Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Republica Moldova: Mitropolia refuză să împărtăşească guvernanţii

Ziarul de Vrancea
21 iun 2013 518 vizualizări
Prelaţii sunt supăraţi pe politicieni pentru că nu au scos sintagma "orientare sexuală" din Legea privind egalitatea de şanse

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova a luat decizia de a refuza guvernanţilor de la Chişinău Taina împărtăşaniei pe motiv că au refuzat să îndepărteze formularea "orientare sexuală" din Legea privind egalitatea de şanse, informează Unimedia.md. Biserica susţine că, în această formă, legea ar putea duce la legalizarea căsătoriilor dintre două persoane de acelaşi sex şi la autoafirmarea agresivă a minorităţilor sexuale, arata sursa citată. Potrivit declaraţiei adoptate de membrii Sinodului, "această raţiune a lucrurilor ne face să ne declarăm oponenţi şi să ne depărtăm deschis de cei care prigonesc făţiş Biserica lui Hristos şi să apelăm la scopuri strict terapeutice - la tradiţia canonică a excomunicării lor din Biserica pană la îndreptare. Acest fapt îi va lipsi dintru început pe guvernanţi de accesul la Sfanta Taină a Împărtăşaniei, ca mai apoi, în dependenţă de pocăinţă, să fie primiţi, sau respinşi definitiv, de la oricare slujire bisericească. În acelaşi timp, Biserica îşi rezervă dreptul să întreprindă toate măsurile canonice pentru a-şi apăra majoritatea creştină de pericolul răspîndirii morţii spirituale în societatea noastră".
Legea privind egalitatea de şanse, o condiţie a Uniunii Europene şi pentru aprobarea regimului fără vize cu ţările UE, a fost aprobată de Parlament de la Chişinău în mai 2012, starnind un val de nemulţumiri printre reprezentanţii societăţii civile, în special, printre organizaţiile religioase.
Sintagma "orientare sexuală" se regăseşte într-un singur articol în care se stabileşte că nicio persoană nu poate fi discriminata la locul de muncă în baza orientării sale sexuale, transmite Unimedia.md.

Un israelian a ucis un evreu la Zidul Plângerii, confundându-l cu un palestinian

n bărbatul ucis a strigat, din motive necunoscute, "Allah Akbar" (Allah este cel mai mare) şi a fost împuşcat pe loc de un agent de pază

Un agent de securitate israelian a ucis vineri un vizitator evreu la Zidul Plângerii din Ierusalim, locul cel mai sacru al iudaismului, confundându-l cu un activist palestinian, a anunţat poliţia. "Era un bărbat evreu, un israelian, care se afla în sectorul toaletelor", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld. "Din motive necunoscute, el a strigat Allah Akbar (Allah este cel mai mare)". "Un agent de securitate şi-a scos arma şi a tras de mai multe ori în suspect, care a decedat în urma rănilor", a precizat el.
Incidentul s-a produs cu puţin timp înainte de ora 08.00 (08.00 ora României), în timp ce piaţa din faţa zidului era plină de credincioşi veniţi pentru rugăciunea de dimineaţă dinaintea sabatului, zi săptămânală de odihnă la evrei. Agentul de securitate le-a spus anchetatorilor poliţiei că a crezut că bărbatul, în vârstă de 46 de ani, vrea să scoată ceva din buzunar strigând "Allah Akbar" şi că era pe punctul de a-l ataca, potrivit postului public de radio. Radioul a adăugat că poliţia nu a găsit nimic suspect asupra victimei. Zidul Plângerii este locul cel mai sacru al iudaismului, ultimul vestigiu al celui de-al doilea Templu distrus de romani în anul 70.
Acesta se află la nivelul inferior al Esplanadei Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului, ceea ce face din această zonă una dintre cele mai sensibile din Ierusalim, cu ciocniri frecvente în palestinieni şi forţele de securitate israeliene.

Peste un milion de persoane participă la manifestaţiile violente din Brazilia

Manifestaţiile istorice din Brazilia, la care participă peste un milion de persoane, au degenerat în numeroase oraşe, înregistrându-se un mort într-un accident şi zeci de răniţi. La Ribeiro Preto, în statul Sao Paulo (sud-est), un manifestant în vârstă de 18 ani a murit lovit de o maşină, a anunţat poliţia. Potrivit presei locale, vehiculul a încercat să ocolească un grup de manifestanţi ce bloca o stradă, dar a lovit trei persoane, inclusiv victima.
La Rio de Janeiro, unde au manifestat peste 300.000 de persoane, confruntări violente au izbucnit în faţa sediului primăriei, între un grup de manifestanţi radicali şi poliţie, care a tras cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Cel puţin 62 de persoane au fost rănite, inclusiv un jurnalist de la televiziunea Globo. Manifestanţi au spart vitrine, au jefuit cel puţin un magazin de produse electrocasnice.
La Brasilia, manifestanţi au atacat Ministerul de Externe, unde au fost respinşi în ultimul moment de către poliţie. Un grup de manifestanţi a reuşit să spargă una dintre uşile de sticlă de la intrarea în clădirea oficială, dar a fost împiedicat în ultimul moment să pătrundă înăuntru de către poliţie. Un număr de 35 de manifestanţi au fost răniţi, dintre care trei grav.
La Vitoria (sud-est), un grup de manifestanţi a distrus cabinele unde se plăteşte taxa pentru traversarea unui pod ce asigură legătura între oraş şi o localitate vecină. În faţa unui tribunal, batalionul de intervenţie a utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup radical. La Salvador de Bahia (nord-est), unde a avut loc o primă manifestaţie joi după-amiaza, confruntări violente au izbucnit între o parte a celor aproximativ 20.000 de manifestanţi şi poliţişti. Manifestanţi au incendiat un autobuz şi au aruncat cu pietre în minibuze aparţinând FIFA, organizatoarea Cupei Confederaţiilor, care se dispută în prezent în ţară, dar şi a Campionatului Mondial de Fotbal de anul viitor.

