cel puţin 75 de morţi şi peste 200 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat joi dimineaţa de către surse medicale şi din cadrul poliţiei, relatează AFP. Peste zece atentate cu bombă, realizate în special cu maşini-capcană, au avut loc miercuri dimineaţa şi seara, în capitala Irakului şi în împrejurimile ei, agravand bilanţul. În total, peste 600 de persoane au fost ucise de la începutul lui august în ţară, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor informaţii obţinute de la surse medicale şi din domeniul securităţii.  Nici o grupare nu a revendicat aceste atacuri care, de cele mai multe ori, vizează cartiere cu populaţie majoritar şiită din Bagdad, una dintre ţintele privilegiate ale grupărilor islamiste sunnite din cadrul Al-Qaida. Premierul irakian, Nuri al-Maliki, care a anunţat stare de alertă pentru a contracara eventualul impact al unei intervenţii militare străine în Siria învecinată, a apreciat că "evenimentele din Siria (influenţează) grav situaţia interne" din punct de vedere al securităţii.

Cineast roman jefuit în timp ce se îndrepta spre Veneţia

Regizorul şi scenaristul Răzvan Rădulescu a fost jefuit şi "lăsat în pielea goală" în timp ce călătorea pentru a ajunge la Festivalul de Film de la Veneţia, unde făcea parte din juriul secţiunii Opera Prima, a declarat directorul evenimentului, Alberto Barbera, citat de ansa.it. Astfel, cineastului roman i-au fost furate toate bunurile personale pe care le avea asupra sa în timpul călătoriei sale din Franţa spre Italia, într-un tren de mare viteză (TGV). Potrivit directorului Festivalului de Film de la Veneţia, Alberto Barbera, Răzvan Rădulescu nu va mai participa la jurizarea evenimentului. Regizorul trebuia să facă parte din juriul secţiunii Opera Prima, care este prezidat de regizoarea din Arabia Saudită Haifaa Al Mansour. Astfel, juriul va fi alcătuit din şase membri în loc de şapte. Răzvan Rădulescu este un scenarist consacrat, sub a cărui semnătură se află filme regizate de Cristi Puiu, precum "Marfa şi banii" şi succesul internaţional "Moartea domnului Lăzărescu". A fost consultant de scenariu pentru "4 luni, 3 săptămani şi 2 zile", al lui Cristian Mungiu, şi "Autobiografia lui Nicolae Ceuşescu", de Andrei Ujică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.