Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: După căderea Zidului Berlinului, lupii au început să migreze către vestul Europei

Ziarul de Vrancea
12 iul 2013 533 vizualizări
Sfârşitul Războiului Rece a transformat Europa de Est într-un teren de vânătoare ideal pentru lupi, însă în prezent aceştia au început să migreze spre Occident, făcându-şi din ce în ce mai mult simţită prezenţa în Germania şi Olanda, relatează un articol apărut vineri în The Independent.

În această săptămână, oameni de ştiinţă din Olanda au anunţat că o creatură misterioasă care fusese descoperită moartă la marginea drumului este aproape sigur primul lup descoperit în această ţară în ultimii 150 de ani. În acest context, organizaţia olandeză pentru protecţia patrimoniului natural, Natuurmonument, a declarat că nu va trece mult până când acest animal se va întoarce în peisajul olandez. Revenirea lupului în Europa Occidentală poate fi atribuită căderii Zidului Berlinului în 1989, opinează The Independent. După reunificarea ulterioară a Germaniei în 1990, lupul a devenit o specie protejată în întreaga ţară. "Majoritatea ţărilor europene au semnat Convenţia de la Berna din 1979 care interzice uciderea lupilor", explică Vanessa Ludwig, biolog care monitorizează populaţia de lupi în creştere din regiunea germană Lausitz, aproape de graniţa cu Polonia. În biroul ei din satul Rietschen, pereţii sunt plini de hărţi pe care cercurile albastre indică zonele în care haitele de lupi s-au stabilit recent. "În Europa, lupul se situează în fruntea lanţului prădătorilor, cu niciun alt duşman în afară de om. Pentru că nu s-a atins limita legală a numărului de lupi care ar permite sacrificarea specia este, prin natura sa, destinată să se răspândească pe întregul continent ", a adăugat ea.

Un lup din Polonia a ajuns pană în Danemarca


Lupii au început să ajungă în Lausitz din Polonia în anii '90, iar sfârşitul Războiului Rece a transformat zona într-un teren ideal pentru specie. Europa are în prezent nouă zone populate de lupi, care includ Scandinavia, statele baltice, Polonia, România, sud-estul Franţei, Italia şi Peninsula Iberică. În Lausitz, o schimbare dramatică şi semnificativă a comportamentului lupilor a fost observată în anul 2000, atunci când o cameră video cu raze infraroşii a filmat o pereche de lupi cu un pui care umbla prin zonele militare pustii din regiune. S-a dovedit ulterior că lupii nu se aflau doar într-o incursiune în Germania, ci se restabiliseră în această ţară pentru prima dată de peste un secol. Astăzi, există circa 40 de lupi în regiune, iar numărul acestora este în creştere. Lupii au fost observaţi şi în Belgia şi Olanda, iar în 2012 mai mulţi pui s-au născut în landul Saxonia Inferioară (nord-vestul Germaniei). Cu toate acestea, cât de departe sunt dispuşi lupii să călătorească în căutarea hranei s-a aflat doar anul trecut, atunci când un lup din Lausitz a fost descoperit în nordul Danemarcei, fiind primul exemplar al acestei specii observat în această ţară în ultimii 199 de ani.)

