Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Scandalul Snowden ia o turnură neobişnuită: Sud-americanii critică la unison Europa, "cufundată în obscurantism"

Ziarul de Vrancea
4 iul 2013 455 vizualizări
Fostul analist al CIA, Edward Snowden, a provocat un nou scandal internaţional. Decizia Franţei, Portugaliei, Italiei şi Spaniei de a-şi închide spaţiul aerian pentru avionul preşedintelui bolivian Evo Morales, din cauza suspiciunii că Snowden s-ar afla la bord, a făcut practic să sară în aer întreaga Americă Latină.

Cele 12 ţări ale Uniunii Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR) au convocat un summit extraordinar. Experţii sunt de părere că lipsa unor pârghii reale i-ar putea determina pe liderii latino-americani să forţeze oferirea de azil politic pentru Snowden, notează cotidianul rus Kommersant. Vicepreşedintele Boliviei, Alvaro Garcia Linera, a declarat într-un discurs adresat naţiunii că preşedintele Morales "a fost răpit de imperialism", că "America Latină a fost jignită", iar Europa "s-a cufundat în obscurantism" şi "se comportă ca o colonie a unei mari puteri". De asemenea, preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, a calificat acţiunile statelor europene "imposibil de trecut cu vederea", iar liderul Ecuadorului, Rafael Correa, a ameninţat cu expulzarea ambasadorilor toate ţările care în opinia sa l-au jignit pe preşedintele bolivian. Tot Correa a propus ca "revoltătoarele şi absurdele acţiuni ale europenilor" să fie discutate în cadrul unei reuniuni extraordinare a liderilor UNASUR. În opinia experţilor, America Latină nu are pârghii de presiune serioase asupra Europei, însă pentru ţările continentului este important chiar şi numai faptul că într-o astfel de situaţie ele pot face front comun într-un format integraţionist relativ nou, UNASUR. "Aceasta este o atitudine tradiţional mitocănească a europenilor faţă de America Latină, care, de fapt, nu poate da o replică pe măsură. Dacă ele îşi vor sista exportul de petrol şi banane, acest lucru nu va întrista pe nimeni foarte tare, acest lucru fiind dezavantajos chiar pentru ţările latino-americane", explică pentru Kommersant expertul rus Aleksandr Ignatov. Cu toate acestea, doar cu câteva decenii în urmă, ţările Americii Latine ar fi fost nevoite "pur şi simplu să tacă", aminteşte Ignatov.

UE face anchetă, dar continuă tratativele economice cu SUA

Parlamentul European (PE) a cerut, ieri, "clarificări imediate" din partea Washingtonului cu privire la acuzaţiile de spionare a unor instituţii europene şi cetăţeni europeni de către Statele Unite. Într-o rezoluţie adoptată cu 483 de voturi pentru şi 93 de voturi împotrivă, Parlamentul "condamnă cu putere spionarea unor reprezentanţe ale UE". Dacă informaţiile vor fi confirmate, această afacere "va fi de natură să afecteze relaţiile transatlantice", avertizează aleşii. În schimb, stânga şi extrema stângă au eşuat în încercarea de a impune adoptarea unor amendamente privind "amânarea", "suspendarea" sau "îngheţarea" negocierilor comerciale transatlantice, care trebuie să înceapă luni. În palalel cu votarea acestei rezoluţii, preşedinţii a şapte grupuri politice din PE au hotărât, în unanimitate, să însărcineze Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne cu efectuarea unei "anchete aprofundate" în legătură cu dezvăluirile privind programul de spionaj american.
Totuşi, europenii au acceptat să înceapă negocierile cu Statele Unite privind Acordul de liber-schimb. La Berlin, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a anunţat, în prezenţa liderilor german şi francez, că negocierile dintre UE şi Statele Unite privind Acordul de liber-schimb vor începe la 8 iulie, dar, în paralel, grupurile de lucru vor trebui să clarifice amploarea spionajului practicat de către americani.
În cursul serii de miercuri, preşedintele american Barack Obama i-a dat asigurări cancelarului german Angela Merkel că Statele Unite "iau în serios" îngrijorările europene apărute în urma dezvăluirilor despre practicile de spionaj.

Un tablou de El Greco, vândut cu o sumă record

Un tablou de El Greco (1541 - 1614), intitulat "Sfântul Dominic la rugăciune", a fost vândut cu o sumă record - 9.154.500 de lire sterline (10,75 de milioane de euro) - la o licitaţie organizată la Londra, miercuri, de casa Sotheby's. Pictura care a stabilit un nou record de preţ pentru autor îl reprezintă pe fondatorul Ordinului Dominicanilor în secolul al XIII-lea, rugându-se în genunchi în dreptul unui crucifix, sub un cer negru, care prevesteşte furtuna. Opera a fost realizată la Toledo, iar crucifixul este unul dintre laitmotivele picturilor cu temă reigioasă ale lui El Greco.

