Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Britanicii au mai multă încredere în Google decat în Dumnezeu

Ziarul de Vrancea
12 mai 2013 470 vizualizări
Potrivit unui sondaj realizat în Marea Britanie instituţiile religioase se situează în privinţa încrederii britanicilor imediat după Google, ambele cu circa 17%.

Google vrea să facă bani de pe urma oamenilor, a declarat arhiepsicopul de Canterbury, Justin Welby, într-un interviu pentru Financial Times, afirmând că motorul de căutare online, deşi se bucură de o încredere mai ridicată în rândul britanicilor decât Dumnezeu, îi dă tot timpul răspunsul greşit. Una dintre problemele cu care se confruntă liderul Bisericii Anglicane este că Dumnezeu nu este chiar atât de popular, notează Financial Times. Potrivit unui studiu recent, britanicii au chiar mai multă încredere în Google decât în Dumnezeu. "Am văzut studiul. Am fost foarte supărat din cauza asta. Google îmi dă întotdeauna răspunsul greşit. De fapt vor să facă bani de pe urma noastră", a spus arhiepiscopul. Biserica Anglicană deţine o avere de peste cinci miliarde de lire sterline, inclusiv proprietăţi imobiliare şi investiţii în fonduri de hedging şi companii. Înainte de a intra în rândul clerului, Welby a ocupat postul de director în cadrul companiei petoliere Enterprise Oil. "În 1987 se afla la numai doi ani distanţă de a renunţa la Mamon (demonul lăcomiei) şi de a încep o strălucită carieră alături de Dumnezeu, carieră care l-a propulsat de la umil preot paroh în Nuneaton la lider spiritual al celor 77 de milioane de anglicani din toată lumea", scrie Financial Times.
Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în Marea Britanie, publicat la sfârşitul lunii aprilie, instituţiile religioase se situează în privinţa încrederii britanicilor imediat după Google, ambele cu circa 17%. Pe prima poziţie se află sistemul naţional de sănătate (37%), urmat de poliţie (26%), organizaţiile caritabile (21%) şi supermarketurile (19%). Instituţiile religioase au reuşit, însă, să depăşească în privinţa încrederii britanicilor, printre altele, Facebook (9%), bănci (7%) sau politicieni (3%).

Intrăm într-o nouă eră a aviaţiei?

un avion a zburat 800 km, fiind pilotat de la sol

Realizarea cu succes a călătoriei de 800 km este considerată un punct de cotitură în istoria aeronauticii. Zborul a avut loc în luna aprilie, dar detaliile au fost date publicităţii abia acum, scrie descopera.ro. Avionul a parcurs drumul dus-întors între Warton (Anglia) şi Inverness (Scoţia), în cadrul unui proiect complex al consorţiului britanic de cercetare ASTRAEA, care urmăreşte dezvoltarea unor tehnologii care să permită avioanelor civile să  împartă spaţiul aerian cu dronele (vehicule aeriene fără oameni la bord, pilotate de la sol). Avionul a decolat având la bord un pilot obişnuit şi o echipă de ingineri însărcinaţi cu efectuarea testelor. Dar, imediat ce avionul a fost stabilizat, pilotul de la bord a cedat controlul pilotului de la sol, preluând din nou comenzile abia spre sfârşit, pentru manevrele de aterizare. Avionul - o aeronavă cu 19 locuri - nu a fost pur şi simplu pe pilot automat. A fost testată cu acest prilej tehnologia de detectare şi evitare, de care dronele din spaţiul aerian civil au nevoie pentru a păstra distanţa faţă de alte vehicule zburătoare şi a întreprinde automat manevrele de evitare a coliziunilor. Sistemul a fost testat cu ajutorul unor ţinte artificiale - imagini ale unor false obiecte zburătoare au fost introduse în computerul ce realiza controlul zborului; în acest fel, este testată şi ajustată capacitatea avionului de a recunoaşte eventualele obstacole şi de a-şi modifica traiectoria pentru a le evita.
Dronele vor deveni, curând, o prezenţă destul de obişnuită în spaţiul aerian, astfel încât nu numai aviaţia militară, ci şi cea civilă vor trebui să se adapteze noilor condiţii. SUA plănuiesc să îşi deschidă spaţiul aerian pentru UAV (vehicule aeriene fără pilot la bord) în 2015.

