Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Primul om care a traversat Marele Canion din SUA pe sârmă

Ziarul de Vrancea
24 iun 2013 607 vizualizări
Nik Wallenda, acrobatul supranumit "regele mersului pe sârmă la mare înălţime", a traversat, duminică, Marele Canion din SUA fără echipament de protecţie, stabilind un nou record, informează Discovery Channel, care a transmis în direct evenimentul.

Nik Wallenda a intrat astfel în istorie ca primul om care a traversat Marele Canion mergând pe sârmă. Wallenda s-a aflat la cea mai mare înălțime pe care a încercat-o până în prezent, adică la 457 de metri deasupra râului Little Colorado.
Discovery Channel a difuzat în direct evenimentul în Statele Unite şi în alte 223 de ţări din întreaga lume, inclusiv în România, în noaptea de duminică spre luni, de la ora 03.00. În România, evenimentul poate fi urmărit şi în reluare, azi, de la ora 20.00. "Am vizitat Marele Canion când eram copil şi de atunci am tot am visat să merg pe sârmă într-un decor atât de spectaculos", a declarat Wallenda, care reprezintă a şaptea generaţie a legendarei familii de acrobaţi Flying Wallenda. "Categoric, am asistat la un moment istoric", a declarat Eileen O'Neill, preşedintele Discovery.
Wallenda a traversat Marele Canion mergând pe sârmă pe o distanţă de aproximativ 425 metri, fără a folosi hamuri sau alte echipamente de siguranţă. De altfel, Wallenda este de părere că hamul creează un fals sentiment de siguranţă şi ştirbeşte măiestria pe care familia lui o şlefuieşte de generaţii. În plus, această încercare fără echipamente de siguranţă i-a oferit lui Nick şansa de a-i aduce un omagiu străbunicului său, legendarul Karl Wallenda, care şi-a găsit sfârşitul căzând în timpul unei asemenea demonstraţii de mers pe sârmă în Puerto Rico, în 1978.
Traversarea pe sârmă a Marelui Canion reprezintă al optulea record mondial pentru Nik Wallenda, al cărui palmares include şi traversarea Cascadei Niagara pe sârmă, în 2012, mergând din Statele Unite până în Canada. În prezent, Nik se pregăteşte deja pentru următorul lui proiect important, care ar putea fi traversarea pe sârmă a distanţei dintre Empire State Building şi Chrysler Building.

Criminalul era frate-su?

Primul arestat în cazul masacrului din Alpi

Un bărbat în vârstă de 54 de ani a fost arestat, ieri, în Marea Britanie în cadrul anchetei privind masacrul de la Chevaline, în estul Franţei, a anunţat poliţia britanică. Anchetatorii nu au oferit precizări cu privire la identitatea persoanei. Dar, potrivit unei surse franceze apropiate dosarului, ar fi vorba despre Zaid al-Hilli, fratele lui Saad al-Hilli, britanicul de origine irakiană în vârstă de 50 de ani găsit mort la bordul maşinii sale, alături de soţia sa, Iqbal, în vârstă de 47 de ani, şi soacra sa, Suhaila al-Allaf, în vârstă de 74 de ani, în septembrie, în Alpii francezi. Un ciclist francez, Sylvain Mollier, a fost victimă colaterală a acestei drame.
Bărbatul, arestat în jurul orei locale 07.30 (09.30, ora României), este suspectat pentru "că a participat la un complot în vederea comiterii unei crime", au precizat anchetatorii. El a fost plasat în detenţie, iar poliţia îl va interoga, potrivit aceleiaşi surse.
Zaid al-Hilli a fost deja audiat de poliţia britanică în cadrul acestei anchete.
Jandarmi francezi se află în prezent în Marea Britanie pentru a participa la investigaţii, conform sursei franceze apropiate dosarului.

Cercetătorii britanici: plantele ştiu matematică

Plantele fac o serie de calcule aritmetice complexe pentru a se asigura că au suficiente resurse de hrană care să le ajute să reziste peste noapte, afirmă autorii unui studiu publicat în revista eLife. Cercetătorii de la John Innes Centre (JIC) din Marea Britanie au descoperit faptul că plantele îşi ajustează rata de consum a amidonului, pentru a preveni "înfometarea" din timpul nopţii, când nu pot să se hrănească şi să primească energie solară. Ele pot chiar să compenseze şi să anticipeze o sosire timpurie, neaşteptată, a serii. "Acesta este primul exemplu concret, pentru un proces biologic fundamental, al unui astfel de calcul aritmetic sofisticat", a declarat Martin Howard, specialist la JIC în domeniul modelării matematice. Pe timpul nopţii, mecanismele din interiorul frunzelor măsoară mărimea depozitelor de amidon şi estimează durata de timp rămasă până la apariţia zorilor. Informaţia despre timp provine de la un ceas intern, similar ceasului intern al organismului uman. "Capacitatea de a efectua calcule aritmetice este vitală pentru creşterea plantelor şi a productivităţii", a declarat Alison Smith, specialistă în biologie metabolică. "Înţelegând cum continuă plantele să crească în întuneric, vom putea să descoperim noi metode pentru a creşte productivitatea culturilor", a adăugat ea.