Aproximativ 100 au evadat după o revoltă într-o închisoare indoneziană

Cinci persoane au fost ucise, iar aproximativ o sută au evadat după o revoltă de amploare survenită joi seara într-o instituţie penitenciară indoneziană aflată în continuare sub controlul deţinuţilor, a anunţat vineri o sursă din cadrul poliţiei. "Cinci persoane au murit, dintre care trei deţinuţi şi doi membri ai personalului instituţiei", a anunţat Heru Prakoso, purtător de cuvânt al poliţiei provinciale din North Sumatra (nord-vest), adăugând că o sută de deţinuţi erau fugari, printre care şi "terorişti". "Am capturat 55 de evadaţi, între care trei condamnaţi pentru acte de terorism", a precizat el. Între "95 şi 100" de deţinuţi sunt în continuare fugari, printre care "şase condamnaţi pentru acte de terorism", a continuat el. "Încă nu am putut să preluăm din nou controlul închisorii", a recunoscut purtătorul de cuvânt, adăugând că au fost mobilizaţi 1.000 de poliţişti şi militari.
Deţinuţii instituţiei penitenciare Tanjung Gusta din Medan, capitala provinciei North Sumatra, s-au revoltat în cursul serii de joi din cauza lipsei de curent electric, care afecta de dimineaţă închisoarea suprapopulată. Absenţa electricităţii a blocat furnizarea apei, scoasă din fântâni cu ajutorul pompelor, fapt ce-i împiedica pe unii deţinuţi să facă băile indispensabilile înainte de rugăciune în această perioadă sacră a Ramadanului. Închisoarea adăposteşte 2.600 de deţinuţi la o capacitate de cel puţin 500, potrivit presei locale. Deţinuţii au atacat gardieni şi au dat foc unor birouri ale închisorii. Profitând de agitaţie, 150 de deţinuţi au încercat să evadeze.
Închisoarea adăpostea şi 11 deţinuţi condamnaţi în virtutea legii antiterorismului, unii pentru că au făcut parte dintr-o tabără de antrenament a militanţilor în provincia vecină Aceh, unde o rebeliune separatistă a durat timp de decenii, alţii pentru că au jefuit bănci în vederea finanţării unor acte de terorism.

Aproximativ 20% dintre tineri nu renunţă la smartphone nici când fac sex

n circa 12% dintre aceştia folosesc telefonul intelegent şi în timp ce fac duş

Nivelul dependenţei de telefonul mobil inteligent a depăşit un nou prag în rândul adulţilor tineri, conform unui nou studiu care indică faptul că aproximativ 20% dintre aceştia continuă să-l folosească chiar şi în timp ce fac sex, informează Daily Mail. Aceasta este concluzia unui studiu american realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.102 participanţi, pentru compania Jumio. Studiul, denumit "2013 Mobile Consumer Habits" (Obiceiurile consumatorului de telefonie mobilă 2013) a fost realizat în perioada 13 - 17 iunie de către firma de sondaje Harris Interactive. În mod alarmant, în pofida avertismentelor şi chiar a legilor din multe state, 55% dintre susţin că îşi folosesc telefonul mobil inteligent pentru a trimite mesaje în timp ce se află la volan, iar 12% se laudă că au stăpânit arta de a folosi smartphone-ul chiar şi când sunt sub duş. Mai mult de o treime dintre tineri se uită din când în când la telefonul mobil în timp ce sunt într-o sală de cinema, iar 19% l-au folosit în timpul unor servicii religioase, iar trei din patru susţin că nu se află niciodată la mai mult de 1,5 metri de preţiosul lor telefon mobil. Aproximativ 1 din 10 au recunoscut că nu pot renunţa la telefonul mobil nici atunci când fac sex, iar procentul se dublează în cazul tinerilor sub 34 de ani.