Doi astronauţi au oprit scurgerea de amoniac de la bordul ISS

Doi astronauţi americani de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au înlocuit cu succes sâmbătă, în spaţiu, o pompă defectă de la bordul staţiei, reuşind astfel să oprească scurgerea de amoniac de la un sistem de răcire, în cadrul unei misiuni de urgenţă fără precedent. Amoniacul este utilizat pentru răcirea circuitelor prin care trece curentul electric la bordul staţiei, produs de panourile solare ale acesteia. Misiunea astronauţilor Tom Marshburn şi Chris Cassidy, realizată mai repede decât era prevăzut, a avut o durată de cinci ore şi jumătate. Începută la ora 12.44 GMT, reparaţia s-a încheiat la ora 18.14 GMT, a anunţat NASA. "Marshburn şi Cassidy au revenit la bordul ISS", a anunţat agenţia spaţială americană prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter. La aproximativ trei ore după începerea misiunii, cei doi astronauţi au reuşit să înlocuiască pompa care se defectase. "Noua pompă a fost instalată şi funcţionează", a anunţat NASA. O oră mai târziu, astronauţii au pus acea pompă în funcţiune şi, după alte 30 de minute de observare, nu au constatat nicio scurgere de amoniac. "Nu mai există scurgeri! Îi vom aduce pe Tom şi pe Chris înapoi la bordul staţiei", a anunţat pe Twitter Chris Hadfield, comandantul ISS care a coordonat această misiune. Cei doi astronauţi americani, pentru a evita o eventuală contaminare, au aşteptat apoi ca Soarele să ardă urmele de amoniac de pe costumele lor, înainte de a reveni la bordul ISS.
NASA a subliniat faptul că vieţile celor şase astronauţi de pe ISS nu au fost puse în pericol, admiţând totuşi că incidentul a fost unul "grav". Potrivit specialiştilor, această ieşire pe orbită, cea de-a 168-a din istoria ISS, este una fără precedent, întrucât a fost pregătită într-un interval foarte scurt. Norm Knight, directorul departamentului de zboruri spaţiale din cadrul NASA, a spus că această ieşire pe orbită a creat un precedent, fiind "probabil una dintre cele mai rapide" din istoria agenţiei spaţiale americane. Astronauţii americani au o experienţă bogată în domeniul ieşirilor în spaţiu şi fiecare dintre cei prezenţi la bordul ISS are la activ peste 18 ore de "activităţi extra-vehiculare".
Agenţia spaţială rusă - Roskosmos - a comparat, sâmbătă, această ieşire în spaţiu cu "un nou zbor al unui mic vehicul spaţial", spunând că a fost "o plimbare pe orbită care nu s-a numărat printre cele mai uşoare". "Purtând costumele lor care cântăresc peste 100 de kilograme, astronauţii se deplasează cu ajutorul braţelor. După fiecare ieşire, ei revin la bordul staţiei ca după o luptă, cu braţele acoperite de vânătăi şi cu băşici pe umeri", a precizat directorul segmentului rus al ISS, Vladimir Soloviev.

Bilanţul revoltelor din Siria a depăşit 80.000 de morţi

Peste 80.000 de persoane, jumătate civili, au fost ucise în Siria de la începutul revoltelor împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în martie 2011, anunţă organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, însă bilanţul nu poate fi confirmat din alte surse.
Potrivit bilanţului OSDO, 4,2 milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele din cauza conflictului şi există 1,4 milioane de refugiaţi.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Potrivit estimărilor ONU, bazate tot pe cifre furnizate de organizaţii siriene, bilanţul confruntărilor este de peste 70.000 de morţi.