Flăcări reci, create pe Staţia Spaţială Internaţională

Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care studiau comportamentul focului în condiţii de microgravitaţie, au reuşit să creeze flăcări reci, alimentate de o reacţie de combustie diferită de cea de pe Terra, informează maxisciences.com. Pe Terra, gazele calde produse de reacţie sunt mai uşoare decât aerul rece din jur. Aerul rece este, de altfel, atras către baza flăcării şi permite întreţinerea combustiei care topeşte ceara lumânării, generând o flacără de forma unei lacrimi. În microgravitaţie, în schimb, nu există diferenţe între gazele calde şi aerul rece. De aceea, flacăra produsă de această reacţie ia forma unei sfere. Doar la suprafaţa acestui glob se produce reacţia de combustie. Încercând să afle mai multe detalii despre acest fenomen, cercetătorii execută de mai mulţi ani o serie de teste, în cadrul proiectului FLame Extinguishment Experiment (FLEX). Aceste experimente, realizate cu un aparat de combustie cu picături (MDCA), au ca obiectiv dezvoltarea unui protocol pentru stingerea incendiilor în microgravitaţie.
Recent, Forman A. William, cercetător în domeniul fizicii la Universitatea California din San Diego, a descoperit cu colegii săi un fenomen straniu. În timpul experimentelor lor, oamenii de ştiinţă au încercat să stingă picături de heptan care ardeau în interiorul MDCA. Totuşi, chiar şi atunci când erau stinse, unele dintre ele îşi continuau combustia. "Păreau că ard fără flacără. La început, nu ne-a venit să credem", a declarat Forman A William. "Erau flăcări reci. Spre deosebire de altele care ard între 1.200 şi 1.700 grade, aceste flăcări ard la o temperatură relativ joasă, între 220 şi 520 grade", a adăugat el. Flăcări reci au fost deja produse pe Terra, însă combustia lor nu durează decât foarte puţin. În schimb, în spaţiu, ele pot să ardă pentru mult mai mult timp. Acest proces ar putea duce la stabilirea unor protocoale de combustie "curate" şi mai puţin poluante pentru Terra


Nelson Mandela este în stare critică

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, internat de peste două săptănâni cu infecţie pulmonară, este în continuare în stare critică, anunţă preşedintele Jacob Zuma. "Fostul preşedinte Mandela este în continuare în stare critică la spital. Medicii fac tot posibilul pentru confortul lui", a declarat Zuma. "Nu pot oferi mai multe detalii, nu sunt medic", a precizat Zuma.

Scandal între Bruxelles şi Paris

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a denunţat ieri afirmaţiile antieuropene din Franţa, declarând că "unii adepţi ai suveranismului de stânga au acelaşi discurs ca extrema dreaptă". Barroso a afirmat, în cadrul unui briefing de presă comun cu fostul guvernator al Californiei Arnold Schwarzenegger, că "ar fi bine ca unii responsabili politici să înţeleagă că nu atacând Europa şi încercând să facă din CE ţapul ispăşitor pentru dificultăţile lor vor ajunge departe". El a mai spus că "în ceea ce priveşte excepţia culturală, cuvintele mele au fost prost înţelese". "Am spus mereu că excepţia culturală este sacră, că nu trebuie să ne târguim cu cultura", a adăugat Barroso, denunţând "o polemică absurdă, de parcă eu şi Comisia am fi împotriva diversităţii culturale".
Tot ieri, CE a reacţionat la criticile din Franţa la adresa lui José Manuel Barroso şi în cadrul briefingului său de presă cotidian. "Când atacă mondializarea, reformele economice şi Europa şi instituţiile sale, adepţii suveranismului de stânga şi cei de dreapta au aceeaşi agendă", se menţionează într-un comunicat citit de purtătorul său de cuvânt Frederic Vincent. "Ar trebui ca unii responsabili politici francezi să renunţe la anumite ambiguităţi faţă de Europa şi să o apere mai mult de naţionalism, populism sau şovinism", se mai menţionează în comunicat.
Reacţiile executivului comunitar şi preşedintelui său au loc după ce duminică ministrul francez Arnaud Montebourg l-a acuzat pe preşedintele CE să este "combustibilului Frontului Naţional (formaţiune de extremă dreaptă n.r.)", după ce acesta a calificat poziţia Franţei privind excepţia culturală drept "reacţionară".  La celălalt capăt al eşichierului politic, Alain Juppé, fost premier al UMP, a calificat atitudinea lui Barroso drept "total arhaică". "Preşedintele CE este cu totul arhaic, cred că are o viziune asupra lumii care datează din anii '58", a declarat Juppe pentru televiziunea de ştiri BFMTV.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.