Ce ţări îi sperie pe americani

Ministerul american al Apărării a prezentat un raport din care rezultă că cel mai mare pericol pentru Statele Unite ale Americii, în următorii zece ani, îl vor reprezenta China, Iran şi Coreea de Nord, precum şi tehnologiile de rachete nucleare dezvoltate de aceste ţări în ritm accelerat, relatează The Daily Mail. Raportul Pentagonului menţionează multiple dovezi de proliferare şi schimb de tehnologii nucleare între aceste ţări. În acest sens, Washingtonul crede că Beijingul, Teheranul şi Phenianul vor fi capabile să dispună de tehnologie ce ar putea să lovească în următorii ani teritoriul SUA. Principalul adversar al Statelor Unite este China, conform raportului. Potrivit calculelor Ministerului american al Apărării, numărul de rachete nucleare terestre chineze capabile să lovească SUA ar putea să se extindă la peste 100 de unităţi în următorii 15 ani. Documentul mai subliniază că Beijingul a anunţat o creştere a cheltuielilor militare în 2013 cu 11,2%. În plus, în luna martie, China şi-a majorat cheltuielile pentru apărare cu 10,7%, sau cu 114 miliarde de dolari. Deşi cheltuielile oficiale militare ale Chinei au fost de 106 miliarde de dolari în 2012, dar, în realitate, potrivit Pentagonului, acestea s-au cifrat între 135 şi 215 miliarde de dolari.
Coreea de Nord, arată acelaşi raport, a desfăşurat noi rachete balistice intercontinentale Hwasong-13. În acest context, experţii Pentagonului consideră că Phenianul a împrumutat programul de dezvoltare a rachetelor balistice din Iran şi Pakistan. În ceea ce priveşte Iranul, Ministerul american al Apărării estimează că, deja în 2015, această ţară ar putea efectua teste cu rachete balistice intercontinentale cu rază de acţiune extinsă.

''Libertăţi fără precedent în Tibet'', afirmă China în faţa SUA

China a estimat joi în faţa SUA că minorităţile tibetană şi uigură beneficiază de "libertăţi fără precedent" şi i-a cerut Washingtonului să se uite la propria situaţie în materie de drepturi ale omului, relatează vineri AFP. "China a făcut progrese importante în domeniul drepturilor omului. Oamenii din diferitele regiuni ale Chinei, inclusiv din Xinjiang şi Tibet, trăiesc mai bine şi beneficiază de libertăţi fără precedent", a afirmat consilierul de stat chinez Yang Jiechi într-o conferinţă de presă la Washington cu omologi ai săi americani, la încheierea a două zile de convorbiri în cadrul reuniunilor anuale dintre cele două ţări. "Sperăm că Statele Unite ale Americii îşi vor ameliora propria situaţie în materie de drepturi ale omului, pe baza respectului reciproc şi al neintervenţiei în afacerile interne ale fiecăruia", a adăugat oficialul chinez. Potrivit ultimului raport anual privind drepturile omului al Departamentului de Stat al SUA, situaţia s-a deteriorat în regiunile Tibet şi Xinjiang. Din 2009, peste 110 tibetani şi-au dat foc, sau au încercat s-o facă, pentru a protesta faţă de tutela Beijingului şi faţă de represiunea împotriva religiei şi a culturii lor. Organizaţii tibetane cu sediul în străinătate au raportat pe 9 iulie că poliţia chineză a deschis focul asupra unor tibetani în timp ce ei marcau împlinirea a 78 de ani de viaţă ai lui Dalai Lama, liderul lor spiritual.
Xinjiang, mare regiune din nord-vestul Chinei, se confruntă periodic cu tulburări. Uigurii, minoritate turcofonă, se plâng de discriminări în comparaţie cu etnia han, chinezii de origine, care domină economia şi instituţiile.