Sute de mii de buletine de vot false, confiscate în Bulgaria

Autorităţile bulgare au confiscat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă aproximativ 350.000 de buletine de vot false, cu o zi înaintea scrutinului legislativ de ieri. Documentele se aflau într-o tipografie care avusese contract cu Guvernul pentru imprimarea buletinelor de vot. "Buletinele de vot confiscate în cursul nopţii sunt suplimentare faţă de documentele comandate şi livrate", a anunţat Parchetul din Bulgaria.
Tipografia este situată în oraşul Kostinbrod, la 14 kilometri nord-vest de Sofia. Proprietarul companiei, Iordan Boncev, este consilier municipal din cadrul partidului conservator GERB. El a negat că ar fi vorba de buletine de vot destinate unor fraude electorale.

Patriarhul ortodox Bartolomeu, vizat de un atentat

Poliţia turcă a dejucat un plan de atentat care îl viza pe Bartolomeu I, patriarhul ecumenic ortodox al Constantinopolului (Istanbul), arestând un suspect. "O persoană a fost arestată şi alte două sunt căutate", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Dositheos Anagnostopoulos. Un suspect turc, Serdar A., este acuzat că intenţiona să îl asasineze pe Patriarhul Bartolomeu I, pe 29 mai, la exact 560 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către turci. "Măsurile de securitate au fost intensificate la Patriarhie", a declarat Anagnostopoulos. Purtătorul de cuvânt a precizat că patriarhul nu lua în serios acest complot terorist. "Sfinţia Sa nu crede că se putea întâmpla ceva grav", a subliniat el. Complotul a fost dezvăluit după o serie de incidente care au avut loc recent în Turcia, o ţară preponderent musulmană unde trăiesc aproximativ 100.000 de creştini.

Arestat pentru că seamănă cu papa

Un artist de stradă slovac deghizat în papă a fost arestat la Roma pentru că semăna prea tare cu fostul papă Ioan Paul al II-lea şi va trebui să plătească o amendă. "Problema este că semăna prea mult cu Karol Wojtyla. A fost arestat penru uzurparea numelui, care este un delict", a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei. "Sutana pe care o purta a fost confiscată", a adăugat aceasta. Bărbatul în vâstă de 50 de ani a fost eliberat şi va trebui să plătească între 154 şi 929 de euro, în funcţie de decizia pe care o va lua judecâtorul. "Dacă ar fi fost deghizat în Tutankamon, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat", a glumit un alt poliţist de la comisariatul unde a fost reţinut bărbatul.
Artistul lucra de mai multe săptămâni pe principalul bulevard care duce spre Colosseum, cu scufia pe cap, alături de centurioni romani şi alţi imitatori la fel ca el, însă poliţia a asigurat că a reacţionat în urma unei plângeri anonime.

Este posibil ca noul coronavirus să se transmită de la om la om

Este probabil ca noul coronavirus, care a ucis 18 persoane în Arabia Saudită şi Europa, să se transmită de la om la om, a anunţat ieri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Reuters. "Foarte îngrijorător pentru noi este faptul că existenţa diferitelor tulpini înregistrate în numeroase ţări susţine din ce în ce mai mult ipoteza că, în cazul unui contact apropiat, acest nou coronavirus se transmite de la om la om", a declarat directorul general adjunct al OMC, Keiji Fukuda. Fukuda a făcut aceste declaraţii pentru ziariştii din Riad, după o vizită pe care a efectuat-o în Arabia Saudită.

Cel puţin 28 de morţi într-o explozie produsă într-o mină din China

Cel puţin 28 de mineri au murit într-o explozie care a avut loc sâmbătă într-o mină din provincia chineză Sichuan, relatează agenţia China Nouă, citată de CNN. În total, în mină erau 108 mineri în momentul producerii exploziei.
Deflagraţia, facilitată de o acumulare de gaze, a avut loc sâmbătă la o exploatare minieră din apropierea oraşului Luzhou. Optzeci şi unu de mineri au fost scoşi în viaţă din mină, iar 27 au murit pe loc. Duminică, unul dintre minerii răniţi a murit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.