Ficat uman funcţional din celule suşă, creat de japonezi

Cercetătorii japonezi au reuşit să creeze un ficat uman "funcţional" pornind de la celule suşă pluripotente induse (iPS), fapt care oferă noi speranţe în ceea ce priveşte o alternativă la donarea de organe, potrivit unui studiu publicat în Nature. Cercetătorii au folosit o bucată de ficat creat în laborator, pe care l-au implantat în organismul unui şoarece, unde s-a transformat într-un organ vascularizat având proprietăţile unui ficat uman. Ţesutul hepatic uman dezvoltat astfel a fost capabil să producă proteine specifice, precum albumina, şi să aibă o funcţie de curăţare, fapt care a permis supravieţuirea pe o perioadă mai lungă a animalului suferind de o insuficienţă hepatică. Deşi mai sunt necesare studii în acest sens pentru a stabili dacă metoda va fi eficientă şi în cazul pacienţilor umani, autorul principal al cercetării, profesorul Takanori Takebe, se arată optimist. Însă eventualele teste clinice vor debuta abia în circa zece ani. Procedura, care ţine de medicina regenerativă, este una promiţătoare, dar trebuie aflat dacă nu este toxică pentru organism şi, de asemenea, eventualele efecte secundare nedorite avute de acest tip de transplant.

Peste trei milioane de europeni se îmbolnăvesc anual în spital

În fiecare zi, circa 80.000 de pacienţi din Europa se luptă cu o infecţie pe care au contractat-o în spital, adesea atunci când se aflau la terapie intensivă, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat ieri. Deşi unele dintre aceste infecţii pot fi tratate cu uşurinţă, altele, precum MRSA sau alte bacterii rezistente la antibiotice, pot fi fatale sau pot afecta foarte grav sănătatea pacienţilor, fiind nevoie de mai multe luni de spitalizare şi îngrijiri medicale scumpe pentru a le combate. Potrivit sondajului realizat de ECDC, în fiecare zi, unul din 18 pacienţi din spitalele europene se luptă cu cel puţin o infecţie dobândită în spital, ceea ce înseamnă circa 3,2 milioane de pacienţi pe an. "Infecţiile asociate sistemului medical reprezintă o problemă sanitară publică majoră şi o ameninţare pentru pacienţii europeni", susţine Marc Sprenger, directorul ECDC. Conform sondajului, care a acoperit 1.000 de spitale din 30 de ţări europene, cea mai mare rată a infecţiilor contractate în spital (19,5%) se înregistrează în rândul pacienţilor internaţi la terapie intensivă.
Cele mai des întâlnite infecţii sunt cele ale căilor respiratorii, precum pneumonia, şi cele ale sângelui.
În întreaga lume, 53 de milioane de persoane pe an contractează infecţii cu MRSA, costul îngrijirilor medicale ridicându-se la peste 20 de miliarde de dolari. Acest tip de infecţie omoară peste 20.000 de persoane pe an în SUA şi un număr similar în Europa.

Copiii crescuţi de bunici sunt mai graşi

Se întâmplă adesea ca părinţii să îşi lase copiii la bunici, însă, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Helsinki şi publicat în revista Evolutionary Psychology, bunicii pun în pericol sănătatea celor mici. Un copil din trei în vârstă de trei ani, dat în grija bunicilor, este obez din cauza dulciurilor pe care le primesc de la bunici. Nu este primul studiu care ajunge la această concluzie. Acum trei ani, International Journal of Obesity arăta că 34% din copiii crescuţi de bunici sunt supraponderali. Cercetătorii consideră că bunicii trebuie să fie informaţi despre alimentaţia şi programul celor mici, care să includă şi activităţi fizice.

Copiii născuţi în aceeaşi zi cu "bebeluşul regal" vor primi un penny de argint

Bebeluşii britanici care se vor naşte în aceeaşi zi cu primul copil al Prinţului William şi al Ducesei de Cambridge, Catherine, vor primi un cadou regal, sub forma unui penny "norocos" de argint. Royal Mint, monetăria britanică, a anunţat ieri că a bătut 2.013 monede de argint, pe care este ilustrat scutul din stema regală, ce vor fi oferite nou-născuţilor care vor veni pe lume în aceeaşi zi cu cel de-al treilea în linia de succesiune la tronul Marii Britanii. Conform folclorului tradiţional, oferirea unui penny de argint unui nou-născut este considerată o urare de noroc şi sănătate. Shane Bissett, directorul departamentului pentru monede comemorative de la Royal Mint, a afirmat că monetăria doreşte să împartă bucuria evenimentului regal cu "mamele şi taţii din întreaga ţară". Ducesa de Cambridge ar urma să nască la mijlocul lunii iulie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.