Nonagenarii sfidează declinul mintal

Nonagenarii de azi trăiesc până la vârste foarte înaintate bucurându-se de performanţe mintale mai bune decât generaţiile trecute, relevă un studiu danez citat de BBC. Cei născuţi în 1915 au obţinut rezultate mai bune la testele cognitive decât cei născuţi cu un deceniu mai devreme, potrivit studiului publicat în The Lancet. Potrivit experţilor, acest lucru se poate explica prin condiţiile de viaţă mai bune şi factorii de stimulare intelectuală.
În general, numărul persoanelor care ajung la vârste foarte înaintate este în creştere pe plan global. În SUA, de pildă, numărul nonagenarilor s-a dublat în ultimii 30 de ani. În Danemarca, unde s-a desfăşurat studiul, şansele de supravieţuire în al 10-lea deceniu de viaţă au crescut cu circa 30% în fiecare deceniu pentru cei născuţi în 1895, în 1905 şi în 1915. Totuşi, studiile sunt deficitare în ce priveşte calitatea vieţii la care se pot aştepta cei care ajung la asemenea vârste.
Cercetătorii danezi conduşi de prof. Kaare Christensen, de la Universitatea Danemarcei de sud din Odense, i-au evaluat pe toţi danezii născuţi în 1905 care trăiau încă în 1998 - 3.600 de persoane cu vârste de 92-93 de ani. Au fost evaluate capacitatea lor fizică, mentală, de a desfăşura activităţi zilnice cum ar fi plimbatul şi eventuale semne de depresie. Evaluarea a fost repetată peste 12 ani, cu danezii născuţi în anul 1915 - 2.509 persoane cu vârste de 94-95 de ani. S-a ajuns la concluzia că persoanele născute în 1915 - atât bărbaţi cât şi femei - s-au comportat mai bine decât cele născute în 1905 în materie de capacităţi cognitive şi activităţi zilnice, chiar şi ţinând cont de diferenţele generate de elemente ca şansa unei educaţii mai bune. Concluziile studiului sugerează că a crescut numărul celor care ajung la vârste înainte păstrându-şi în mai mare măsură capacităţile atât fizice cât şi mentale.

Prinţesă saudită, inculpată pentru sclavie

O prinţesă saudită a fost inculpată pentru sclavie, în California, în vestul Statelor Unite, deoarece a obligat o kenyană să muncească în condiţii abuzive şi i-a confiscat paşaportul, au anunţat autorităţile americane. Meshael Alayban, în vârstă de 42 de ani, una dintre cele şase soţii ale unui nepot al regelui Abdullah al Arabiei Saudite, este acuzată că a obligat o kenyană să muncească timp de 16 ore pe zi, pentru un salariu lunar de 220 de dolari americani, în palatul său din Arabia Saudită şi într-o reşedinţă a sa din Irvine (comitatul Orange, la sud-est de Los Angeles). Alayban a fost arestată miercuri, la Irvine. Autorităţile americane au obligat-o să înapoieze paşaportul victimei. Ea ar putea ieşi din închisoare în schimbul unei cauţiuni de cinci milioane de dolari americani, însă va trebui să poarte în permanenţă un sistem de geolocalizare şi nu va putea părăsi comitatul fără permisiune. Prinţesa a fost inculpată pentru că a ţinut în sclavie, în Statele Unite, "o femeie kenyană, forţată să lucreze în calitate de sclav domestic şi împotriva voinţei sale", precizează comunicatul.
Angajata, căreia i s-a promis un salariu de 1.600 de dolari americani pe lună pentru cinci zile de muncă pe săptămână, a început să lucreze în martie în palatul prinţesei. Aceasta din urmă "este acuzată că i-a luat paşaportul victimei şi a împiedicat-o să se întoarcă în Kenya", potrivit biroului procurorului. În mai, Alayban şi familia sa au venit în Statele Unite împreună cu reclamanta, care o acuză că a minţit în privinţa condiţiilor de muncă în timpul interviului de la ambasada americană pentru obţinerea vizei. În momentul sosirii în California, reclamanta a reuşit să-şi recupereze paşaportul pentru a trece de serviciile de imigrare, dar acuzata i l-a luat imediat, potrivit procurorului. La Irvine, ea a fost "obligată să lucreze pentru cel puţin opt persoane în patru apartamente în reşedinţă". Angajata, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a reuşit să scape marţi şi a fost luată de către un şofer de autobuz. Ea avea asupra ei o broşură privind lupta împotriva sclaviei şi drepturile victimelor, care i-a fost oferită la ambasada americană.
"Este o femeie inteligentă. Ea a văzut în Statele Unite o ocazie de a-şi redescoperi libertatea şi a ştiut să o fructifice", a declarat avocatul său Steve Baric. În timpul arestării lui Alayban, autorităţile au descoperit în apartament patru filipineze care ar putea fi, de asemenea, victime ale sclaviei. Cazul lor face obiectul unei anchete, a precizat procurorul. În caz de condamnare, acuzata riscă până la 12 ani de închisoare.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.