WikiLeaks a închiriat un avion pentru Snowden

Un avion privat, finanţat de WikiLeaks, este pregătit să îl aducă în Islanda pe americanul Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea supravegherii telecomunicaţiilor şi Internetului de către Statele Unite, a anunţat un purtător de cuvânt al site-ului pentru postul privat islandez Channel2. "Totul este pregătit în ceea ce ne priveşte, iar avionul poate decola şi mâine", a anunţat omul de afaceri islandez Olafur Sigurvinsson, directorul DataCell, partenerul WikeLeaks în Islanda, care controlează colectarea de fonduri pentru acest site. "Am făcut tot ceea ce aveam de făcut. Avem un avion, iar toată logistica este pregătită. Acum aşteptăm doar un răspuns din partea Guvernului", a adăugat el. Însă este puţin probabil ca americanul să plece spre Islanda înainte să obţină aprobarea Ministerului de Interne. "Ar fi stupid să îl aducem aici pentru ca să fie extrădat în Statele Unite. În acest caz, este mai bine acolo unde se află. Nu vrem să ne asumăm responsabilitatea de a-l extrăda către Statele Unite", a conchis omul de afaceri. Guvernul islandez refuză să se pronunţe asupra unei eventuale cereri de azil, subliniind că orice solicitant trebuie, mai întâi, să o depună personal pe teritoriul ţării. Avionul, aparţinând unei firme chineze, este închiriat cu ajutorul unor donaţii individuale colectate prin intermediul WikiLeaks. Potrivit lui Sigurvinsson, aducerea lui Snowden în Islanda ar costa cel puţin 40 de milioane de coroane islandeze (aproximativ 240.600 de euro), dintre care 30 de milioane pentru locaţia avionului.
Joi, alt purtător de cuvânt al WikiLeaks, islandezul Kristinn Hrafnsson, şi-a îndemnat ţara să profite de "ocazia unică" de a-l ajuta pe Edward Snowden. Snowden, care împlineşte vineri vârsta de 30 de ani, s-a refugiat pe 20 mai la Hong Kong, de unde a expus supravegherea la care contribuia ca fost consultant al Agenţiei americane de informaţii NSA.
Într-un interviu pentru cotidianul britanic The Guardian, pe 9 iunie, a afirmat că el consideră Islanda drept ţara care îi susţine cel mai bine pe "cei care apără libertatea pe Internet".

Cutremur puternic în nordul Italiei

Un cutremur puternic a fost resimţit vineri în toată zona de nord a Italiei, din regiunea Milano (vest) până în Veneţia (est), a anunţat protecţia civilă. Cutremurul cu magnitudinea de 5,2 s-a produs la ora 12.33 (13.33 ora României), în provinciile Lucca şi Massa (Toscana) şi La Spezia (Liguria), a declarat o purtătoare de cuvânt a protecţiei civile. "Verificăm dacă există eventuale pagube", a adăugat ea, fără alte precizări. Cu puţin timp înainte de ora 14.30 ora României, nu fuseseră semnalate victime sau pagube materiale. Potrivit INVG (Institutul naţional de geofizică şi vulcanologie), epicentrul a fost localizat la doi kilometri de Fivizzano, în provincia Massa e Carrara (Toscana) la o adâncime de 5,1 kilometri. Institutul american de geofizică a estimat adâncimea la 10 kilometri. În aceste oraşe, numeroase persoane au ieşit pe străzi ca măsură de precauţie. Peninsula este deseori afectată de cutremure. În mai 2012, Emilia-Romagna (nord-est) a fost afectată timp de zece zile de cutremure soldate în total cu 23 de morţi.
Italienii au fost puternic afectaţi de cutremurul din l'Aquila (centru), din 6 aprilie 2009, care s-a soldat cu peste 300 de morţi şi zeci de mii de sinistraţi.

Microbaterie produsă prin printare 3D

Oamenii de ştiinţă au conceput o modalitate prin care imprimantele 3D pot produce microbaterii puternice, pentru alimentarea cu energie diferite microdispozitive electronice ale viitorului apropiat, conform LiveScience.com. Create de o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard şi de la Universitatea din Illinois, aceste microbaterii lithium-ion nu sunt mai mari de un grăunte de nisip dar înmagazinează tot atâta energie ca şi bateriile lithium-ion pe care le folosim în prezent. "Performanţa electrochimică a acestor microbaterii este comparabilă cu cea a bateriilor existente deja în comerţ în ceea ce priveşte ratele de încărcare-descărcare, ciclul de viaţă şi densitatea energetică", asigură Shen Dillon, profesor în ştiinţa materialelor şi inginerie la Universitatea din Illinois. "Am reuşit să obţinem aceeaşi performanţă la o scară mult mai mică", a mai adăugat el. Pentru a obţine aceste microbaterii, cercetătorii au folosit o imprimantă 3D concepută special pentru a stoca electrozi - fiecare dintre aceştia având grosimea mai mică decât a firului de păr uman şi care conţin două cerneluri speciale. Una dintre acestea are funcţia de catod, iar cealaltă de anod şi se solidifică imediat, în straturi suprapuse, între două capete din aur. Odată ce electrozii sunt stocaţi, ei sunt introduşi în mici containere în care este adăugată şi o soluţie de electrolit, fiind astfel obţinută o baterie. Aceste microbaterii ar putea alimenta mici implanturi medicale, dar şi drone minuscule sau roboţi de dimensiunea unor insecte, deschizând calea şi spre miniaturizarea altor dispozitive.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.